innym. Moje ulubione kotleciki kukurydziane z kaszą kuskus, są proste w wykonaniu, a jak upieczemy je w piekarniku to przerodzą się w fajne danie fit. Składniki:100 g kukurydzy świeżej albo z puszkiszklanka kaszy kuskus2 łyżki mąki kukurydzianej1 jajko1 łyżeczka papryki słodkiejszczypta chilli 1 łyżeczka oreganosól i pieprz do smakuPrzygotowanie:Kaszę zalewamy 1,5 szklanki wrzątkiem(...)przykrywamy, aż napęcznieje i ostygnie. Kukurydzę rozdrabniamy widelcem lub delikatnie blenderem ( nie na całkiem gładką masę). Kukurydzę rozdrobnioną mieszamy z kaszą, dodajemy mąkę, przyprawy i jajko. Wszystko dobrze mieszamy i smażymy na patelni z oliwą na złocisty kolor. Jak chcemy usmażyć kotleciki beztłuszczowo, układamy je na blachę wyłożoną pergaminem i pieczemy w 190 C przez 15-20 minut
Niezły Młynekkoperku, czosnku i cytrynie łososia zapiekam w foli, a następnie podaję na poduszeczce ze szpinaku i sera pleśniowego. Do tego podaję kulki z ryżu basmati, świeżej rukoli i słodkiej kukurydzy. Doskonałe połączenie smaków. Bardzo polecam! SKŁADNIKIna 2 porcje:1 filet z łososia (około 300 g)oliwa z oliwek1 łyżeczka skórki otartej z cytryny3 ząbki czosnku2 łyżeczki siekanego koperku(...)opakowanie liści mrożonego szpinaku (lub świeżego w sezonie)1 opakowanie ulubionego sera pleśniowegoo,5 cebuli1 torebka ryżu basmati1/3 puszki kukurydzy konserwowejgarść rukolimasłosól świeżo zmielony pieprzpłatki migdałowe cytryna do podaniaWYKONANIE:Piekarnik nagrzej do temperatury 220 stopni C. Filet z łososia umyj, osusz ręcznikiem papierowym i przełóż do naczynia żaroodpornego wyłożonego folią aluminiową. Przygotuj marynatę: 3/4 szklanki oliwy z oliwek
Słodko-Słony Świat IlonySKŁADNIKI:500 g mięsa mielonego (ja użyłam z szynki)2 szklanki bulionu mięsnego 1 duża cebula3 ząbki czosnku1 zółta papryka1 czerwona papryka0,5 papryki pomarańczowej0,5 papryki zielonej1 puszka kukurydzy (wraz z zalewą)1 puszka fasoli czerwonej (wraz z zalewą)1 puszka fasoli białej (wraz z zalewą)1 puszka pomidorów w kawałkach (wraz z zalewą)1/4 łyżeczki pieprzu cayenne (można(...)wrzuć na patelnię. Mięso będzie pozbijane w większe kawałki, dlatego dobrze rozdrobnij je na maleńkie kawałeczki drewnianą łopatką (jak do spaghetti). Do garnka przełóż cebulę z czosnkiem, kukurydzę, pomidory, fasolę białą i czerwoną (zawartość wszystkich puszek wlej wraz z zalewami - nie wylewaj ich do zlewu!). Podgrzewaj wszystko razem przez 10 minut.Dodaj mięso do garnka z fasolą, kukurydzą
Słodko-Słony Świat IlonyNastępnie kurczaka usmażyć na patelni, nie dodając większej ilości tłuszczu niż ta, którą jest obtoczony kurczak z marynaty.Sałatę lodową posiekać na drobne paseczki, pomidorki przekroić na ćwiartki, kukurydzę odsączyć, paprykę pokroić na drobną kostkę a cebulę na piórka.Przygotować osobno sos czosnkowy i sos ketchupowy, mieszając ze sobą składniki.Placki tortilli podgrzewamy według zaleceń na opakowaniu, a następnie(...)smarujemy je sosem ketchupowym, nakładamy sałatę, mięso kurczaka, kukurydzę, paprykę, cebulę, pomidorki a na koniec sosem czosnkowym. Zawijamy krawędzie do środka (żeby nie wypadał nam farsz) a następnie zwijamy w rulon, tak jak naleśniki. Podawać od razu po przyrządzeniu
Świat Domowej Kuchnichłodne miejsce na minimum 1 godzinę.Po tym czasie podsmażyć kurczaka na patelni. Nie za długo, żeby mięso nie było zbyt suche. Ostudzić.Jajka ugotować na twardo. Ananasy, kukurydzę, fasolę oraz seler odcedzić.Jajka, ananasy i ogórki konserwowe pokroić w kostkę.Teraz należy kolejno układać wartswy naszej sałatki, bezpośrednio w naczyniu, w którym będziemy ją serwować:1. ogórki2. kukurydza3. seler4
