połowie, a nie sama kiszona, jak to zazwyczaj bywa, – kapusta kiszona, a nie kwaszona! – kilka gatunków mięs, u mnie wieprzowina, kurczak, indyk i gęś, – stosunek mięsa do kapusty to 1:1, nie lubię bardzo kapustnych, – śliwki wędzone, a nie suszone, – dodatek czerwonego wina. Używam gotowych przypraw(...)przez cały dzień. Oczywiście bigos zamrażam poporcjowany w woreczkach lub wiadereczkach po kapuście kiszonej. Nie byłabym sobą, gdybym jeszcze nie rozdała znajomym i rodzinie parę porcyjek. Czasem więc okazuje się, że taki gar to za mało. Przygotowuję go najczęściej około miesiąc przed świętami, aby potem móc swobodnie zająć się innymi przyziemnymi sprawami
To co kochamsize:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language(...)Świetny pomysł nie tylko dla tych, którzy pracują na rano. Składniki 1 kg skrzydełek z kurczaka 2 łyżki śmietany 18% 1 czubata łyżka przyprawy do kurczaka 1 łyżeczka sosu tabasco Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Skrzydełka z kurczaka moczymy w zimnej wodzie, oczyszczamy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Śmietanę łączymy z przyprawą i sosem. Mięso
R'n'G KitchenNIGDY! Pamiętam jak ładnych parę lat temu pojechałam do moje koleżanki i ta do schabowego i ziemniaków, na moje pytanie"gdzie surówka", podała mi musztardę....O nie, nie. My w domu tak nie jemy i tego się trzymam do dziś. Ta sałatka może stanowić samodzielne danie, gdy dodamy do niej upieczoną, pokrojoną pierś z kurczaka lub ser feta
Gosia gotujeszklanka przyprawę do kurczaka wymieszać z kucharkiem, pieprzem i dobrze natrzeć mięso z każdej strony, schować do lodówki na 2 godziny w garnku szybkowara na gorącym oleju zrumienić uda z każdej strony, podsmażone uda polać przyprawą w płynie, wsypać obranem pokrojone w plasterki ząbki czosku wlać wodę, zamknąć szybkowar i od chwili zasyczenia pary na mniejszym ogniu gotować
W Mojej Kuchni Lubięplasterki i układamy na talerze, raz plasterek kurczaka, raz koziego sera. Całość posypujemy uprażonymi pestkami dyni. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt
R'n'G Kitchenkurczaka myję i kroję w malutką kosteczkę. Przekładam do miski, dodaję odsączoną cieciorkę . Paprykę oczyszczam z nasion , też kroję w kosteczkę i dodaję do miski . Wbijam 2 jajka , wsypuje ser, przyprawiam , dodaję łyżkę skrobi i mieszam całość. Na patelni rozgrzewam olej, wykładam łyżką masę mięsną i formuje placuszki. Smażę po parę minut z każdej
Takie tam pichceniesmaku (z młynka, na świeżo) Moje sugestie: Często dokładam też do tej mieszanki suszone pomidory w oleju, jednak zabrakło tym razem. Możesz do całości dołożyć mięso, najlepiej filet z kurczaka, jeśli chcesz uzyskać bardziej treściwe danie. Dodatkowo możesz również wymieszać z cukinią ugotowany wcześniej makaron spaghetti. Wykonanie: Jeśli nie posiadasz spiralnej krajalnicy lub mandoliny, najprościej będzie pokroić cukinię(...)przepis zaś, jak już wspomniałam, według życzeń. Jeśli lubisz surową cukinię i nie zależy Tobie na ciepłym posiłku, wystarczy ją tylko posolić, wymieszać z tymiankiem i odstawić na parę minut, aż "puści" wodę. Odlać ją, dodać pozostałe składniki i gotowe! Jeśli chcesz ciepły posiłek a na surową cukinię masz "długie zęby" są dla Ciebie dwa wyjścia. Pierwsze: zblanszuj
Garniec Magaliesize:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language(...)ogórki małosolne…za dużo się zrobiło i ukisiły się. No to w te tany, zupa musi być. Podchwyciliśmy pomysł ze starych przepisów na inną ogórkową ;) Składniki 3 podudzia z kurczaka 200 g żołądków drobiowych 1,5 l zimnej wody 1 szklanka kwasu z ogórków 5 ogórków kiszonych 1 kalarepka 1 marchew 1 kawałek selera korzeniowego 1 pietruszka koperek sól, pieprz
