kruchym cieście z kajmakową masą, pięknie udekorowany ciasteczkami i orzechami laskowymi. Słodki i obłędny. Potrzebujemy: Na ciasto: 2 szklanki mąki tortowej 2 żółtka pół szklanki cukru pudru 20 dag masła lub margaryny Na masę serową: 1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy z wiadereczka ) 5 jajek 15 dag masła lub margaryny 2 budynie waniliowe
Izabelawkuchniłyżki kwaśnej śmietany 18 % Masa jogurtowa 2 budynie malinowe (po 40g) 3 jogurty greckie (po 380g) 4 białka 300g borówek 3/4 szkl. cukru Sposób przygotowania: Mąkę, proszek do pieczenia i cukier wymieszać w misce. Dodać starte na tarce o grubych oczkach masło, żółtka i śmietanę. Zagnieść ciasto i podzielić na dwie części (2/3 i 1/3) większą część rozłożyć na blachę(...)jogurty, 2 sypkie budynie wymieszać, dodać ubite na sztywno białka z cukrem i wyłożyć masę na podpieczony spód a na to borówki. Z drugiej części ciasta zrobić drobną kruszonkę i wysypać na owoce. Piec w 180 st. C około 45 min z termoobiegiem. Po upieczeniu ciasto musi całkowicie ostygnąć. Autor przepisu: Małgorzata K-j Artykuł Kruche ciasto z masą jogurtową
Wasze Przepisymgnieniu oka 😊 Kruche blaty ciasta z kwaskowatym dżemem, bezą i orzechami, przełożone pysznym kremem... Ciasto jest naprawdę pyszne i nie wymaga dużego nakładu pracy. Składniki(blaszka 23/33 cm): ciasto: mąka pszenna 40 dag, cukier puder 15 dag, amoniak 1,5 łyżeczki, żółtka 4 szt, margaryna 20 dag, śmietana 18% 2-3 łyżki, masa: mleko 500 ml, budyń waniliowy
kulinarne odsłony patimgnieniu oka 😊 Kruche blaty ciasta z kwaskowatym dżemem, bezą i orzechami, przełożone pysznym kremem... Ciasto jest naprawdę pyszne i nie wymaga dużego nakładu pracy. Składniki(blaszka 23/33 cm): ciasto: mąka pszenna 40 dag, cukier puder 15 dag, amoniak 1,5 łyżeczki, żółtka 4 szt, margaryna 20 dag, śmietana 18% 2-3 łyżki, masa: mleko 500 ml, budyń waniliowy
kulinarne odsłony patiKruche ciasto: 2 szklanki mąki tortowej (320 g) ½ szklanki cukru (100 g) 1 kostka masła (200 g) 5 ugotowanych żółtek szczypta soli 35x26 blaszka( w tej blaszce wyjdzie dużo ,ale niskie) Masa 2 jogurty typu greckie po 400gr. 1 śmietana 30% 200gr. 5 białek 1 szkl.cukru pudru 2 ½ pudding waniliowy ,lub 2 budynie zwykle( 1 pudding 41gr) dżem dowolny, duży
w mojej kuchniZalewamy wystudzonym budyniem. Na wierzch ścieramy zamrożoną część ciasta. Pieczemy w 180 stopniach ok. 1 godzinę. Ciasto oczywiście najlepiej się kroi i smakuje dnia następnego. Ale kto by tyle czasu czekał. Warto wybrać do tego ciasta jabłka wyraziste w smaku z lekko kwaskową nutą by troszkę wybiły się spod budyniowej delikatnej w smaku pierzynki. Generalnie pychotka. Kruche ciasto z wilgotnym
Kuchnia po mojemuwykonałam z ciasta kruchego z dodatkiem miodu. Całość jest przełożona kremem oraz galaretką. Ciasto bardzo ładnie się prezentuje i jest pycha. Polecam :-) No to zaczynamy : SKŁADNIKI * przepis na dużą blaszkę BISZKOPT -5 jajek -0,5 szklanki cukru -cukier waniliowy -1 łyżeczka proszku do pieczenia -1 czubata łyżka mąki pszennej tortowej -1 czubata łyżka kakao -2 budynie czekoladowe po 40g ROLADY
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuzrobienia kruchej tarty. Zrobiłam ją z tego co miałam w domu. Krem budyniowy z dodatkiem wiórków kokosowych połączyłam z bananem i galaretką. Tarta wyszła bardzo smaczna. Polecam:) Składniki na ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 3 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru pudru 250 g masła Składniki na krem: 1 budyń waniliowy bez cukru 400 ml mleka
The Sweet DamselKRUCHE CIASTO Z TRUSKAWKAMI I LEKKA BUDYNIOWĄ PIANKĄ (ja znalazłam tu a oryginalnie z niezawodnych Moich Wypieków) Na ciasto 2,5 szklanki krupczatki 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek 250g zimnego masła Pianka 5 białek 1 szklanka drobnego cukru 1 opakowan ie (16g) cukru wanilinowego 2 opakowania (40g) budyniu waniliowego lub śmietankowego