Świat Domowej Kuchniswoją grupą mieliśmy swoją ulubioną budkę z tymi smakołykami!Dziś mam dla Was przepis na gofry , ale w całkowicie innej postaci!Tutaj kłaniam się wielbicielom pizzy!Z salami , papryką , kukurydzą i ciągnącym serem …W smaku przypominając ulubioną pizzę, a dzięki dodatkom są daniem nie tylko smacznym, ale i niezwykle sycącym!Na ostro!Spróbujcie!SKŁADNIKI:- mąka – 1 szkl(...)łyżki – proszek do pieczenia – 1 łyżeczka – sól – szczypta – chili – do smakuDODATKOWO:- salami – 100 g – papryka czerwona – 1 szt – kukurydza – 50 g – ser żółty – 100 g – natka pietruszki – 1 łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę, proszek do pieczenia, sól, chili i olej przekładamy do miski i dokładnie
Ostra na Słodkoaksamitny wygląd, ale smakowo jest "bardziej wątróbkowa", wieprzowa dla tych, którzy nie przepadają za wątróbką),sól, pieprz, czerwona papryka, majeranek,2-3 łyżki oleju,puszka czerwonej fasoli, puszka kukurydzy i/lub groszku dla tych co lubią,1-2 łyżki keczupu opcjonalnie.Mięso myjemy, kroimy na mniejsze kawałki lub zostawiamy w całości. Ja wolę pokroić, wtedy szybciej się upiecze.Przyprawami(...)lubi.Zmielone mięso doprawiamy, gdyby okazało się, że tego potrzebuje. Dodajemy keczup oraz sos powstały z pieczenia. Na koniec wsypujemy odsączoną fasolę (odlewam tylko wodę, nie płuczę jej) i przepłukaną kukurydzę i/lub groszek. Mieszamy.Smażymy naleśniki i zawijamy z nadzieniem. Przepis na ciasto podałam pisząc o ślimaczkach naleśnikowych ;) Naleśniki z takim nadzieniem można podać na dwa sposoby
Codzienna kuchnia niecodziennaśmiało podać jako samodzielne danie na kolację, albo zapakować do pudełeczka i zabrać ze sobą do pracy.Składniki:2 małe brokuły lub 1 większy,2 piersi z kurczaka,puszka kukurydzy,ser feta,3-4 łyżki majonezu,1 mały jogurt naturalny,sól, pieprz cayenne lub ostra papryka,odrobina oleju do przesmarowania patelni.Piersi z kurczaka oczyścić z ewentualnych błon, opłukać(...)obgotować przez kilka minut w osolonej i lekko posłodzonej cukrem wodzie. Nie gotować do miękkości, powinny być al dente. Ser feta pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy.Sałatkę układać warstwami: brokuły, kurczak, kukurydza, ser feta.Jogurt wymieszać z majonezem i polać sałatkę. Można na końcu posypać wierzch sałatki uprażonymi ziarnami
Codzienna kuchnia niecodziennaprezentuje się na stole a przede wszystkim rewelacyjnie smakuje.Składniki:-podwójny filet z kurczaka-5-10 liści kapusty pekińskiej-jedna czerwona papryka-jedna cebula-5-6 ogórków konserwowych-puszka kukurydzy konserwowej-przyprawa kebab-gyros-przyprawa do mięs-olej Dodatkowo na sos:-naturalny gęsty jogurt 150 ml-serek naturalny 300 g-2 duże łyżki majonezu-kawałek świeżego ogórka-przyprawa(...)majonezem.Doprawiamy do smaku przyprawą tzatziki.Dokładamy pokrojonego ogórka i mieszamy.Sos gotowy. Mięso podsmażamy na niewielkiej ilości oleju do zrumienienia.Odsączamy tłuszcz i studzimy. Odsączamy kukurydzę.Ogórki konserwowe kroimy w kostkę i odsączamy.W kostkę również kroimy kapustę pekińską, paprykę i cebulę. Do kapusty pekińskiej możemy dodać nieco pokrojonego w kostkę świeżego ogórka.Przygotowane produkty umieszczamy
Maminek kulinarnyprzeciąć torebkę wysypać do miski. Pierś ugotować we wrzącej wodzie z 2 kostkami rosołowymi z drobiu. Ostudzić pierś pokroić w kostkę, dodać do ryżu. Następnie odlać kukurydzę i ananasa, osączyć na sicie. Ananasa pokroić w kostkę, razem z kukurydzą dodać do sałatki. Wsypać torebkę rodzynek, wymieszać sałatkę z solą, pieprzem i majonezem. Gotową sałatkę
