czytania: 2 min Święta zbliżają się wielkimi krokami czas zacząć myśleć o menu na świąteczny stół, prezentach i smakołykach, którymi poczęstujemy bliskich. Dzisiejszy przepis na ciastka piernikowe będzie idealny jako słodki upominek! Ciastka są bardzo smaczne o wyraźnym aromacie przypraw, które nieodzownie kojarzą się z zimą, choinką i świętami. Delikatne i lekkie ciasto rozpływa się podczas pieczenia, tworząc(...)piekły. Zróbcie to delikatnie, ponieważ ciastka zaraz po upieczeniu są bardzo delikatne i miękki. Dopiero po całkowitym wystudzeniu ich wierzch twardnieje, tworząc chrupiącą skórkę. Teraz możecie pięknie zapakować i prezent gotowy! Print Ciastka piernikowe .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Fantastyczne ciastka cukrowe o smaku pierników, kruche i chrupiące! Course Desery Cuisine Polska
SprawdzonaKuchnia.plSmaczne, kruche ciasteczka. Przepis jest bardzo prosty a podczas pieczenia w całym domu unosi się cudowny zapach cynamonu. Wystarczy wymieszać ciasto, wykroić kształty ciastek, upiec i ostudzić. Idealne do moczenia w kawie bądź herbacie. A w chłodne jesienne wieczory doskonałe z kubkiem ciepłego mleka lub kakao. Ciasteczka można przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku nawet 2-3 tygodnie
Zrób to smacznieżurawinową Ciasteczka francuskie z jabłkamiCiasteczka francuskie z marmoladą różanąCiasteczka Klementynki (ciasteczka serowe z marmoladą) Ciasteczka korzenne Ciasteczka kruche wykrawane Ciasteczka kruche z beząCiasteczka orzechowe Ciasteczka owsianeCiasteczka pełnoziarniste z orzechami i migdałami Ciasteczka z lentilkami Ciastka pieguski Francuskie paluszki z solą i kminkiemKruche babeczki z kremem Muffinki czekoladowe z wiśniami Muffinki kawowe Muffinki
Kuchnia domowa AniPrzepis na ciastka pochodzi z książki "100 nowych ciast. Przepisy siostry Anastazji". Siostra Anastazja upiekła ciasteczka w kształcie orzeszków, ja w kształcie połówek jajek. Ciasteczka z tego przepisu wychodzą kruche i delikatne, idealnie nadają się do przekładania kremami. Wczoraj pokazałam je Wam na fanpage'u i od razu dostałam kilka wiadomości o przepis, więc oto jest :) Składniki(...)lodówce przez przynajmniej 30 minut. Foremki natłuścić i wyłożyć ciastem. Ponownie schować do lodówki na 10-15 minut. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni i piec ciastka przez około 25-30 minut, do lekkiego zrumienienia. Upieczone wystudzić i dekorować kremem. Wystudzone ciastka udekorować najpierw gęstym białym lukrem, a kiedy wyschnie na środku nałożyć łyżkę
Codzienna kuchnia niecodziennawaniliowego 5 jaj 1szkl. cukru 125g masła 50ml śmietany 30% 3 płaskie łyżki mąki pszennej tortowej 1 budyń śmietankowy szczypta soli szczypta proszku do pieczenia ulubione ciastka (u mnie mini markizy i kruche z marmoladą) Sposób przygotowania: Kwadratową tortownicę o wymiarach 26x26cm wyłożyłam papierem do pieczenia, wpuszczając brzegi w obręcz tortownicy. Na dnie blachy ułożyłam ciastka. Jajka
Waniliowe ImprowizacjeDzisiaj przepis na pyszne kruche babeczki. U mnie w wersji z kremem budyniowym, malinami i borówkami. Pewnie przepisów na kruche babeczki znajdziecie w sieci setki, ale
Mieszam w Garnkujakże to tak bez drożdżówki. Ciastka z tego przepisu są idealne jako spód do np. serników, gdzie wykorzystuje się już upieczone wcześniej ciastka, lub też jako idealna baza do wszelkich kruchych tart i to bez zbędnego wałkowania i chłodzenia. Jest to idealny przepis- baza dla wszystkich nie tolerujących glutenu , ale zapewniam, że będą smakować wszystkim. Upiekłam(...)zostało mi do dalszego zbajerowania (w tygodniu Wam pokażę, co można zrobić z takimi zwyklakami), każdy kto do mnie przychodził do kuchni wykorzystywał moją nieuwagę i wybiegał z garścią ciastek. Składniki na około 30 sztuk: 200 g płatków owsianych 150 g mąki gryczanej 80 g cukru 100 ml oleju roślinnego 100 ml mleka roślinnego szczypta soli pół łyżeczki bezglutenowego
