przepisy na kruche ciasto - 16491 przepisów (strona:61/1100)

Sernik na kruchym cieście z czerwoną porzeczką 340

wczorajszych emocjach związanych ze ŚDM wracam z nowymi siłami! Lubicie serniki prawda?? Jeśli tak, to polubicie i ten przepis ;) Aksamitny serniczek z czerwoną porzeczką na kruchym cieście i z kruchą posypką. Na weekend, większe uroczystości czy tak po prostu do kawki- musicie wypróbować. Polecam!     Składniki: (na blaszkę o wymiarach 20x30 cm)   Ciasto kruche: 200 g zimnego(...)jajek 1 1/4 szkl cukru 150 g jogurtu naturalnego 2 łyżki kaszy manny Dodatkowo: 400 g czerwonej porzeczki 2 łyżki cukru cukier puder do oprószenia     Przygotowanie:   Ciasto kruche: Wszystkie składniki szybko zagnieść rękami do uzyskania jednolitego, zwartego ciasta. Uformować z ciasta kulę, a następnie podzielić na dwie równe części. Jedną owinąć w folię spożywczą

Nastoletnie Wypiekanie
Tarta orkiszowa z rabarbarem 236

Tarta orkiszowa z rabarbarem to kolejny wypiek na moim blogu z wykorzystaniem tych pysznych, kwaśnych łodyg. Wykonałam ją na wzór tarty rustykalnej, czyli bez użycia formy. Do przygotowania ciasta kruchego użyłam pełnoziarnistej mąki orkiszowej, która wspaniale komponuje się z dodatkiem cynamonu. Samo ciasto jest dość mocno słodkie, żeby zrównoważyć kwaśną warstwę rabarbaru, ale możecie zmniejszyć ilość cukru. Ciasto kruche dzięki(...)migdałów oraz dodatkowi mąki ziemniaczanej do rabarbaru, pozostaje idealnie kruche i nie namaka od soku podczas pieczenia. Średnica tarty po upieczeniu to około 28cm . Tarta orkiszowa z rabarbarem Składniki: CIASTO KRUCHE 250g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 125g masła 60g cukru pudru 2-3 łyżeczki cynamonu 4-5 łyżek bardzo zimnej wody szczypta soli NADZIENIE 500g rabarbaru 2 łyżki cukru trzcinowego

Smakołyki Bereniki
Słodka tarta owocowa na poprawę humoru 88

gorąco mnie namawiały aż w końcu ją upiekłam. Ciasto na tartę to kruche ciasto , na które składa się pszenna mąka, cukier, masło i woda. Zaletą tego ciasta jest fakt, że spód do tarty można upiec wcześniej lub surowe ciasto zamrozić. Ja mam zawsze jakieś resztki kruchego ciasta w zamrażalce. Potem rozmrażam je wszystkie i piekę ciacho. Do tarty z jabłkami(...)wodę i zagnieć ciasto. Zagniataj krótko jedynie do połączenia składników. Podziel ciasto na dwie części, jedną nieco większą na spód. Rozwałkuj ciasto między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i wyłóż nim foremkę do pieczenia tarty, u mnie z ruchowym dnem i o średnicy 23 cm. Odetnij nożem brzegi i dodaj je do reszty ciasta. Foremkę z ciastem owiń folią

codojedzenia
Czekoladowa tarta ze śliwkami z nalewki 222

bardzo mocno alkoholowe i świetnie łączą się z czekoladą. Pyszna tarta, której ciężko się oprzeć, ale ze względu na alkohol trzeba uważać :) Nie może być też spożywana przez dzieci. CIASTO KRUCHE: 1 szklanka mąki pszennej 1/4 szklanki cukru pudru szczypta proszku do pieczenia szczypta soli 50 g masła 1 jajko CZEKOLADOWY KREM: 100 g czekolady gorzkiej 1/2 szklanki kremówki(...)lekkiego zrumienienia. Kremówkę mocno podgrzać, ale tak aby się nie zagotowała. Gorącą zalać połamaną czekoladę i delikatnie mieszając połączyć. Przestudzony i gęsty krem wylać na upieczone kruche ciasto. W krem wcisnąć odsączone z nalewki połówki śliwek. Tartę odstawić do całkowitego stężenia. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Ciasta czekoladowe , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami , Na specjalne okazje , Tarty i kruche

https:KKuchniaMniam
Ciasto kruche z rabarbarem, malinami i bezą 166

Jeszcze mi się nie znudził, ten kwaskowaty jegomość i tak sobie wykombinowałam idealnie kruche ciasto z lekką jak chmurka bezą. Chyba nie wyszło najgorsze, bo już kilka godzin po upieczeniu zniknęło gdzieś pół blaszki ;) Ciasto kruche: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 200 g masła, zimnego 1/4 szklanki cukru szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)żółtka Z podanych składników szybko zagniatamy kruche ciasto i wkładamy je do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy na wielkość blaszki do pieczenia ( moja miała 23x33cm), wstawiamy do piekarnika i zapiekamy 20 minut w 170 st. C Rabarbar: 600 g rabarbaru 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżki mąki ziemniaczanej słoik dżemu malinowego Rabarbar obieramy i kroimy w drobne

