pomarańcza - Świeża mięta - 5 listków - kurkuma - curry - pieprz, sól Sposób przygotowania: musztardę, miód, sok z pomarańcza, kurkumę, curry, pieprz oraz szczyptę soli dokładnie razem wymieszać, dodać drobno posiekaną miętę. Pierś z kurczaka oczyścić, pokroić w podłużne paski. Mięso obtoczyć w marynacie i pozostawić na około 2 godziny, a następnie nabić na drewniane patyczki i grillować na rozgrzanej
Fit-aminaKetchup dyniowy z sokiem pomaranczowym i curry uszlachetni smak nie tylko delikatnych stekow drobiowych z kurczaka lub indyka,lecz bedzie takze swietnym dodatkiem do frytek z dynii,plackow,kanapek itp.Bez pasteryzacji mozna go przechowywac w lodowce przez dwa miesiace.Jesli bedziemy dysponowac upieczonym wczesniej puree dyniowym ketchup przygotujemy blyskawicznie. Skladniki na 300-350 ml : 250 g puree z dynii-Hokkaido(...)soku z pomaranczy (swiezy sok z 1 pomarynczy) 2 lyzki octu 50 g cukru 1/2 lyzeczka curry 1/4 lyzeczka cynamonu 1/2 lyzeczki Harissy (marokonska ostra pasta przyprawowa) sol-2 szczypty Wykonanie: Dynie pokroic ,ugotowac do miekkosci lub juz gotowa przy pomocy blendera zmiksowac na puree. Wycisnac sok z pomaranczy.Do puree dodac sok i wszystkie pozostale przyprawy.Ostroznie z harissa,jest naprawde
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!nawet gotowac mi sie nie chcialo, a ze jesc trzeba to zrobilam cos prostego. skladniki: 2 piersi z kurczaka gotowa przyprawa do kurczaka lub mieszanka przyptaw typu (pieprz cayenne, imbir, galka muszkatalowa, rozgnieciony czosnek, slodka papryka, curry i kurkuma)) ryz kurkuma sol, pieprz skladniki na sos: kwasna smietana majonez zabek czosnku Wykonanie: Piersi z kurczaka umyc, osuszyc, pokroic w kostke
Przysmaki Karolkipieczarek 1 czerwona papryka 1 cebula 1 duża marchewka śmietana 36% – 100ml 2 łyżki mąki pszennej przyprawy: po poł płaskiej łyżeczki: curry, słodka papryka, sól, pieprz ziołowy, ostra papryka olej rzepakowy woda Robimy! Kurczaka kroimy w grube paseczki długości 3-4cm. Obsmażamy na złoto na łyżce oleju. Zdejmujemy. Na tej samej patelni obsmażamy cebulę pokrojoną w wiórka, paprykę
Latosiowydomłyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 3 łyżki oleju Wielkopolskiego rzepakowego 2 jajka nadzienie: 250 g filetu z kurczaka 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 1 papryczka chili 1 cebula 1 duży ząbek czosnku 2 łyżki przyprawy do gyrosa 1 łyżeczka curry 3 łyżki oleju Wielkopolskiego rzepakowego ponadto: 1 jako 2 łyżki mieszanki nasion:sezam biały i czarny,słonecznik Drożdże
Kolorowa kuchnia Elkiłagodniejsze smaki proponujemy zabielenie śmietaną. Smakuje równie dobrze. Składniki 2 filety z kurczaka (ok 500 g) 1 duża marchew mały seler 200 g pieczarek 4 ziemniaki por (biała część) 200 g kapusty kiszonej 1/2 szklanki kwasu z kapusty kiszonej 1 l bulionu drobiowego łyżka masła łyżeczka pasty curry (zielonej) łyżka sosu chili liść laurowy sól ,pieprz Przygotowanie Normal(...)MicrosoftInternetExplorer4 Marchew ,seler ,ziemniaki ,filety z kurczaka kroimy w kostkę. Pieczarki oczyszczamy ,kroimy na plasterki ,pora w piórka. Warzywa i kurczaka smażymy na maśle około 10 min. Następnie dodajemy kapustę kiszoną ,smażymy 5 min. Całość zalewamy bulionem ,dodajemy pastę curry ,liść laurowy ,sos chili oraz sok z kiszonej kapusty. Całość gotujemy do miękkości warzyw. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem
R'n'G Kitchenprawie gotowy pyszny i ciekawy obiad, np niedzielny obiad. Potrzebujemy: 4 porcje mięsa z uda kurczaka 1 mała cebulka 1 marchewka 1/4 papryki czerwonej 1 ząbek czosnku 3 gałązki natki pietruszki 3 łyżki serka mascarpone 1 jajko 3 łyżki kaszy manny pół łyżeczki curry 3 łyżki oleju kokosowego, bądź rzepakowego sól pieprz Ponadto: 1 łyżeczka mąki do zagęszczenia powstałego(...)tarce na małych oczkach, czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy na nią warzywa, podsmażamy przez chwilę. Dodajemy niewielką ilość wody, curry, pieprz, sól i dusimy przez 5 minut. Odstawiamy. Uda z kurczaka siekamy siekaczem, ja mam taki: .. i powiem Wam, że strasznie, ale to strasznie go polubiłam. Jest 3 - rzędowy, a więc za jednym machnięciem obrobi