greenscarfMyślę, że takie krucho-drożdżowe ciasteczka nie wymagają komentarza. Są pyszne i tyle. Polecam gorąco! Składniki: 40 dkg mąki 4 łyżki kwaśnej śmietany 2 dkg drożdży 1k. Kasi lub innej margaryny do pieczenia 2 łyzki cukru 1 mały cukier waniliowy (połowa do ciasta, połowa do posypania ciastek) 2 żółtka 3 łyżki wody marmolada Wykonanie: Mąkę, cukier, żółtka
Walijskie Pichcenieeksperymentować do woli, za każdym razem mogą być nieco inne - w zależności od użytego ciasta. Jeśli nie mamy resztek ciasta możemy też specjalnie upiec, np. kruche ciasto lub użyć kupnych ciastek, a następnie rozkruszyć je w misce. Jeśli chcemy zrobić wersję light proponuje do ich zrobienia użyć np. ciasta marchewkowego light lub ciasta jogurtowego (http://mania-gotowania.blogspot.com/2013/05/dietetyczne-cytrynowe-ciasto-jogurtowe.html,http://mania-gotowania.blogspot.com/2013/06/ciasto-marchewkowe-light.html)
Mania GotowaniaZimowe migdałowe gwiazdki to kruche ciasteczka na jeden kęs, idealne do popołudniowej kawy. CIASTKA MIGDAŁOWE Składniki: 110 g mielonych migdałów 130 g mąki pszennej 100 g masła 3 łyżki cukru pudru 50 ml zimnej wody szczypta soli polewa: 50 g białej czekolady 50 ml śmietany 30% skórka pomarańczowa do dekoracji (opcjonalnie biały barwnik spożywczy) Przygotowanie: Mielone migdały, mąkę, masło
Bon appetit mon amieczekoladą, uwielbiane przez dzieci i dorosłych, są wyśmienitą przekąską na każdą okazję. Dodatki można dobierać według własnego uznania i łączyć ze sobą różne smaki. Domowej roboty ciastka pieguski są równie smaczne, kruche i chrupiące co te sklepowe, a jednocześnie znacznie zdrowsze gdyż nie zawierają sztucznych dodatków i konserwantów. Ich przygotowanie jest bardzo proste i zajmuje tylko kilka chwil(...)dokładnie wszystko łączymy. Wilgotnymi dłońmi formujemy z ciasta kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układamy je na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia. Kuleczki lekko spłaszczamy łyżką nadając im pożądany kształt. Ciastka pieczemy w piekarniu rozgrzanym do temp 180 st. C około 15 minut a po upieczeniu wystudzamy na kratce. Artykuł Ciastka Pieguski + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite Danianigdzie nie znalazłam i miałam kupić brzoskwinie, ale zapomniałam..no i "żółtko " zrobiłam z tej samej polewy co "białko " dodając barwnik. Składniki (na ok. 13-15 ciastek) [ u mnie wyszło mniej] Kruche ciasto: 170 g mąki pszennej 100 g masła 50 g cukru pudru 1 całe jajko (M) ½ łyżeczki cukru wanilinowego 1 kropla olejku migdałowego Szczypta soli Biała masa(...)przykleił do kółka. Gotowe kółka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180 C (grzanie góra-dół). Piec ok. 10-12 minut do lekkiego zarumienienia.Upieczone ciastka wyjąć i całkowicie wystudzić. Masa: do miseczki połamać czekoladę, dodać masło i ajerkoniak. Miskę ustawić na garnku z gotującą się wodą (miska nie może dotykać wody, a woda
Moje domowe kucharzenieObok kruchych rogalikow drożdżowych nikt nie przejdzie obojętnie. Objedzeni świątecznymi wypiekami odmówimy kawałka ciężkiego tortu, ale na herbatkę i dwa rogaliczki zawsze znajdzie się miejsce. Bardzo
dolcevitainmykitchen