zależy od tego, jak bardzo jest słony), opcjonalnie łyżka sosu rybnego, 2 łyżeczki miodu, ok. szklanki wody ziarenka sezamu do posypania potrawy Połączyć wszystkie składniki sosu do smaku. Kurczaka, paprykę i marchewkę pokroić w paski, cebulę w piórka. Mięso oprószyć solą i pieprzem, usmażyć na rozgrzanym tłuszczu, odłożyć. Na patelnię po mięsie wrzucić cebulę, paseczki marchewki i papryki(...)chicken breast, 1 red bell pepper, cut into strips, 1 carrots, cut into strips, 1 large onion, cut into halfmoons, few slices of chili, a small piece of a ginger (grated or finely chopped), 2 cloves of garlic (chopped), salt, pepper (to taste), for the sauce: juice from 1/2 lemon, 2 tsp of corn or potato starch, approx 5. tbsp
Lekcje w kuchniskórka a w środku soczyste mięso. Są podawane najczęściej jako danie główne z ziemniakami lub ryżem, a całość dopełnia surówka ze świeżych warzyw. Składniki: 4 udka z kurczaka 1/3 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki pieprzu grubo mielonego 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1/2 łyżeczki ostrej papryki lub płatków chili po pół łyżeczki oregano i tymianku(...)Odstawiamy na ok 2 godziny do zamarynowania. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni C. Układamy udka skórką do góry w naczyniu żaroodpornym. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy pod przykryciem ok 50 minut na ostatnie 10-20 minut odkrywamy aby skórka ładnie nam się zarumieniła
Życie zaczyna się w kuchniprzygotowania: Muszle conchiglioni ugotować al dente wg przepisu na opakowaniu, odcedzić delikatnie przelać zimną wodą i osączyć . Ułożyć na talerzu aby się nie posklejały. Kiełbasę Morlińską z piersi kurczaka pokroić w grubszą kostkę. Tak samo pokroić umyte i osuszone pieczarki. Cebulę i czosnek obrać , drobno posiekać. Na głębszej patelni rozgrzać klarowane masło, dodać cebulkę z czosnkiem(...)lekko natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, posypać po wierzchu resztą startego sera, zapiekać 10 minut w nagrzanym do 180*c piekarniku (do momentu rozpuszczenia sera) Po wyjęciu z pieca podawać gorące posypane posiekaną natką pietruszki. Smacznego
Wanilia i KardamonOregano · Sól · Cebula duża · Przyprawa do kurczaka Sposób przygotowania: 1. Mięso kroimy w kostkę, doprawiamy solą oraz przyprawą. 2. Ryż wsypujemy na dno naczynia żaroodpornego, solimy. 3. Cebulę obieramy, drobno kroimy, przekładamy na ryż(...)Polewamy sosem mięso. 16. Pieczemy 40 minut w 180 ° C. 17. Danie gotowe
Kulinarna ChwilaPolecam zamiast kotletów zrobić takie proste i pyszne mięsko. Jest bardzo aromatyczne, delikatne i soczyste. SKŁADNIKI : 3 pojedyncze piersi z kurczaka 1/3 kostki masła koperek natka szczypiorek oregano rozmaryn sól pieprz przyprawa warzywna przyprawa do mięs 10 dag żółtego sera 3 plastry szynki gotowanej ORAZ: folia aluminiowa do zawinięcia wykałaczki WYKONANIE: Mięso oczyszczamy z kości, żył itp. Natkę(...)nakładamy 1/3 masła, kawałek sera oraz plasterek szynki. Składamy, wierzch przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do mięs. Spinamy wykałaczką. Każdy kawałek osobno zawijamy w folię. Układamy na blaszce i pieczemy w 200 stopniach C ustawienie góra dół ok. 30-40 minut. Pod koniec pieczenia mięso odwijamy z folii i krótko zapiekamy w celu zarumienienia mięsa. Mięso kroimy na pół
Pani na desertymiankową nutą: Na słodko: szortbredy z tymiankiem cytrynowym kruche ciastka z tymiankiem, czekoladą i solą morską staroświeckie ciasto z jabłkami i tymiankiem Na wytrawnie: pomarańczowo-tymiankowy kurczak cytrynowo-tymiankowy kurczak ziołowa zapiekanka ziemniaczana A dziś zaproponuję przepis, w którym tymianek kryje się w lukrze. To moja wersja przepisu znalezionego na kwestii smaku - babka jest ta sama, lukier zamiast malinowego ziołowy(...)masła skórka i sok z jednej cytryny 4 jajka elki (w pokojowej temperaturze) 200g cukru łyżeczka ekstraktu z wanilii 160g mąki tortowej 90g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Zaczynamy od przygotowania tymiankowego wywaru- zioła (najlepiej w metalowym koszyczku do parzenia herbaty) zalewamy wrzątkiem (jakaś 1/4 szklanki, do przygotowania lukru potrzebne są tylko może 3 łyżki) i odstawiamy