Cynamonowe szczęście
Sernik waniliowy z kajmakiem i polewą czekoladową na zimno – przepis krok po kroku 143

dodajemy do nich masło/margarynę, śmietanę, żółtka oraz skórkę z cytryny. 4. Całość siekamy nożem, a następnie zarabiamy energicznymi ruchami. Robimy to tylko do momentu uzyskania jednolitej masy – kruche ciasto nie lubi długiego zagniatania 5. Z ciasta formujemy kulę, owijamy folią spożywczą lub wkładamy do foliowego woreczka śniadaniowego i wkładamy na 20-30 minut do lodówki. 6. Przed wyciągnięciem(...)osobnym naczyniu ubijamy na sztywną śmietanę i dodajemy ją do masy serowo-kajmakowej z żelatyną. Mieszamy delikatnie szpatułką, by wszystko dobrze się połączyło. 13. Wykładamy całość na schłodzone kruche ciasto i równomiernie rozprowadzamy. 14. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Ja dla pewności wstawiłam na całą noc, ale nie ma takiej konieczności. 15. Gdy sernik stężeje, przygotowujemy polewę. W naczyniu

Okiem Blondynki by McBlondi
Tarta z kremem budyniowym i truskawkami 129

Kruche ciasto, delikatny krem budyniowy z dodatkiem wanilli i kwaśne przełamanie truskawek… Myślę, że to idealne połączenie na tę porę roku. Trzeba korzystać z truskawek, póki jest sezon! 🙂 Składniki na ciasto kruche: 170g masła 1 duże jajko 100g cukru pudru 340g mąki pszennej typ 450 25g mąki ziemniaczanej szczypta soli …możemy sobie także uprościć życie używając gotowej mieszanki(...)ciasto kruche od Polskich Młynów. Tarta z kremem budyniowym i truskawkami -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty

AleTorcik
Tarta z kremem budyniowym i truskawkami 129

Kruche ciasto, delikatny krem budyniowy z dodatkiem wanilli i kwaśne przełamanie truskawek… Myślę, że to idealne połączenie na tę porę roku. Trzeba korzystać z truskawek, póki jest sezon! 🙂 Składniki na ciasto kruche: 170g masła 1 duże jajko 100g cukru pudru 340g mąki pszennej typ 450 25g mąki ziemniaczanej szczypta soli …możemy sobie także uprościć życie używając gotowej mieszanki(...)ciasto kruche od Polskich Młynów. Tarta z kremem budyniowym i truskawkami -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty

AleTorcik
Makowiec z jabłkami 455

masa makowa jest niesamowicie wilgotna i pozostaje taka przez cały czas. Makowiec jest bardzo prosty w wykonaniu; jedyne co nie wyszło mi tak samo jak w oryginalnym przepisie...to kruche ciasto, które po połączeniu składników miało być kruszonką, u mnie natomiast powstała zwarta kula, na kruszonkę nie było najmniejszych szans ;). Myślę, że coś jest nie tak z proporcjami masła(...)mąki, ale może akurat Wam wyjdzie tak jak trzeba ;). Jeżeli nie, to niżej podaję co zrobić w takim przypadku :). Całym serduchem polecam ten makowiec na świąteczny stół :). Kruche ciasto: 200 g mąki pszennej tortowej 200 g zmielonych orzechów laskowych 2 żółtka 100 g cukru trzcinowego 200 g masła, w temperaturze pokojowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa makowo - jabłkowa: około

Opowieści z piekarnika
Tarta z gruszkami i kremem śmietankowym 137

jest elegancka, lekka i pyszna! Krem znalazłam u Agnieszki z Kuchni nad Atlantykiem . Zapraszam na urodzinową tartę! Tarta z gruszkami i kremem śmietankowym okrągła forma do tart 25 cm kruche ciasto: 150 g mąki 100 g zimnego masła 2 łyżki cukru pudru 1 żółtko Gruszki: 3 gruszki 1 łyżka masła 1 kopiasta łyżka cukru Krem: 2 żółtka 60g cukru(...)cukru waniliowego 250ml śmietanki kremówki 2 łyżki mąki ziemniaczanej Ciasto: Składniki kruchego ciasta zagnieść w kulę i włożyć do lodówki na 30 minut, aby się schłodziło. W tym czasie przygotowujemy gruszki. Schłodzone ciasto cienko rozwałkować i wyłożyć nim dno i brzegi formy i podpiec w temp. 190°C przez 12 minut. Aby brzegi ciasta nie opadły podczas pieczenia, formę

