kurczak pieczony - 10604 przepisów (strona:207/707)

Skrzydełka w słodko-pikantnym sosie Madziarów 218

pikantną przyprawą do kurczaka oraz liściem lubczyku. Sos Madziarów mieszamy z oliwą z oliwek. Zalewamy nim mięso i odstawiamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie kurczaka układamy w naczyniu i pieczemy w 200*C przez 40 minut. Często przewracamy mięso. Tak zamarynowane mięsko możemy również ugrillować

VioletoweKucharzenie
Piersi kurczaka w krakersach 302

całą noc do lodówki. Na drugi dzień krakersy zmielić, np, za pomocą blendera. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Zamarynowane mięso obtoczyć w panierce krakersowej. Przygotowane kawałki kurczaka ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec około 25 minut (bez przykrycia). Mięso musi lekko się zarumienić

Ugotować
Sałata z pomidorami i ogórkiem 244

jednym, to jej głównym składnikiem jest właśnie sałata wraz z pomidorami i ogórkiem. Jest to typowy dodatek do innych dań, najczęściej białych mięs w rodzaju kurczaka i wieprzowiny, zwykle duszonych, pieczonych lub grillowanych. W tym zakresie jest to dodatek bardzo uniwersalny, pasujący do wielu różnych potraw. Składniki należą do najpopularniejszych i najłatwiej dostępnych, a przygotowanie jest banalnie proste

Kulinarna Pokusa
Kurczak pieczony w pomidorach 226

oliwy z oliwek Pomidory kroimy w mniejsze kawałki, skrapiamy oliwą z oliwek.  Kurczaka dokładnie myjemy. Nacieramy pikantnym keczupem i przyprawą bosfordzką. W natłuszczonej foremce układamy kurczaka i pokrojone pomidory. Mięso pieczemy w piekarniku w funkcji grill w 200*C, od czasu do czasu obracamy. Czas pieczenia to około 60 minut

VioletoweKucharzenie
Kąski kurczaka w słodko-kwaśno-ostrym sosie 175

pozostałym na patelni oleju złocimy cebulę, dorzucamy czosnek, dodajemy keczup, dżem i przyprawy. Dusimy razem pod przykryciem około 5 minut, co chwila mieszając. Ugotowanym sosem polewamy kurczaka i przykrywamy naczynie. Całość pieczemy około 60-70minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Kaszę gryczaną przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Kąski podajemy z kaszą, polewamy sosem. Dekorujemy świeżą natką pietruszki

Kolorowy Przepisownik
Pizza gyros 327

plastry. Ser (mozzarellę i zwykły żółty) zetrzeć na tarce. Ciasto rozwałkować na cienki, okrągły placek. Posmarować sosem pomidorowym, zostawiając wąski brzeg pizzy nieposmarowany. Posypać startym serem. Ułożyć kurczaka, ogórka, kukurydzę oraz cebulę. Piec około 12 minut w piekarniku nagrzanym wcześniej

Bullio
Pizza gyros 1119

plastry. Ser (mozzarellę i zwykły żółty) zetrzeć na tarce. Ciasto rozwałkować na cienki, okrągły placek. Posmarować sosem pomidorowym, zostawiając wąski brzeg pizzy nieposmarowany. Posypać startym serem. Ułożyć kurczaka, ogórka, kukurydzę oraz cebulę. Piec około 12 minut w piekarniku nagrzanym wcześniej

Bullio
Razowa kanapka z grillowanym kurczakiem, rucolą, kiełkami i ogórkiem konserwowym 281

Ostatnio żyję w takim biegu, że najczęściej na kolację wcinam takie kanapki. Niebo w gębie swoją drogą! Składniki (na dwie porcje): 4 kromki razowego chleba (piekę sama :)) 150 gram piersi kurczaka (marynuję w soli, pieprzu i przyprawie gyros) 2 ogórki konserwowe, pokrojone w plasterki garść umytej rucoli keczup kiełki lucerny Pierś kurczaka kroję na mniejsze kawałki i grilluję