les mirabellesOstatnio spodobały mu się roladki :) Ale przyznaję, że znowu strzał w dziesiątkę, bo są naprawdę pyszne. Muszę przyznać, że jestem dumna ze swojego syna :) Składniki: 4 pojedyncze piersi z kurczaka 1 opakowanie kremowego serka typu Philadelphia ok 16 szt suszonych pomidorów w oleju 3/4 szklanki tartej bułki 3 łyżki tartego parmezanu 2 jajka sól pieprz Każdą pierś przeciąć na pół(...)parmezanem. Każdą roladkę obtoczyć w jajku, a następnie w bułce z parmezanem. Ułożyć roladki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni. Piec około 35-40 minut. Roladki świetnie smakują z pieczonymi ziemniakami
kuchnia doskiumyć, osuszyć, pokroić w paseczki, przyprawić solą oraz pieprzem i wymieszać. Makaron ugotować na al dente. Odcedzić. Na patelnię przełożyć masło. Gdy się rozpuści to dodać pokrojone udka z kurczaka. Lekko podsmażyć. W międzyczasie cebulkę obrać i drobno posiekać. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Mięso przełożyć na talerz i na tą samą patelnię przełożyć cebulkę oraz pieczarki. Smażyć(...)podsmażone udka przełożyć do miski. Całość zalać większością sosu z patelni. Wymieszać. Przygotowaną masę przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na sam koniec wlać pozostały sos i całość posypać parmezanem. Piec około 30 minut w 180°C . Zapiekanka powinna lekko się zarumienić. Pomysł na przepis z książki "Mała wielka uczta" Pauliny i Michała Stępień
Ugotowaćsoli i czosnku, na patelni do czasu aż straci znaczną ilość wody. Chłodzimy. Mleko przelewamy do rondelka grzejemy, dodajemy szpinak. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i proszek do pieczenia. Zalewamy oliwą, mieszamy. Przelewamy mleko ze szpinakiem. Wyrabiamy ręką przez około 5 minut. Ciasto powinno być dość suche i odchodzić swobodnie od ręki, w przeciwnym razie podsypujemy mąką. Owijamy(...)grubości ciasta). Placki można przechowywać w lodówce pod przykryciem nawet kilka dni. Propozycja podania: -> Mieszanka sałat -> 1 papryka czerwona -> 2 piersi z kurczaka -> 1 szalotka -> Pomidorki cherry -> Oliwa z oliwek Wykonanie: Sól, pieprz, curry, chilli, kurkuma, imbir Pierś kroimy na paski grubości około 1-2 cm. Przekładamy do miski, zalewamy
Jedz zdrowo żyj zdrowo!mielony do smaku Sos: 4 jajka 1 szklanka mleka 2% 15 dag sera mozzarella w bloku sól do smaku pieprz do smaku szczypta gałki muszkatołowej Wykonanie dania: Filet z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, tak samo umytego pora. Na patelni rozgrzewamy masło z oliwą, wrzucamy mięso, oprószamy suszoną natką pietruszki, przesmażamy 3 minuty, po czym dodajemy pora i całość dusimy(...)solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową, wrzucamy starty na tarce ser mozzarella, sosem zalewamy zapiekankę. Wkładamy do nagrzanego do 190*c piekarnika, zapiekamy 20 minut, podajemy gorącą po wyjęciu z pieca. Życzę smacznego
Wanilia i KardamonOlgiSmile ( klik ) i ( klik ). Umyte i osuszone pieczarki wysmarować od środka serkiem topionym, ułożyć ugotowany i obrany bób. Na górę przykryć plastrami sera. Na wierzch dodać pomidorki. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut. Po wyjęciu udekorować jarmużem. Morski MSM Mońki należy do rodziny serów dojrzewających typu holenderskiego. Przez smakoszy ceniony jest za lekko pikantny smak. Charakteryzuje(...)błyskawiczne przyrządzenie przekąsek pozwala forma sera i opakowanie, które można wielokrotnie otwierać i zamykać. Źródło: Klik *** Składniki na stripsy jak z KFC: 1 duży filet z kurczaka 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu czerwonego 1/2 łyżeczki mielonego chili 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka musztardy w proszku Ciasto (panierka
