nigdy nie nauczyłem się smażyć kotletów schabowych lub kotletów z piersi kurczaka. Wolałem przygotowywać bardziej wyrafinowane potrawy np. przyprawić pierś z kurczaka lub indyka z ziołami prowansalskimi i innymi dodatkami. Zawijałem w folie by nie traciła soczystości i piekłem w kombiwarze. Ponadto jak już rozpoczniesz swoją przygodę z dietą rozdzielną w pewnym momencie zauważysz, że kotlety panieruje się(...)ominąć trzeba wykombinować inną panierkę lub przejść na pieczenie... :) Poza tym większość ludzi już wie, że smażenie nie jest najzdrowsze. OK! Podsumowując! Sztuka skuteczności polega na wdrożeniu wiedzy w praktykę, a potem stosowaniu jej systematycznie. Na początek przygotuj większą ilość buraków i zapomnij o ziemniakach lub innych węglowodanach. P.S. W przyszłości opublikujemy kilka przepisów dotyczących panierek
Dieta Rozdzielna i ZdrowieSerowaru Podlaskiego. Sery Korycińskie to wieloletnia tradycja rodziny i najlepsza jakość produktów. Piersi zapiekałam w pomidorach. Można podawać je z ziemniakami, ryżem, kaszą. Wyśmienicie smakują pokrojone na kanapkach z dodatkiem kiszonej kapusty. Zapraszam :) Składniki: 4/5 ładnych piersi z kurczaka 1 słoiczek pomidorów w oleju około 200 g sera Korycińskiego lub mozzarelli sól, pieprz, szczypta chili do smaku(...)wyciągamy z oleju i kroimy w paseczki, ser również. Zapełniamy kieszonki serem i pomidorami, kieszonki spinamy wykałaczkami. Naczynie żaroodporne polewamy olejem z pomidorów, układamy nadziewane piersi i zalewamy pomidorami. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 35/40 minut lub tak długo aż piersi będą miękkie po włożeni widelca.Naczynie żaroodporne podczas pieczenia można przykryć dzięki temu sos tak szybko nie odparuje. Pyszne
Sama słodycz i szczypta chiliKolejny pomysł na szybki i smaczny obiad. Pieczone udka z dodatkiem ulubionych przypraw i miodu, który nadaje charakterystycznego smaczku i powoduje, że skórka bardzo fajnie się rumieni. Robi się je bardzo szybko, wystarczy włożyć zamarynowane udka do naczynia bądź rękawa i zapiec. 4 udka z kurczaka miód, np. gryczany 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki gorczycy(...)obficie miodem i włożyć jeszcze na godzinę lub dwie do lodówki. W naczyniu żaroodpornym ułożyć udka, piec ok. godziny - półtorej w 180 stopniach. Pięknie wypieczone udka z rumianą skórką Dodatek miodu sprawia, że skórka jest fajnie podpieczona i rumiana U nas z ziemniakami i sałatką z buraczków i papryki
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieuroczysty obiad z rodziną. Prezentuje się bardzo smacznie i jest do tego zdrowe. Dodatkowym atutem jest łatwość wykonania i ten smak...:) Smacznego! Składniki: Duża pierś z kurczaka podwójna 5-6 pomidorów suszonych w oleju 1/3 kostki sera feta 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, oregano Przygotowanie: Mięso myjemy, następnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Pierś kroimy na pół, następnie robimy poziome(...)wcześniej naciętych kieszonek w mięsie. Naczynie żaroodporne smarujemy łyżką oliwy z suszonych pomidorów. Układamy mięso i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 25 -30 minut,w zależności od grubości mięsa. Danie to będzie idealnie komponować się z opiekanymi ziemniakami
Kuchnia Pełna PasjiPyszny kurczak na jesienną porę - czosnek, imbir, miód i cytryna o tej porze roku są niezastąpione, a udka smakują pysznie :)SKŁADNIKI 4 udka z kurczakasól, pieprz2 łyżeczki świeżo startego imbiru2 ząbki czosnku 2 łyżki miodu1 łyżka sosu sojowego1 łyżka wody1 łyżeczka słodkiej papryki1/2 cytrynyoliwa z oliwek PRZYGOTOWANIEUdka myjemy, solimy i pieprzymy, nacieramy startym imbirem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem(...)ółtorej. Obkładamy udka plasterkami cytryny. Przykrywamy i wstawiamy na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg). Odkrywamy i pieczemy jeszcze przez 10 minut. Podajemy z ulubioną surówką/sałatą i frytkami - albo pieczonymi ziemniakami z czosnkiem i ziołami. Smacznego
