kuchnia włoska - 4010 przepisów (strona:222/268)

Makaron castellane z pesto sycylijskim i krewetkami 191

Do przygotowania tego dania zainspirował mnie... kształt makaronu castellane. Przypomina mi muszle, które można znaleźć w Morzu Śródziemnym. Od razu wiedziałam, że dodam do nich

Kulinarne Inspiracje
Lekki bakłażan na bezmięsny apetyt 196

Najpiękniejsza magia w kuchni to ta, gdy pozornie z niczego powstaje pyszne COŚ. Poniższy przepis to właśnie taka kombinacja. Świeże produkty plus coś co zostało z obiadu z poprzedniego dnia a także coś, co zawsze wypełnia moją spiżarnię. Potrzebujemy 2 średnie bakłażany, cebulę, czosnek, passatę pomidorową, kaszę pęczak, sól, pieprz, paprykę słodką i pikantną. Bakłażany tnę wzdłuż na pół, łyżeczką(...)piekę jeszcze 10 minut. Chrupiąca kasza w pikantnych i lekko słodkawych pomidorach, mięciutki i lekko przypieczony od spodu bakłażan świetnie połączą się z chrupiącą surówką. Moja propozycja- koper włoski. Kroję go w pióra, solę, skrapiam sokiem z cytryny i odstawiam na jakieś pół godzinki. Po tym czasie pozbawiam go nadmiaru wody, spowoduje to, że anyżowy smak warzywa złagodnieje

Pichceniomania
Restauracja Kryształowa - Katowice 142

zacznijmy  jednak od początku... Słów kilka o menu i cenach.    Menu jest bardzo starannie dobrane. W Kryształowej serwowane są dania regionalne oraz potrawy z tradycyjnej kuchni polskiej. Na pierwszy rzut oka wydaje się, że potraw jest niewiele, widnieje tam raptem pięć zup, czy cztery desery. Jednak po przyjrzeniu się dokładnemu okazuje się, że każda z nas znajduje(...)się przekonać co mam dosłownie na myśli musicie odwiedzić restaurację i sami skosztować. Szpileczka skusiła się na deser Copa Melba czyli domowe lody waniliowe, soczysta brzoskwinia i beza włoska. W musie brzoskwiniowym wyczuwalna była miętowa nuta, beza była chrupiąca i do tego ukryta pod obłokiem bitej śmietany kulka lodów waniliowych. Poezja… Zakochałam się w tym deserze od pierwszej łyżeczki

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Stek bavette – marynowana i grillowana łata wołowa i gniecione ziemniaki 322

Gniecione ziemniaki które najpierw się gotują, później duszą a na koniec smażą – cały czas w tym samym naczyniu, z grillowanym stekiem bavette. Po polsku ta część

Karo in the Kitchen
Wegański pudding z jabłkami i cynamonem 244

Jak obiecałam, tak zrobiłam, czyli zrobiłam wegańską wersję jednej z potraw znalezionych w Goodfood, o którym pisałam. Okazuje się, że nawet brytole potrafią coś dobrego wymyślić

greenscarf
Czekoladowo-orzechowe brownie z... kaszy jaglanej! 378

Znane na całym świecie amerykańskie brownie to prawdziwa gratka dla wszystkich wielbicieli czekolady... a przy tym istna bomba kaloryczna zawierająca sam cukier i tłuszcz. Jednak bez

peanutbuttermonster
VADEMECUM ciasteczkowe – jak perfekcyjnie zrobić i upiec kruche ciasteczka do dekorowania? 316

Niby nic trudnego. A ile razy jednak coś Wam przy ich pieczeniu nie wyszło? Ciastka kruche i maślane, upieczone według poniższych zasad wyjdą zawsze dokładnie takie

Karo in the Kitchen
Drożdżowe warkoczyki ze szpinakiem i serem feta 226

nadzienie: 300 g świeżego szpinaku baby( jeśli mamy zwykły, wystarczy drobniej pokroić) ½ cebuli szczypta oregano 100 g sera feta 50 g startego sera parmezan 1 łyżka oleju 150 g włoskiej mortadelli 100 g żółtego sera 1 jajko 1 łyżka sezamu Wszystkie składniki (oprócz wody i mleka) powinny miec temp. pokojową. Obie mąki przesiewamy przez sitko. Dożdże rozpuszczamy w 3/4 szklanki(...)Piekli ze mną: Marzena z bloga  Zacisze kuchenne Nina z bloga  Gotuj sam  Dorota z bloga  Moje małe czarowanie Jagoda z bloga  Magia w kuchni Joanna z bloga  Grunt to przepis Bernadeta z bloga  Moj kulinarny pamietnik Ewelina z bloga  Stylowa kuchnia