Posadzone i zjedzone
Szarlotka na kruchym cieście 200

uzyskania musu. Gdy zależy nam na czasie skorzystajmy z gotowych jabłek w słoiku. Zachęcam do wykonania tego ciasta nawet laików, gdyż jest naprawdę łatwe w przygotowaniu :) Szarlotka na kruchym cieście Składniki: 2,5 szklanki mąki (pomieszane mąki jakie lubimy: pszenna, żytnia, razowa, orkiszowa) 3/4 szklanki cukru pudru łyżka cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia kostka masła (można 1/2 kostki(...)masła + 1/2 kostki margaryny) 4 jajka słoik jabłek na szarlotkę dżem z całymi wiśniami (lub wiśnie w syropie) Szarlotka na kruchym cieście Wykonanie: Z białek ubijamy pianę z dodatkiem odrobiny cukru pudru. Mąkę, cukier puder, cukier waniliowy, proszek i masło dobrze siekamy. Dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Formę smarujemy tłuszczem. Ciasto dzielimy na 4 części, trzema częściami wykładamy

Pyza i Surówka
Sernik z wiśniami 628

ciasto, apetyczna masa serowa i soczyste wiśnie - to nie może nie smakować ;). To cała, spora blacha sernikowego szczęścia; na pewno przypadnie do gustu i Wam i Waszym gościom :). Polecam! Kruche ciasto: 350 g mąki pszennej 3 łyżki kakao 200 g masła, zimnego 120 g cukru pudru 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg twarogu tłustego(...)jajka 200 g cukru 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 1 budyń śmietankowy ( 40 g ) skórka otarta z 1 cytryny, wyszorowanej i sparzonej Ponadto: 500 g wydrylowanych wiśni Wykonanie: Kruche ciasto: Mąkę pszenną, kakao oraz proszek do pieczenia przesiać i wymieszać. Dodać cukier puder, wymieszać ( w razie potrzeby cukier puder również przesiać - jeżeli zbity jest w grudki ). Dodać jajko oraz

Opowieści z piekarnika
A u mnie jeszcze rabarbar. I tarta 182

ciasto... Albo i nie.Tym razem inspirację znalazłam w gazetce Pieczenie jest proste, nr 2/2014. Od dawna miałam ochotę na tę tartę - rabarbar, masa serowa, a wszystko zamknięte w pysznym, kruchym cieście. Tym razem orzechowym, którego smak wspaniale skomponował się z rabarbarem. Warstwa z moimi ulubionymi łodygami przypomina konsystencją budyń, jest trochę kwaśna, trochę waniliowa. Masa serowa smakuje... Cóż, jak sernik(...)zagotować, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem 5 minut, aż rabarbar zacznie się rozpadać. Budyń rozrobić w wodzie, dodać do rabarbaru. Całość zagotować, zdjąć z palnika i przestudzić.Kruche ciasto rozwałkować, wyłożyć nim natłuszczoną formę do tarty. Nakłuć wielokrotnie widelcem.Z papieru do pieczenia wyciąć okrąg, przykryć ciasto i wsypać suchy groch lub specjalne kamyki do pieczenia.Piec

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tarta z burakami, orzechami i tymiankiem, czyli sposób na buraki z barszczu 200

temu buraczki nasiąkną smakiem i dania z nimi będą smaczniejsze. Moją tartę z burakami uzupełniłam jabłkiem, orzechami włoskimi i świeżym tymiankiem. A wszystko oprószyłam dodatkowo serem typu bałkańskiego. Składniki ciasta kruchego: 240 g mąki pszennej 120 g zimnego masła 1 jajo 40 g ostrego żółtego sera (np. cheddar, grana padano) mała szczypta soli (bo sery są słone)   Składniki farszu(...)typu bałkańskiego lub fety 50 g orzechów włoskich odrobina soku z cytryny 100 ml śmietanki kremówki 30% sól morska, świeżo mielony czarny pieprz   Przygotowanie tarty z burakami: Przygotowanie ciasta kruchego w malakserze: Jeśli jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami robota z nożem do ciasta kruchego, to wszystkie składniki ciasta włożyć do misy i zmiksować pulsacyjnie, do momentu otrzymania struktury okruszków. Następnie wyłożyć

Moja Delicja
Mazurek chałwowy 92

wraca. Dzisiaj proponuję mazurek chałwowy , wersję zdecydowanie dla wielbicieli chałwy. Kruche, czekoladowe ciasto wypełnione nadzieniem z roztopionej chałwy z dodatkiem śmietany kremówki, udekorowane pokruszonymi sezamkami. Prosto i smacznie Składniki: Kruche ciasto: 2 szklanki mąki 180 g masła 3 żółtka 3 łyżki cukru pudru 2 pełne łyżki ciemnego kakao 1 płaska łyżka jogurtu naturalnego szczypta soli Masa: 250 g chałwy(...)malaksera i lekko zmiksować). Dodajemy jogurt naturalny i krótko zagniatamy ciasto. Owijamy folią i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Wyjmujemy i rozwałkowujemy na papierze do pieczenia. Wycinamy kształt jaja, a ze ścinków ciasta formujemy wałeczki i przyklejamy do ciasta lekko dociskając (można też przykleić za pomocą białka). Ciasto (razem z papierem!) przenosimy na blaszkę do pieczenia, nakłuwamy widelcem

Oryginalny smak