les mirabellesciasto kruche z rabarbarem i pianką. Bardzo lubię winno - kwaśny smak, który daje rabarbar. Zapraszam na bloga. SKŁADNIKI: Na ciasto: 3 szklanki mąki krupczatki 250 g masła lub margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki cukru pudru 5 żółtek Pianka: 5 białek 1/2 szklanki cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego
W kuchennym oknie Ewyjest pyszne - kruche, lekko cytrynowe, z owocami i w dodatku nie jest bardzo słodkie. Składniki Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 250 g masła 4 łyżki cukry pudru 6 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2,5 łyżki kakao szczypta soli Pianka: 6 białek 180 g cukru 100 g rozpuszczonego i schłodzonego masła 2 opakowania budyniu waniliowego
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!200g zimnego masła- 1 budyń waniliowy bez cukru (40g)- 50g ksylitolu z prawdziwą wanilią lub cukier waniliowy- 60g ksylitolu lub cukru- 1/2 szklanki maku (całego)- 2 żółtka- 1 łyżeczka proszku do pieczeniaŁącznie ksylitolu (lub cukru) i cukru waniliowego ma być 110g.Masło pokroić na mniejsze kawałki. Do misy miksera wrzucić wszystkie składnikii zagnieść kruche ciasto. Można także zagnieść ciasto ręcznie
Smaczne ZdroweSkładniki herbatniki maślane, 1 opakowanie 250g herbatniki kakaowe, 1 opakowanie 250g mleko, 1 litr cukier, 1/2 szklanki cukier waniliowy, 1 opakowanie mąka pszenna, 1 szklanka mąka
Gotowanie moimi oczamikruchym spodzie z aromatycznymi jabłkami i chrupiącą orzechowo - czekoladową kruszonkę. To coś w sam raz dla wielbicieli serników i jabłeczników. Idealny na niedzielny relaks ale także na imprezy czy święta. Bardzo polecam. Składniki: Spód: 250 g mąki pełnoziarnistej 3 łyżki kakao szczypta soli 4 łyżki ksylitolu 160 g zimnego masła 1 jajko Masa serowa: 1 kg twarogu sernikowego 1 budyń(...)ciemnego kakao 2 garście posiekanych orzechów włoskich Wykonanie: Spód: Piekarnik nagrzać do 180ºC. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać ksylitol, pokrojone masło, jajko i wszystko dokładnie ugnieść, formując kulę. Ciasto rozwałkować i położyć na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie podpiec przez około 10 minut. Masa serowa : Twaróg zmiksować twaróg z budyniem (proszkiem) i ksylitolem, następnie dodać jajka
Healthy food explorerpestka, więc spokojnie możecie zaprosić dzieci do pomocy i ciasteczka raz dwa i będą gotowe, tylko uważajcie są tak kruche, że prawie rozpadają się w dłoniach ;) Składniki na 2 blaszki ciastek: 250 g masła 80 g cukru pudru 80 g budyniu waniliowego w proszku (2 opakowania po 40 g) 250 g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia ewentualnie(...)ewentualnie esencję waniliową. 2. Całość zagniatamy. 3. Blaszkę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta odrywamy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blaszce, każdą kulkę lekko spłaszczamy i odgniatamy na niej wzorek albo widelcem albo tłuczkiem od mięsa. Postępujemy tak do wykończenia ciasta. Ciasteczka pieczemy w 180-190 stop. przez 10-14 minut, pilnujemy aby się nie spiekły
Gotowanie...to proste !Przyjrzyjmy się, jak zrobić szybkie i łatwe ciasto z truskawkami. Szybkie ciasto z truskawkami – na jakim spodzie? Szybkie ciasto z truskawkami wykonane na biszkopcie jest najbardziej popularne. Aby wykonać biszkopt, wystarczą trzy składniki. Są to jajka, mąka oraz cukier. Gdy upieczemy ciasto, możemy dodatkowo przełożyć je masą. Latem hitem jest ciasto z owocami oraz bitą śmietaną. Wystarczy ułożyć truskawki(...)lodówki, aby galaretka całkowicie stężała. Ciasto z truskawkami na kruchym cieście jest bardziej sycące niż biszkopt. Oprócz składników takich jak jajka, mąka oraz cukier zawiera ono bowiem tłuszcz. Do wyboru mamy masło lub margarynę. Niektóre przepisy na kruche ciasto zawierają także dość specyficzny składnik – smalec. Ponieważ jest to stosunkowo suche ciasto, w tym przypadku warto zdecydować się na masę
