troimy by szybko i sprawnie przygotować kilka rodzai przekąsek. Dziś pokazuję Wam jak w prosty sposób przygotować kilka prostych rzeczy, które na pewno się sprawdzą, a dla wielbicieli kuchni włoskiej będą prawdziwą ucztą! Przepisy te są właśnie inspiracją kuchni włoskiej, a ich przygotowanie- nie ukrywam- związane jest z konkursem organizowanym na portalu Durszlak. Na pierwszy rzut zapraszam na mini szaszłyki
Kuchnia w czekoladzieFocaccia Typowy element kuchni włoskiej, właściwie tak żelazna pozycja jak pizza . Kto nigdy nie próbował focaccia , ten nie próbował kuchni włoskiej . W różnych częściach Włoch podaje się ją na różne sposoby – z suszonymi pomidorami, anchois , oliwkami lub po prostu z solą morską . Różni się także ciastem , które potrafi być chrupkie , lub miękkie i puszyste . Jaka by nie była jest
Ogrodnik w podróżyKapusta włoska idealnie nadaje się na gołąbki - po zapieczeniu jest mięciutka i bardzo smaczna. Do gołąbków zrobiłam dwa sosy - pieczarkowy dla mnie i pomidorowy dla
Kuchnia domowa AniNajważniejsze wydarzenie kuchni włoskiej! XII Ogólnopolski Konkurs Włoskiej Sztuki Kulinarnej "Arte Culinaria Italiana" odbędzie się w dniach 10-12 marca w Busku Zdroju. Artykuł 10-12 marca – Najważniejsze wydarzenie kuchni włoskiej w Polsce – Busko Zdrój pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEToskania ma swoje wyjątkowe, niespotykane gdzie indziej przysmaki. Część być może Was zaskoczy, jak dania zawierające flaki i wątróbkę, dziczyznę oraz grzyby. To nie jest ta super lekka włoska kuchnia jaką znamy, ale wynika z lokalnej flory i fauny - w Toskanii jest najwięcej lasów w całych Włoszech. Kuchnię toskańską przedstawię Wam na bazie potraw, które(...)myśliwsku, duszonego z warzywami i białym winem. W restauracjach dostępne są poza tym dania z dzika, jak ten gulasz z ziemniakami.Trippa czyli flakiPrzyznajcie się, chyba nikomu z Was kuchni włoska nie kojarzy się z flakami. Mi również, jednak okazuje się, że Toskańczycy za nimi przepadają. Pamiętam widok surowych flaków w sklepie mięsnym w Mercado Centrale we Florencji, które wyglądały
Chilli Czosnek i Oliwasię z nami swoją wiedzą na temat nie tylko kuchni włoskiej. Jedną z ciekawostek, jest fakt, występowania bakłażanów – chłopców i dziewczynek. Czym się różnią? śladem po odpadnięciu kwiatu. Bakłażany dziewczynki, podobno mają więcej goryczy :) Podczas spotkania przygotowaliśmy kilka dań: bakłażan alla Parmigianina – przepis powyżej, risotto z dyni po włosku, kurczak myśliwski z Toskanii, zapiekane owoce pod zabajone makowym
królestwo garówsię nie znudzą. Bób, bóber, bober, to po polsku i „po naszemu”, po rosyjsku bob, po ukraińsku bib. Jest bób warzywem głęboko osadzonym w kulturze słowiańskiej, dobrze znanym kuchni włoskiej, w mniejszym stopniu Anglosasom. Amerykanie dopiero kilka lat temu odkryli smakowitość bobu, głównie za sprawą kuchni włoskiej i zajadają się fava bean (albo broad bean, horse bean) przede wszystkim
Niedzielny kucharzJedną z najpopularniejszych dan kuchni włoskiej jest makaron. Włosi podają makaron na setki sposoby. Spaghetti to rodzaj długiego makaronu i jest podstawą dań tradycyjnej kuchni włoskiej. U nas zazwyczaj e się makaron z sosem pomidorowym. Moja wersja to spaghetti podane z pulpecikami. Taki sposób jest idealnie dla dużych głodomorów. Do dania wykorzystałam makaron Arc Pol Spaghetti . Makaron jest idealny