ClauditteMissCookingmięso zaczynając od obu boków. Następnie brązowimy im biusty. W niewielkim żaroodpornym naczyniu umieszczamy podsmażone przepiórki. Przed polaniem sosem możemy przyprawić je solą i pieprzem- my pominęliśmy ten krok. Pieczemy 20 minut w dobrze nagrzanym piekarniku, aż sos jest ładnie przypieczony a soki wypływające z przepiórki nie są krwiste. W międzyczasie przygotowujemy kuskus według przepisu na opakowaniu. Podajemy na ciepło(...)kilku względów. Są za małe i jest na nich bardzo niewiele mięsa. Może i wyglądają czarująco, ale zdecydowanie niewygodnie się je obgryza. Ale jest na to rada- podudzia kurczaka. Ponieważ został nam sos, drugiego dnia zrobiłam to samo danie, ale właśnie z podudziami. Też je podsmażyłam, polałam sosem i upiekłam. I ta wersja smakowała mi bardziej. Jest też praktyczniejsza
les mirabelleszapiekanek czy sałatek. Szczególnie lubię dodatek tymianku w delikatnych potrawach z drobiu. Zapraszam więc na drobiowe udka z tymiankiem ... prosto z piekarnika :)) Składniki: udka (lub podudzia) z kurczaka (ilość zależy od tego, na ile osób przygotowujemy danie) kilka gałązek tymianku 2 ząbki czosnku słodka sproszkowana papryka sól biały pieprz 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka miodu majeranek Wykonanie(...)naczynia żaroodpornego albo na blaszkę od ciasta (wtedy są równomiernie rozłożone i mogą lepiej się zrumienić) i wstawiamy do ZIMNEGO piekarnika. Nastawiamy temperaturę piekarnika na 175st i pieczemy 1h. W ten sposób przygotowane udka są aromatyczne i soczyste
Walijskie Pichceniedużego naczynia do zapiekania (niestety ja o tym zapomniałam i musiałam zrolowane naleśniki przekładać;-/) Składniki: Ciasto naleśnikowe: 1-2 jajka mąka woda mleko sól Pozostałe: 1-2 pojedyncze piersi kurczaka 1 op. mieszanki warzyw (np. włoskie) 1 op. sosu serowego przyprawa do mięs 200 g sera żółtego Wykonanie: Składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie mieszamy (mleko i woda w proporcjach(...)przygotowujemy wg. przepisu na opakowaniu. Ścieramy ser na grubych oczkach. Na każdy usmażony naleśnik kładziemy farsz i zwijamy. Kładziemy w naczyniu do zapiekania. Zalewamy sosem i posypujemy serem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 C 20 min. Smacznego
IMPRESJA SMAKUłososiem, wędliną czy warzywami. Składniki na ok. 3 porcje obiadowe Pancakes owsiano - żołędziowe: - 100 g mąki owsianej - 15 g mąki żołędziowej - 1 jajko - pół płaskiej łyżeczki sody/proszku do pieczenia - 2 łyżeczki oleju z awokado - przyprawy: sól, pieprz prawdziwy, pieprz ziołowy, imbir, zioła prowansalskie - 100-120 ml mleka Wszystkie składniki łączymy ze sobą (pozostawiamy jedynie 1 łyżeczkę oleju z awokado(...)swoich pancake'ów miałam jeszcze ślady tłuszczu na patelni, a użyłam 1 łyżeczki! :) Składniki na sos: - 300 ml wody - 150 g marchewki - 45 g pora - 150 g piersi z kurczaka - przyprawy: sól, pieprz prawdziwy, pieprz ziołowy, imbir (wg uznania) Do zagęszczenia: - 15 g mąki owsianej (czubata łyżka) - 30 g jogurtu naturalnego - 2 łyżki zimnej wody Warzywa kroimy w talarki. Zagotowujemy
Zdrowie na języku :PDzisiaj super przepis na soczyste roladki z kurczaka otulone szynką szwarcwaldzką z serowo- warzywnym nadzieniem SKŁADNIKI 2 filety z piersi z kurczaka 8 plastrów szynki szwarcwaldzkiej 1/2 opakowania serka Almette z czosnkiem niedźwiedzim 1/2 ogórka zielonego 1/2 czerwonej papryki sól, pieprz PRZYGOTOWANIE Filety przekrawamy na dwa kotlety każdy. Najlepiej zrobimy to, gdy każdą pierś(...)ciasno roladki i każdą zawijamy w dwa plastry szynki. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy pod przykryciem do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Po 30 minutach odkrywamy i pieczemy jeszcze 10-15 minut z termoobiegiem, aż szynka się przyrumieni
