podać na obiad w towarzystwie ziemniaków i surówki, albo jako samodzielne danie na ciepło na spotkaniu ze znajomymi czy przy świątecznym stole. Jeśli chcemy, aby danie było mniej kaloryczne, majonez możemy zastąpić jogurtem naturalnym. [embed]https://youtu.be/48zPLovFunw[/embed] Składniki na zapiekaną pierś z kurczaka z serem i pomidorami: około 2-3 filety z piersi kurczaka 1-2 pomidory jakieś(...)kurczaka myjemy i osuszamy. Jeśli mamy duże filety, przekrawamy je wzdłuż na pół. Serek kanapkowy mieszamy z majonezem i przyprawami. Piersi układamy w naczyniu żaroodpornym, na nich rozsmarowujemy mieszankę serka z majonezem, następnie układamy po garści liści szpinaku i po dwa plasterki pomidora. Całość posypujemy serem żółtym. Zakryte naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez
e-PrzepisyKulinarnetego zapiekany z pomidorem, czerwoną cebulą i mozzarellą. Mięsko jest pyszne, kruche, do tego pieczone ziemniaczki! Koniecznie musicie spróbować! Składniki (porcja na 2 osoby): 1 połowa fileta z kurczaka 1/2 średniej wielkości pomidora 1/2 średniej wielkości czerwona cebula 1/2 kulki mozzarelli sól pieprz papryka słodka papryka ostra 1 sos sałatkowy np. grecki 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka(...)wkładamy odrobinę masła, aby mięso nie przywarło do brytfanny. Układamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy folią aluminiową. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 30-35 minut. Podajemy z pieczonymi ziemniakami ! Smacznego
Gotuj z Mąkąjakiegoś czasu mam większa ochotę na drób. Zostały mi dwie pałki kurczaka. Z drugiej strony nie miałam ochoty na ziemniaki, więc stwierdziłam, że użyję ryż. Do tego jedna marchewka i kawałek zielonej części pora. Ryż, podlany bulionem warzywnym obudził we mnie smak dzieciństwa - smakował tak, jak robiła go moja babcia :) Pychota! I to, co mi się jeszcze podoba(...)części pora przyprawa do kurczaka 4-5 pałek kurczaka (ja miałam tylko dwie, ale podana ilość składników spokojnie wystarczy na 5 sztuk) 2 szklanki ryżu Nagrzać piecyk na 200 stopni C Surowy ryż przesypać do naczynia żaroodpornego i zalać ciepłym bulionem Marchewkę pokroić w plasterki, a por w piórka Pałki kurczaka natrzeć przyprawą do kurczaka. Nie dodawałam już soli
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comSkładniki: Rosół: 1 ćwiartka z kurczaka 1 duża marchewka 1 średni korzeń pietruszki 1/4 selera 1 mała cebula lub kawałek pory 1 kostka rosołowa 1 gałązka lubczyku natka pietruszki sól, pieprz 2,5 l wody Dodatkowo: 2 średnie cebule 50 dag pieczarek 2 łyżki oleju 2 ziemniaki 1,5 l rosołu 6 kromek chleba + olej + zioła prowansalskie 3 łyżki śmietany(...)Ziemniaki obrać i pokroić w niewielką kostkę. Dodać do pieczarek. Całość zalać rosołem. 5. Gotować do miękkości warzyw. Całość zmiksować. 6. W misce rozrobić śmietanę i mąkę z wodą. Dodać do zmiksowanej zupy dokładnie i energicznie mieszając aż do ponownego zagotowania. 7. Chleb pokroić w kostkę. Polać olejem i posypać ziołami. Przełożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Piec
A Ty Smakuj MnieDziś chcę zaproponować pierś z kurczaka z przepisu mojego dziesięcioletniego syna. Od długiego czasu chętnie towarzyszył mi w kuchni podczas gotowania i w końcu chciał zrobić
kuchnia doskiPlacki ziemniaczane dla leniwych to błyskawiczna propozycja na tani obiad :) Do przygotowania tej potrawy wystarczy nam dosłownie kilka składników. Całość przygotowania nie powinna zająć więcej jak
