świąteczny stół polecam pyszne kruche ciasteczka. U mnie są to ciasteczka w kształcie pierożków. Idealnie kruche ciasto wypełnione pysznym nadzieniem z powidła, u mnie oczywiście jest to powidło domowej roboty, którego zawsze mam kilka słoiczków w spiżarni. Do powidła dodałam kakao, mielonego cynamonu i rodzynek. Takie nadzienie jest obłędne w smaku. Koniecznie musicie spróbować. Udanych wypieków :) Kruche pierożki podałam(...)masła lub margaryny 1 jajko Nadzienie: pół słoiczka powidła śliwkowego 2 łyżki rodzynek 1 łyżka kakao 1 łyżeczka mielonego cynamonu Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie kruchych pierożków: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wkładamy do lodówki do schłodzenia na co najmniej pół godziny. 2. Nadzienie: Wszystkie składniki na nadzienie przekładamy do miseczki
IzabelawkuchniPropozycja dla łasuchów - p achnące orzechami, kruche ciasto z jabłkami i cynamonem. Na wierzchu słodka, puszysta beza, miękka w środku i krucha na wierzchu. Ciasto idealne do kawki, jak i na święta. Składniki ciasta: 150 g mąki pszennej (typ 500) 50 g zmielonych orzechów laskowych pół płaskiej łyżeczki mielonej wanilii 80 g cukru 1 płaska łyżeczka cynamonu
Smak mojego domumogę powiedzieć? Jedynie to, że ta szarlotka jest po prostu doskonała. Klasyka w najczystszym wydaniu, kruchy spód i wierzch z ciasta kruchego, środek wilgotny, kremowy, z mocno cynamonowym aromatem, ciężki mus jabłkowy. I jadłam kiedyś podobną szarlotkę do tej, gdzieś u ciotki, babci kuzynki czy innej krewniaczki, słynącej z doskonałych ciast, teraz już nie pomnę, któż to był zacz(...)Jedna mała uwaga: ja nieco zmodyfikowałam przepis, ale klasyczny znajdziecie w pod powyższymi linkami. A przy okazji - polecam gorąco do tego wypieku mąkę orkiszową, ciasto wyszło niezwykle delikatne i kruche, a przy tym zdrowsze niż na mące białej. No, podobno...! ;) Składniki: 350 g mąki orkiszowej typ 630 1/2 szklanki cukru pudru 3/4 kostki masła 1,5 łyżeczki proszku
Kuchnia Prezydentowejmakiem (Ciambella con agrumi e semi di papavero) Tort makowy z kremem budyniowym (Torta ai semi di papavero con crema di budino) Świąteczny pudding (Christmas pudding) Panforte - świąteczne ciasto z Sieny Krucha tarta z bakaliami (Crostata di frutta secca) Ciasto miodowe z kremem z mascarpone (Torta al miele con crema di mascarpone) Cytrynowy tort z limoncello (Torta al limoncello) Tarta(...)avena) Babka mandarynkowa (Plumcake al mandarino) Tort pomarańczowy z kremem z gorzkiej i mlecznej czekolady (Torta all'arancia con crema di cioccolato fondente e crema di cioccolato al latte) Kruche ciasto z jabłkami i orzechowym kremem (Quadrotti di mele con crema di noci) Tort z ciasteczkami amaretti i rumem (Torta di amaretti e rhum) Ciasto marchewkowo-migdałowe z mlecznym kremem
La grande e la piccola cuocaTradycyjny przysmak, zawijaniec z dowolnym nadzieniem. Ja dziś ciasto drożdżowe zastąpiłam kruchym, a nadzienie wykonałam z tegorocznych grzybków(...)Składniki na ciasto: 30 dag mąki 4 łyżki masła lub margaryny 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka smalcu 3 łyżki śmietany 1 jajko Sól do smaku Z podanych składników zagnieść kruche ciasto na stolnicy i cienko rozwałkować na prostokąt. Składniki nadzienia: 50 dag świeżych grzybów 1 cebula 2 czerstwe bułeczki 2 łyżki tłuszczu 2 jajka Sól i pieprz do smaku Sposób
Tradycyjna Kuchniasamodzielnie: migdały sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, przesuszyć i zmielić 4-5 białek maks 1/2 szkl cukru pudru Mąkę migdałową i cukier wymieszać. Dodać białka i zagnieść ciasto. Ciasto będzie dosyć kruche. Blachę średniej wielkości nasmarować masłem/ margaryną. Ciasto wyłożyć na blachę i wygnieść na całej powierzchni. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec maksymalnie 30 minut(...)wyschło. Po upieczeniu przestudzić. Na początku ciasto było strasznie twarde - myślałam, że będę musiała użyć siekiery do jego porąbania. Ale po dwóch dniach całość zmiękła i miała konsystencję ciasta kruchego. Masa chałwowo - orzechowa 200 g chałwy mały kubeczek śmietany 30% 100 g masła/ margaryny 1 szkl orzechów włoskich Całość wrzucić do garnka i podgrzać do rozpuszczenia. Należy cały czas