Mango Papaja
Pasztet drobiowy – dwuwarstwowy 584

widać trochę zabrakło). Wykładamy na boczek masę z kurczaka. Wątróbkę także miksujemy, a następnie dodajemy obrane i przepłukane pistacje. Mieszamy i wykładamy na warstwę z kurczaka. Przykrywamy pozostałymi plastrami boczku. Pieczemy ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Przed wyjęciem z formy pasztet trzeba dobrze schłodzić. Post Pasztet drobiowy – dwuwarstwowy pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Pikantne pałki z kurczaka. 297

soli 75 g masła Przygotowanie:  Do majonezu i śmietany dodajemy wszystkie przyprawy, mieszamy i powstałą marynatą nacieramy kurczaka. Odstawiamy w chłodne miejsce na 6 godzin.  Kurczaka wykładamy na blachę i pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 40 min. Po tym na każdą pałkę układamy po kawałeczku masła i pieczemy pod grillem przez

Kuchnia Łukasza
Sałatka z czerwoną fasolką 235

ulubionego winka. Jak dobrze, że jutro mam wolny dzień!  Składniki : * pół główki sałaty lodowej * pół puszki fasoli czerwonej * pół puszki kukurydzy  * mała czerwona papryka * pieczony bądź wędzony filet z kurczaka * sos : 3 łyżki jogurtu greckiego, 3 łyżki majonezu, przyprawa do sałatek albo świeże zioła, sól, pieprz do smaku  Przygotowanie : Sałatę pokroić bądź porwać. Kurczaka i paprykę

Magiczne Życie Marty
Piers z kurczaka 302

podwojna piers z kurczaka  sol  curry  papier do pieczenia  Myjemy piers i osuszamy w papierowych recznikach  Karzda piers przekrajamy na pol  Macerujemy w soli i curry  Zoztawiamy na ok 1 godz  Pozniej na rozgrzana patelnie kladziemy paipier do pieczenia  Na to ukladamy piersi i podsmarzamy na obu stronach  Smarzymy

Klaudynkowa kuchnia
Rozmarynowy kurczak z warzywami 263

cebulę, marchew i fasolkę. Podsmażać około 5 minut stale mieszając. Warzywa przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać pozostałym czosnkiem, oregano i wymieszać. Na warzywach ułożyć na przemian kurczaka i ziemniaki. Posypać rozmarynem.  Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C przez 1 godzinę

Pasja Smaku
Kurczak na niedzielny obiad 261

miód, kurkumę, cynamon. Wszystko zagotowujemy.  Do naczynia z kurczakiem kładziemy liście laurowe i wanilię wyłowioną z garnka oraz wlewamy część przygotowanej mikstury tak by skropić nią kurczaka. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180C przez 2 godziny. Od czasu do czasu zraszamy mięso przygotowanym sosem

Przysmaki Karolki
Udka kurczaka słodko - kwaśne 230

Mięso kurczaka lubi większość. W sosie słodko-kwaśnym smakuje wybornie. Składniki 1 kg udek kurczaka 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka granulowanej cebuli 2 łyżeczki soli czosnkowej 50 ml octu z białego wina 250 ml ketchupu 600 g ananasów z puszki 50 g cukru trzcinowego Przygotowanie Rozgrzałem piekarnik do 200 stopni C. Udka(...)umyłem, osuszyłem a następnie ułożyłem na natłuszczonej blaszce. Przygotowałem sos : w miseczce wymieszałem imbir, paprykę, cebulę i sól czosnkową, dodałem ocet. Połową sosu posmarowałem udka. Piekłem ok. 15 minut.   Odwróciłem mięso, posmarowałem kurczaka z drugiej strony i zapiekałem kolejne 15 minut. Przygotowałem kolejny sos : wymieszałem ketchup z sosem sojowym, posiekanymi ananasami i cukrem. Polałem udka i piekłem jeszcze

R'n'G Kitchen