Kuchnia Danusimąki;60 g zimnego masła;1 surowe żółtko jaja;1 łyżka zimnego mleka;Szczypta soli.Nadzienie:Puszka tuńczyka rozdrobnionego w oleju (waga netto, po odsączeniu 130 g);1/2 puszki kukurydzy konserwowej (waga netto, po odsączeniu 140 g);2 średnie, kiszone ogórki;1/2 średniej, czerwonej papryki;1 łyżka majonezu;1 łyżka kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;Sól;Pieprz(...)stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 10 - 15 minut. Upieczone babeczki wystudzić. Wyjąć z formek.W międzyczasie przygotować nadzienie.Paprykę umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę.Kukurydzę odsączyć z zalewy. Dodać do papryki. Wymieszać.Ogórki pokroić w drobną kostkę. Dodać do kukurydzy i papryki. Wymieszać.Tuńczyka odsączyć z oleju. Dodać do warzyw. Wymieszać.Do farszu dodać majonez i śmietanę
Gospodyni Miejskaspory,- Papryka Czerwona, 1- Papryka Żółta, 1- Pomidor, 3-4,- Jajka, 3- Zielone Oliwki, /do smaku - mało ich trzeba i i tak będą wyczuwalne/- Włoski ser sałatkowy, - Kukurydza, puszka,- Ziarenka "Piekło Niebo"- Sezam Czarny,- Czosnek Niedźwiedzi,- Mieszanka - Pomidor, Szczypiorek, Sól Morska,- Mieszanka - Pomidor, Czosnek, Bazylia- Masło/Oliwa z Oliwek,- Majonez /u nas domowy/ - Czarny Pieprz do smaku.WYKONANIE:1. Gotujemy(...)ogniu, co chwilę mieszając. Pod koniec gotowania dodajemy odrobinę masła lub oliwy z oliwek.2. Gotujemy jajka na twardo. 3. Kroimy wszystkie składniki.4. Dodajemy tuńczyka w oleju i kukurydzę. 5. Mieszamy z majonezem i wszystkimi przyprawami./Jeśli chodzi o ser - jest dość słony, więc lepiej spróbować przed dodaniem i zastanowić się czy chcecie zmienić smak słonawym elementem
Wypisz WymalujPałki z mąki kukurydzianej z dodatkiem kukurydzy, mają charakterystyczny słodkawo - słony smak. Po upieczeniu są miękkie z delikatnie chrupiącą skórką. Pieczywo z mąki kukurydzianej szybko twardnieje, ale twardsze pałki smakują jeszcze lepiej.Składniki:25 g drożdży,1 szklanka mleka,1 łyżka miodu,½ łyżeczki soli,300 g mąki kukurydzianej,4 łyżki kukurydzy z puszki,1 jajko,1 łyżka sezamu. Przygotowanie(...)mieszamy z letnim mlekiem, miodem, solą i 50 g mąki. Przykrywamy ściereczka i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10 min.Dodajemy pozostałą cześć mąki, jajko i mieszamy mikserem. Dodajemy kukurydzę i zagniatamy ciasto, które przekładamy na posypaną mąką deskę. Cisto powinno mieć gładką konsystencje. W razie potrzeby dodajemy mąki.Ciasto dzielimy na ok. 12 części, formułujemy z nich podłużne pałki
Moniki SmakołykiSkładniki (duża porcja - zdjęcie):70 g ryżu naturalnego100 g (1 sztuka) marchewki55 g (1 sztuka) cebuli12 g (2 płaskie łyżki) bułki tartej30 g (pół) roztrzepanego jajka25 g (2 łyżki) kukurydzy z puszki15 g pokruszonych płatków kukurydzianychprzyprawa do mięsa mielonego, sól, ew. szczypta cukru (pół miareczki stevi)Przygotowanie:1. Ryż gotujemy na sypko (40 min w parowarze, zalany wodą lekko ponad(...)poziom ryżu)2. Marchewkę ścieramy na drobnych oczkach tarki (paski)3. Cebulę siekamy.4. Do kukurydzy dodajemy jajko (30 g) i blendujemy na gładko.5. Płatki kukurydziane przesypujemy do torebki i kruszymy za pomocą tłuczka/zgniatamy.6. Do jajka z kukurydzą dodajemy odciśniętą z soku marchewkę (porządnie odciśniętą), cebulę, ostudzony ugotowany ryż oraz przyprawy i ew. cukier/stevię. 7. Mieszamy, wygniatamy, dodajemy
Malowane smakiemposiekać. Ogórki konserwowe pokroić na 'patyczki' (ja je kroję na paseczki a później dzielę je na 3, ale można też pokroić je w normalną większą kostkę lub półtalarki/talarki). Kukurydzę odsączyć. Kapustę pekińską poszatkować.Ułożenie :kawałki kurczaka --> ketchup --> kukurydza --> ogórki --> cebula --> majonez (rozsmarować warstwę)--> na wierzch poszatkowana kapusta pekińska.* najlepiej jest robić sałatkę
charlotte gotuje