Maślane ciasteczka kawowe to pyszne kruche ciastka , które często piekę w większych ilościach. Są naprawdę rewelacyjne i cudownie pachną... świeżym masłem i kawą. Ich sekretem jest dobra kawa , więc pamiętajcie, aby zaparzyć dość mocny, intensywny napar. Ciasteczka idealnie nadają się do podjadania, ale ja zazwyczaj moczę je w mleku lub podaję gościom do filiżanki kawy. Koniecznie skorzystajcie z przepisu
Di gotujewww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis znalazłam na blogu: Kornik w kuchni. Ciasteczka są przepyszne - lekko kruche i po prostu rozpływające się w ustach, a cukrowa posypka przyjemnie chrupie między zębami. Ich aromat zależy od rodzaju użytej oliwy i wina. Natomiast jeśli zastąpimy mąkę pszenną innym gatunkiem - ciasteczka będą idealne dla alergików, ponieważ nie zawierają jajek ani innego nabiału. Ciambella
Di gotujeuznałam, że chyba czas je w końcu upiec. Przepis podpatrzyłam tutaj , zmieniłam rodzaje mąki na takie, jakimi akurat dysponowałam i ekstrakt waniliowy na cukier z prawdziwą wanilią. Ciasteczka okazały się zaskakująco kruche i całkiem smaczne. Ponieważ mam jeszcze troszkę lawendy, więc niewykluczone, że zrobię powtórkę, ale tym razem dodam zdecydowanie mniej, albo nawet całkiem zrezygnuję ze skórki cytrynowej. Moim zdaniem
Kuchenne zapiski Edytypieczenie w kilku turach - surową masę trzymajcie w lodówce.) Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 18 minut w 180 stopniach. Ciastka odstawić do wystygnięcia - stwardnieją i staną się kruche. Możecie zrobić te ciasteczka na taki sposób ( klik ). Ciasteczka piekłam razem z: Marzeną , Małgosią , Kasią . Płatki do ciasteczek można nabyć w sklepie Eko Zdrowie
Di gotujekilku turach - surową masę trzymajcie w lodówce.) Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 18 minut w 180 stopniach. Ciastka odstawić do wystygnięcia - stwardnieją i staną się kruche. Możecie zrobić te ciasteczka na taki sposób ( klik ). Mąka i płatki owsiane do nabycia tu: http://www.mlynystoislaw.pl
Di gotujeRogaliki krucho-drożdżowe Proste i szybciutkie w przygotowaniu, możemy je dowolnie nadziać – powidłami, owocami, czekoladą lub konfiturą, zawsze wychodzą bardzo smaczne. Nie musimy czekać, aż
Blog z ApetytemSzybkie w przygotowaniu, kruche, pachnące migdałami i wanilią domowe ciasteczka w kształcie księżyca to świetny pomysł na chrupiące małe co nie co do świątecznej kawusi. Wspólne przygotowanie ciasteczek to również świetna zabawa i wprowadzenie do kulinarnego świata Bożego Narodzenia dla najmłodszych. Składniki: 280g mąki pszennej 100g zmielonych migdałów 200g masła extra 75g cukru pudru 1 żółtko 4 łyżeczki cukru
Szalona Kuchnia EwelinyUkładamy na blaszkę wyłożoną matą lub papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 º C i pieczemy ok. 15 minut. Gotowe przekładamy na talerz. Kokosanki – kruche i bardzo aromatyczne ciasteczka. Przepis bardzo prosty, nikomu nie powinien sprawić trudności. Polecam – wielbicielom kokosów… i nie tylko. Smacznego. Inne przepisy na wykorzystanie białek: Ciepłe lody cytrynowe Bezy kawowe Włoskie bezy
mojewypiekiinietylkoKruche, bardzo sycące, choć niezbyt słodkie ciasteczka z masłem orzechowym i drobinkami czekolady uwiodą smakiem każdego łasucha. Do tych ciasteczek najlepsze będzie kremowe masło orzechowe. Składniki - na około 30 - 40 ciasteczek 250 g masła orzechowego 220 g mąki pszennej 200 g drobnego cukru trzcinowego 100 g niesolonego miękkiego masła 2 jajka 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 opakowanie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataCIASTECZKA Z CZEKOLADĄ I ORZECHAMI LASKOWYMI! Hmmmmm boskie!!! Cudownie kruche, smaczne i bardzo, bardzo aromatyczne ciasteczka z orzechami laskowymi. Chodziły za mną bardzo długo, aż przepis dojrzał w głowie i tak oto są ;-). Warto zgrzeszyć! ;-) SKŁADNIKI: - 400 g mąki pszennej babuni - 200 g masła zimnego - szklanka obranych orzechów laskowych - 2 żółtka - 1 czubata łyżka jogurtu naturalnego - 1 łyżeczka proszku
SMYKWKUCHNIwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Ciasteczka są przepyszne - takie kruche i delikatne. Już sam zapach niezwykle kusi, a po pierwszym kęsie - wyczuwalny jest mocny smak chałwy i kokosa. Trudno oprzeć się pokusie i nie zjeść przynajmniej kilku na raz! Ciastka te nie zawierają masła, ani jajek i są upieczone z mąki bez glutenu - dzięki czemu(...)mogą być spożywane przez osoby będące na diecie wegańskiej oraz bezglutenowej. Uwielbiacie chałwę? Spróbujcie tych ciasteczek, bo są "o niebo" lepsze! (około 13 sztuk) 1 szklanka mąki bezglutenowej (użyłam koncentratu mąki bezglutenowej) (*) 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 3 łyżki miodu (płynnego; płaskie) 5 łyżek pasty tahini 5 łyżek oleju kokosowego Dodatkowo: wiórki kokosowe do obtaczania Wszystkie składniki umieścić w misce
Di gotujeCiasteczka o smaku maślanym, kruche na zewnątrz, z miękkim środkiem. Z podejścia drugiego. Po pierwszej próbie powstał mi jeden wielki placek, który nadawał się tylko do wyrzucenia. Możecie wyobrazić sobie moją minę, kiedy zaglądam do piekarnika, by zobaczyć jak tam z moimi słodkimi ciasteczkami, a tu rozlazłe gigant ciasto :) Jeżeli nie czujecie się […] Artykuł Bałwanki – świąteczne ciasteczka pochodzi
Pink EnvelopeCiasteczka o smaku maślanym, kruche na zewnątrz, z miękkim środkiem. Z podejścia drugiego. Po pierwszej próbie powstał mi jeden wielki placek, który nadawał się tylko do wyrzucenia. Możecie wyobrazić sobie moją minę, kiedy zaglądam do piekarnika, by zobaczyć jak tam z moimi słodkimi ciasteczkami, a tu rozlazłe gigant ciasto :) Jeżeli nie czujecie się pewnie przy lukrowaniu, można poprzestać na samym
Pink EnvelopeRożki waniliowe - bardzo proste w przygotowaniu, kruche i mocno pachnące wanilią ciasteczka. Składniki (na ok. 60 szt.): 420 g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 110 g drobnego cukru szczypta soli 1 jajko 200 g miękkiego masła miąższ z 1 laski wanilii Do obtoczenia: 150 g cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego (z prawdziwą wanilią) Do miski przesiać mąkę
Świat Ciasta[Głosów: 5 Average: 5/5] składniki na kruche babeczki: 300 g mąki 150 g masła 100 g cukru pudru 3 żółtka odrobina proszku
Domowy Smak Jedzenia