R'n'G KitchenKiedy parę lat temu spróbowałam sałatki warstwowej gyros to się w niej zakochałam. Teraz trudno mi sobie wyobrazić aby zabrakło jej na stole podczas świąt czy spotkań z najbliższymi. Sałatka gyros nie dość, że efektownie wygląda to jeszcze świetnie smakuje. Ja uwielbiam sałatki, a Wy? Sałatka warstwowa gyros Składniki: podwójna pierś z kurczaka, 2-3 cebule, słoik korniszonów
paapilotkaawoli przypomnienia pieczemy kurczaka tak długo ile waży. Po 1,5 godzinie ściągamy por z naszego drobiu i pieczemy do końca już bez przykrycia, ja zmieniłem na funkcję termoobieg + grill (opcjonalnie). Ugotowaną marchew wrzucamy na masło, posypujemy cukrem, rozmarynem i podlewamy sokiem z połowy cytryny. Podsmażamy na wysokim ogniu kilka minut. Jarmuż gotujemy na parze do miękkości, wrzucamy
BaRepasnaszych sklepach i suszonymi grzybami mun. Makaron miałam dedykowany do potraw z woka, co oznacza, że nie wymaga on wstępnego gotowania, surowy wrzucamy do reszty składników, dajemy temu parę minut i jest gotowy. Znowu, jeśli takiego nie mamy w zastępstwie użyć można makaronu soba, sojowego, ryżowego, wybór jest dowolny :) Pamiętamy wtedy oczywiście, że przed dodaniem go do naszego dania należy(...)naszym woku (tudzież patelni). Można również zrezygnować z makaronu i podawać nasze danie z ryżem. Z podanych proporcji wychodzą cztery porcje z dokładkami :) Składniki: - 500 g piersi z kurczaka - 500 g mieszanki chińskich warzyw i grzybów - 250 g makaronu (jak wyżej) - 500 ml bulionu - 2 łyżki oleju (u mnie kokosowy) - sos sojowy - słodka i ostra papryka w proszku - czosnek
Kulinarne zapędy Kokosapara-margin-left:0cm; line-height:107%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri",sans-serif; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 2 podwójne filety z kurczaka 5 szt. czerwonej papryki 5 średniej(...)rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:8.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:107%; mso-pagination:widow-orphan
W garach u Gosiostatnio robiłam pasztet. Obierałam mięso wyjęte z rosołu ( kurczak i indyk) .Odłożyłam większe kawałki na II Danie ( w jakiś sos) . Drobne miały iść jak zwykle do zmielenia na farsz do pierogów itp. Przypomniałam sobie , że mam zamrożone kilka wątróbek- czemu by więc nie zrobić delikatnego paszteciku ugotowanego na parze ? Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnijednak, że dla mojego P. muszę dorzucić jakieś mięcho. Padło na grillowanego kurczaka, bo chudziutki i robi się go błyskawicznie. Cały obiadek jest gotowy w jakieś 15 min. To świetna propozycja, gdy brakuje czasu na długotrwałe gotowanie. Nie warto wtedy wrzucać w siebie byle czego, jeśli w parę chwil możemy mieć pełnowartościowy posiłek, który da nam siłę i energię(...)obroniło się samo i przekonywać wcale nie musiałam. Przed nami jeszcze wiele smaków do wypróbowania, ale dziś zapraszam na wyśmienite... Pesto szpinakowe z razowym makaronem oraz grillowaną piersią z kurczaka porcja dla 2 osób Potrzebujemy: ok. 200-250 g świeżego szpinaku garść migdałów (ok. 30 g) 2 łyżki oliwy z oliwek 4 łyżki wody (można dodać ciut mniej, ale mój
Ratunku obiadSałatki są dobre na wszystko i na każdą okazję. A najlepsze są te bez okazji ;) I dzisiaj taka ciekawa w smaku sałatka. Dla mnie octowe pieczarki
Lawendowe Niebo