kurczak pieczony - 10604 przepisów (strona:33/707)

Kurczak po polsku nadziewany wątróbką 224

Kurczak po polsku to tradycyjne danie, które gości na polskich stołach co najmniej od kilku stuleci. Kurczak pieczony w całości, z pysznym nadzieniem - to rozwiązanie idealne na rodzinne biesiadowanie. Soczysty, aromatyczny, z cudownie chrupiącą skórką. Podstawą jest nadzienie z wątróbki, bułki tartej, masła, żółtka i osobno ubitej piany, która nadaje farszowi niebywałej lekkości. Clou nadzienia i  cały jego(...)bułki tartej lub mała czerstwa bułeczka 1/2 szklanki mleka lub wody sól, pieprz spory pęczek zielonej pietruszki 2 łyżeczki papryki słodkiej - opcjonalnie 2 łyżki oleju - opcjonalnie masło do pieczenia Wykonanie: kurczaka umyć, osuszyć, natrzeć solą. Odstawić na godzinę. Wymieszaj 2 łyżeczki papryki z olejem i natrzyj kurczaka, gdy chcesz by miał wyjątkowy kolorek przygotuj nadzianko. Bułkę namocz w mleku

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kurczak pieczony z nutą cytrynową i czosnkiem 236

Odważyłam się wreszcie użyć kurczaka w całości :) Dostałam od mamy dobre 15 lat temu takie specjalne naczynie do pieczenia kurczaka, którego nigdy w życiu go nie użyłam. Aż wstyd :) To co? Podnosimy cholesterol? :P Składniki: 1 kurczak w całości (ok. 1,5 kg) 1 cytryna pokrojona w plastry Na marynatę: 1/2 główki czosnku 4 łyżki roztopionej margaryny 1 łyżka miodu(...)razu Piecyk nagrzewamy do temperatury 200 stopni C (termoobieg) Wkładamy kurczaka, zmniejszamy grzanie do 180 stopni C i pieczemy ok. 30 minut. Po tym czasie  podlewamy kurczaka połową bulionu. Pieczemy dalej kolejne 30 minut i znowu podlewamy kurczaka i oblewamy mięso. Pieczemy dalej przez ok. 30 minut aż kurczak się bardzo mocno zarumieni. Może nawet trochę w niektórych miejscach

Szczęśliwa kuchnia
Kurczak pieczony z nutą cytrynową i czosnkiem 308

Odważyłam się wreszcie użyć kurczaka w całości :) Dostałam od mamy dobre 15 lat temu takie specjalne naczynie do pieczenia kurczaka, którego nigdy w życiu go nie użyłam. Aż wstyd :) To co? Podnosimy cholesterol? :P Składniki: 1 kurczak w całości (ok. 1,5 kg) 1 cytryna pokrojona w plastry Na marynatę: 1/2 główki czosnku 4 łyżki roztopionej margaryny 1 łyżka miodu(...)razu Piecyk nagrzewamy do temperatury 200 stopni C (termoobieg) Wkładamy kurczaka, zmniejszamy grzanie do 180 stopni C i pieczemy ok. 30 minut. Po tym czasie  podlewamy kurczaka połową bulionu. Pieczemy dalej kolejne 30 minut i znowu podlewamy kurczaka i oblewamy mięso. Pieczemy dalej przez ok. 30 minut aż kurczak się bardzo mocno zarumieni. Może nawet trochę w niektórych miejscach

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Smażony , pieczony, kurczak z chilli 238

Smażony , pieczony , kurczak z chilli Następny pomysł na nieśmiertelnego i niezwyciężonego kurczaka " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Tą potrawę zrobimy tylko wtedy, jeśli mamy patelnię z metalową rączką , taką , którą możemy włożyć do piekarnika i zapiec . Warto , kurczak jest soczysty w środku , chrupiący na zewnątrz , a dodatkowo ,podczas pieczenia , wytrąca się z niego doskonały(...)elementów ! ) . Pieczemy około 40-50 minut . Zdejmujemy folię i podpiekamy z termoobiegiem , zwiększając temperaturę do 200 C , przez około 10 – 15 minut , tyle żeby skórka nabrała ładnego koloru i stała się chrupiąca . Musicie, wziąć poprawkę przy czasach pieczenia , na fakt ,że każdy piekarnik wypieka nieco inaczej . Gotowe , można podawać , najlepiej z ryżem Smacznego !     Post Smażony , pieczony

Ogrodnik w podróży
Kurczak pieczony z fioletowymi ziemniakami, marchewką i świeżym tymiankiem 212

