mąki czy jajek. Wystarczy arkusz ciasta francuskiego posypać cukrem i cynamonem. Całość zrolować, pociąć na kawałki i wstawić do piekarnika. Palmiery przypadną do smaku osobom, które uwielbiają kruche, lekko cynamonowe w smaku ciasteczka. Zachęcam do pieczenia 😋 Składniki: 1 arkusz ciasta francuskiego (375 g) 1/3 szklanki cukru, np. trzcinowego 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka cukru wanilinowego Piekarnik rozgrzać do 200ºC
UgotowaćDzisiaj kulinarna podróż do Japonii Ciasteczka z dodatkiem japońskiej zielonej herbaty matcha to kruche, pyszne i nieskomplikowane słodkości. Osobiście przepadam za matchą, dlatego ciasteczka mają jej sporą ilość. Jeśli obawiacie się zbyt intensywnego smaku, dodajcie odrobinę mniej. Polecam też matchę japońską, nie chińską! Fakt, jest droższa ale dużo smaczniejsza i ma bardziej intensywny zielony kolor. Koniecznie wypróbujcie ciasteczka z matchą
Oryginalny smakZakręcone ciasteczka cynamonowe to małe aromatyczne krążki, przygotowane bez dodatku masła, za to z mąką krupczatką, która sprawia, że konsystencja ciasteczek nie jest zbita, a lekko sypka i krucha. Brak masła w przepisie skutkuje nie tylko mniejszą kalorycznością ciasteczek, ale też sprawia, że z ciasta łatwiej uformować cienkie wałeczki, które zawinięte w ślimaczki, nie rozpływają się podczas pieczenia i utrzymują
Smakołyki Berenikiniespodzianką to łatwy i prosty deser. Polecam! Składniki: (2 porcje) 2 dojrzałe banany 3 łyżeczki kakao (lub więcej, jeśli lubimy mocno czekoladowe) garść Crunchy Naturalne (ewentualnie 2 ciasteczka digestive, owsiane lub inne kruche) orzechy włoskie do dekoracji Przygotowanie: Do blendera włożyć obrane banany, wsypać kakao i zmiksować na gładki krem. Spróbować i jeśli lubimy mocno kakaowe, dodać więcej kakao
Moja Delicjajest jednym z tych składników, które w pełni kojarzą się ze Świętami Bożego Narodzenia. Na pewno większość z Was piecze pyszne makowce, dlatego moją propozycją są kruche rogaliki z makiem i orzechami włoskimi. Ciasteczka polałam gorzką czekoladą, jednak jeszcze lepiej sprawdzi się lukier, dzięki niemu rogaliki zyskają bardziej świeży smak – wystarczy cukier puder zmieszać z odrobiną soku z cytryny(...)Gusto Mak jest jednym z tych składników, które w pełni kojarzą się ze Świętami Bożego Narodzenia. Na pewno większość z Was piecze pyszne makowce, dlatego moją propozycją są kruche rogaliki… Drukuj Proporcje na: 12 sztuk Czas przygotowania: 40 minut Czas pieczenia/gotowania: 30 minut Ocena: 5.0 /5 ( 2 głos/y ) składniki Ciasto: 200 g mąki pszennej lub orkiszowej
Via Gustoosłodzą Wam codzienność i szaro-burą aurę za oknem. Dzisiaj zapraszam Was na pyszne ciasteczka. Przepis bazowy jest mi znany, piekłam je już dawno. To kruche maleństwa z dodatkiem białego sera, które przypominają ciasteczka francuskie – lekkie, o listkowanej strukturze. “Gęsie łapki” mają w swoim składzie także żółtka i niespotykany kształt, który przypomina pofałdowane łapki gąsek właśnie. I ten kształt, proponowany
W mojej kuchniZnane już ciasto krucho-drożdżowe z przepisu Halusi, które już pokazywałam w formie uroczych ciasteczek z wiśniami również w odsłonie rogalików :) Przygotowywałam je za jednym zamachem - z połowy ciasta powstały ciasteczka, a z drugiej połowy rogaliki. Ciasto jest bardzo uniwersalne i można wypełnić dowolnym nadzieniem, jak również nadać każdy inny kształt, ogranicza nas tylko wyobraźnia! Jeszcze raz serdecznie