Moje Kuchenne RewelacjeSZPARAGI Z MAKARONEM W MAŚLANYM SOSIE Pyszne, zielone danie. Mega prosta i szybka pasta w aksamitnym, lekkim sosie z pociętymi na kawałki szparagami. SPAGHETTI ZE SZPARAGAMI, ZIEMNIAKAMI I PESTO Niesamowite połączenie kremowych ziemniaków z makaronem al dente i chrupiącymi szparagami i delikatnym pesto w tle. TARTA ZE SZPARAGAMI ALLA FONTINA Błyskawiczna tarta jest zrobiona na cieście bez tłuszczu. Dlatego można(...)nasza wariacja na temat spaghetii primavera. SZPARAGI Z JAJKIEM W KOSZULCE Naładowana warzywami sałatka, w której główną rolę grają szparagi, zwieńczona jajkiem poszetowym z grzankami. POSIŁEK PO TRENINGU – KURCZAK PIECZONY ZE SZPARAGAMI Szukacie dania na lunch do pracy albo pomysłu na posiłek po treningu? No to znaleźliście! Smacznego! Artykuł Poradnik: Jak ugotować szparagi pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzSZPARAGI Z MAKARONEM W MAŚLANYM SOSIE Pyszne, zielone danie. Mega prosta i szybka pasta w aksamitnym, lekkim sosie z pociętymi na kawałki szparagami. SPAGHETTI ZE SZPARAGAMI, ZIEMNIAKAMI I PESTO Niesamowite połączenie kremowych ziemniaków z makaronem al dente i chrupiącymi szparagami i delikatnym pesto w tle. TARTA ZE SZPARAGAMI ALLA FONTINA Błyskawiczna tarta jest zrobiona na cieście bez tłuszczu. Dlatego można(...)nasza wariacja na temat spaghetii primavera. SZPARAGI Z JAJKIEM W KOSZULCE Naładowana warzywami sałatka, w której główną rolę grają szparagi, zwieńczona jajkiem poszetowym z grzankami. POSIŁEK PO TRENINGU – KURCZAK PIECZONY ZE SZPARAGAMI Szukacie dania na lunch do pracy albo pomysłu na posiłek po treningu? No to znaleźliście! Smacznego! Artykuł Szparagi! Jak wybierać, gotować i z czym podawać pochodzi
Niedzielny kucharzpodudzia, a kość z udka ucinamy w połowie. Mięso tłuczemy lekko, wykładamy ostudzony szpinak i kawałek sera. Spinamy patyczkami do szaszłyków i obtaczamy w "Przyprawie do kurczaka" Knorr (patrz zdjęcia). Pieczemy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym w temp. 180 stopni przez 45 min. pod przykryciem, a kolejne 30 minut bez przykrycia. Sałatka z groszku cukrowego: 250 g groszku cukrowego 1 gruszka(...)łyżek octu balsamicznego i soli do smaku. Wykładamy na talerz najpierw groszek, potem gruszkę następnie skrapiamy sokiem z cytryny, polewamy sosem i posypujemy uprażonymi migdałami. Puree ziemniaczane z chrzanem: ziemniaki (porcja na 2-3 osoby) łyżka masła 3 łyżki śmietany 18% 3 czubate łyżeczki chrzanu sól koperek Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i zgniatamy ubijaczką lub praską do ziemniaków
Marder&Marder Manufacturekolendrą papryka słodka szczypta chili grys przyprawa do kurczaka 1 łyżka oleju Ziemniaczki Niedźwiedzie Wykonanie: Udka myję pod bieżącą wodą, osuszam ręcznikiem papierowym. Każde nacieram solą i pieprzem, odstawiam na kilka chwil. Potem każde smaruję miodem, potem sosem teriyaki, a na końcu posypuję przyprawami. Zwykle robię to rano, a piekę w południe. Udka układam na blasze z wyższymi bokami(...)woda przykryła zaledwie dno. Blachę przykrywam filią aluminiową i wstawiam do piekarnika nagrzanego do ok. 180 stopni. W zależności od wielkości udek piekę je przez max. 30-40 minut. W połowie pieczenia do piekarnika wstawiam przygotowane ćwiartki ziemniaków w osobnej blaszce, temperaturę podkęcam na 200 stopni i piecze się to wszystko razem. Pod koniec pieczenia zdejmuję folię aluminiową z blaszki