Cześć Kochani! Dziś mam dla Was propozycję na pyszny obiad, który robi się sam. Jedyne co musicie zrobić to umyć i pokroić warzywa. Proste, prawda?! Kurczaka pieczonego z ziemniakami, marchewką i świeżym tymiankiem robię zawsze wtedy, kiedy mam dzień lenia. Naprawdę lubię to danie. Polecam i Wam. Składniki (3- 4 porcje): 2 duże piersi z kurczaka 3 marchewki kilka(...)dopraw pieprzem, solą i listkami tymianku. Na wierzchu ułóż piersi z kurczaka, polej go oliwą z oliwek, dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Piecz przez około 1 godzinę (do momentu aż warzywa będą miękkie). Smacznego! Artykuł Kurczak pieczony z fioletowymi ziemniakami, marchewką i świeżym tymiankiem pochodzi z serwisu Moja Pasja Smaku

Moja pasja smaku
Kurczak pieczony na ryżu z warzywami 418

Kurczak pieczony na ryżu z warzywami Dania jednogarnkowe , to moja specjalność , powoli dochodzę do perfekcji , a wszystko za sprawą braku czasu " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Oczywiście w końcu wiosna i ciepło , więc żeby nadgonić prace w ogrodzie, musiałam wymyślić coś, co zrobi się w miarę(...)czasie usuwamy folię i zwiększamy temperaturę do około 180 C włączając termoobieg, pieczemy tak długo , aż skórka na kurczaku się zrumieni i zrobi się chrupiąca . Po wyjęciu z piekarnika trzeba jeszcze tylko poradzić sobie z podziałem i można podawać Smacznego !     Post Kurczak pieczony na ryżu z warzywami pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Pieczone podudzia z kurczaka 309

cebule 100 ml śmietany słodkiej natka pietruszki do posypania Pieczone podudzia z kurczaka Jak przygotować podudzia z kurczaka. Boczek pokroić w kostkę. Włożyć na patelnię i lekko przyrumienić na małym ogniu. Dodać podudzia z kurczaka oraz olej słonecznikowy. Smażyć przez 5 minut aż skórka kurczaka delikatnie się zrumieni. Następnie dodać pokrojone grzyby leśne, sól, pieprz oraz cebulę. Smażyć(...)kurczaka O czym warto pamiętać przygotowując podudzia z grzybami. Grzyby leśne zastąpić możemy pieczarkami. Zamiast wina wytrawnego można użyć wino półsłodkie. Podudzia zaserwowałam ze szpinakowymi ziemniakami. Fajnie sprawdzą się z nimi również ryż, kasza czy słodkie ziemniaki. Lubisz mięso z kurczaka? Jeśli tak to koniecznie wypróbuj nasz przepis na Pierś z kurczaka faszerowaną wątróbką. The post Pieczone podudzia

mecooks
Kurczak pieczony 176

Cześć Jak wspomniałam wcześniej, wczoraj przygotowałam także kurczaka pieczonego. Przepis znajdziecie poniżej. Ja takiego kurczaka najczęściej przygotowuję na blaszce z rusztem i często na jej dno wlewam trochę wody.  Kurczak pieczony Przygotuj blachę do pieczenia, nóż i deskę do krojenia, miskę, łyżeczkę, łyżkę, papierowe ręczniki, folię spożywczą. Przygotuj składniki: 1 tuszkę sprawionego kurczaka, 2 łyżeczki soli(...)sól, paprykę, kurkumę i pieprz. Wszystko dobrze wymieszaj. Tak przygotowaną mieszanką natrzyj ze wszystkich stron kurczaka. Kurczaka przełóż do miski. Miskę przykryj folią spożywczą i wstaw na kilka godzin (a najlepiej na całą noc) do lodówki. Zamarynowane mięso ułóż na blasze i piecz w średnio nagrzanym piekarniku przez 60-90 minut

blog.moje-pasje.info
Kurczak w sosie cytrynowym 128

To kolejny pomysł na pysznego jednogarnkowego kurczaka, tym razem zrobiłam go w pysznym cytrynowym sosie. To połączenie jest niezwykłe. Usmażony kurczak a do tego bardzo aromatyczny

nietylkopasta.pl
Kurczak pieczony nadziewany jabłkami 195

Polecam Wam kurczaka pieczonego w piekarniku i nadzianego farszem z jabłek. Farsz sprawi, że mięso nie będzie suche, a soczyste. Idealne danie na niedzielny lub świąteczny obiad. Można podawać z ryżem, ziemniakami, frytkami. Najlepiej smakuje gorący świeżo upieczony. I ta chrupiąca skórka :) Pycha! Składniki 1 kurczak sól pieprz oliwa Nadzienie 2 łyżki masła klarowanego 1 cebula 2 średnie jabłka(...)naczyniu do zapiekania i skropić go oliwą. Przez pierwsze 15 minut piec w 200 stopniach C, a następnie w 180 stopniach. Piec około 1.5 h . W razie gdy kurczak zbyt mocno się przypala nakryć folią aluminiową. kurczak pieczony nadziewany jabłkami

