piękny różowy kolor. Ozdobiłam je karmelizowanym hibiskusem, którego użyłam do naparu Składniki (na około 16 tartaletek): Kruche ciasto: 2 i 1/4 szklanki mąki 180 g masła 3 łyżki cukru pudru 3 żółtka szczypta soli Krem: 1/3 szklanki suszonego hibiskusa 2 budynie do ciast i kremów „Winiary”- śmietankowy smak 3/4 szklanki wrzątku 3 i 1/4 szklanki mleka 1 pełna(...)masła 5 łyżek cukru Karmelizowany hibiskus: hibiskus z naparu cukier puder Przygotowanie: Kruche ciasto: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, cukier puder i żółtka. Dokładamy masło i siekamy na malutkie kawałeczki (składniki można również przełożyć do malaksera i lekko zmiksować). Delikatnie zagniatamy ciasto, ale nie za długo. Ciasto owijamy folią i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Po schłodzeniu
Oryginalny smakoleju Polewa zrobiona z połowy porcji KLIK WYKONANIE: GOTUJEMY BUDYŃ NA KREM: Szklankę mleka gotujemy razem z cukrem, w pozostałym mieszamy budyń. Wlewamy na mleko i gotujemy chwilę cały czas mieszamy. Odstawiamy i przykrywamy folią spożywczą tak żeby dotykała budyń (unikniemy kożucha), odstawiamy. CIASTO KRUCHE: Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem, dodajemy puder i mieszamy. Następnie wrzucamy(...)łyżce zimnego budyniu aż do wyczerpania. SKŁADANIE CIASTA: Ciasta wyciągamy z blaszek. Na ciasto z kulkami wykładamy cały krem i równo smarujemy, przykładamy biszkoptem. Z biszkopta zdrapujemy skórkę i polewamy polewą kakaową i białą robiąc wzorki (białą czekoladę rozpuściłam na parze z olejem) Ciasto najlepiej zrobić dzień przed krojeniem, fajnie przejdzie wszystkimi smakami i ciasto kruche będzie się
Pani na desercytryny WYKONANIE Kruchy spód: Do miski wsypać mąkę, cukier puder i sól, wymieszać. Masło posiekać nożem na małe kawałki, po czym wsypać do miski z mąką. Początkowo wgniatać ciasto zewnętrzną częścią dłoni, później wcierać równocześnie przesypując mąkę aby ciasto się napowietrzyło. Powinna powstać nam struktura przypominająca bułkę tartą. Na koniec dodać jajko i szybko zagnieść, tak aby ciasto się(...)lepiło i było nadal zimne. Uformować z ciasta kulę, lekko spłaszczyć, zawinąć w przejrzystą folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Schłodzone ciasto odwinąć z folii i rozwałkować na placek. Wyłożyć ciastem formę o średnicy 22 cm podwijając boki. Ponakłuwać widelcem spód i włożyć do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie
Passions hobbies lifebudynie waniliowe 1 cukier waniliowy 1 szkl cukru pudru WYKONANIE: CIASTO KRUCHE ; z podanych składników zagnieść ciasto, 1/3 ciasta włożyć do zamrażalnika a pozostałą wyłożyć blachę. MASA SEROWA białka ubić na sztywno dodać cukier i cukier waniliowy, wlać śmietany i dwa budynie dokładnie wymieszać i wylać na ciasto kruche, wyłożyć wiśnie, pozostałe ciasto
Kuchnia Beatypieczenia Ser • 1 kg sera mielonego, u mnie Piątnica • 250 g masła • 3/4 szklanki cukru pudru • 5 jajek • 2 budynie śmietankowe Piana • 5 białek • 1 szklanka cukru • 1 duża puszka brzoskwiń w syropie Wykonanie: Ciasto kruche • Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia. • Szybko zagnieść ciasto z masłem i żółtkami. • 1/3 ciasta włożyć(...)Wrzucać po jednym całym jajku, następne dodawać dopiero jak wchłonie się poprzednie – po ok. 30 sekundach. • Na koniec wymieszać z budyniem. • Połowę masy serowej wylać na kruche ciasto. • Położyć na ser pokrojone brzoskwinie, zalać resztą masy serowej. • Ubić pianę z białek na sztywno, dodać cukier i ubijać, aż piana będzie