Kuchnia w oparachDzisiaj odrobina włoskiej kuchni, czyli calzone z kurczakiem. Właściwie to nie jestem pewien czy Włosi calzone robią z kurczakiem. Pewnie nie, dlatego tylko odrobina tej włoskiej kuchni. Bo że calzone robią to nie ulega wątpliwości. A jest to taki ni to pieróg, ni to pizza. Taka jakby pizza składana na pół i sklejana jak pieróg. To tak w skrócie, takie
Marder&Marder Manufacturepizza, jest chyba jednym z najbardziej znanych i rozpoznawalnych dań na świecie, nie da się ukryć, że obecnie panuje pewien trend kuchni włoskiej, powiedziałabym nawet, że jest ona modna. Może Was zaskoczę, ale przypuszczalnie pomysł na ten włoski placek, zrodził się w starożytnej Grecji, ówcześni Grecy serwowali płaskie chleby z oliwą z oliwek oraz ziołami.. hmm jaka jest
Pause Gotowanie!Makaron z sosem carbonara – najbardziej jedwabisty, kremowy sos carbonara, jaki udało mi się przyrządzić. Od czasu, kiedy pokochałam Włochy i włoską kuchnię, próbowałam odtworzyć smak najlepszej carbonary jaką udało mi się zjeść w Rzymie. Minęło kilka lat, szukałam tego smaku, tej kremowości, analizowałam przepisy, łączyłam, mieszałam… i oto jest! Najbardziej jedwabisty, kremowy makaron z sosem carbonara, jaki jedliście(...)konkursu :)), pozytywnie zaskoczona! W związku z tym przepis bierze udział w konkursie (trzymajcie kciuki!). Pamiętajcie też – nie dajcie się nabrać na sos carbonara na śmietanie – prawdziwy włoski makaron z sosem carbonara nie opiera się na śmietanie, ale na… jajkach! Najlepiej też wykorzystać boczek guanciale albo pancettę, ale jeśli nie macie ich pod ręką w zupełności wystarczy
Pociąg Do KuchniSmaczna, prosta, szybka propozycja dla miłośników zup. Post Zupa koperkowa z ziemniakami pojawił się poraz pierwszy w PanCook - Przepisy Kulinarne .
Pancookwspólnym mianowniku:) Ze względu na to, ze to blog kulinarny skupimy się tutaj na przygotowywaniu potraw. walentynki from Jan kowalski on Vimeo . Z równie niewiadomego powodu wiele osób wybiera kuchnie włoską. Choć tu w sumie nie ma się co dziwić, bo zanim polskim studentkom Włoch skojarzy się z dużym brzuchem, to najpierw jest kojarzony z wielką miłością ;)Dlatego dostosowując się(...)mainstreamu też przedstawiam danie zainspirowane kuchnia włoską. Składniki: - makaron fusilli - natka pietruszki - czosnek - olej Wykonanie: Natkę miksujemy z czosnkiem (do smaku) i olejem (do konsystencji). Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Mieszamy i podajemy. Duża dawka witaminy C i czosnek. W sam raz na zimne
Kryzysowa Książka KucharskaPierogi pielmieni - tradycyjne danie kuchni rosyjskiej to doskonały pomysł na obiad. Post Pielmieni pojawił się poraz pierwszy w PanCook - Przepisy Kulinarne .
Pancookprawdziwych mężczyzn (w sensie dużo mięsa), bez żadnych wymysłów typu chia czy amarantus. „Menu Italian” wydawnictwa Jedność to książkowa wersja takiego kalendarza, dla osób które lubią włoską kuchnie. Do tego to ulepszona wersja ze zdjęciami potraw, zestawami złożonych z propozycji z tego miesiąca, np. na kolację z przyjaciółmi czy uroczysty obiad, poradami szefa kuchni, listą sezonowych produktów, które(...)braknie również typowo kalendarzowych złotych myśli typu, że jeśli dany dzień jest zimny, to wiosna nadejdzie niezwłocznie. Jeśli jest się systematyczny, to można potraktować tę książkę jako roczny kurs włoskiej kuchni. Jeśli nie, możemy gotować nie po kolei. No bo kto nam zabroni zrobić latem pyszne pizzoccheri w chłodniejszy dzień? Dla mnie bomba – na dziś kalendarz radzi pucharki jogurtowe
Ugotowane pozamiatane