MamaOskarkaRyż świetnie łączy się z większością dodatków. Lubię ryż z pieczarkami, lubię z kurczakiem i sosem słodko-kwaśnym. W tym przepisie połączyłam ryż z przyprawą curry, pieczarkami i cukinią. Do tego olej z pestek dyni i chrupiące chipsy z boczku. Musicie spróbować tego połączenia koniecznie. Składniki : * torebka białego ryżu * cukinia * 5-6 pieczarek * 2 plasterki boczku wędzonego * curry, wędzona
Magiczne Życie Martyśrednie cebule czerwone 1 duża papryka czerwona Patyczki do szaszłyków Marynata 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki oleju 2 łyżki przyprawy curry 1 łyżka miodu szczypta soli odrobina pieprzu cayenne Wszystkie składniki na marynatę wymieszać ze sobą. Kurczaka kroimy w dużą kostkę tak ok 2 cm, przekładamy do marynaty i wstawiamy do lodówki minimum na 1 godzinę a najlepiej
Andzia Pichciewentualnie 1 łyżeczka chilli w proszku lub płatkach) 3-4 pieczarki 150 g piersi z kurczaka 1 pomidor pół limonki 1 puszka mleka kokosowego 0,5 l bulionu drobiowego garść mrożonej zielonej fasolki szparagowej 50 g makaronu sojowego 1,5 łyżeczki pasty czerwonego curry 1,5 łyżeczki sproszkowanego curry pół łyżeczki sproszkowanego imbiru 1 łyżeczka słodkiej papryki pół łyżeczki kurkumy(...)siekamy, cebulę kroimy w piórka, a paprykę w 2 cm cienkie paski, imbir ścieramy na tarce o małych oczkach. Pieczarki i kurczaka kroimy na niewielkie kawałki, a obranego wcześniej ze skóry pomidora w kosteczkę. Wszystkie sypkie przyprawy (curry, imbir, paprykę, kurkumę, kolendrę, trawę cytrynową i cynamon) wsypujemy do moździerza i ucieramy . Jeśli mamy świeżą trawę cytrynową, to delikatnie ją rozgniatamy
Zakręcony Widelecwykorzystałam przyprawy,które sprawiły,że sałatka wyszła bardzo smaczna i aromatyczna. Składniki: ok 40 dag piersi z kurczaka 1/2 sałaty lodowej 2-3 łodygi selera naciowego 1/2 papryki czerwonej zielone oliwki ( u mnie faszerowane papryką) 2-3 łyżki curry 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka ostrej wędzonej papryki że sklepu https://smakinatury.net/produkt/papryka-ostra-wedzona/ 1/2 łyżeczki soli(...)wrzucić do miski. Seler i kawałki pokroić na mniejsze kawałki, oliwki można przekroić na pół. Dorzucić do sałaty razem z kurczakiem. Wszystko wymieszać. Przygotować sos: wycisnąć sok z cytryny, dodać oliwę,majonez oraz miód,doprawić solą oraz curry. Gotowy sos przelać do osobnego naczynia. Sałatkę polewać sosem już na talerzu. Teraz niespodzianka: dla czytelników Mojego bloga
Niespełnione zdolności kulinarnekilka podstawowych produktów, które przeważnie każdy ma w lodówce. Pierś faszerowana serem i warzywami. Składniki dla 2 osób: 2 piersi z kurczaka ¼ czerwonej papryki ¼ pomarańczowej papryki 4 kostki mrożonego szpinaku lub listki świeżego szpinaku b ser pleśniowy ½ łyżeczki curry 1 łyżka oleju ½ łyżeczki czerwonej papryki ½ łyżeczki soli ¼ łyżeczki czarnego pieprzu Jak przygotować pierś faszerowaną serem i warzywami. Przepis krok(...)wraz z serem wkładamy do kieszonki w rozciętej piersi, następnie wkładamy do środka po 2 kostki szpinaku. Przygotowujemy marynatę mieszając olej, paprykę, curry, pieprz i sól. Można spiąć mięso wykałaczkami. Sylikonowym pędzelkiem smarujemy z obu stron piersi kurczaka i wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy mięso przez ok. 30 minut w 200 °C. Tak przygotowaną pierś podajemy z ulubionymi dodatkami
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWyjątkowy smak tej zupy tkwi przede wszystkim w typowo wschodnich składnikach tj. mleczko kokosowe i w curry. Wyjątkowo delikatny smak na pewno przekona niejednego przeciwnika kuchni wschodniej. Składniki: 2 filety z kurczaka 2 cebule 1 ostra papryczka 1 limonka 25 dag szpinaku 400 ml mleczka kokosowego 1 łyżka curry ½ szklanki bulionu drobiowego sól do smaku Wykonanie: Mięso pokroić na kawałki
Tradycyjna Kuchniakurczaka w ulubionych przyprawach sos po łyżce majonezu i jogurtu greckiego łyżeczka lub dwie startego twardego sera sól i pieprz do smaku Przygotowanie: kurczaka przyprawić wcześniej (natarłam sosem sojowym, ostrą maggi, słodką papryką, i curry), następnie podsmażyć na patelni sałatę umyć, wysuszyć i pokroić przygotować sos - wszystko dokładnie wymieszać - i zalać sałatę dodać pomidorki i dokładnie wymieszać
Gotowanie z pasją