To co kochamCiągle jak bumerang wraca do nas ochota na kruche z budyniem. Tym razem dostałyśmy od rodziców cały worek gruszek, więc musiało powstać to połączenie! Kruchy spód, cynamonowe gruszki pod warstwą budyniu z kruszonką? Brzmi jak niebo 😍 Takie ciacho niewątpliwie jest ozdobą stołu a do niego idealnie pasuje komplet sztućców, który dostępny jest na RadochyGospochy . Sztućce mają piękny opływowy kształt(...)proszku do pieczenia - 150g ksylitolu - 150g oleju rzepakowego - 200g mleka roślinnego/wody - 3 łyżeczki zmielonego lnu Nadzienie gruszkowe - 2kg gruszek (lekko miękkich) - cynamon Budyń - 300ml mleka kokosowego - 100ml wody - 40g budyniu z wanilią - 50g ksylitolu KRUCHE CIASTO 1. Mąki, płatki i proszek wymieszać w jednej misce. 2. Wodę/mleko roślinne, ksylitol i olej podgrzać w garnuszku. 3. Do garnuszka dodać
Candy PandasKruche, maślane ciasto z dodatkiem budyniu, ze śliwkami i kruszonką. Bajeczny smak... I choć na pierwszy rzut oka może się wydawać, że ot nic specjalnego... Niskie, takie nijakie..., to zapewniam, że to ciacho nie wygląda, ale za to jak smakuje... :-) Meeega maślane, delikatne, wprost rozpływające się w ustach. U nas zauroczyło wszystkich, bez wyjątku, nawet moje dziecię, które raczej(...)miksera zagnieść kruche ciasto z: mąki, zimnego masła pokrojonego na mniejsze kawałki, proszku do pieczenia, cukru, cukru waniliowego i jajka. Można również posiekać wszystko nożem i zagnieść ciasto ręcznie. Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Większą (u mnie ok.2/3 całości) wykleić dno blaszki (wyłożone papierem do pieczenia), ponakłuwać widelcem i odstawić do schłodzenia do lodówki. Mniejszą część ciasta również odstawiamy
Smaczne Zdrowepopularna – dziś już chyba tylko hodowana prywatnie, nie widziałam takich jabłek w sklepie. Świetnie sprawdzają się w wypiekach. Nie powstała z nich jednak tradycyjna szarlotka, lecz ciasto z budyniem i jabłkami. Kruchy spód, aksamitny budyń, soczyste jabłuszka i chrupiące migdały składają się na wypiek idealny. U mnie pieczony na niedzielę – gdy kawałka domowego ciasta nie może zabraknąć. Szkoda
Poezja smakukruchego ciasta... Rewelacja! Mąkami możecie manerwować - ważne by wymieszać kilka rodzajów bezglutenowych mąk. Glutenowcy jedynie co wyczuli to kokosowy posmak ciasta. Tutaj olej kokosowy można zastąpić masłem lub bezmleczną margaryną. I następnym razem tak zrobię - ciasto jest bardzo delikatne, ale po nocy w lodówce spód robi się twardawy, ale nadal jest bardzo, bardzo smaczny :) Inspirację znalazłam na Slowlyveggie. Ciasto(...)ciasto: 200 g oleju kokosowego 4 żółtka 120 g mąki ryżowej 100 g mąki kukurydzianej 50 g skrobi kukurydzianej 50 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 150 g cukru masa jabłkowo-budyniowa: 6 jabłek 1 litr mleka ryżowego 80 g cukru 2 budynie śmietankowe
