Pyszne i proste w przygotowaniu ciasteczka migdałowo – waniliowe „paluchy wiedźmy”. Kruche, maślane, z uprażonym migdałem. Idealne na Halloween:). Nikt nie przejdzie obok nich obojętnie… Pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej i proszę robić ciasteczka dosyć cienkie, bo sporo rosną podczas pieczenia. Bardzo polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka Składniki powinny być(...)dodać jajko i wymieszać do połączenia składników. 2. Do maślanej masy dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól i aromaty. Wymieszać mikserem, aż powstanie kruszonka. 3. Z kruszonki rękoma zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię i wstawić do lodówki na około 60 minut. 4. Drewnianą deskę lub stolnicę podsypać mąką. Z ciasta odrywać małe kawałki i formować paluszki ( patrz FILM
Mała CukierenkaPyszne i proste w przygotowaniu ciasteczka migdałowo – waniliowe „paluchy wiedźmy”. Kruche, maślane, z uprażonym migdałem. Idealne na Halloween:). Nikt nie przejdzie obok nich obojętnie… Pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej i proszę robić ciasteczka dosyć cienkie, bo sporo rosną podczas pieczenia. Bardzo polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka Składniki powinny(...)dodać jajko i wymieszać do połączenia składników. 2. Do maślanej masy dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól i aromaty. Wymieszać mikserem, aż powstanie kruszonka. 3. Z kruszonki rękoma zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię i wstawić do lodówki na około 60 minut. 4. Drewnianą deskę lub stolnicę podsypać mąką. Z ciasta odrywać małe kawałki i formować paluszki ( patrz FILM
Mała CukierenkaWachowicz. Ostatnio jakoś często korzystam z jej przepisów. Jak zwykle, przystosowałam je do mojej diety i zrobiłam je z mąki pełnoziarniste z dodatkiem dżemu śliwkowego na fruktozie. Moje krucho drożdżowe cuda właśnie stygną sobie na brytfance, a ciasteczkowy aromat rozniósł się już po domu. Oczywiście nie byłabym sobą jakbym już jednego nie spróbowała. Rogaliki wyszły bardzo smaczne(...)śmietany kwaśnej szczypta soli cukier puder do posypania Wykonanie: Rozpuścić drożdże z cukrem i śmietaną. Mąkę wyspać na stolnice dodać roztopione drożdże i margarynę. Ze składników należy wyroić gładkie ciasto i włożyć je na 30 minut do lodówki. Następnie należy je rozwałkować i wykroić trójkąty. Na koniec każdego trójkąta ułożyć trochę marmolady lub dżemu i zwinąć. Gotowe rogale należy ułożyć
ciastkarnia na kruchym spodzieCzy u was też się zdarza, że sprawdzona, dobrze znana potrawa nie chce współpracować w najmniej odpowiednim momencie? U mnie tak właśnie było! I to
Zapiski Młodej Żonydodać tłuszcz (masło, olej), gdy nasza piana jest już sztywna i ustabilizowana np. cukrem . Nie przyczyni się to do opadnięcia dobrze ubitej piany, a z pewnością poprawi walory smakowe ciasta. Fazy ubijania piany z białek. Aby dobrze ubić białka musimy wiedzieć, że wyróżniamy 3 fazy ubicia białek (wdług H. McGee). 1. Miękkie szczyty (soft peaks). W tej fazie uformowana piana(...)szczyty (dry peaks). Dalsze ubijanie sztywnych szczytów doprowadzi do powstania suchych szczytów , czyli fazy gdzie piana jest znacznie sztywniejsza, matowa i wyglądająca na suchą. Jej konsystencja jest zwarta i krucha, kawałeczki bezy oddzielają się, przypominając małe okruszki. Piana nie przylega też do miski tak dobrze jak wcześniej, ale z niej nie wypada. Możemy zaobserwować trochę wyciekającego płynu. Dzieje się
SmartBake.plBabka migdałowa – delikatna i wilgotna; jedna z moich ulubionych. Zwykle nie przepadam za babkami, bo są zbyt suche, kruche, no po prostu „nie takie”. Ta babka migdałowa była jednym z najlepszy odkryć, idealnym na Wielkanoc, ale nie tylko (zwłaszcza po wielkim rozczarowaniu babką muślinową). Babka migdałowa jest delikatnie słodka, taka w sam raz, bardzo miękka i cudownie(...)gładką masę. Dodać mąkę z migdałami i ekstrakt z migdałów, wymieszać dokładnie. Dodać proszek do pieczenia i krótko, ale dokładnie wymieszać (do połączenia składników). Piekarnik rozgrzać do 160 stopni. Ciasto przelać do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Babkę migdałową pieczemy ok. 45 minut, do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika odczekać kilka minut i dalej studzić na kratce. Post