Ugotowane pozamiatanedziewczyny wyprowadziły się już na swoje), coraz częściej piekę ciasta w wersji mini i tak jest to dla nas często opcja trochę na wyrost. Dzisiaj delikatny sernik rosa , w pomniejszonej wersji. Idealnie sprawdzi się na wielkanocnym stole Piekłam w ciemnej blaszce, o wym. 27,5x22,5cm Składniki: spód ciasta: - 85g masła, pokrojonego na mniejsze kawałki - 115g mąki orkiszowej typ450(...)zagniatamy kruche ciasto. Gdyby ciasto nie chciało się sklejać, dodajemy 1-2 łyżki zimnej wody. Ja do swojego ciasta dodałam. Ciastem wyklejamy dokładnie blaszkę, wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej. masa serowa: - 1kg sera mielonego (używam wiaderkowy Juliko- b. gęsty) - 140g ksylitolu (lub cukru) - 2 mniejsze jajka - 1,5 opakowania budyniu
Smaczne Zdroweugotowanego budyniu, jakiegoś dżemu lub tak jak u mnie masa makowa z białego maku.Zostało mi trochę takiej masy od rogalików marcińskich .Do upieczenia mufinek użyłam mąki szymanowskiej Polskie Młyny. Mąka szymanowska -un iwersalna, jasna mąka wysokogatunkowa. Idealna do codziennego zastosowania w kuchni. Sprawdzi się podczas przygotowywania wszelkiego rodzaju ciast drożdżowych, piaskowych, parzonych i kruchych oraz innych wypieków
Moje domowe kucharzeniezagnieść jednolite ciasto. Wyłożyć na spód tortownicy o średnicy 24/24 cm wyrównać. Schłodzić w lodówce na czas przygotowania masy serowej. Masa serowa: Zmielony twaróg umieścić w misie miksera, wbić jajka, dodać śmietankę z puszki, wsypać budynie oraz cukry, całość krótko zmiksować tylko do połączenia. Piekarnik nagrzać do temperatury 180*c. Masę serową wylać na zimny kruchy spód, wierzch przykryć
Wanilia i Kardamonkruchym cieście to zupełna klasyka- dla każdego i na każda okazję. *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 210 g mąki 140 g masła 70 g cukru pudru 2 żółtka szczypta soli na masę serową: 1 kg sera mielonego 5 jajek 2 białka (pozostałe z ciasta) 1 szklanka cukru pudru 125 g masła 1 opakowanie budyniu na wierzch
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaKruche ciasteczka dla wielbicieli kotów. Składniki: 250 g masła 100 g cukru pudru 250 g mąki tortowej 4 0 g budyniu waniliowego 3 ły ż ki mąki ziemniaczanej Masło o temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i budyń (proszek). Dokładnie mieszamy, aby składniki połączyły się. Ciasto schładzamy
Pyszności Słodkościszklanka cukru 1 budyń śmietankowy 2 jaja 4 żółtka 10 dag skórki z pomarańczy 1 aromat pomarańczowy 1 kisiel pomarańczowy Składniki na ciasto: 30 dag mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 10 dag cukru pudru 2 żółtka 1 jajo 10 dag masła 1 łyżka smalcu Tłuszcz i wiórki do formy Wykonanie: Z podanych składników wyrobić kruche ciasto, rozwałkować
Tradycyjna KuchniaPołączenie kruchego kakaowego ciasta z masą serową , myyy pycha :) myślę że ten sernik zadowoli podniebienie nawet najwybredniejszych smakoszy ciast :) Składniki : 3 szklanki mąki 1 cukier waniliowy 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 4 żółtka 1 kostka margaryny 1/2 szklanki cukru 3 łyżki kakao ser : 500 g sera białego śmietankowego 4 jajka 1/2 szklanki cukru 2 budynie waniliowe Winiary
Sama słodycz i szczypta chiliszprycy, na kruchym cieście wycisnąć 3 koła z ciasta ptysiowego, o coraz mniejszej średnicy, zostawiając środek wolny. Z reszty ciasta wycisnąć na blasze małe ptysie. Piec ok. 20-25 min w temp. 200st. Ostudzić.Dodatkowo:400ml śmietanki 30%, 2 łyżki cukru waniliowego,łyżka cukru pudru, śmietan-fix, 1/2 kg śliwek, 4 łyżki cukru, 3 łyżki sproszkowanego budyniu waniliowego. Śliwki umyć
Z miłości do słodkości