Coś dla fanów meksykańskiej kuchni (i nie tylko ) dzisiaj. Była PEŁNOZIARNISTA , to teraz będzie kukurydziana. Ta tortilla jest znacznie bardziej krucha i delikatna. Będzie świetna jako baza do meksykańskich dań, takich jak enchilada lub quesadilla. Można ją także podawać z sałatkami jako coś chrupiącego zamiast pieczywa. Śmiało spakujcie ją do swoich lunchboxów i zabierzcie do pracy. Czy to nie miłe(...)Pzygotowanie Do miski wsypujemy obie mąki oraz sól. Dodajemy olej i mieszamy wszystko łyżką, a następnie dolewamy gorącą wodę i zagniatamy całość w spójne i gładkie ciasto. Uważamy, tylko żeby się nie poparzyć. Gdyby okazało się, że ciasto jest zbyt miękkie, to dosypujemy odrobinę mąki (pszennej). Ciasto owijamy i odstawiamy na 15 minut. Kulkę ciasta dzielimy na 4 części. Każdą
Analiza Smakupowinna znaleźć się w tornistrach naszych dzieci, zamiast niezdrowych słodyczy. Polskie jabłka są najsmaczniejsze i warto z nich korzystać w kuchni w różny sposób. Jabłka najczęściej wykorzystuję do robienia ciast i przygotowuję z nich dżemy. Tym razem jednak wysuszyłam je i powstały zdrowe i bardzo smaczne chipsy. Suszone jabłka przede wszystkim kojarzą się z kompotem, który przygotowujemy na Wigilię(...)kasz podawanych na śniadanie lub kolację. Wygląd i czas suszenia chipsów z jabłek zależy od rodzaju użytych jabłek. Inaczej schną jabłka soczyste i kwaśne, a inaczej słodkie i bardziej kruche. Do suszenia wybierać jabłka jędrne i bez uszkodzeń. Kroić je tuż przed włożeniem do suszarki. Jabłka przed suszeniem można oprószyć odrobiną cynamonu, wtedy chipsy będą smakowe. Osobiście wolę chipsy
Kuchcik gotujeDziś przepis na pyszne, kruche pączki. Idealne na tłusty czwartek lub karnawałowe przyjęcie. :) Składniki: - 500 g mąki pszennej tortowej - 80 g cukru pudru - 100 g masła - 6 żółtek - 50 g świeżych drożdży - łyżeczka cukru - 3/4 szklanki ciepłego mleka - szczypta soli - 50 ml ciemnego rumu - 1/2 łyżeczki pasty z wanilii - skórka z 1 cytryny - olej kokosowy Do przybrania: - konfitura(...)ciepłe miejsce. 100 g masła roztapiamy. Do dużej misy przesiewamy mąkę z solą. Dodajemy cukier puder, żółtka, rum, pastę waniliową i skórkę cytrynową oraz spienione drożdże. Wyrabiamy ciasto stopniowo dolewając płynne mleko, a następnie masło. Prawidłowo przygotowane ciasto powinno odchodzić od ścianek miski. Formujemy z niego kulę i umieszczamy w naczyniu wysypanym mąką. Przykrywamy i odstawiamy
DominikaDolciPrzepis autorski (mój). Uwielbiam ciasteczka na bazie kleiku ryżowego , więc często wypiekam je w przeróżnych wersjach. Ostatnio kilkakrotnie robiłam cynamonowe z białą czekoladą. Są po prostu przepyyyszne, takie mocno kruche, delikatne i obłędnie pachną! Przyznam, że sama jednorazowo potrafię zjeść ich całą partię, dlatego bywa, że piekę je z potrójnej lub poczwórnej ilości składników. Naprawdę! Lubię też jak stoją(...)/margarynę z cukrami utrzeć do puszystości i nie przerywając miksowania - wbić jajko. Do powstałej masy dodać cynamon, a na końcu wmieszać (najlepiej za pomocą dłoni) posiekaną czekoladę. Z ciasta uformować kulki o wielkości małego orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę lekko spłaszczyć i ułożyć (zachowując niewielkie odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia/ Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec
Di gotujeCZEKOLADOWE I KRUCHE CIASTECZKA są idealne do popołudniowej kawy. W wykonaniu są naprawdę szybkie i proste. A co najważniejsze wiesz co jesz;-) Pysznie czekoladowe! I o to chodzi, jeśli chce się zjeść słodkości. Składniki: 200 g gorzkiej czekolady 30 g kakao 150 g mąki pszennej 125 g miękkiego masła 70-80 g cukru ( idealnie żeby był brązowy(...)Dodałam jajko i ekstrakt z wanilii. Połączyłam masę z suchymi składnikami. Mąką,sodą,kakao i szczyptą soli. Starłam pozostałą część czekolady na wiórki. Wsypałam je do ciasta i wszystko wymieszałam drewnianą łyżką. Z masy wyszło mi 20 ciasteczek. Układałam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętajcie o odstępach pomiędzy nimi. Można je nakładać np. łyżką
potrawyregionalnesię uzupełniają, a jednocześnie każdy z nich jest znakomicie wyczuwalny. Następnym razem dałabym jeszcze całe migdały, i piekłabym nieco dłużej - pieczone dokładnie według poniższego przepisu będą smakowały bardziej jak kruche biszkopty, niż prawdziwe biscotti. Niemniej - pyszne są. A jeśli dodacie łyżeczkę przyprawy do piernika, idealnie nadadzą się do świątecznej puszki.Migdałowe biscotti na białkachSkładniki:(na keksówkę 11x30(...)sztywną pianę. W dwóch partiach dodać do masy maślanej, wymieszać delikatnie, ale dokładnie.Masę przełożyć do keksówki wysmarowanej masłem.Piec w 160 st. C. przez 30 minut.Przestudzić.Ciasto wyjąć z formy, pokroić na plastry grubości 1,5-2 cm. Ułożyć na balsze wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w 120 st. C. przez 50 minut, w połowie pieczenia obracając na drugą
Pożeraczka, czyli raz adobrzeziemniaczana – równie popularna, co pszenna. Uzyskuje się ją, wydzielając skrobię z ziemniaków, stąd inna nazwa: skrobia ziemniaczana. Robi się z niej pyzy, a dodana do babki czy biszkoptu nada ciastu odpowiednią konsystencję. Nie zawiera glutenu. Mąka jęczmienna – w przeszłości powszechnie stosowana w Szkocji. Obecnie nie jest już tak popularna, ponieważ wypieki jęczmienne mają zbitą, ciężką konsystencję. Warto jednak mieszać(...)również opóźni czerstwienie pieczywa. Mąka ryżowa – kolejna mąka z Azji. Powstaje w wyniku zmielenia ziarenek białego lub brązowego ryżu. Składa się głównie ze skrobi, nie zawiera glutenu. Idealna do kruchych wypieków i panierek – ma większe właściwości nadające kruchość potrawie niż mąka pszenna. Mąka kasztanowa( click )- ma ta właściwość, że nie zawiera glutenu, w przeciwieństwie do mąki zbożowej. Odkrywana jest dzisiaj
Mia Cucina SofietaSkładniki: -200 g miękkiego masła -1 żółtko -50 g cukru pudru -parę kropli aromatu waniliowego lub ekstrakt waniliowy -250 g mąki ryżowej -50 g drobno posiekanych
I LOVE LIFEPrzepis na to pyszne danie znalazłam w książce " ABC gotowania 3 " Mariety Mareckiej. Tak jak pisałam w recenzji jest to świetna książka z przepisami, które w
kruche babeczkiwegański? Ja nie jestem weganką, ale mam kilku znajomych, którzy są tym faktem zachwyceni. Taki kajmak można z powodzeniem wykorzystać do przygotowania wegańskich deserów. Ja użyłam go do tradycyjnych kruchych ciasteczek wyciskanych z maszynki i … jestem zachwycona jego kokosowym smakiem i konsystencją. Zresztą tak jak i moi bliscy. Ciasteczka kwiatuszki z kajmakiem przygotowywałam z myślą o jutrzejszej zabawie sylwestrowej(...)grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Do miski wsypujemy mąkę pszenną, dodajemy cukier puder, ekstrakt waniliowy lub cukier wanilinowy, masło (siekamy je nożem) i wbijamy całe jajko. Zagniatamy składniki. Uwaga! Ciasto będzie klejące i takie ma być. Przygotowujemy blaszkę / blaszki. Nie wykładamy ich niczym. Ciasto nakładamy do maszynki do wyciskania ciastek. Wyciskamy ciastka na blaszkę, robiąc między nimi małe odstępy