O kuchni z uczuciem
PIECZONY KURCZAK Z MIĘTĄ, CZOSNKIEM I CYTRYNĄ 178

Aromatyczny, nieprzesuszony, z chrupiącą skórka – taki powinien być według mnie idealny pieczony kurczak(...)taki właśnie jest – z wyraźną nutą cytryny, miętowym tłem i ulubionym czosnkiem. Znakomity zarówno prosto z pieca jako główny element obiadu, jak i część kanapki następnego dnia. Gorąco polecam! Składniki: 1 surowy kurczak 1 l maślanki 0,5 główki [...] Artykuł PIECZONY KURCZAK Z MIĘTĄ, CZOSNKIEM I CYTRYNĄ pochodzi z serwisu sandrafrej.com

SandraFrej.com
Zupa pomidorowa na pieczonym kurczaku 152

Ostatnio zostało nam trochę mięsa i kości z pieczonego kurczaka. Do tego sporo sosu(...)pieczeni. Większość wyrzuca takie pyszności. My reanimujemy tworząc kolejne, bardzo smaczne danie. Jeśli nie macie teraz pomysłu, co zrobić z resztek, to zamroźcie. Składniki kości i mięso z kurczaka pieczonego 3 cebule 2 ząbki czosnku 2 marchewki 3 łyżki kaszy pęczak 2 łyżki bulionu warzywnego 330 ml soku pomidorowego cukier sól, pieprz Przygotowanie Mięso oddzielamy od kości

R'n'G Kitchen
Kurczak pieczony na ziemniakach 105

Kurczak pieczony na ziemniakach – idealny pomysł na rodzinny obiad. Składniki podudzia z kurczaka kilka ziemniaków cebula marchew oliwa z oliwek słodka papryka sól, pieprz Przygotowanie

Wasze Przepisy
Niedzielny obiad: Kurczak faszerowany chlebem 187

bagietka, z dobrej piekarni, a nie jakaś kajzerka kupiona za parę groszy w hipermarkecie. Druga ważna rzecz: pieczywo powinno być czerstwe, bo wtedy lepiej chłonie soki z kurczaka. I wreszcie sprawa pieczenia: pamiętajcie, że nadziewany drób trzeba piec dłużej niż gdy jest bez nadzienia. Wysoka temperatura potrzebuje czasu, żeby dotrzeć w głąb kurczaka. Nie ma większego grzechu kulinarnego niż podanie(...)piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz przez pół godziny. Zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz przez 30 minut, polewając wytworzonym sosem kurczaka co 15 minut. Po godzinie pieczenia przewróć kurczaka plecami do góry i piecz go w ten sposób przez 15 minut. Następnie znowu odwróć piersiami do góry i podpiekaj jeszcze przez 15-20 minut. Wyjmij kurczaka z pieca

Niedzielny kucharz
Niedzielny obiad: Kurczak faszerowany chlebem 192

bagietka, z dobrej piekarni, a nie jakaś kajzerka kupiona za parę groszy w hipermarkecie. Druga ważna rzecz: pieczywo powinno być czerstwe, bo wtedy lepiej chłonie soki z kurczaka. I wreszcie sprawa pieczenia: pamiętajcie, że nadziewany drób trzeba piec dłużej niż gdy jest bez nadzienia. Wysoka temperatura potrzebuje czasu, żeby dotrzeć w głąb kurczaka. Nie ma większego grzechu kulinarnego niż podanie(...)piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz przez pół godziny. Zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz przez 30 minut, polewając wytworzonym sosem kurczaka co 15 minut. Po godzinie pieczenia przewróć kurczaka plecami do góry i piecz go w ten sposób przez 15 minut. Następnie znowu odwróć piersiami do góry i podpiekaj jeszcze przez 15-20 minut. Wyjmij kurczaka z pieca

Niedzielny kucharz

Proponowane wyszukiwania