Moje Kuchenne Rewelacjektóre również można upiec w piekarniku:) Ich cennym składnikiem jest boczek, który nadaje szaszłykom wspaniały, wędzony posmak... A zioła nadają im wspaniały aromat . Składniki: 1/2 kg filetu z piersi kurczaka, 4 plastry wędzonego boczku, 4 suszone pomidory w oleju, 2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki, łyżka posiekanej natki pietruszki, łyżka posiekanego szczypiorku, łyżeczka tymianku, sól, pieprz, 2 łyżki oleju z suszonych(...)namoczone w wodzie patyczki do szaszłyków. Zioła posiekać, zmiksować wraz z suszonymi pomidorami i olejem. Powstałą marynatą posmarować roladki, odstawić na 30 minut do lodówki. Następnie piec ok. 20-25minut w temp. 180st. Szaszłyki znacznie lepiej smakują przygotowane na grillu, wystarczy je wtedy piec ok. 15-20minut
Z miłości do słodkościjedną na całą dużą blachę, ciut bardziej puchatą. Składniki na farsz: 50 dag sera żółtego mozzarella 20 dag plasterków szynki 50 dag pieczarek 2 duże cebule kawałki kurczaka z rosołu mieszanka przypraw do potraw włoskich Przygotowanie. Do miski wrzucić rozdrobnione drożdże, wlać letniej wody i dobrze rozmieszać do całkowitego rozpuszczenia się drożdży. Następnie, dodać przesianą mąkę, oliwę, sól, cukier(...)minut. W tym czasie, przygotować składniki na wierzch oraz włączyć już piekarnik na 240 stopni i co ważne!: w środku także musi się już nagrzewać blacha na której będziemy piec pizzę. Później, przygotować papier do pieczenia o wymiarach zbliżonych do blachy i przy pomocy dłoni dokładnie rozprowadzić po całej jego powierzchni łyżkę oliwy. Na rozłożone ciasto w kolejności układamy
Kocham CzekoladęCzęsto mamy problem co zrobić z mięsem z rosołu. A , że uwielbiamy wszelkiego rodzaju smarowidła i pasztety, to zrobiłam pasztet. Nie piekłam mojego pasztetu w foremce, a wsadziłam go do słoika- dzięki temu pasztet jest bardziej trwały i można go dłużej przechowywać. Do pasztetu oprócz drobiowego mięsa i warzyw dodałam również boczek wędzony, dzięki czemu nabrał wyrazistego smaku, nie jest(...)twoim pasztecikiem😁 Świeżutka pajda chleba z takim pasztetem, a do tego ogóreczek i kolacja gotowa. Składniki na 7 słoików o pojemności 350 ml: 4 duże ćwiartki z kurczaka 400 g wędzonego boczku 3 marchewki 1 por 1/4 selera 1 pietruszka 1 cebula 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego ziele angielskie liść laurowy 2 gałązki świeżego rozmarynu
Krylowa Kuchnialata temu zamieściłam na blogu przepis na meksykańskie uliczne danie – elote . Kukurydzę najpierw pieczoną lub grillowaną, podawaną z masłem i czosnkowym majonezem, posypaną serem Cotija*, chili i kolendrą. Sama robiłam ją często i namiętnie, a potem tylko uśmiechając się pod nosem patrzyłam kto z blogerów „nagle” odkrył ten przepis dla siebie Kukurydza jest u nas warzywem typowo letnim(...)idealnych proporcjach. Mnie najbardziej smakuje lekko ciepła, ale na zimno jest równie smaczna. Ta sałatka jest idealna jako uzupełnienie tacos, fajitas, enchiladas, quesadillas, ale równie dobrze smakuje do upieczonego kurczaka, karkówki albo wołowego steku zrobionego w stylu tex-mex. Można ją jeść samą, zagryzając świeżo podpieczoną kukurydzianą tortillą albo miękką pitą , lub kompletnie bez niczego. W misce dokładnie mieszamy