Słodkie okruszkiWami przepisem. Tym razem miały powstać zdjęcia, jednak podczas przygotowań stwierdziłam, że może zrobię wersję bezglutenową. Trochę się przeliczyłam, bo ciasteczka okazały się niewypałem. Upiekły się tak bardzo kruche, że od razu po dotknięciu, zostawała z nich kruszonka. Za to ich smak…mmm, ale to było pyszne! W moim domu nie marnuje się jedzenia (oczywiście, jeśli coś spalę(...)spróbujecie :D ciastka na spód: 200 g mąki owsianej bezglutenowej 180 g masła 70 g tartego parmezanu 3 łyżki zimnej wody 3 żółtka spora szczypta soli spód tarty: pokruszone ciasta z ww przepisu 2 łyżki naturalnego, gładkiego twarożku dodatki: 3 łyżki naturalnego, gładkiego twarożku łyżeczka pudru buraczanego (liofilizowany burak) ogórek rzodkiewki rzeżucha Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Z podanych składników
Mienta blogKruche, korzenne ciasteczka są rewelacyjne. Podczas pieczenia w całym domu czuć zapach świąt. Przepis jest bardzo prosty, ciastka niewiele rosną podczas pieczenia i idealnie nadają się do wyciskania wzorków. Wyciskanie i pieczenie ciastek to również doskonała okazja do zabawy i wspólnego spędzenia czasu z dzieckiem (my z córką bawiłyśmy się świetnie, kocham te nasze wspólne pichcenia ❤). Przechowywać je można około(...)wykrawania ciastek, w moim przypadku były to foremki z wytłoczonym do wyciskania wzorem , które nabyłam w sklepie SWEETDECOR.PL . Wykonanie: Wszystkie składniki na ciastka umieścić w misce. Dłonią zagnieść ciasto, owinąć je folią spożywczą i włożyć na około pół godziny do zamrażalnika. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 5-6 mm na stolnicy podsypanej mąką. Foremkami wycinać ciasteczka. Blachę
Zrób to smaczniewilgotności i czasu (od 9 do nawet 24 miesięcy). Ostry, pikantny, lekko kwaskowy, orzechowy w smaku. Nie nadaje się do krojenia w plasterki, ale jest perfekcyjny do starcia – jest kruchy. Widać to dobrze wtedy, gdy przełamie się kawałek dojrzałego cheddara. Ścieramy go na drobnych oczkach tarki. Żaden żółty ser nie da takiego smaku. Cukier, mleko i wodę mieszamy, a następnie(...)potrzeba. Mąkę mieszamy dokładnie z drożdżami instant i solą. Dodajemy drobniutko starty ser, suszone zioła. Całość mieszamy. Wlewamy do miski ciepły płyn, całość mieszamy razem do dokładnego połączenia. Ciasta nie trzeba wyrabiać, wystarczy składniki naprawdę tylko bardzo, bardzo dokładnie wymieszać. Odstawiamy ciasto przykryte (nie szczelnie, drożdże muszą ‘oddychać’!) folią spożywczą lub wilgotną lnianą ściereczką na blat (w lecie), koło kaloryfera
Karo in the Kitchenmyjemy, usuwamy ogonki, wkładamy do garnka (mokry szpinak) i gotujemy pod przykryciem około 5 minut aż zwiotczeje. Wykładamy na sito i przy pomocy drewnianej łyżki odciskamy nadmiar wody. Podpieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, wykładamy na nie szpinak a następnie pokrojony w drobną kostkę ser. Posypujemy czosnkiem. Jajko ubijamy ze śmietaną, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i wylewamy na tartę. Na wierzchu(...)nadzwyczaj dobrze. Nic się nie przypaliło ani nie przywarło, mimo iż nie posmarowałam jej dodatkową warstwą tłuszczu. Tarta ładnie się pokroiła, a pierwszy kawałek wyjęłam bez uszczerbku, co przy kruchych tartach rzadko się zdarza. SMACZNEGO
peggiwkuchniPrzepyszne ciasteczka z syropem klonowym, wyciskane ze szprycy. Kruche, aromatyczne, oryginalne w smaku i bez dodatku cukru oraz jajek. Delikatnie waniliowe, bardzo mi posmakowały, zniknęły szybciutko:). Uważam, że w przygotowaniu szybkie i dosyć proste. Polecam… Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji InfusionsT oraz White Rose i Indigo . Składniki: 130g masła w temperaturze pokojowej 1/4 łyżeczki(...)minutę mikserem ustawionym na średnie obroty. Zwiększyć obroty miksera na najwyższe i ucierać jeszcze przez około 2-3 minuty. 3. Do maślanej masy przesiać obie mąki i wymieszać. Ciasto przełożyć do szprycy lub woreczka z metalową końcówką z 1 cm otworem (użyłam końcówki Wilton 6B) i na przygotowaną blaszkę wyciskać ciasteczka, zachowując miedzy nimi 3 cm odstępy ( podczas pieczenia trochę