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!fatalna. Na przekór temu na blogu kolorowa zapiekanka :) Szybkie, proste i smaczne danie. Polecam jeśli nie macie pomysłu na obiad lub kolację. Składniki: 4 średnie ziemniaki 2 pojedyncze piersi kurczaka 1 cebula 1 pomidor 1 czerwona papryka 1/2 brokuła 250 g. sera żółtego Sos czosnkowy: 3 ząbki czosnku 1 jogurt naturalny (250 g) 3 łyżki majonezu sól, pieprz Czosnek przecisnąć(...)Ziemniaki ugotować i pokroić w talarki. Brokuły podzielić na różyczki wrzucić do wrzącej wody i gotować 2-3 minuty. Cebulę pokroić w pióra. ( Możecie ją lekko podsmażyć, ja tym razem dodałam surową.) Pomidora sparzyć obrać skórkę i pokroić w plastry, paprykę pokroić w kostkę. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dno naczynia żaroodpornego wysmarować masłem. Ułożyć warstwę ziemniaków, następnie
Agusiowe smakołykikawałku, wówczas należy go zetrzeć na tarce o dużych oczkach) Najpierw przygotowujemy farsz. Pokrojoną cebulkę i marchewkę startą na dużych oczkach podduszamy na łyżeczce masła i przyprawiamy Pierś z kurczaka myjemy i oczyszczamy z błonek, kroimy na kawałki i przekładamy do malaksera Do mięsa dodajemy podduszoną cebulkę z marchewką, czosnek, posiekany szczypiorek, jogurt naturalny i przyprawy Całość miksujemy - nie musi(...)talerz, lub do miseczki Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem (u mnie margaryna Kasia) Składniki na placki ziemniaczane przekładamy do malaksera i wszystko dokładnie miksujemy. Ja najpierw zmiksowałam na grubo same ziemniaki, a potem dodałam resztę Smażymy jednego placka i przekładamy go na ręcznik papierowy Następnie nakładamy na placek farsz i za pomocą ręcznika papierowego zwijamy w roladkę i... ... tak przygotowanego wkładamy
Szczęśliwa kuchniakawałku, wówczas należy go zetrzeć na tarce o dużych oczkach) Najpierw przygotowujemy farsz. Pokrojoną cebulkę i marchewkę startą na dużych oczkach podduszamy na łyżeczce masła i przyprawiamy Pierś z kurczaka myjemy i oczyszczamy z błonek, kroimy na kawałki i przekładamy do malaksera Do mięsa dodajemy podduszoną cebulkę z marchewką, czosnek, posiekany szczypiorek, jogurt naturalny i przyprawy Całość miksujemy - nie musi(...)talerz, lub do miseczki Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem (u mnie margaryna Kasia) Składniki na placki ziemniaczane przekładamy do malaksera i wszystko dokładnie miksujemy. Ja najpierw zmiksowałam na grubo same ziemniaki, a potem dodałam resztę Smażymy jednego placka i przekładamy go na ręcznik papierowy Następnie nakładamy na placek farsz i za pomocą ręcznika papierowego zwijamy w roladkę i... ... tak przygotowanego wkładamy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comwysmażony. Jeśli po rozkrojeniu mięso jest różowe w środku, wrzuć je spowrotem do pieca. Zjedzenie niedosmażonego mięsa może grozić różnymi nieprzyjemnościami, od sraczki po zarażenie salmonellą. Ok, cycki się pieką, czas na sos. Pokrój pieczarki w jakieś większe cząstki i wrzuć na patelnię, na której smażyłeś kuraka. Przesmaż je porządnie na dość wysokim ogniu przez jakieś 3-4 minuty(...)smażyć – dzięki temu smak będzie bardziej skoncentrowany w cząstkach liści i nie rozleje się po potrawie. Czas wyjąć kurczaka. Przełóż piersi na talerz i daj im parę minut na odpoczynek. W tym czasie przykryj je sosem z pieczarek, nałóż ziemniaki – ja podałem puree z tymiankiem (patrz tutaj ), nakryj do stołu czy coś. Na zdjęciu możesz zobaczyć, że podałem