Kocham..lubię..gotuję..składniki na ciasto kruche: 200 g mąki 80 g cukru pudru 70 g masła, schłodzonego 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta soli wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy, w miarę cienko. Wykrawamy foremką ciasteczka. W połowie wykrojonych ciastek robimy na środku dziurkę. mniejszą okrągłą wykrawaczką. Ciastka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy
Domowy Smak JedzeniaPrzepis na te ciasteczka znalazłam na blogu słodkie atelier . Są pyszne, z moim ulubionym kokosem i czekoladą, takie a'la bounty. Kruche, łatwe w przygotowaniu i szybkie. U mnie wyszło około 40 sztuk, zamiast pokrojonej czekolady dałam kropelki czekoladowe, ale jak najbardziej czekolada mleczna lub gorzka może być. Udanego weekendu Wam życzę :-) Składniki: 240 g masła w temp. pokojowej(...)aromat. Miksujemy. Na końcu wrzucamy posiekaną czekoladę i mieszamy drewnianą łyżką. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Łyżką nabieramy porcje ciasta, formujemy w rękach kulkę i dajemy na blaszkę, ciasteczka zbyt mocno się nie rozrastają, więc odstępy nie muszą być bardzo duże. Jak położymy wszystkie kulki, to lekko je spłaszczamy. Ciasteczka pieczemy w 175 stopniach (góra-dół), około 20-25 minut
kruche babeczkiCiastkowy eksperyment, z pełnym sukcesem efektu końcowego, przeprowadzała Samira, lat 8-i-pół. Czyli jest prosto i łatwo. Ponieważ ciasto nie zawiera masła, całość jest znacznie mniej krucha i przypomina raczej zwykłe ciasteczka, niż shortbread. Ale przechowuje się dobrze i smakuje zdecydowanie nie najgorzej... :) Przepis z zachowanego wycinka wewnętrznego magazynu lokalnego supermarketu 'Morrisons'. Składniki: (na 20-30 sztuk) 125g drobneg
Lejdi of the houseGrzebienie krucho-drożdżowe – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Pawłosiów, gmina Pawłosiów, powiat jarosławski Największą zaletą wszystkich ciastek krucho-drożdżowych jest ich doskonały smak. Pulchne, choć cienkie drożdżowe ciasto
Trzeci talerzCiastka krucho-drożdżowe z Posuch - kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Posuchy, gmina Raniżów, powiat kolbuszowski Ciastka krucho-drożdżowe to popularny wypiek w naszym regionie. Dzieje się tak
Trzeci talerzKruche ciasto z masą budyniową i rabarbarem Pyszny i łatwy w wykonaniu wiosenny wypiek. Delikatne kruche ciasto, kwaskowy rabarbar i słodkie budyniowe nadzienie, to połączenie, które
Blog z ApetytemPropozycja dla wszystkich, którzy cenią posmak płatków owsianych w ciasteczkach, jak również lubują się kruchych, maślanych herbatnikach. Ciastka bardzo smaczne, delikatne. Schowane w słoju lub puszce, bardzo dobrze się przechowują przez kilka dni. W przeźroczystym słoju krócej, bo je widać.. i przypominają, że nadal tam są :) Ciasto po zagnieceniu i schłodzeniu łatwo poddaje się wałkowaniu i wykrawaniu dowolnych kształtów(...)czas temu, dziś ich miejsce zastąpiły makowe kruche serca. Z dziurkami, z dżemem malinowym i lukrem cytrynowym. Dziś zaliczam maraton spotkań z tymi, którym warto powiedzieć, że to cenne, że są obok. Nie tylko dlatego, że jutro walentynkowy pretekst do składania takowych, mniej lub bardziej szczerych deklaracji. A może jednak własnie dlatego. Ciasteczka którymi dziś częstuje, miałyby bez tego pretekstu