Ze smakiem bez glutenuMakowiec zawijany z ciasta półkruchego to alternatywa dla krucho-drożdżowej strucli makowej lub makowca na kruchym cieście . Łączy on w sobie cechy obu tych wypieków: zawijaną formę strucli i ciasto, jakie znajdziemy w makowcu na kruchym (a właściwie półkruchym) spodzie. Makowiec to ciasto, bez którego trudno wyobrazić sobie Święta, więc nie warto rezygnować z przygotowań własnoręcznie wykonanej masy makowej. Będzie
Smakołyki BerenikiKruche ciasto z pianką budyniową w towarzystwie truskawek , to prawdziwy przysmak. Gwarantuję Wam, że to będzie miłość od pierwszego kęsa ciasta, będziecie do niego wracać nie jeden raz:) Bardzo kruchy spód, wierzch pianki- bezy, też chrupiący całość dopełniają świeże truskawki, ułożone na cieście. Wspaniale wygląda i jest przepyszne. Truskawek mamy coraz więcej więc zachęcam, można poszaleć:)) Składniki Ciasto(...)minut. do lekkiego zrumienienia. Wyjąć, na lekko przestygnięte ciasto ułożyć połówki truskawek. Robiłam też inną metodą . Układałam truskawki na gorącym cieście i zapiekałam około 5 minut. Obie wersje są ok:) Świeże truskawki są bardziej apetyczne. Smacznego:) Artykuł Kruche z pianką budyniową pochodzi z serwisu
gotuj ze mnąEfekt przeszedł moje oczekiwania - ciasteczka wyszły kruche i pierniczkowe :D Przechowywane w puszcze, nie tracą świeżości i do tej pory są chrupiące. Ciasto nie należy do łatwych w 'obróbce', ale nie jest najgorzej - myślę, że warto :) Kruche bezglutenowe pierniczki bez jajek 170g mąki gryczanej 100g mąki kukurydzianej 40g mąki ryżowej 100g masła(u mnie 50g masła i 50g oleju kokosowego(...)siemię lniane i zmielony wcześniej na mąkę słonecznik. Suche składniki powoli dodajemy do rondelka z masłem i miodem, mieszamy wszystko do uzyskania gładkiej masy. Masa jest błyszcząca i dość krucha. Ciasto dzielimy na pół, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki. Schłodzone ciasto wałkujemy (ja na początku rozpłaszczam je ręką dociskając do stolnicy, gdyż ciasto jest
FitKotkremem, zapobiegnie to tworzeniu się kożucha. Jest on nieco sztywniejszy od budyniu i doskonale sprawdza się jako nadzienie eklerków, tart, naleśników, drożdżówek i tortów. Składniki: na 20 babeczek Kruche ciasto: 300 g mąki 60 g cukru pudru 200 g masła 2 żółtka 20 foremek do babeczek o średnicy 6 cm masło do posmarowania foremek owoce (borówki, maliny, truskawki(...)lodówki. Roztapiamy trochę masła i za pomocą pędzelka smarujemy dokładnie foremki. Wysmarowane foremki wylepiamy dokładnie ciastem. Warstwa ciasta w foremkach powinna być dość gruba, ponieważ po upieczeniu ciasto jest bardzo kruche i babeczki mogłyby się pokruszyć. Foremki z ciastem wkładamy na 10 minut do zamrażalki, a następnie pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 st. C przez około 15-18 minut
Smakowity Blog Kulinarnycieście z dodatkiem majonezu, ale uwierzcie mi na słowo - nie jest on w ogóle wyczuwalny w smaku. 2. Babka galaretkowiec - kolorowe ciasto na zimno. 3. Mazurek z rozpuszczonymi krówkami - kruche ciasto ze słodkim nadzieniem w środku. 4. Pani Walewska jest łatwa do przygotowania i słodko-kwaśna w smaku. Dżem z czarnej porzeczki świetnie smakuje połączony ze słodką bezą i kremem(...)Kolorowe jajeczka to deser na zimno, który zasmakuje każdemu. Wbrew pozorom jego przygotowanie jest banalnie proste, jednak bardzo czasochłonne. 12. Mazurek z masą orzechową i upieczonym koglem . Ciasto jest lekko kruche, bezowe, a sama polewa rozpływa się w ustach. Pycha! Poniższy mazurek to pomysł na wypiek dla osób nie tolerujących glutenu. 13. Czekoladowe, lekko słodkie jajeczka z masą twarogową
UgotowaćRewelacyjna bezglutenowa tarta ze szparagami, łososiem i serkiem mascarpone. Kruche i delikatne ciasto oraz pyszne kremowe nadzienie... Ciasto na tarte smakuje jak najlepsze, tradycyjne , wytrawne kruche ciasto, a łosoś wspaniale się komponuje z zielonymi szparagami...Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ciasto: 180 g mieszanki chlebowej Nutri Free (klik) 125 g masła 1 jajko 1 płaska łyżeczka soli Farsz
Kuchnia bezglutenowatartaletki. Bajecznie kruche, maślane, orzechowe ciasto z delikatnym puszystym kremem i wyrazistym w smaku rabarbarem to doskonałe połączenie. Ostrzegam, znikają błyskawicznie!!! Składniki na tartaletki z kremem i konfiturą rabarbarową: KRUCHE CIASTO: 75 g zimnego masła 75 g cukru pudru 30 g zmielonych migdałów (lub orzechów) 150 g mąki pszennej 1 żółtko Pokrojone w kostkę masło, cukier puder
Rozpustne gotowanie