Karo in the Kitchenskomplikowane to w gruncie rzeczy jest bardzo łatwe i szybkie do zrobienia. W efekcie końcowym wygląda i smakuje znakomicie. Polecam :) Składniki: 2 pojedyncze filety z kurczaka 1 opakowanie ciasta francuskiego 200 g świeżego szpinaku baby 2 ząbki czosnku masło do smażenia ziarna sezamu gałka muszkatołowa sól, pieprz Wykonanie: Mięso umyć, osuszyć, posolić i popieprzyć z każdej strony(...)jednej raz z drugiej strony na zakładkę, przełożyć na blaszkę. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Blaszkę wkładamy do nienagrzanie piekarnika i pieczemy przez ok. 35-40 minut w temperaturze 200 ° C aż ciasto ładnie się zrumieni. Smacznego
magiczna kuchnia KasiJakiś czas temu znajoma udostępniła na fb filmik jak przygotować kurczaka po kujawsku. Postanowiłam przygotować takie danie na obiad. Wyszło całkiem smacznie. Polecam! Składniki: 4 udka - był dość duże więc przekroiłam je na pół sól, pieprz zioła prowansalskie słodka mielona papryka 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki majonezu 2 łyżki keczupu bułka tarta Sposób przygotowania: 1. Umyte i osuszone udka(...)małej misce połączyć ketchup i majonez. 3. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, na wierzch mięsa wyłożyć keczup i majonez. Całość oprószyć bułką tartą. Naczynie przykryć folią aluminiową, piec w 200 st.C przez nieco ponad 1 godzinę. Pod koniec pieczenia folię zdjąć, nadal piec, aby wierzch się zarumienił. Smacznego
Kuchnia domowa Anikurczaka lub indyka • 1 duża cebula • 350 g śmietany 18 % • 6 łyżek musztardy sarepskiej • 150 ml bulionu drobiowego • olej • przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do kurczaka Sposób przygotowania: 1. Pierś kurczaka opłukać pod bieżącą wodą, pokroić na niewielkie sznycelki. Oprószyć je przyprawami i odstawić do lodówki na ½ godziny. 2. Cebulę pokroić w cieniutkie piórka. Odłożyć do miseczki. 3. Na patelni rozgrzać(...)miseczki, wymieszać z musztardą i bulionem. 7. Powstałą mieszaninę wlać do naczynia z mięsem i cebulą. Wymieszać i przykryć. 8. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piec przez 15 – 20 minut. 9. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego
W mojej kuchniwizyty w restauracji kręcił się po sali, więc udało nam się przez chwilę porozmawiać. Sketch serwuje kuchnię międzynarodową, w menu znajdziemy między innymi tatara, smażone krewetki, sałatę z kurczakiem, jagnięcinę czy steka. Jest to lokal z otwartą kuchnią, designerskimi fotelami, część foteli jest klasycznych i wyglądają jakby tu trafiły przed chwilą wprost ze sceny teatru. Bardzo mi się(...)kiedy to pojawiłyśmy się w lokalu było jeszcze zbyt wcześnie na obiad, więc zdecydowałyśmy się iść w kierunku różnych kanapek, które serwuje Sketch. Zamówiłyśmy kanapkę Cajun Spice Chicken z pieczonym batatem (24 zł), kanapkę Philly Cheese Steak z sosem BBQ (26 zł) i Sketch Burger z wołowiny Black Angus (29 zł). Kanapki były przeciętne, nic specjalnego ich nie wyróżniało
Kulinarne przygody Gatitykurek 8 plastrów surowego boczku kilka gałązek rozmarynu masło klarowane do smażenia 2 bataty 1 łyżka oliwy z oliwek garść rukoli sól, pieprz do smaku * PRZYGOTOWANIE Podudzia z kurczaka wyjmij z opakowania, umyj i oczyść z błonek. Kurki wyczyść z piasku pod silnym strumieniem wody. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć gałązki rozmarynu oraz kurki. Smaż kilka minut, a następnie przypraw(...)ćwiartki. Wymieszaj je z oliwą, posól i dodaj świeżo posiekany rozmaryn. Słodkie ziemniaki umieść w osobnym naczyniu. Bataty oraz roladki włóż do piekarnika nagrzanego do 220°C i piecz około 25-30 minut. Rozłóż na talerz i udekoruj rukolą oraz pozostałymi kurkami. * * Projekt finansowany ze środków Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego . (_gdeaq = window._gdeaq || []).push(['rtb_hit', 'gde-default', 'dwCa0c8doxzskw5cR3R6m3Xo3_NNQHrE_tyPAD548iv.M7