Pociąg Do KuchniSpritzgebäck to słynne niemieckie ciasteczka maślane, tak kruche, że czasem rozpadają się w dłoniach! Upiekłam je specjalnie na Dzień Języków Obcych, który jakiś czas temu odbył się w mojej szkole. Każda klasa losowała państwo i w tym dniu musiała je reprezentować, np. poprzez ubiór, flagi, udekorowaną salę lub popularne potrawy. Nie trudno się domyślić, że wraz z klasą wylosowaliśmy Niemcy(...)ewentualnie ekstrakt lub aromat waniliowy), skórkę z cytryny oraz jajko, zmiksować na średnich obrotach miksera. Wsypać przesianą mąkę pszenną i ponownie zmiksować do połączenia się składników. Tak przygotowane ciasto przełożyć do szprycy cukierniczej z ozdobną końcówką (rękawem cukierniczym będzie ciężej). Wycisnąć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia kształty przypominające serduszka (patrz zdjęcia). Piec w piekarniku nagrzanym
Nastoletnie WypiekanieDzień dobry :-) Na pewno lubicie gofry :-) My bardzo. Długo szukałam dobrego przepisu na nie właśnie. Przetestowałam już kilka, ale gofry były albo mało chrupiące, albo gumowe
kruche babeczkiprzepisem rozpoczynam dla Was cykl świątecznych wypieków i nie tylko :) Trudno sobie wyobrazić święta Bożego Narodzenia bez pachnących i kruchych pierniczków, choć w moim domu nigdy nie było tradycji do ich pieczenia, to ja teraz robię je bardzo chętnie. Dekorowanie ich sprawia mi ogromną przyjemność. Tym miodowym, z królewskim lukrem trudno się oprzeć. Gdy chcemy upiec(...)cukier puder, sodę , przyprawę do piernika, szczyptę soli i białego pieprzu, pokrojone na małe kawałeczki dość miękkie masło, miód, dodać jajko i żółtko, wymieszać i zagnieść szybko jednolite ciasto, uformować w kulę , zawinąć w folię spożywczą i chłodzić 30 minut w lodówce. Schłodzone ciasto rozwałkować na silikonowej stolnicy na grubość 3-4 mm (na drewnianej ciasto wymaga podsypania mąką
Wanilia i KardamonKruche nakrapiane ciasteczka. Dziś zapraszam Was na pyszne i naprawdę proste w przygotowaniu ciasteczka. Idealne dla dzieci i dorosłych. Po ciężkim dniu, a dzisiejszy taki właśnie był, nie ma jak wejść do kuchni i przygotować domowe ciasteczka. Takie słodkości każdemu poprawią humor. Polecam i Wam Do przygotowania ciasteczek i innych wypieków polecam produkty Stella Pack S.A. Zachęcam też do odwiedzin(...)wbijamy całe jajko i wsypujemy czekoladowe płatki (lub posiekaną czekoladę, krople czekoladowe itd). Całość szybko zagniatamy ręko, formujemy a la kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut. Z ciasta odrywamy kawałki i wałkujemy je lub ugniatamy ręką na silikonowej macie (najlepiej na grubość około 5 mm). Z ciasta wycinamy dowolne kształty. Ja wykorzystałam do tego celu foremki do pierogów
Słodkie okruszkiMoja żeliwna patelnia służy mi cały czas. Przygotowałam w niej dzisiaj słynny francuski deser tarte tartin. Wybrałam jednak brzoskwinie, bo to już ich ostatki. Tarte tatin
codojedzeniaSzybkie ciasteczka z kawałkami czekolady, z mąki kukurydzianej i ryżowej. Kruche, aromatyczne, rozpływają się w ustach i są szybkie w wykonaniu. Można wykorzystać inne rodzaje mąki, ale mieszanka mąki kukurydzianej i ryżowej, szczególnie jasnej, daje najlepszą strukturę. Składniki: 1 szkl mąki kukurydzianej 1 szkl mąki ryżowej (ja użyłam mąki z ryżu brązowego ale lepsza jest z ryżu(...)posiekaną czekoladę i wymieszać, tak, żeby mąka dokładnie ją obtoczyła. Następnie dodać miękkie masło lub margarynę i rozgnieść całość, uzyskując coś w rodzaju kruszonki. Dodać jajko, śmietanę i zagnieść ciasto. Jeśli ciasto będzie za rzadkie można dodać kilka dodatkowych łyżek mąki kukurydzianej. Następnie zagniecione ciasto wstawić do lodówki na 1 godzinę lub wrzucić do zamrażalnika na ok 30 minut
Ze smakiem bez glutenupanuje za oknem. Kruche ciasteczka migdałowe wypełnione są malinami, porzeczkami i jagodami. Sam ich zapach przywodzi na myśl letnie słońce i ciepło, a do tego są zdrowe i sycące. Kruche ciasteczka migdałowe z owocami Drukuj Porcje: 10 ciasteczek Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 100g migdałów 30 g mąki kokosowej 1/2 lyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia 15g cukru kokosowego(...)delikatnie mieszam łyżką. 7 Dodaję do masy masło migdałowe. 8 Następnie dodaję zamrożone owoce i bardzo delikatnie mieszam łyżką. 9 Na blasze rozkładam papier do pieczenia. 10 Z ciasta formuję około 10 okrągłych ciasteczek i układam na blasze. 11 Piekę około 20 - 25 minut aż ciastka nabiorą złocistej barwy. 12 Po wyjęciu z piekarnika studzę ciastka na kratce. 13 Ciastka
Book of spellsNigdy nie przypuszczałam, że kasza manna w słodkościach jest tak dobra. Użyłam jej dziś do swoich tarteletek i jestem mile zaskoczona:) Składniki: Na dwie porcje (formy
Kuchnia w czekoladzie