[Głosów: 3 Average: 5 /5] składniki: 100 g smalcu 125 ml śmietany kwaśnej 180 g mąki + do podsypania ciasta 1 łyżeczka proszku
Domowy Smak Jedzeniakruche ciastka migdałowe w nietypowej odsłonie. W takim kształcie można je zrobić na Halloween, a w ciągu roku z kruchego ciasta można formować inne kształty jakie tylko podsunie nam wyobraźnia. Po upieczeniu można je przyozdabiać lukrem, czekoladą czy za pomocą gotowych pisaków cukrowych. Taka zabawa z pewnością sprawi dużo frajdy dzieciom. Składniki na paluchy wiedźmy – kruche ciasta migdałowe(...)galaretka zaczęła tężeć, tak że dało się ją układać na ciastach i nie spływała, porobiłam różne kleksy. Paluchy wiedźmy – kruche ciasta migdałowe Zobacz inne przepisy na ciastka i szybkie desery: Ciastka francuskie z dżemem i kruszonką Ciasteczka owsiane z rodzynkami Drożdżowe paluchy z serem Szybkie oponki z serków homogenizowanych Mini pączki bananowe w 15 minut Zdrowe batoniki marchewkowe Artykuł
e-PrzepisyKulinarneMaślane, ciasteczka pachnące korzennymi przyprawami z dodatkiem dyni i solonego słonecznika są kruche z wierzchu i miękkie w środku. Warto się nimi podzielić, ale ostrzegam, że znikają bardzo szybko :) 120 g masła 100 g brązowego cukru 50 g puree z dyni jajko skórka starta z całej pomarańczy 1/4 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki korzennych przypraw 240 g mąki pszennej szczypta soli(...)pieczenia (zachowując między nimi odstępy). Pieczemy około 15-17 minut w 170 stopniach z termoobiegiem (lub 180 w opcji góra-dół). Studzimy na kratce. Smacznego :) Artykuł Maślane, dyniowo-korzenne ciasteczka z solonym słonecznikiem pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogciasteczka dosłownie rozpływają się w ustach. Są przyjemnie maślane i delikatnie kruche. Idealne do wyciskania za pomocą maszynki do ciastek czy szprycy. Spokojnie możecie je także uformować ręcznie. Bardzo łatwo nadać im różne kształty, a później można je polać czekolada, polukrować lub oprószyć cukrem pudrem. Składniki: 1 kostka masła (200 g ) szczypta soli 1/2 szklanki cukru pudru(...)miksuję całość przez ok 5 minut. Dodajemy mąkę i mąkę ziemniaczaną i mieszamy wszystko mikserem lub ręcznie do momentu uzyskania jednolitej elastycznej masy. Z gotowego ciasta formujemy ciasteczka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 st. C i pieczemy ok 10 minut na złoty kolor. Dekorujemy wg uznania. Można je spokojnie
Cynamonowe szczęścieSezon na rabarbar już się kończy, dlatego mam dla Was jeszcze jeden klasyczny wypiek – kruche ciasto z rabarbarem w stylu pleśniaka – do tego delikatna
Poezja smakujakoś ich kształt przypomina mi właśnie monety. Jak nadajemy kształt ciasteczku? Odrywamy kulkę ciasta, wielkości mniej więcej orzecha włoskiego, kilka razy toczymy ją w dłoniach, aby wyrównać krawędzie i rozpłaszczamy przy użyciu widelca. I cała filozofia bicia ciasteczkowych monet. A mi takie proste, klasyczne ciastka kruche kojarzą się z dzieciństwem, kiedy to w sklepach nie było słodyczy, więc robiło się(...)śmietana i cukier w różnych proporcjach i dziecięce zapotrzebowanie na słodkości dawało się okiełznać niezliczoną liczbą wypieków Ciasteczka pieczemy według upodobania, tzn niektórzy preferują lekko zezłocone, inni chrupią intensywnie brązowe. Jak kto lubi, zwykle ciastka będą upieczone po ok. 15 min. Drukuj Kruche ciastka monetki Składniki 0,5 kg mąki pszennej 2 żółtka 100 g cukru pudru 250 g masła
Mieszam w GarnkuProponuję dziś kolejny prosty przepis na ciasto na niedzielę - to jest jabłecznik , wg przepisu mojej mamy , czyli z PRL'u - pyszności sprzed lat. Na moim blogu
Kawa z mlekiempozorom, wcale nie są zbyt słodkie. Pięknie pachną korzennymi przyprawami, a ich pierniczkowy smak doskonale komponuje się z marcepanem. Są kruche i po prostu rozsypują się w buzi. A ich przygotowanie wcale nie zabiera dużo czasu. Spróbujcie koniecznie! Korzenne ciasteczka nadziewane marcepanem Składniki: (na około 100 sztuk) 120 g miękkiego masła 140 g cukru 50 g mąki gryczanej
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKolejny przepis na ekspresowe ciasteczka, które robią się błyskawicznie a znikają jeszcze szybciej. Ciastka są kruche i bardzo smaczne. Polecam Składniki: – 220g mąki pszennej (u mnie tortowa) – 75g miękkiego masła – 55g cukru – 1 jajko – ekstrakt wanilii wg smaku – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – 2 łyżki kakao Miękkie masło (o temperaturze pokojowej) rozetrzeć(...)Ślimaczki wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia w niewielkiej odległości od siebie (około 2cm). Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut. Smacznego Dwukolorowe ciasteczka ślimaczki Dwukolorowe ciasteczka ślimaczki Dwukolorowe ciasteczka ślimaczki Artykuł Dwukolorowe ciasteczka ślimaczki pochodzi z serwisu Kulinarne życie Armine
