się ta maszynka Znalazłam i mam. Fajne urządzonko do robienia ciasteczek z marmoladą. Ciasteczka robił mój syneczek. Zabawy było co niemiara i smakowały oczywiście lepiej niż kiedykolwiek. Pycha, cudownie kruche, rozpływają się w ustach. Składniki: 220 g miękkiego masła 100 g cukru pudru 2 żółtka 300 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej szczypta soli marmolada truskawkowa lub inna Masło(...)mąkę pszenną wymieszaną z ziemniaczaną i solą. Nadal miksujemy. Gdy ciasto połączy składniki przekładamy je do maszynki i wyciskamy na blachę wyłożoną papierek do pieczenia. Nakładamy na ciasteczka marmoladę. Pieczemy w 180 stopniach przez 10-12 minut. Maszynka wygląda tak: Zdjęcie pochodzi z: https://www.tarkaimiarka.pl/inne/7326-wyciskacz-maszynka-do-ciastek-dekorator-do-ciast.html Artykuł Kruche ciasteczka z marmoladą pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plwięc dodałam go trochę więcej niż zwykle. Ciasteczka wyszły bardzo kruche i chrupiące, chociaż masło w tym przepisie nie przeważa. Pewnie spróbuję jeszcze innych kombinacji – może zrezygnuję z mąki orkiszowej na rzecz płatków owsianych lub zmienię mąkę na całkiem inną. Kruche ciasteczka cynamonowe z płatkami owsianymi 150 g zmielonych płatków owsianych(...)dodać pozostałe suche składniki i zagnieść gładkie ciasto – ręcznie lub mikserem. Schłodzić w lodówce przez około pół godziny. Rozwałkować na grubość kilku milimetrów, wycinać ulubione kształty. Układać ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piec około 15 minut w 170 stopniach. Artykuł Kruche ciasteczka cynamonowe z płatkami owsianymi – Blogmas
Fitkototarta z 1 cytryny,3 łyżki masła.1-2 owoce parsymonyPrzygotowanie:Przygotować kruchy spód. Schłodzone i pokrojone w kostkę masło posiekać nożem z przesianą mąką, żółtkiem, cukrem i skórką cytryny. Delikatnie i krótko zagnieść. Uformować kulę, spłaszczyć, zawinąć w folię, schłodzić w lodówce przez 40 minut.Schłodzone ciasto rozwałkować, przełożyć do tortownicy (22-24 cm), wstawić do piekarnika z termoobiegiem
SzczyptaSmaQświątecznym menu . Przygotowania świąteczne zawsze zaczynam od pierniczków i słodkich ciasteczek. Część pierników już upieczona, ciasto na te leżakujące dojrzewa w lodówce. Oprócz tego zawsze muszą być jeszcze ciasteczka , dla tych co za piernikami nie przepadają (tak bywają i tacy). Migdałowe gwiazdki to kruche ciasteczka, które są bardzo łatwe do przygotowania, dlatego z powodzeniem można je przygotować spędzając wspólnie czas(...)jajko 3 łyżki mleka do dekoracji: płatki migdałowe żurawina cukier trzcinowy do posypania Sposób przygotowania: Mąkę dokładnie mieszamy z mielonymi migdałami. Dodajemy masło, cukier, jajko i cynamon. Zagniatamy ciasto. Owijamy folią aluminiową i wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Już schłodzone ciasto rozwałkowujemy. Za pomocą foremek wycinamy gwiazdki. Ciasteczka wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Jajko roztrzepujemy z mlekiem
Pobite gary Barbaryradość, która towarzyszyła przygotowaniu i pieczeniu rogalików. Jeśli znudziły Wam się t radycyjne pączki to zamiast nich zróbcie rogaliki na Tłusty Czwartek Gwarantuję Wam, że będzie bardzo smacznie Rogaliki krucho – drożdżowe Składniki na ok. 40 rogalików : 500 g mąki pszennej 40 g drożdży świeżych 250 g masła 200 ml śmietany 30% 5 łyżek cukru + marmolada, czekolada lub inne, ulubione(...)trójkątów. Na szerokiej części każdego trójkąta wyłóż łyżeczkę marmolady i zwijaj ciasto, aby przypominało kształtem rogalik. Gotowe rogaliki układaj na blasze do pieczenia. Piecz ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Na koniec, po upieczeniu możesz udekorować je lukrem lub cukrem pudrem. Smacznego Artykuł Rogaliki krucho – drożdżowe pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni
365 dni dookoła kuchniokres świąteczny jest dobrą wymówką, bo nie ma, co tu liczyć kalorii... Ciasto jest naprawdę przepyszne! Na dole chrupiący ciasteczkowy spód, krówkowa masa z czekoladą i na wierzchu bita śmietana obsypana skarmelizowanymi płatkami owsianymi. Składniki na ciasteczkowy spód: 200 g kruchych maślanych ciasteczek 100 g płatków owsianych 50g wiórek kokosowych Garść mielonych orzechów włoskich 140 g masła(...)masła 100 g płatków owsianych błyskawicznych 50g wiórek kokosowych Garść mielonych orzechów włoskich 2 łyżki cukru Ciasteczkowy spód: Płatki owsiane i orzechy zmielić w malakserze. Do płatków dodać kruche ciasteczka i wiórki kokosowe. Stopione masło wlewamy do suchych składników. Całość przekładamy do blaszki o wymiarach 25x35cm. Masę mocno dociskamy do dna formy, Chłodzimy przez ok 1 godzinę. Masa czekoladowa