Mia Cucina Sofieta
Jak zrobić domowe pyzy – czyli ziemniaki do potęgi trzeciej 358

Ziemniaki do potęgi trzeciej. Ugotowane, surowe i te w postaci skrobi ziemniaczanej. Tylko tyle potrzeba żeby zrobić prawdziwe, polskie kluski z ziemniaków zwane pyzami. Uwierzcie mi

Karo in the Kitchen
Zapach wspomnień, czyli olfaktoryczne wspomnienia dzieciństwa 150

Dzień Dziecka to bardzo wyjątkowy dzień. Odkąd zostałam mamą jest dla mnie szczególny. Uwielbiam atmosferę i beztroskę towarzyszącą tej dacie. Dla mnie to również czas wspomnień

Wędrówki po kuchni
Bania, harbuzem zwana i pranie blondyn 165

deser.  Nie zdołałabym zjeść pewnie nawet połowy takiego zestawu, ale nie o to chodzi. Zachwyca mnie świat Kucharza . Chciałabym poczuć zapach, jaki unosił się w kuchni, gdy z jego przepisów korzystała moja Prababcia. Zastanawiam się jak bardzo wonne były zaznaczone przez nią pierniczki ,  jak pachniała pieczeń cielęca z biszmelem i jak bardzo rozgrzewała nalewka mięszana z poziomek, malin(...)dyniowego 160 g cukru 2 łyżki zimnej wody 1 -2 łyżeczek przyprawy piernikowej 2 łyżki soku z cytryny 20 g masła 8 - 10 łyżek rumu garść grubo siekanych orzechów włoskich 200 g gorzkiej czekolady (użyłam czekolady z dodatkiem skórki pomarańczowej) posiekanej na kawałki ew. krokant dyniowy do ozdoby Cukier wsypać do garnka z grubym dnem, dodać wodę i wstawić

KUCHARNIA
Pissaladiere 136

Kolejne wirtualne spotkanie z kulinarnymi blogerami przy piekarniku, czyli Wypiekanie na śniadanie . Tym razem jak temat zarzucone zostało pissaladiere. Jest to danie z południowej Francji. Albo też z przygranicznego włoskiego regionu Liguria. Takie trochę podobne do pizzy jakby. Ciasto zwykle jest drożdżowe, chociaż znane są również wersje z kruchym ciastem. Główne (i właściwie jedyne) składniki to cebula, anchois i oliwki(...)gorące. Smacznego! Razem ze mną w akcji Wypiekanie na śniadanie udział wzięli: Justyna z Gotowanie i pieczenie - I love it Dorota z Moje Małe Czarowanie Iwona z Ivka w kuchni Kinga z Małe Kulinaria Marzena z Zacisze Kuchenne Iza ze Smaczna Pyza Agata z Kulinarne Przygody Gatity Monika z Niezapomniane Smaki Paulina z Buszująca w kuchni Małgosia ze Smaki Alzacji

Marder&Marder Manufacture
Trufle z Rudnika nad Sanem – kuchnia podkarpacka 198

W dzisiejszych czasach wszelkie słodkości, na jakie tylko mamy ochotę, możemy kupić w sklepie. Jeśli wolimy przygotować je sami, też nie ma problemu, bo składniki są

Trzeci talerz
Polecane blogowanie - listopad 2015 166

Czas pędzi jak zwariowany. Nikt z Was nie przypomniał mi, że już listopad się kończy i pora na polecane blogowanie. Od tego miesiąca odchodzę od pierwotnej

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kopytka z dyni – dziś bez hipsterów ale z telewizją w tle 176

razem, powinno zamykać się mnie w szafie, najlepiej zakneblowaną. Jak te wszystkie zjawiska pogodowo-hormonalne występują razem to spać nie mogę. Jak spać nie mogę to oglądam po nocach Kuchnie plus, a tam powtórki. Dzięki temu mogłam obejrzeć „Be active” Chodakowskiej, oraz „Zupa” Kingi Paruzel. Nie wiem, które wzruszyło mnie bardziej. Od razu mówię, że absolutnie nie podważam wiedzy oraz(...)Arla Tapas lub India mąka orkiszowa jedno jajko sól i pieprz zielony ogórek dwa pomidory 0,2 kg bundzu, sera korycińskiego lub jaki lubicie 3 pęczki pietruszki garść orzechów włoskich i pestek dyni kilka zielonych liści salaty masłowej garść listków bazylii dwa pęczki natki pietruszki olej (ja użyłam zwykłego Kujawskiego) kawałek sera bursztyn Na początek ciasto na kopytka: Dynię

ladykitchen