Blondynka GotujeSkładniki : 6 ładnych plastrów schabu ( rozbitych) sol, pieprz do smaku 6 łyżeczek musztardy 1 słoiczek suszonych pomidorów w oleju 3 duże kulki mozzarelli 600 ml bulionu z kurczaka 1 łyżka czerwonej papryki 2 łyżki suszonego czosnku lub świeże ząbki Wykonanie : Rozbite plastry schabu oprószamy solą i pieprzem, następnie smarujemy łyżeczką musztardy.Mozzarellę i pomidory kroimy w paseczki(...)roladki. Następnie przekładamy do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego, posypujemy czosnkiem i czerwoną papryką, zalewamy bulionem. Roladki pieczemy w temperaturze 180 stopni aż będą miękkie tak około 60 minut.Naczynie można przykryć żeby roladki podczas pieczenia zbytnio się nie zeschły. Podajemy z ziemniakami, ryżem, kaszą lub czym wolicie. Takie roladki wyśmienicie smakują na zimno na kanapce. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilikurek 8 plastrów surowego boczku kilka gałązek rozmarynu masło klarowane do smażenia 2 bataty 1 łyżka oliwy z oliwek garść rukoli sól, pieprz do smaku * PRZYGOTOWANIE Podudzia z kurczaka wyjmij z opakowania, umyj i oczyść z błonek. Kurki wyczyść z piasku pod silnym strumieniem wody. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć gałązki rozmarynu oraz kurki. Smaż kilka minut, a następnie przypraw(...)żaroodpornym naczyniu posmarowanym oliwą. Bataty wyszoruj i pokrój w ćwiartki. Wymieszaj je z oliwą, posól i dodaj świeżo posiekany rozmaryn. Słodkie ziemniaki umieść w osobnym naczyniu. Bataty oraz roladki włóż do piekarnika nagrzanego do 220°C i piecz około 25-30 minut. Rozłóż na talerz i udekoruj rukolą oraz pozostałymi kurkami. * * Projekt finansowany ze środków Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego . (_gdeaq
Food Squarebardzo smaczne. Takie udka świetnie smakują podane z młodymi ziemniakami. Składniki na porcje dla 3-4 osób: 0,5 kg wyluzowanych udek z kurczaka (bez kości i skórek) 1-2 pomidory malinowe starty, żółty ser sól, pieprz olej do smażenia mąka pszenna do obtoczenia Udka z kurczaka umyć, osuszyć i przyprawić solą oraz pieprzem. Następnie obtoczyć w mące(...)pokroić w plasterki. Każdy kawałek mięsa posypać startym, żółtym serem. Na sam koniec ułożyć plasterki pomidora. Ewentualnie plasterki pomidora delikatnie posolić oraz popieprzyć. Przygotowane udka wstawić do piekarnika. Piec bez przykrycia około 15-20 minut w 195°C. Pod sam koniec pieczenia, udka jeszcze raz posypać startym serem. Podawać od razu po wyjęciu z piekarnika. Udka przed pieczeniem
UgotowaćTo kolejny przepis z serii obiad, który robi się sam. Minimum przygotowań i wysiłku, obiad pyrli się w piekarniku, a ja w tym czasie mogę posprzątać
Brzuszki ŁakomczuszkiSkładniki: 1 kg fileta z udźca kurczaka 1 jajko 1 cebula 2 łyżki kaszy manny pęczek natki pietruszki po szczypcie papryki mielonej ostrej tymianku kurkumy oregano
kgwjanczewodaniu pulpeciki z makaronem orzo . Szaszłyki z młodych ziemniaków Składniki: 500 g mielonego indyka lub kurczaka ½ szklanki tartego parmezanu ½ szklanki bułki tartej 1 łyżka włoska mieszanka ziół (tu znajdziesz prosty przepi jak ją zrobić) , lub łyżka drobno posiekanego szczypiorku 8 młodych ziemniaków Kolba kukurydzy 8 pieczarek 4 szalotki Mała cukinia 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonego tymianku Kilka łyżek(...)starty ząbek czosnku oraz płaską łyżeczkę soli i pieprzu. Wymieszaj dokładnie całość. Zwilż dłonie olejem i uformuj pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Układaj mięsne kulki na tacce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw pulpety do piekarnika. Piecz 12 minut. Krok 2 Umyj ziemniaki, zalej zimną wodą, doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę, wsyp łyżeczkę soli i gotuj pod przykryciem 10-15 minut. Ziemniaki
Niedzielny kucharz