Słodki ZakątekFaworki zwane również chrustami to jeden z bardziej popularnych przysmaków na tłusty czwartek. Jakie powinny być idealne? Kruche oraz delikatne! Przedstawiam przepis na faworki, które zawsze mi wychodzą i są przepyszne (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 400 g mąki pszenne 5 jajek (żółtka) 6 łyżek śmietany 18% 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka spirytusu lub octu 6% 1 łyżeczka proszku(...)łyżkę cukru pudru, łyżeczkę proszku do pieczenia, łyżeczkę spirytusu lub octu i całość doprawiamy szczyptą soli. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i wyrabiamy (ugniatamy) do momentu uzyskania jednolitej kuli ciasta. Przygotowane ciasto warto „ubić” wałkiem tak aby dostały się do środka pęcherzyki powietrza. Ciasto rozwałkowujemy, składamy na pół i wałkujemy i tak kilka razy. Dzięki temu faworki będą
Blog kulinarny S9.PLowocami zacznie tężeć przekładamy na kruchy spód. Krem: schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy serek mascarpone i miksujemy. W wodzie namaczamy żelatynę, podgrzewamy do rozpuszczenia. Gorącą żelatynę dodajemy do śmietany z mascarpone i szybo mieszamy. Masę przekładamy na stężoną warstwę owoców. Na wierzchu masy układamy beziki. Ciasto odstawiamy na minimum 2-3 godziny
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiTarta z rabarbarem, pomarańczową nutą i słodką bezą to idealna tarta na letnie dni. Zakochałam się w niej:)! Kruchy spód jest wypełniony kwaskowatą rabarbarową masą połączoną z orzeźwiającym pomarańczowym sokiem a uwieńczeniem jest słodziutka beza. I jak jej nie lubić? Tarta z rabarbarem i bezą – składniki:700 g rabarbaru250 g drobnego cukrustarta skórka i sok z 3 pomarańczy3 jajka(...)dodać zmielone migdały (lub orzechy) i pokrojone w kostkę masło. Rozetrzeć wszystko szybko palcami (lub posiekać), aż powstaną drobne okruszki. Dodać cukier i jajko zmieszane z wodą. Zagnieść jednolite ciasto. Zawinąć ciasto w folię i zostawić w lodówce na 30 minut. 2. Ciasto rozwałkować na lekko oprószonym mąką blacie lub pomiędzy dwoma kawałkami folii aż będzie miało średnicę około
UgotujmyTo.plskładniki: 150 g mąki orkiszowej lub zwykłej pszennej 100 g masła, klarownego lub zwykłego,miękkiego 40 g cukru pudru 1 żółtko 2 łyżki śmietany 18% 25
Domowy Smak Jedzeniazaintrygowało mnie "moczenie" ciasta w zimnej wodzie w której to ciasto wyrasta. Ja dzisiaj zaproponowałam te oto rogaliki z nadzieniem różanym, bardzo je lubimy;) Myślę jednak, że inne nadzienie typu krem czekoladowy, dżem, biały ser będą idealnie do nich pasowały. Rogaliki są bardzo mięciutkie a przy tym delikatnie kruche. Polecam bardzo;) Składniki: 0.5 kg mąki tortowej kostka masła szczypta(...)powidła do nadziania, cukier puder do oprószenia Wykonanie: Ze świeżych drożdży zrobić rozczyn (drożdże instant wymieszać dokładnie z mąka). Wszystkie składniki razem połączyć i wyrobić gładkie, jednolite ciasto. Następnie uformować je w kulę i dokładnie owinąć folią spożywczą. Do naczynia nalać zimnej wody i włożyć do niego owinięte ciasto, kiedy wypłynie będzie gotowe do robienia dalszej pracy. Ciasto należy
Krakowskie smaki Anipoezja, kremowy, delikatny, rozpływający się w ustach, mówię Wam, a raczej piszę - nie sposób mu się oprzeć. Kruchy spód: 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 125 g masła 1 jajko 1 łyżeczka cukru z wanilią Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto i chłodzimy w lodówce co najmniej godzinę.Po wyjęciu z lodówki rozwałkowujemy na wielkość blaszki (23x33cm) i podpiekamy
Cynamonowe szczęścieblacie stygnie już świeżo upieczona tarta. Z tęsknoty za wiosną upiekłam ją w wersji limonkowej, lekko kwaskowatej. Krucha, z delikatnym śmietankowym nadzieniem spełni wymagania niejednego podniebienia. A może wypróbujecie i akurat przepis spodoba się i wykorzystacie go na Wielkanoc? Składniki ciasto 1 szklanka mąki pszennej + 1 płaska łyżka 100 g zimnego masła 2,5 łyżki cukru pudru masa limonkowa
Raj dla Podniebienia