Kronika PiekarnikaPrzepis na kruche domowe krówki. Najlepszy i bardzo prosty przepis. Czas przygotowania: 1 godzina Ilość porcji: > 4 Trudność przygotowania: łatwe Cena:
karolgotujeRogaliki krucho -drożdżowe z marmoladą Rogaliki krucho -drożdżowe z marmoladą Składniki na 16 rogalików: 200 g mąki pszennej 75 g masła 10 g cukru pudru jajko
Pomysłowa kuchniaKruche ciasto z brzoskwiniami i bezą Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto na kruchym spodzie z puszystą bezą i soczystymi brzoskwiniami. Niezwykle smaczne i eleganckie
Blog z ApetytemKruche ciasto z dżemem i bezą Szybkie i proste w przygotowaniu ciasto na kruchym spodzie z puszystą bezą i dżemem owocowym. Jest naprawdę pyszne, lekka kwaskowatość
Blog z ApetytemKruche słodkości, przypominające konsystencją rogaliki francuskie a nadziane naszą ulubioną marmoladą. Składniki: -250 g sera białego - 250 g mąki pszennej - 250 g margaryny - 1
Zainspirowana w kuchniSkładniki : Ciasto kruche na spód : 2 szklanki mąki pszennej 18 dkg masła 1/2 szklanki cukru pudru 3 żółtka 1 łyżka kwaśnej śmietany 1/2 łyżeczki proszku do
Przepisy i porady kulinarneSkładniki : Ciasto kruche : 50 dkg mąki pszennej 20 dkg cukru pudru 25 dkg margaryny 6 żółtek 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Masa makowa
Przepisy i porady kulinarneCzekoladowe ciasteczka dyniowe to małe słodkie krążki powstałe z ciasta kruchego z dodatkiem purée z dyni oraz gorzkiej czekolady. Ciasteczka tuż po upieczeniu są dość miękkie. Podczas stygnięcia ich konsystencja zmienia się, choć nawet po kilku dniach leżakowania w szczelnym pojemniku nie twardnieją. W smaku są intensywnie czekoladowe. Ciasteczka warto przechowywać w chłodnym miejscu lub w lodówce ze względu
Smakołyki BerenikiKruche ciasto z jagodami i bezą to chyba najlepsze ciasto jakie ostatnio zrobiłam. Cienki, wyjątkowo kruchy spód, mnóstwo jagód i słodka, chrupiąca beza. Cudowności. Ja zrobiłam
Poezja smakuBudyń i kruche ciasto to dla mnie połączenie idealne. Dlatego też powstały te rogaliki. Są pyszne, pachnące wanilią, po prostu idealne dz filiżanką herbaty lub kawy
Smakołyki AsiKrucha, słodka beza i kwaskowy, cytrynowy krem. Połączenie po prostu idealne :) Bezy doskonale komponują się z kwaśnymi dodatkami. W sezonie letnim możecie dodać do tortu dodatkowo
maniapieczeniaLekkie i kruche, o bardzo drobnej i malutkiej formie rogaliki maślane nadziewane marmoladą własnej roboty z mango i dyni piżmowej. Takie drobniutkie małe, słodkie co nieco
SMYKWKUCHNIPłomyki to kruche ciastka o oryginalnym kształcie i smacznym jabłkowym nadzieniu. Ich wykonanie jest prostsze, niż mogłoby się wydawać. Przepis zaczerpnęłam z bloga OksanyBorisowej i
Trzeci talerzKruche i lekkie rogaliki o orzechowym smaku. Idealne z mocną i gorzką kawą. Łatwe i szybkie w wykonaniu, zawsze wychodzą perfekcyjnie. Do ich upieczenia potrzebne są
Kuchnia Pani WiosnyPyszne kruche ciastka o smaku masła Składniki - 500 g mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 250 g masła - 250 g cukru - 2 łyżeczki cukru z wanilią
W królestwie smaków BeatyKruche babeczki orzechowe to od lat specjalność mojej mamy. Delikatne, kruche, wytrawne ciasto świetnie pasuje do słodkiego nadzienia z kawałkami orzechów, które na zewnątrz jest chrupkie
Trzeci talerzMałe, słodkie, kruche pyszności, idealne jako dodatek do herbaty lub do zabrania na piknik. Dzieci je uwielbiają, zresztą dorośli też nimi nie pogardzą:) Składniki:
Z miłości do słodkości