kuchnia indyjska - 1175 przepisów (strona:69/79)

Przewodnik po herbatach w POLSKICH sklepach 231

Witajcie!, chciałem poruszyć temat produktu dość powszedniego i bez którego wiele śniadań straciło by urok a więc herbaty. Mowa tu o ekspresowych wersjach które są szerzej

Kuchnia PROzdrowotna
Krem z dyni z indyjskim akcentem 147

Jesienną porą na straganach skrzynki niemal uginają się od dorodnych jabłek i śliwek. Jednak prawdziwą królową tego czasu jest bez wątpienia dynia. Większość znanych mi osób

Kuchnia od dwojga
prawdziwe złoto wśród przypraw 183

  Złote mleko-Kurkuma , Złote korzyści  Znana już wśród starożytnych Hindusów, ostra, barwiąca na żółto, pozyskiwana z rośliny z rodziny imbirowatych. Kurkuma robi obecnie zawrotną

w mojej kuchni
Do czego można wykorzystać kiszone cytryny? 212

Dzień dobry, Moje marokańskie kiszone cytryny są już gotowe, więc zgodnie z obietnicą, chciałam się z Wami podzielić informacjami na temat ich wykorzystania w kuchni. No bo przecież 2 słoiki kiszonych cytryn nie zjedzą się same ;)   Na zdjęciu powyżej możecie zobaczyć jak wyglądają gotowe kiszone cytryny. Nastawiłam je nieco ponad 4 tygodnie temu (dokładnie 13 października). Po wykonaniu czynności opisanych(...)skórka z cytryny - dodać do sałatkowego dressingu, dipu, kuskusu, warzywnego gulaszu, czy pieczonej ryby. Z ich pomocą możemy przygotować fantastyczne dania marokańskie i północno-afrykańskie, a nawet indyjskie. Ze względu na swój marokański rodowód, kiszone cytryny idealnie nadają się do wszelkich tażinów i gulaszy - na bazie kurczaka, jagnięciny, czy warzyw (np. ciecierzycy). Wykorzystuje się je również do doprawiania kuskusu

Chilli Czosnek i Oliwa
Gryczane naleśniki. Kurczak z cukinią w sosie dyniowym! 173

Super pomysł na obiad z dynią ;-) Dynia! ;-))) Uwielbiam to warzywo, lubię się rozkoszować jej smakiem i wyglądem. Moja przygoda z tym warzywem zaczęła się stosunkowo niedawno

SMYKWKUCHNI
Supercombo – cytryna w miodzie gryczanym. Lekarstwo ze słoika. Zdrowe z natury! 222

zapobiega utracie wilgoci podczas ich transportu i przechowywania. Cytryny należy dokładnie umyć w zimnej, następnie w ciepłej bieżącej wodzie i sparzyć wrzątkiem. IMBIR Zawsze mam kłącze świeżego imbiru w kuchni. Gdy tylko się kończy – uzupełniam zapasy. W tym roku nawet spróbowałam go wyhodować w doniczce. Ta roślina uznawana jest za jedną z najpotężniejszych przypraw świata. Nie ma w tym przesady(...)roku. SKŁADNIKI 300g miodu gryczanego 2 średnie cytryny (300g) – bardzo żółte, bardzo soczyste i aromatyczne 100g świeżego imbiru (waga po obraniu) 2 płaskie łyżki kurkumy (używam mielonej kurkumy indyjskiej) 2 płaskie łyżeczki mielonego cynamonu cejlońskiego opcjonalnie – 1 płaska łyżeczka mielonego czarnego pieprzu lub papryki chili

Karo in the Kitchen
Tajlandia - Bambusowe Łodzie Złotego Buddy 154

dlatego też dobrze gotuje. Wiem co mówię, jadłam tu takie pyszności, że do dziś śnią mi się po nocach. Ale o tym poczytacie w specjalnym wpisie, który poświęcony jest kuchni Tajskiej.  To co kobiety uwielbiają najbardziej: BANGKOK lubi zakupy, a po udanych zakupach rozerwać się wieczorem w towarzystwie znajomych. Tak jak i kobieta BANGKOK bywa strasznie męczący, okropnie hałaśliwy(...)odwiedzana przez turystów. Pozostałe wyspy tworzą rozrzucone po morzu wapienne skały. 26 grudnia 2004 wyspy bardzo ucierpiały przez 10-metrowe fale tsunami, wywołane przez silne trzęsienie ziemi na Oceanie Indyjskim. LINKI z których korzystałam http://bangkok.lovetotravel.pl http://statoids.com/uth.html http://www.abctajlandia.pl/przyroda-tajlandii/parki-narodowe-w-tajlandii/park-narodowy-erawan-kanchanaburi.html http://blog.bluesky.pl/najstarsza-dzungla-swiata-park-narodowy-khao-sok/ http://skokwbokblog.com/dzika-natura-tajlandii/ http://swiatoslav.blogspot.com/2014/12/khao-sam-roi-yot-morze-i-gory.html http://www.travelplanet.pl/przewodnik/tajlandia/hua-hin/ http://www.dalekoniedaleko.pl/bangkok-pod-znakiem-zlotego-buddy/ http://www.agavk.p9.pl/pages/thai_12.php

ClauditteMissCooking