manslogblogpolędwiczki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 opakowanie sunbites paprykowych 250 ml maślanki chipsy: 3 duże ziemniaki olej do smażenia słodka papryka w proszku sól surówka z marchewki: 2 duże marchewki 1/4 szklanki rodzynek 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 1 łyżeczka cukru sos miodowo musztardowy: 2 łyżeczki musztardy sarepskiej 1 łyżeczka miodu 1 mały ząbek czosnku 2-3 łyżki(...)utartej marchewki dodajemy rodzynki, szczyptę cukru i śmietanę, wszystko dokładnie mieszamy. Po upływie minimum godziny wyjmujemy mięso z maślanki, obtaczamy w drobno pokruszonych sunbitsach. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy nasze polędwiczki. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni ( ja włączam termoobieg), czas zależy od wielkości kawałków mięsa, natomiast przy średniej wielkości kawałkach wystarczy 25 minut. Ziemniaki obieramy i myjemy
KuchcikoweLoveprzy którym nie ma dużo pracy. Trzeba jedynie pomyśleć o wcześniejszym namoczeniu i ugotowaniu cieciorki :) Danie można podać z ziemniakami, ale ciecierzyca jest na tyle syta, że nie jest to konieczne. Można zwiększyć jej ilość. 1 kg podudzi z kurczaka 150g ciecierzycy ok 400g pomidorków koktajlowych szczypiorek MARYNATA: 1 cebula biała 2 ząbki czosnku 2 łyżki octu jabłkowego 1/4 szklanki(...)Wymieszać i wyłożyć do naczynia do zapiekania. Większość cieciorki powinna znaleźć się pod lub między mięsem. Wyłożyć pomidorki koktajlowe i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C bez przykrycia. Piec przez ok 1,5godz. Kontrolując czy pomidorki za bardzo nie będą się przypiekać. Gotowe danie posypać posiekanym, świeżym szczypiorkiem. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Mięsa , Obiad Świąteczny , Zapiekanki Tagged: cieciorka
https:KKuchniaMniamPRZYGOTOWANIE: 60 minut ILOŚĆ PORCJI: 2-4 SKŁADNIKI: – 500 g mięsa mielonego z indyka lub z kurczaka – 1 słoik sosu Patak’s Butter Chicken – pół szklanki mrożonego groszku – sól i pieprz – 2 łyżki oleju – 4-6 ziemniaków – 1 łyżka masła – 2 łyżki śmietany 12% lub 18% – 2-3 łyżki tartego sera(...)przygotowujesz pulpeciki ugotuj ziemniaki. Po ugotowaniu rozgnieć ziemniaki na puree dodając do nich masło i śmietanę, oraz jeśli zaistnieje potrzeba także sól. Do naczynia do zapiekania włóż przygotowane pulpeciki, a następnie przykryj je warstwą puree. Tak przygotowaną zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st C. Zapiekaj przez 25-30 minut. 5 minut przed końcem pieczenia możesz posypać zapiekankę odrobiną
nietylkopasta.plidealna! Ja kaczkę piekę w temp. 160 stopni C, czas jest uzależniony od jej wagi, ta na zdjęciu nie była zbyt duża nie przekraczała 2 kg, piekłam ją 2,5 godziny. Duże kaczki piekę nawet 3,5 godziny. Cechy charakterystyczne, po których poznacie, że kaczka jest dobra to: mięso na nóżkach podniesie się ku górze i odsłoni kość, po wbiciu(...)Kaczka petarda! SKŁADNIKI: - 1 kaczka wiejska lub eko - 1 cebula - 1 laska cynamonu - 3 łyżki przyprawy do drobiu w stylu staropolskim - 5 listków laurowych - 1 limonka - 2 marchewki - kilka ziemniaków żółtych - 1 łyżeczka majeranku - 2 gałązki rozmarynu Kaczkę natrzyj przyprawą i marynuj w lodówce przez minimum 4 godziny. Warzywa kroimy na mniejsze elementy i umieszczamy w naczyniu żaroodpornych, wlewamy
SMYKWKUCHNImięso jest lekkie, dietetyczne i przede wszystkim bardzo zdrowe. Porównanie? Zdecydowanie to nie to samo co kurczak! Jeśli nigdy nie mieliście okazji spróbować to nie wahajcie się dłużej. Warto pamiętać, że królik ma dość suche mięso, więc najlepiej sprawdza się duszony, pieczony pod przykryciem, na pewno nie smażony. Potraktujcie go dobrze, a odwdzięczy się! Będzie obłędnie miękki, delikatny, pełen(...)garnka. Zalewamy rosołem, dodajemy liść laurowy, sól, pieprz i gotujemy, aż warzywa zmiękną, a potrawka nabierze smaku. Odparowujemy nadmiar rosołu. Na sam koniec dodajemy śmietanę i koperek. Podajemy z ziemniakami bądź z ryżem. Smacznego
Kuchnia Pani Wiosny