Smaki ArmineKruchy spód: 150 g mąki ( niepełna szklanka) 5 łyżek cukru -pudru 100 g zimnego masła 2 żółtka można z powodzeniem zastosować spód z ciasteczek -jak u mnie ,lub piec w ogóle bez spodu. Masa serowa: 1kg tłustego twarogu 50 g roztopionego masła 1 szklanka cukru 6 jaj 5 płaskich łyżek mąki pszennej 6 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej(...)minut ,a potem w 160stopniach C okolo 1 godz .... SMACZNEGO Dla tych co nie maja speedcook Kruchy spód: 150 g mąki ( niepełna szklanka) 5 łyżek cukru -pudru 100 g zimnego masła 2 żółtka można z powodzeniem zastosować spód z ciasteczek -jak u mnie ,lub piec w ogóle bez spodu. Masa serowa: 1kg tłustego twarogu
w mojej kuchniMałe niepozorne ciasteczka na paście orzechowej z kawałkami gorzkiej czekolady. Są tak pyszne , że znikają w mgnieniu oka, idealnie kruche , nieprzesłodzone w sam raz na poczęstunek do filiżanki gorącej herbaty. Pasta orzechowa jest dostępna w każdym sklepie , kupimy ją bez problemu , część można wykorzystać do ciasteczek a resztę trzymać w lodówce . Wystarczy na nie spojrzeć aby nabrać ochoty
Wanilia i Kardamonpojawiają się w moim domu bardzo często, choć w okresie jesienno-zimowym obowiązkowo! Są niezwykle proste, szybkie, odrobinę puszyste i delikatnie kruche. Ich cynamonowy smak niezwykle kusi, a aromat roznosi się po całym mieszkaniu. Koniecznie sami to sprawdźcie! Ciasteczka cynamonowe z miodem - składniki: (około 32 sztuki w zależności od wielkości) 160g mąki pszennej/orkiszowej 100g cukru/ksylitolu 1 łyżka miodu 1 jajko
Di gotujeCiastka z kakao i liofilizowanymi owocami to trochę magiczne ciasteczka . Dlaczego? Uwierzcie, że każda ich ilość znika naprawdę ekspresowo! Czekoladowo-owocowa nuta nadaje ciasteczkom niepowtarzalnego smaku, który wciąż kusi i kusi. Ciacha są przyjemnie kruche, niezbyt słodkie i idealnie nadają się do dłuższego przechowywania. Dodam jeszcze, że liofilizowane owoce zawierają takie same wartości odżywcze co owoce świeże. Proces ten jedynie(...)ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę dość mocno spłaszczyć (ciastka sporo rosną w górę) i zachowując odstępy ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Ciasteczka piec w rozgrzanym piekarniku około 15 minut w 180 stopniach. (Powinny być lekko zapieczone. Dłużej pieczone mogą stać się zbyt twarde.) Ostudzić na kratce i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. (*) Użyłam
Di gotujegalaretka - tak ma być sernik nie jest surowy. Będziesz potrzebować (tortownica 24 cm) Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej 150 g ciasteczek owsianych (najlepsze będą z czekoladą) 50 g herbatników (najlepsze będą ekstra kruche lub ekstra twarde) 150 g białej czekolady (będzie potrzebna na spód oraz do masy serowej) 4 łyżki masła (płaskie) 800 g twarogu sernikowego (wg mnie(...)wanili 5 jajek 400 ml śmietany 36% (30% też może być) 200 g kajmaku (masy krówkowej ) albo słonego karmelu ( polecam mój przepis :) ) popcorn do dekoracji Krok I Ciasteczka oraz herbatniki zblenduj (albo ubij wałkiem na drobny proszek). W kąpieli wodnej rozpuść 100 g czekolady (do przygotowania spodu będziesz potrzebować tylko 50g, pozostałą część dodasz do masy serowej
Wylizany Rondelgalaretka - tak ma być sernik nie jest surowy. Będziesz potrzebować (tortownica 24 cm) Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej 150 g ciasteczek owsianych (najlepsze będą z czekoladą) 50 g herbatników (najlepsze będą ekstra kruche lub ekstra twarde) 150 g białej czekolady (będzie potrzebna na spód oraz do masy serowej) 4 łyżki masła (płaskie) 800 g twarogu sernikowego (wg mnie(...)wanili 5 jajek 400 ml śmietany 36% (30% też może być) 200 g kajmaku (masy krówkowej ) albo słonego karmelu ( polecam mój przepis :) ) popcorn do dekoracji Krok I Ciasteczka oraz herbatniki zblenduj (albo ubij wałkiem na drobny proszek). W kąpieli wodnej rozpuść 100 g czekolady (do przygotowania spodu będziesz potrzebować tylko 50g, pozostałą część dodasz do masy serowej
Wylizany Rondel