kruche ciasta - 9707 przepisów (strona:397/648)

Kruche serduszka z orzeszkami i konfiturą 221

Dzisiaj zapraszam Was na słodko-słone, kruche ciasteczka. Synek uwielbia ciasteczka i już od dawna namawiał mnie, żebym jakieś upiekła. Przygotowałam więc ciasto i zaczęłam szukać po szafkach jakiejś "inspiracji":) Wykorzystałam orzechy włoskie oraz orzeszki ziemne solone, które dostałam do testowania i domową konfiturę z czarnej porzeczki. Ciasteczka świetnie pasują na zbliżające się Walentynki oraz na prezent dla babci

Z miłości do słodkości
Rogaliki topione z marmoladą i dynią 189

Uwielbiamy te rogaliki i aż się sama zaskoczyłam, ze jeszcze ich nie ma na blogu. Są to rogaliki nietypowe, bo ciasto swój etap wyrastania przechodzi w lodowatej wodzie. I dzięki temu są one niezwykle delikatne i kruche. Ta metoda jest rewelacyjna, a rogaliki idealne, jako male co nieco na jesienne dni. A nadzienie można sobie każdemu skomponować wg własnego uznania

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Piankowy rabarbar 217

każdą zawijamy w folię spożywczą, zamrażamy.Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej, aby dobrze się schłodziło.Blachę smarujemy masłem, wykladamy papierem do pieczenia. Na spód ścieramy na tarce większą część ciasta (3/4), lekko przygniatamy łyzką lub dłonią dla wyrównania. Podpiekamy na złoty kolor w temperaturze 185ºC przez około 20 minut. Odstawiamy do wystudzenia.-lub jak u mnie nie podpiekałam tylko wysypalam(...)wsypujemy budynie w proszku, cały czas miksując, by dobrze się rozpuściły. Stopniowo ,powoli wlewamy olej i cały czas miksujemy. Na kruchy spód wykładamy bułkę tartą, wystudzony rabarbar, przykrywamy masą białkowo- budyniową i ścieramy na tarce schłodzoną część surowego ciasta. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 40 min do zarumienienia ciasta. Smacznego

w mojej kuchni
MA'AMOUL CIASTECZKA Z ORZECHAMI WŁOSKIMI 424

amoul (maamoul) to bardzo popularne w krajach arabskich i Izraelu kruche i aromatyczne ciasteczka. Są robione z dodatkiem zapachowych wód kwiatowych, więc w domu roznosi się piękny zapach podczas ich pieczenia. Mamulki (jak je pieszczotliwie nazwałam :) ) przygotowuje się z różnymi nadzieniami, najczęściej orzechowymi, chałwowym lub daktylowym. Poniżej przedstawiam przepis na wersję z orzechami włoskimi i cynamonem. Przepis na maamoul(...)pistacjami, kardamonem i wodą różaną. Do nadania kształtu ciastkom użyłam tradycyjnych foremek, ale jeżeli ich nie macie to możecie uformować z ciasta kulki, a następnie zrobić na nich dowolne wzorki widelcem. Wczoraj sprawdziłam i podobne foremki są dostępne na Allegro. Przepis ze zdjęciami krok po kroku . Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij

Przepisy Aleksandry
MA'AMOUL CIASTECZKA Z PISTACJAMI 246

amoul (maamoul) to bardzo popularne w krajach arabskich i Izraelu kruche i aromatyczne ciasteczka. Są robione z dodatkiem zapachowych wód kwiatowych, więc w domu roznosi się piękny zapach podczas ich pieczenia. Mamulki (jak je pieszczotliwie nazwałam :) ) przygotowuje się z różnymi nadzieniami, najczęściej orzechowymi, chałwowym lub daktylowym. Poniżej przedstawiam przepis na moją ulubioną wersję, czyli z pistacjami, różą i kardamonem. Przepis(...)maamoul z orzechami włoskimi. Do nadania kształtu ciastkom użyłam tradycyjnych foremek, ale jeżeli ich nie macie to możecie uformować z ciasta kulki, a następnie zrobić na nich dowolne wzorki widelcem. Wczoraj sprawdziłam i podobne foremki są dostępne na Allegro. Przepis ze zdjęciami krok po kroku . Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij

Przepisy Aleksandry
Trochę miłości na talerzu :) 144

Bardzo kruche, maślane ciasteczka z marcepanem. Idealne na słodki prezent dla ukochanej osoby. 150 g mąki 120 g masła 4 łyżki cukru waniliowego marcepan do dekoracji konfitura malinowa do dekoracji Łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto w robocie kuchennym lub ręcznie. Formujemy ciasto(...)jeden kawałek i wkładamy na chwilę do zamrażalnika. Po 10-15 minutach wyjmujemy ciasto i rozwałkowujemy. Wykrawamy ciasteczka serduszka.Pieczemy w 180 stopniach C (termoobieg) 15 minut. Rozwałkowujemy marcepan i gdy ciasteczka ostygną  dekorujemy według uznania. Należy to robić bardzo delikatnie, ponieważ ciasteczka są bardzo kruche

noteskulinarnyfiga
Na deser. Śliwki. Krucha tarta ze śliwkami, serkiem i owsianą kruszonką 156

Jesień idzie wielkimi krokami skoro już upiekłam tartę ze śliwkami. To takie jesienne ciasto i podobne piekłam jesienią ubiegłego roku. Ale w dzisiejszym są inne śliwki