Kuchnia bezglutenowaProstota to jest coś zawsze się obroni i tak jest z tym ciastem. Nie ma w nim niczego nadzwyczajnego kruche ciasto, kwaskowaty rabarbar, aksamitny budyń i chrupiąca kruszonka, a idealnie umiliło nam niedzielne spotkanie przy kawie do ostatniego okruszka, bo zniknęło całe i tylko moje dziecko oznajmiło, że ona "barbaru" jeść nie będzie. Skoro już mowa o umilaniu czasu(...)Afryce. A Wy czytacie coś, czy wolicie inne formy spędzania wolnego czasu? Ciasto kruche: 3 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 2 jaja 3 żółtka 200 g masła (może być margaryna) 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche i schładzamy w lodówce przez co najmniej 30 minut. Następnie rozwałkowujemy je na papierze do pieczenia
Cynamonowe szczęściekratce. U w a g i: Zamiast budyniu biszkoptowego można użyć inny o dowolnym smaku (oczywiście bez cukru). Jeżeli ciasto będzie lepkie, nie przejmujcie się – takie ma być. Podczas zagniatania ciasta dodałam 1 łyżkę mąki, którą uwzględniłam w składnikach. Ciasteczka budyniowe – do kawy, herbaty, kubka mleka… i nie tylko. Mega kruche i delikatne. Przepis znaleziony na blogu Zjem to! Gorąco
mojewypiekiinietylkopozostałe z ciasta kruchego 2 szklanki mleka 1/2 szklanki oleju 1 i 1/2 szklanki cukru ( dałam 1 szklankę + 1/3 szklanki do białek) cukier waniliowy mały 2 budynie waniliowe ( proszek) Sposób przygotowania: Ciasto kruche Mąkę przesiewamy, dodajemy pokrojone masło i siekamy. Następnie cukier puder, żółtka i proszek do pieczenia sypiemy i ponownie siekamy. Gdy powstanie nam kruszonka, zlepiamy całość dłońmi(...)się upiecze wyjmujemy z piekarnika. Masa serowa Składniki powinny mieć temp. pokojową. Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie po kolei dodajemy ser, budynie, olej i na sam koniec wlewamy mleko. Wszystkie mieszamy, konsystencja masy serowej jest bardzo rzadka, ale taka ma być :) Ubijamy pianę w sumie z 9 białek z dodatkiem cukru na sztywno
Różne smaki w kuchnipołaczyć, zagnieść, rozwałkować, rozłożyć na dużej balszce. Wstawić do piekarnika, zarumienić.Masa: Do żółtek dodać cukier, utrzeć. Dodać twarożek, mleko, olej, budyń, wymiksować. Wylać na kruche ciasto.Piana: Białka ubić, dodać cukier i mąkę ziemniaczaną.Wymieszać, wylać na ciasto. Zapiekać ok 60 min w 180 st.Do przygotowania sernika użyłam produktów Mlekovita:Zapraszam na stronę Mlekovity:http://www.mlekovita.com.pl/php/Zapraszam również na profil
Z Majeczką w kuchniśmietany 18% -2 łyżki kakao pół łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg sera 4 jajka (białka oddzielone od żółtek) 1 szklanka cukru 1 cukier wanilinowy budyń waniliowy SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Kruche ciasto: Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto, dzielimy na 2 części, owijamy w folię i odkładamy na 2 godziny do zamrażalnika. Masa serowa: Jajka ucieramy z cukrami
RAROSSAowocami to jedne z bardziej popularnych mini wypieków w naszych domach. Kruche, rozpływające się w ustach ciasto na babeczki z budyniowym, przepysznym kremem i aromatyczne truskawki to niezwykle smaczne mini wypieki, które szybko i prosto przygotujemy w naszych domach. Kruche Babeczki z Truskawkami i Kremem Budyniow ym - Składniki: spody do babeczek: 300 g mąki pszennej 150 g masła (powinno(...)pudru cukier waniliowy szczypta soli krem: 500 ml mleka budyń waniliowy łyżka mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki cukru 140 g miękkiego masła cukier waniliowy ok. 300 g truskawek Kruche Babeczki z Truskawkami i Kremem Budyniow ym - Sposób przygotowania: Spody Babeczek: Wszystkie składniki łączymy ze sobą i dobrze wyrabiamy. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na minimum
Słodka Strona