Food Squarejedną na całą dużą blachę, ciut bardziej puchatą. Składniki na farsz: 50 dag sera żółtego mozzarella 20 dag plasterków szynki 50 dag pieczarek 2 duże cebule kawałki kurczaka z rosołu mieszanka przypraw do potraw włoskich Przygotowanie. Do miski wrzucić rozdrobnione drożdże, wlać letniej wody i dobrze rozmieszać do całkowitego rozpuszczenia się drożdży. Następnie, dodać przesianą mąkę, oliwę, sól, cukier(...)minut. W tym czasie, przygotować składniki na wierzch oraz włączyć już piekarnik na 240 stopni i co ważne!: w środku także musi się już nagrzewać blacha na której będziemy piec pizzę. Później, przygotować papier do pieczenia o wymiarach zbliżonych do blachy i przy pomocy dłoni dokładnie rozprowadzić po całej jego powierzchni łyżkę oliwy. Na rozłożone ciasto w kolejności układamy
Kocham CzekoladęSkładniki: piersi z kurczaka 1 podwójna, olej rzepakowy 1/2 szklanki, cebula 4 sztuki, papryka czerwona 1 sztuka, jabłka 2 sztuki, gruszki 2 sztuki, pieczarki 6 sztuk, boczek wędzony 20 dag, papryka słodka mielona 2 łyżeczki, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżeczki, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżeczka piersi pokroić na większe kostki i dobrze namoczyć(...)godziny, owoce, paprykę, cebule, pieczarki, boczek pokroić na kawałki na dłuższe patyki szaszłykowe nadziewać piersi, paprykę, owoce, cebulę, pieczarki, boczek szaszłyki ułożyć na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, piec w 220 C około 20 minut, grzanie góra/dół, następnie obrócić szaszłyki posmarować resztą marynaty i na opcji termoobieg w 180C piec z 10 minut - szaszłyki są smaczne
W Mojej Kuchni Lubięudek . Miałam wątpliwości, czy przygotować moje danie. Nie chciałam się powtarzać. Doszłam jednak do wniosku, że warto podzielić się sprawdzonym przepisem. Polecam. Składniki: 500 g filetów z udek kurczaka 2 cebule 8 szt. suszonych śliwek 2 łyżki powideł śliwkowych 4 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki keczupu 3/4 szkl. wody 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżeczka cukru sól papryka słodka(...)keczup. Dolać wodę, ocet, wymieszać i dusić przez kilka minut. Powstały sos przelać do naczynia żaroodpornego. Mięso powinno być przykryte sosem Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez godzinę
zadanie-gotowanienastępnie powoli wlewamy olej. Wsypujemy przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Cały czas miksując. Pod koniec połączyć z odsączonym szpinakiem. Ciasto przekładamy na dużą blachę do pieczenia i pieczemy około godzinę w 170 stopniach. Upieczony biszkopt studzimy. Z ostudzonego ciasta ścinamy wierzch i rozdrabniamy na okruchy. Zieloną galaretkę rozpuszczamy w 2 szklankach wody i odstawiamy do stężenia (można(...)galaretkową i posypujemy okruszkami. Przepis dodaję do akcji Ciasto na niedzielę , gdzie w tym tygodniu królują świąteczne wypieki. Razem ze mną wypiekały: Różowa kuchnia - Mazurek wielkanocny kurczak Może coś zjemy - Babka wielkanocna i Babka rodzynkowa Piekielna kuchnia Anety - Babka pomarańczowa Moje domowe kucharzenie - Babka drożdżowa anyżowa Słodkie okruszki ... - Babeczki orzechowe Grunt
Ewusiowe SmakiPora na małą przerwę w pieczeniu, właśnie wzięliśmy się z Magdą za gotowanie :) Wróciliśmy do domu późnym wieczorem, sporo po 21, głodni i zmęczeni całodniowym łażeniem po mieście i załatwianiem różnych spraw. Zatem trzeba zrobić coś szybko, coś lekkiego i coś czym można się najeść. Dobrze by było jakby to jeszcze było w miarę zdrowe, bo ostatnio Magda coraz bardziej(...)rozpaczać (tym bardziej, że i tam dostanie mi się od Magdy za to co tu wypisuję :)), pora opisać jedzonko :) Otóż wpadliśmy na pomysł zrobienia kurczaka z warzywami w parowarze. Parowar jest cudownym urządzeniem, chociaż trzeba się do niego przyzwyczaić. Ciężko od razu polubić ten smak. W końcu co smażone to smażone :) Ale jak odnajdzie się tę ukrytą subtelną nutkę
Marder&Marder Manufacture