Sałatka jarzynowa z fasolą 155wymieszałam. Sałatkę nałożyłam do salaterek i schłodziłam w lodówce. Sałatkę można podać jako samodzielną przekąskę lub dodatek do mięsa pieczonego, kanapek czy kotleta. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do odwiedzenia innych moich przepisów na sałatki, np.: warstwowa sałatka z kurczakiem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/warstwowa-saatka-z-kurczakiem.html), warstwowa sałatka z brzoskwiniami (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/warstwowa-saatka-z-brzoskwiniami.html), warstwowa sałatka z wieprzowiną
Waniliowe Improwizacje
"Wędliny domowe" Stanisław Klimaj, Henryk Rajchelt 180śląska, zagrodowa, wołowo-drobiowa, jałowcowa, krakowska i wiele innych. Kolejne są wędliny wędzone. Tutaj mamy szynki, karkówkę, schab, boczek, kurczaka, żeberka. Jest naprawdę w czym wybierać. Następnie mamy wędliny dojrzewające, wędliny w słoiku, pasztety i wędliny gotowane i pieczone. Przepisów jest dużo i są naprawdę fajne i różnorodne. Są wędliny tradycyjne takie jak szynka, baleron czy rolada, oraz
kruche babeczki
Kurczak ze śliwkami 209Polać je oliwą, posypać tymiankiem, niewielką ilością soli i wymieszać. Mięso wyjąć z lodówki. Musztardę i miód wymieszać ze sobą. Kurczaka ułożyć na blasze i posmarować go musztardą z miodem. Danie włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około godzinę
My simple kitchen
Szaszłyki z kurczaka na rabarbarze 178tapioki w odrobinie zimnej wody i ciągle mieszając zagęściłem nią chutney ( można użyć mąkę ziemniaczaną ). Dodałem dwie gałązki rozmarynu. Piersi kurczaka pokroiłem w długie paski, prószyłem solą i pieprzem i faliście nadziałem na wymoczone w wodzie patyczki do szaszłyków. Piekłem 15 minut na grillu ( można smażyć na rozgrzanym oleju około 5 minut ). Szaszłyki podałem na jeszcze ciepłym chutneyu rabarbarowym
R'n'G Kitchen
SMAŻONA PERLICZKA 218najczęściej pyszny rosół. Tym razem postanowiłam wykorzystać ją w trochę inny sposób. Kiedyś już co prawda mieliśmy perlicę pieczoną w piekarniku, ale nie wszystkim tamten przepis przypasował do gustu. Teraz przygotowałam ją tradycyjnie, tak jak zawsze przygotowuję kurczaka. I to był strzał w 10! Perlica wyszła pyszna, bardzo delikatna, maślano- czosnkowa, tak jak lubimy najbardziej. Od jakiegoś czasu smażę
Smaczne Zdrowe
Zapiekanka z kurczakiem, szpinakiem i mozzarellą 232gazu. Do naczynia żaroodpornego przełożyć makaron, pokrojone drobno pomidory suszone, kulkę mozzarelli pokrojoną w kosteczkę oraz przygotowany szpinak z kurczakiem i śmietaną. Wszystko razem wymieszać. Na wierzch ułożyć drugą kulkę mozzarelli pokrojoną w plasterki. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok 20 minut, aż ser zacznie się podpiekać. Smacznego! Zapraszam was również do odwiedzania
Kulinarne przygody
Kurczak w śmietanie 242pokrojoną , cebulkę czosnek i wszystkie przyprawy powyżej wymienione , następnie bardzo dokładnie mieszam , kiedy mamy już gotową mieszankę , to zalewam naszego kurczaka , i wstawiam do lodówki na całą noc. Na następny dzień wyciągam mięso z lodówki , i wstawiam do piekarnika , pieczemy pod przykryciem , na 160 stopni około 80 minut , po tym czasie udka mamy gotowe go podania . Smacznego
Mój Smak