Smaczna Pyza
Rogale z nadzieniem wiśniowym 194

Rogale nie piekę zbyt często, ale przy okazji św. Marcina, zdecydowałam ,że zamiast kruchych ciasteczek będą rogale. Tym bardziej, że mój syn  Marcin jutro nas odwiedzi ze swoją córeczką. Rogale na pewno polubi Ola. Przepis bardzo prosty, a wypiek udaje się doskonale. Rogaliki są chrupiące i  miękkie. SKŁADNIKI 60 dag mąki pszennej 2 jajka 2 żółtka(...)drożdży 1 łyżka kwaśnej śmietany 35 dag margaryny  jajko do smarowania konfitury wiśniowe WYKONANIE  Mąkę przesiewamy i siekamy z margaryną. Robimy dołek i dodajemy pozostałe składniki Zagniatamy ciasto. Jeśli za rzadkie podsypujemy mąką.  Formujemy gruby podłużny wałek i kroimy na kawałki.  Każdy kawałek rozwałkowujemy na okrągło o grubości ok. 3 milimetry. Koła wyjdą nam rożne, dlatego

W kuchennym oknie Ewy
Sernik z bezą 354

Składniki: masa serowa:  1 kg mielonego twarogu 3 jajka 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki cukru 1 szklanka mleka 1 budyń waniliowy lub śmietankowy 1 cukier

Luźna Kuchnia
Wspólne pieczenie i muffiny z gruszkami 243

Kiedy padło hasło ciasto z gruszkami , w głowie zakiełkowało mi od razu milion różnych pomysłów. Ciasto z całymi gruszkami, tym razem w wersji czekoladowej, babka karmelowa z soczystymi kawałkami owoców, tarta na chrupiącym, kruchym spodzie z jedwabistym kremem. Bo gruszki, moi drodzy, to niewyczerpane możliwości. Można je podawać na mnóstwo sposobów sprawiając, że nigdy się nie znudzą. Tak, tak, gruszki(...)rozbrajanie dyni, póki więc nie przerobiłam wszystkiego na mus, istniała możliwość innego wykorzystania. Tu bowiem dynię ściera się na tarce o drobnych oczkach, odciska, i taką dodaje do ciasta. W tym miejscu pragnę Was przestrzec - uważajcie! Ja sobie, razem z dynią, starłam kawałek kciuka. Nie jest to najprzyjemniejsze doświadczenie, nie chcecie go przechodzić. Uwierzcie mi na słowo. (Swoją drogą, kilka

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Szarlotka z beza 195

cena w sklepach zacheca do zakupu calych kilogramow pysznych, pachnacych owocow. Poza tym ja uwilbiam ciasta z jablkami wiec nie moglam sie oprzec pokusie. Przepis znalazlam jakis czas temu na stronie Macieja Kuronia i postanowilam sobie, ze kiedys je zrobie. Polaczenie kruchego cista z owocami i pyszna beza to wspaniala propozycja na koniec lata. Najlepsze do tej szarlotki sa jablka

Przysmaki Karolki
Mini tarty z orange curd 240

Słoneczka mi już brakuje i ciepła. Przynajmniej mam na talerzu. Kruche,kakaowe mini tarty z orzeźwiającym orange curd i bitą śmietaną. Moje kubki smakowe szalały. Składniki: 15 dag margaryny 30 dag mąki pszennej 2 łyżki cukru pudru 2 żółtka 2 łyżki zimnej wody 2 łyżki kakao Orange curd 30 g margaryny 80 ml soku z pomarańczy 2 jajka 1 żółtko(...)szkl cukru Bita śmietana 200 ml kremówki 1,5 łyżki cukru pudru Przygotowanie: Wszystkie składniki dajemy do misy z robota i wyrabiamy ciasto. Z ciasta uformować kulę owinąć folią spożywczą i włożyć na pół godziny do lodówki. Zimnym ciastem wylepiać małe foremki do babeczek i do mini tart. Piec około 15 min w 180 st. Po wyjęciu z pieca

Ala piecze i gotuje
Tarta z masą śmietanową, borówkami i galaretką 221

sztywno. Dodajemy mascarpone, cukier puder oraz skórkę z cytryny. Dokładnie mieszamy. Gotową masę rozprowadzamy na kruchym spodzie. Na masie śmietanowej układamy borówki i wkładamy całość do lodówki. Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody. Gdy zacznie tężej wylewamy ją na owoce. Ciasto schładzamy w lodówce aż galaretka całkowicie stężeje

My simple kitchen
Wegańskie faworki z Indii 215

bardzo zgniotłam… i wyszły mi gnioty. Na szczęście z drugiej części ciasta upiekłam tradycyjne w kształcie faworki i od razu się nimi zachwyciłam! Za drugim razem użyłam do ich wycinania okrągłych foremek do ciasteczek, ale te wcześniejsze faworki, tradycyjnie wycinane były jednak bardziej kruche. Wegańskie faworki są bardzo oszczędne ze względu na składniki i bardzo proste do przygotowania -oprócz

UgotujmyTo.pl
Sernik wiedeński 222

Sernik wiedeński, czyli tradycyjny sernik bez kruchego spodu z dużą ilością rodzynek i skórki kandyzowanej, polany czekoladową polewą. Sernik idealny na Święta

KuchniaWeDwoje.pl