Mama. Była w nich masa, galaretki i oczywiście owoce. Moja wersja jest z masą mascarpone z dodatkiem białej czekolady. Są bardzo kruche i delikatne. Cieszą nie tylko oko, ale i podniebienie :) Składniki: Na ok 40 babeczek: Ciasto: 35 dkg margaryny 60 dkg mąki tortowej 20 dkg cukru pudru 4 żółtka 1 łyżka śmietany 18% szczypta soli Krem: 250ml śmietany
Kuchnia w czekoladzieBardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu kruche ciasteczka kokosowe. Słodkie, chrupiące kuleczki, pięknie pachną i apatycznie wyglądają. Dla aromatu możemy do ciasta dodać troszkę suszonej lawendy. Ciasteczka możemy podać w małych papilotkach i będą wyglądały elegancko, bardzo polecam… (inspiracyjna ze strony epicureanmom.com ) Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji White Rose . Składniki na około 27 ciasteczek
Mała Cukierenkacukrem i cukrem waniliowym. Gotujemy budyń. Ugotowany budyń studzimy, po czym ucieramy masło i dodajemy do niego stopniowo zimny budyń. DODATKOWO DO CIASTA POTRZEBUJEMY 2 ZIELONE GALARETKI - przygotować je wg przepisu na opakowaniu Przełożenie placka: Na upieczony kruchy placek wykładamy połowę przygotowanego kremu. Na kremie układamy 3 rolady. Pomiędzy rolady wlewamy tężejące galaretki. Po zastygnięciu galaretki wykładamy pozostałą część kremu
psgotujemyBardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu kruche ciasteczka kokosowe. Słodkie, chrupiące kuleczki, pięknie pachną i apatycznie wyglądają. Dla aromatu możemy do ciasta dodać troszkę suszonej lawendy. Ciasteczka możemy podać w małych papilotkach i będą wyglądały elegancko, bardzo polecam… (inspiracyjna ze strony epicureanmom.com ) Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji White Rose . Składniki na około 27 ciasteczek
Mała Cukierenkajest to, że można je przygotować nawet na tydzień przed Świętami, unikając tym samym gorączki przedświątecznych przygotowań. Bardzo polecam ;) Składniki na kruche poduszeczki z makiem na 16-20 sztuk wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej CIASTO: 250 g masła 1 jajko 3 łyżki przesianego cukru pudru szczypta proszku do pieczenia 500 g przesianej mąki (ja daję
Rozpustne gotowanieJesień to nie tylko sezon na jabłka, ale także na orzechy. Żal byłby nie połączyć tych dwóch owoców w jednym cieście. Wykorzystałam do niego jabłka antonówki i orzechy laskowe. Te ostatnie są obecne zarówno w kruchym spodzie, nadzieniu jak i wierzchniej warstwie. Wcześniej wstawiłam je do piekarnika nagrzanego do 200°C na 10 minut. Bez problemu odeszła z nich skórka
Wiem co jemporcje ciasta i smażymy na wolnym ogniu z obu stron. Warto po każdym nałożeniu ciasta na patelnię zanurzyć łyżkę w wodzie, wtedy ciasto nie będzie się kleić do łyżki. 5. Usmażone racuszki posypać cukrem pudrem. Smacznego!!! Źródło: Kruche babeczki
Kuchnia domowa AniSkładniki na około 40 sztuk: 2 łyżki śmietany 30% 80 g masła 200 g białej czekolady 10 kruchych herbatników typu Petit Beurre 4 łyżki Amaretto 7
Świat CiastaBabeczki z tuńczykiem i kiełkami... Kruche, złociste babeczki. Wypełnione nadzieniem z tuńczyka. Udekorowane kiełkami brokułu. Pyszna ozdoba stołu! Polecam! Składniki: Ciasto: 130 g mąki; 60 g zimnego masła; 1 surowe żółtko jaja; 1 łyżka zimnego mleka; Szczypta soli. Nadzienie: Puszka tuńczyka rozdrobnionego w oleju (waga netto, po odsączeniu 130 g); 1/2 puszki kukurydzy konserwowej (waga netto, po odsączeniu
Gospodyni MiejskaPrzepis na rogaliki znalazłam na blogu TUTAJ . Dokonałam niewielkiej modyfikacji (zmniejszyłam ilość tłuszczu, dodałam odrobinę cukru). Rogaliki robi się szybciutko, nie trzeba się do
Walijskie PichcenieSernik, który króluje u nas praktycznie od zawsze. I mimo różnych eksperymentów, testowania innych serników, zawsze w końcu wracamy do tego. Serniczek idealny
Smaczne Zdrowedeser w ciągu tygodnia. Po ok. godzinie uzyskuje się niezwykle pachnące, wilgotne w środku i kruche z zewnątrz ciacho. Polecam! 😊 Ważna informacja: jajka, maślanka i olej muszą mieć podobną temperaturę, by się nie zważyły podczas miksowania . Składniki (na formę (36 x 23) cm): Ciasto 300 ml maślanki 3 jajka 1/2 szklanki oleju 220 g (szklanka) cukru 10 g cukru waniliowego
Weekendy w domu i ogrodziekostki masła 4 jajka 4 łyżki cukru Polewa: 20 g czekolady truflowej 3-4 łyżki śmietanki 30% Sposób przygotowania: Kruchy spód: mąkę z proszkiem przesiewamy, dodajemy cukier i posiekane masło, wbijamy jajka i całość siekamy, następnie zagniatamy gładkie ciasto, którym od razu wykładamy wyłożoną papierem do pieczenia formę (23x28cm). Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni(...)gładka i lśniąca. Gdy tak się stanie dodajemy pianę do masy serowo-truflowej i mieszamy łyżką ostrożnie, aby składniki się połączyły, a masa nie napowietrzyła. Masę wykładamy na podpieczony kruchy spód, wyrównujemy wierzch, przykrywamy blaszkę folią aluminiową (błyszczącą stroną do środka) i wstawiamy do piekarnika. Uwaga: piekarnik powinien być jeszcze ciepły po zapiekaniu spodu, ale na nowo włączamy dopiero
Kolorowy Przepisownikwprowadzić w błąd i przy gwałtownym podejściu do tematu, możemy spierniczyć nasze pierniki. Lepiej więc dać naszemu wyrobowi chwilę (z 2-3 godzinki minimum), aż zamieni się w ciasto idealne. Bez naszego udziału mu się to uda! :) Gdy już będzie przypominało plastyczną masę, należy je wyrobić (unikając podjadania jak tylko się da) i odłożyć pod nieszczelnym przykryciem w chłodnawym miejscu(...)Leciutko zaróżowiona polewa, która dopiero po dłuższej chwili gęstnieje i potrzebuje chwilę aby zastygnąć i nie ulegać uszkodzeniom zewnętrznym. Smak alkoholu jest lekko wyczuwalny i świetnie łączy się z kruchymi piernikami. Nadaje się zarówno do dekoracji jak i do polewania. 4. Polewa czekoladowa: - tabliczka czekolady, - 2 łyżki mleka, - 2-3 łyżki masła, - odrobina cukru najlepiej trzcinowego. /Czekolada i piernik
Wypisz Wymaluj