Patelnia tytanowa WOLL SZAFIR – test 195nagrzać, nalać tłuszcz i patelnia gotowa do smażenia. Ja na swojej przygotowałam, duszone warzywa z pałkami z kurczaka i to danie potem w całości na patelni wstawiłam do piekarnika, gdzie całość jeszcze przez 30 minut się piekło. Patelnia test w piekarniku zniosła perfekcyjnie, umycie późniejszej patelni, to użycie gąbki i papieru ręcznikowego żeby patelnię wytrzeć do sucha
Kuchnia na wzgórzu
Pierś z kurczaka faszerowana suszonymi pomidorami, pietruszką, cebulą i serem 291plastry. Rozbijamy je delikatnie tłuczkiem. Następnie odrobinę solimy i pieprzymy z obu stron. Farsz wykładamy na filety z kurczaka dodajemy starkowany ser. Następnie zawijamy roladki i nakładamy na wierzch szynkę parmeńską. Całość układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 35 - 40 minut
Pan i Pani Smith w kuchni
Chlebek drożdżowy z płatkami śniadaniowymi 249Kanapki na śniadanie sprawdzają się doskonale. Można zrobić je z ulubioną wędliną, z pastą którą przygotujemy w czasie gdy będzie piekł się nasz chlebek czy po prostu z kotletem który pozostał nam z obiadu. Ja akurat wykorzystałam resztki smażonego kurczaka w panierce z płatków kukurydzianych Lubella. Gotowe kanapki wystarczy zapakować, włożyć do torby czy plecaka i można zjeść
Monia miesza i gotuje
Zapiekanka obiadowa 178posolonej wodzie z łyżeczką cukru – nie stracą koloru. • Ułożyć warstwę brokułów na kurczaku. • Śmietanę wymieszać z solą i pieprzem, polać brokuły. • Ser żółty porwać na kawałki i posypać na brokułach. • Zapiekankę piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 30 minut
To co kocham
Tarta jaglana z cukinią i kurczakiem 293pomidory i oliwki kroimy na mniejsze kawałki. Jogurt naturalny mieszamy z 2 jajkami i przyprawami. Na podpieczony spód wykładamy podsmażonego kurczaka, cukinię, cebulę, pomidory i oliwki. Całość polewamy masą jogurtową, wierzch posypujemy startą mozzarellą. Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy 15-17 minut w 180 stopniach
Zawsze głodna!
Pierś kurczaka w czosnku 343parmezanu 4 połówki piersi kurczaka Czosnek podgrzać w oliwie, aby powstała aromatyczna mieszanka czosnkowa. Tartą bułkę wymieszać z parmezanem. Piersi kurczaka obtaczać najpierw w mieszance czosnkowej, a następnie w bułce tartej z serem. Ułożyć w płytkim naczyniu żaroodpornym i piec 30-35 minut w temperaturze 220 stopni. Przepis znalazłam tutaj
kuchnia doski
Pizza z kurczakiem i ananasem 246niego troszkę syropu i dodaję oregano. Mieszam i smaruję nim uformowany już podkład pod farsz. Następnie daję przygotowanego wcześniej kurczaka z cebulą i ananasem (mogą być ciepłe), całość posypuję startą mozzarellą i wstawiam do nagrzanego piekarnika. Ja pizzę piekłam na kamieniu, ale można zwyczajnie na blaszce. Pieczemy w 180-200 stopni jakieś 15-20 minut
kruche babeczki
Warsztaty kulinarne z kurczakiem kukurydzianym – relacja 242można zostawić z kostką. Potrenowałam i faktycznie nie jest to takie trudne. Następnie zabraliśmy się do przygotowywania 2 dań: pierś kurczaka kukurydzianego gotowaną metodą sous-vide, podaną z pęczakiem z lubczykiem, karmelizowanym pasternakiem i sosem śmietanowo-kasztanowym: pieczone dramstiki drobiowe polane pikantnym sosem barbecue, podane z domowym colesławem z własnoręcznie robionym majonezem: Po wszystkim, zgodnie z tradycją zasiedliśmy
karmelowy