Mała CukierenkaPrzepyszne ciasteczka z syropem klonowym, wyciskane ze szprycy. Kruche, aromatyczne, oryginalne w smaku i bez dodatku cukru oraz jajek. Delikatnie waniliowe, bardzo mi posmakowały, zniknęły szybciutko:). Uważam, że w przygotowaniu szybkie i dosyć proste. Polecam… Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji InfusionsT oraz White Rose i Indigo . Składniki: 130g masła w temperaturze pokojowej 1/4 łyżeczki(...)minutę mikserem ustawionym na średnie obroty. Zwiększyć obroty miksera na najwyższe i ucierać jeszcze przez około 2-3 minuty. 3. Do maślanej masy przesiać obie mąki i wymieszać. Ciasto przełożyć do szprycy lub woreczka z metalową końcówką z 1 cm otworem (użyłam końcówki Wilton 6B) i na przygotowaną blaszkę wyciskać ciasteczka, zachowując miedzy nimi 3 cm odstępy ( podczas pieczenia trochę
Mała CukierenkaKruche ciasteczka to zawsze dobry pomysł na prezent. Można przygotować je znacznie wcześniej, zarezerwować sobie mnóstwo czasu na dekorację, zamknąć w ładnym słoiku lub pudełku i voilà! Prezent gotowy :) Ja dzisiejsze ciasteczka dekorowałam z myślą o Walentynkach, świetnie nadadzą się jednak także na inne uroczystości jak urodziny czy eleganckie przyjęcie. Składniki na ciasteczka (jeśli decydujemy się na lukrową dekorację polecam(...)Masło wyciągamy wcześniej z lodówki, kroimy na małe kawałeczki i odstawiamy, żeby zmiękło. Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy masło, śmietanę i jajka. Zagniatamy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny, jeśli jest zbyt rzadkie dodajemy mąki, jeśli zbyt suche – śmietany. Ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm, wykrawamy ciasteczka i przekładamy na blachę wyłożoną papierem
CiastkozercyPyszne, kruche ciasteczka- godne polecenia :) Początkowo miałam problem z opanowaniem maszynki do wyciskania ciastek... wyłożyłam balszkę papierem do pieczenia i wyciskałam ciasteczka w powietrzu... zrezygnowana, odpaliłam kompa i zaczęłam czytać ... okazało się, że maszynka musi bezpośrednio przylegać do blaszki i nie może być żadnego papieru do pieczenia, bo po przylepieniu ciastka do balszki, jednocześnie odrywa się od maszynki :) Robiąc(...)Przygotowanie: Do miski rzesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Następnie dodajemy pojedynczo żółtka oraz cukier waniliowy, mielone migdały, miękkie masło i olej. Zagniatamy ciasto, tak by połączyć wszystkie składniki. Ciasto przekładamy do maszynki do wyciskania ciastek. Maszynkę przykładamy do blaszki i wyciskamy bezpośrednio na blaszkę. Ciasteczka pieczemy w piekarniku przez 10 minut w 180 stopniach
Aga w kuchnijeszcze je kupić w cukierni, ale dlaczego nie zrobić je w domu. Składniki to nie problem, gorzej z waflownicą. Szukałam, szukałam i znalazłam. Teraz z radością przygotowuję smaczne i kruche rurki. Składniki: 4 białka 1/2 szklanki gęstej śmietany 2/3 szklanki cukru szczypta soli 1.5 szklanki mąki pszennej 15 dag roztopionego masła cukier waniliowy Do naczynia wbijamy białka, które łączymy(...)ubijamy. Dodajemy cukier, szczyptę soli, cukier waniliowy. Stopniowo wlewamy i miksujemy roztopione i schłodzone masło. Na koniec wsypujemy mąkę. Waflownicę smarujemy olejem i rozgrzewamy. Na środek nakładamy łyżkę ciasta i pieczemy wafle ok. 2 minut. Wielkość rurek zależy od tego, ile nałożymy ciasta na waflownicę. Jeszcze gorące wafle szybko owijamy wokół rączki od drewnianej łyżki i pozostawiamy do wystudzenia. Przed
Salonik smaków