Ciasteczka te znajdą się wśród najczęściej pieczonych przeze mnie ciasteczek. Nie za słodki i mocno czekoladowe polecam. Składniki: 200 g cukru (najlepiej trzcinowego) 200 g masła
Mama GotujeDziś zapraszam na przepis z mojego dzieciństwa czyli z PRL 'u, gdy z niczego gospodynie domowe potrafiły wyczarować coś pysznego. takie ciasteczka kryzysowe, które bardzo lubię
Kawa z mlekiemkwestia deseru to moja dola, więc z wielką chęcią rok w rok przygotowuję wraz z moją córką świąteczne wypieki. Za zwyczaj zaczynamy od trzech rodzajów pierniczków potem waniliowe kruche ciasteczka, a na końcu ciasta w zależności od ilości zamówień. Przyznam jednak że nic nie cieszy bardziej niż fartuch cały z mąki, ręce pełne roboty i te wszystkie zapachy(...)śmietanki kremówki 30 % Dekoracja : Maczek o smaku Mango z serii Decorada Delecta cukrowe pastylki płatki śniegu złote perełki Wykonanie: 1. Masło roztapiamy w rondlu zostawiamy do przestudzenia. Ciastka mielimy w malakserze dodając cynamon. Masło łączymy z herbatnikami do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Tortownicę (28 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć masę dokładnie dociskając . Szczelnie pokryć boki
vaniliowoczekoladowanią jest kolorowa tarta warzywna połączenie cukinii, marchwi, czerwonej papryki z nutą tymianku, czosnku, gałki muszkatołowej oraz parmezanu. Pyszna na ciepło jak i na zimno. SKŁADNIKI : ciasto kruche (24 cm blaszka) 300 g mąki pszennej (450 używam) 150 g masła 90 ml zimnej wody szczyptę soli farsz 2 cukinie średnie 5 marchwi(...)ciasto się nie przykleiło podczas pieczenia - jeżeli cisto podczas przenoszenia na blachę nam popęka warto zrobić zawiesinę z 1 jajko plus 1 łyżka mąki wymieszać to i posmarować tym ciastko już w blaszce ładnie nam to poskleja i wyrówna. - dociskamy brzegi i odstawiamy do lodówki na ok 15 minut, aby odpoczęło - po czym zapiec w 180 stopniach przez
Basia w kuchniHej :)) Zaległości dzisiaj jeszcze ze Świąt. Ciasto robiła ciocia Dorotka, taki smaczny składak. Na dole ciasto orzechowe, następnie budyń na soku wiśniowym z wiśniami, ciasto kakaowe
kruche babeczkiDziś coś dla wielbicieli domowych ciasteczek. Wersja bardziej bogata, bo nie tylko ciastko i krem ale dodatkowo polane polewą z czekolady i masła orzechowego. Nie powiem, że robi się je szybko, choć są łatwe ale dość pracochłonne. Jeśli jednak skusicie się na ich przygotowanie to nie zawiedziecie sie, bo na pewno znikną w mgnieniu oka! Składniki: na ciasto(...)masło rozetrzeć i miksując dodawać do niego na przemian mleko w proszki i mleko z cukrem. Tak przygotowanym kremem smarować ciasteczka i sklejać po dwa (ostrożnie, bo są dość kruche). Czekoladę połamać do małej miseczki, dodać mleko i masło orzechowe. W rondelku zagotować wodę, zdjąć z ognia i nad parująca wodą ustawić miseczkę z czekoladą
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamogą być także bezmleczne, gdy masło zastąpimy margaryną bezmleczną. Mimo tych wszystkich ograniczeń wyszły bardzo smaczne ciacha, dla bezglutenowców wręcz bajeczne. Z podanych ilości wyszły mi 4 blaszki pysznych ciastek. Składniki: - 250g mąki gryczanej - 120g mąki jaglanej - 60g skrobi z tapioki lub ziemniaczanej - 1 i 1/3 łyżeczki sody - 2 łyżeczki przyprawy pienikowej (moja jest bardzo intensywna, bez dodatku cukru(...)nagrzanego do 180*C i pieczemy w tej temperaturze ok.7-8 minut, z termoobiegiem. następnie blaszkę odstawiamy do wystudzenia i dopiero wówczas przekładamy ciacha do puszek. uwaga: są bardzo kruche, jak to ciacha bezglutenowe, ale pyszne... :-) Można do nich przygotować lukier, ale można również zajadać i bez niego. U mnie lukier marcepanowy i posypka z orzechów i migdałów, oraz trochę
Smaczne ZdroweCiasteczka czekoladowe z awokado – paleo, bezglutenowe, bez cukru, bez mąki, bez orzechów i bez nabiału. Czy można zrobić ciastka bez mąki? Tak! Dodatkowo są łatwe i szybkie w przygotowaniu oraz baaardzo czekoladowe. Paleo ciastka czekoladowe z awokado – przepis: awokado – bardzo dojrzałe kakao – 1/2 szklanki miód – 1/4 szklanki jajko (zobacz też: Zamiast jajek ) gorzka(...)startą gorzką czekoladę. Ciasto będzie dość rzadkie, nawet lejące się. Na blaszce połóż arkusz papieru do pieczenia i formuj łyżką nieduże okrągłe ciasteczka. Piecz około 10 minut – ciastka mogą się wydawać niedopieczone, ale tak ma być. Wyjmij z pieca i zostaw na kolejne 5 do 10 minut, by ostygły. Gotowe! Bardzo czekoladowe i wilgotne ciasteczka smakują znacznie
PaleoSMAKLubisz kruche ciasteczka? A próbowałaś/eś już tych anyżowych? Z ciastem doskonale się pracuje, nadają się do lukrowania i smakują wspaniale. Ja zwykle zaopatruję się w mielony anyż (przed Świętami dostępny jest w Lidlu), ale można również zmielić samemu gwiazdki anyżu. 360 g mąki pszennej 70 g mąki ziemniaczanej 250 g masła 140 g cukru pudru 2,5 łyżeczki(...)stopni na około 12-13 minut (do zezłocenia). Uwagi: Ciasto najlepiej wałkować partiami, a pozostałe trzymać w lodówce, by się nie ogrzewało. Wykrojone i ułożone na blaszce ciastka można schłodzić przed pieczeniem (nie „rozleją się”, tylko zachowają kształt). Blat można lekko podsypać mąką lub wałkować ciasto pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Pieczemy do czasu, aż brzegi
Smaki Na Talerzusię wykonaniem więc tak oto moja wersja - ciasto krucho-drożdżowe powstało poprzez posiekanie składników jak przy cieście kruchym, następnie krótkie wyrastanie i schłodzenie w lodówce również jak przy cieście kruchym, a po formowaniu od razu pieczenie aby sok z wiśni nie wypływał. Ciasteczka są przepyszne, chrupiące z cukrową wierzchnią warstwą, kwaskowe w środku od wiśni i smakują wyśmienicie :) Składniki: Ciasto(...)wyciętych kółek na środku zrobić nacięcie w kształcie krzyżyka. Na kółka nakładać po 3-4 wiśnie, nakryć kołem z krzyżykiem i zlepić brzegi, dodatkowo widelcem zrobić wzorek na brzegach. Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub teflonową matą w odstępach, ciastka urosną. Widelcem roztrzepać białka jajek na lekką piankę, białkiem smarować ciastka i posypywać cukrem
Kocham..lubię..gotuję..łyżeczka cynamonu mielonego 1/2 łyżeczki imbiru mielonego 1/2 łyżeczki goździków mielonych 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej 1 cytryna 1 jajko, roztrzepane R ozpocząć od przygotowania ciasta. Wszystkie składniki na kruchy spód zmiksować w malakserze. Krótko zagnieść i przełożyć do miski. Przykryć folią spożywczą i chłodzić w lodówce 30-60 minut. Do miski wycisnąć sok z cytryny. Jabłka obrać, usunąć gniazda(...)Większą część rozwałkować na wymiar formy, wyłożyć nim jej dno i boki, dociskając. Na ciasto wyłożyć nadzienie owocowe, wyrównać. Mniejszą część ciasta rozwałkować i foremką do ciastek powycinać wzory (gwiazdki, serduszka, kwiatki). Ułożyć je na owocach i posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w temperaturze 190 stopni C przez około 45 – 50 minut. Wyjąć, wystudzić. Tartę kroić dopiero po wystudzeniu
olalacookingPachnący Świętami sernik dyniowy z przyprawą do piernika i skórką pomarańczową na spodzie z herbatników z dodatkiem imbiru. Wierzch to czekoladowe ganache. Całość komponuje się idealnie
Oryginalny smakPolskie słowo czereśnia wywodzi się od oryginalnej łacińskiej nazwy tego owocu, który brzmi "xerasa". czereśnia nazywana jest również wiśnią ptasią, to gatunek rośliny należącej do rodziny
Ciastka - domowe słodkościkruche ciasto. Składniki na krem karpatkowy: budyń waniliowy 100g masła Budyń ugotować według zaleceń producenta, przestudzić i dodać masło,zmiksować aż do uzyskania gładkiego kremu. Składniki na kruche tartaletki: 250 g mąki pszennej 150 g zimnego masła 2 żółtka 75 g cukru pudru Mąkę należy przesiać na stolnicę lub jak u mnie na blat kuchenny, następnie dodajemy do mąki(...)kremem karpatkowym. Ozdobiłam je czekoladowym kulkami i kolorowymi niteczkami. Do smaku dodałam także po plasterku figi. Dodatki Dziecko moje najbardziej było zainteresowane dodatkami jakie były na ciastku. Paluszki raz po raz wkładane były w krem :) dobrze, że miał chęci do oblizywania. Figi nie ruszył, a miałam nadzieję, że się jednak skusi. No cóż :) może innym razem
ClauditteMissCookingsię schematów, podążać wyznaczonymi mi szlakami i posługiwać się przepisami. Uwielbiam za to iść na żywioł i nie zważając na ewentualne niepowodzenia, bawić się. I cieszyć tym, co robię. KRUCHE BABECZKI Z GRZYBAMI /autorski;/ na 18 sztuk ciasto: 3 szklanki mąki 250g masła 2 żółtka 1 całe jajko 1/2 łyżeczki soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia farsz: 750g leśnych grzybów(...)fasolą. Wstawiam do piekarnika i podpiekam przez 10 minut w 200 stopniach. Następnie usuwam obciążenie, a babeczki napełniam farszem. Z pozostałego ciasta wycinam gwiazdeczki za pomocą foremki do ciastek. Układam na wierzchu, smaruję rozbełtanym jajkiem i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180-190 stopni na około17-20 minut, aż gwiazdki się zezłocą. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itki