królewski - 1274 przepisów (strona:49/85)

JAGODOWO – MALINOWE TRIO Z KOKOSOWĄ PIANKĄ 422

borówkami i malinami. Kruche herbatniki pokryte lekko kwaskową jagodą masą i świetnie komponującą się z nią słodką masą budyniową wręcz rozpływają się w ustach. Lekka pianka dodaje im iście królewskiego charakteru i sprawia, że ciasto nie tylko smakuje fenomenalnie , ale i pięknie wygląda. Jest świetnym pomysłem do niedzielnej kawki, albo też na rodzinną imprezę. Gwarantuję , że każdy będzie oblizywał się

Ostra na Słodko
18 NAJLEPSZYCH SERNIKÓW Z OKAZJI DNIA SERNIKA 1598

przepisem. 1. Sernik japoński 2. Sernik orzechowo-cynamonowy 3. Sernik gotowany z polewą czekoladową 4. Borówkowo-malinowy sernik na zimno 5. Łaciaty sernik 6. Tort "Słoneczne lato" 7. Sernik królewski 8. Sernik zebra 9. Sernik na białkach z czekoladowym musem   10.  Sernik gotowany z galaretką i owocami 11. Sernik tiramisu 12. Pieczony sernik na mascarpone 13. Waniliowy sernik

Przepisy Aleksandry
Japoński sernik "Cotton Japanese Cheesecake" światowy hit 11001

wina mojego piekarnika) Czy dobry?  bardzo dobry. Jednak porcja musi być wielkosci sushi. Więc jeśli ktoś robi przyjęcie w japońskim stylu - będzie idelany. Zostanę przy serniku wieldeńskim lub królewskim. Japoński będę robić z podwojonych składników sera.  Ich proporcje : 3 jaja 120 gram białej czekolady 120 gram kremowego serka Moje proporcje: 3 jaja 100 gram czekolady białej 200 gram

AZgotuj!
Sernik z lemon curd 189

garnka jest bardzo smaczny!  Serniczek jedzony z mojego ulubionego zielonego talerzyka, który kojarzy mi się z dzieciństwem i perfekcyjnymi w każdym calu wypiekami mojej mamy (szczególnie szarlotką po królewsku) smakował tak wybornie, że każdemu go polecam.  Składniki:   (23cm) Spód: 150 g herbatników 125 g masła Masa serowa: 1000 g twarogu tłustego lub półtłustego 200 g masła

Cakes By Kejt
Alfama i serce starej Lizbony (Portugalia) 170

Piękna rozeta w Katedrze Sé. Zamek św. Jerzego ( Castelo de São Jorge ) znajduje się na najwyższym z siedmiu wzgórz Lizbony. Został zbudowany w czasach mauretańskich, zamek służył za pałac królewski do XVI wieku, kiedy został zbudowano nowy, w Belém. Jest świetnym punktem widokowym, skąd widać dachy domów kryte dachówką, aż po Most 25 Kwietnia. Kolejne punkty widokowe  Słynny tramwaj

Corner With Recipes
Owsianka z orzechami laskowymi i jabłkami w syropie klonowym 145

dużo energii na resztę dnia. Mi taką energię dodaje owsianka. Jest to sycący i zdrowy posiłek. Z dodatkiem podprażonych orzechów laskowych i jabłek karmelizowanych w syropie klonowym jest prawdziwym królewskim śniadaniem. Polecam! Składniki na 1 porcję: 1 szklanka mleka 2 łyżki płatków owsianych 1 jabłko 2 łyżki syropu klonowego 1/2 łyżeczki cynamonu kilka orzechów laskowych 1 łyżka wody

Moja Galeria Smaku
KRÓLEWSKIE ŚNIADANIE - RACUCHY Z OWOCAMI I SOSEM CZEKOLADOWYM 177

najlepszym sosem czekoladowym, o którym pisałam  tutaj , a który króluje w naszej kuchni od dnia, w którym powstał w niej po raz pierwszy; - kropką nad "i" w tym królewskim śniadaniu są chrupiące płatki migdałowe (nieprażone) albo, jeśli wolicie kokos, chipsy kokosowe  (prażone lub nie); - i żeby było całkiem pięknie, dołóżcie jeszcze listki mięty do dekoracji, której mnie wtedy

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Pesto alla genovese 241

pochodzący z Genui sos, którego głównym składnikiem jest bazylia - pochodząca z Azji i zdziczała na południu Europy już przed wiekami roślina jednoroczna. W Persji bazylia była nazywana zielem królewskim, a w średniowieczu była miłosnym talizmanem. W lecznictwie podawano ją flegmatykom i melancholikom, a to zapewne za sprawą tego, że poprawia trawienie, zapobiega wzdęciom i pobudza wydzielanie soków trawiennych.  Bazylia

W SMAK
Domek z piernika 165

mąki pszennej 500 g masła (bo zjemy nasz domek), może być margaryna 400 g ciemnego cukru 14 łyżek płynnego miodu 3 łyżeczki sody 2 opakowania przyprawy do piernika Lukier królewski (nasza zaprawa do sklejenia domku).  2 białka 500 g cukru pudru ( musi być gęsty żeby dobrze się skleił)   Przygotowanie: Miód z masłem i cukrem podgrzewamy aż się rozpuści

Lili w kuchni
Sałatka królewska 325

Sałatka królewska Kolorowa, apetyczna, bardzo smaczna sałatka. Na imprezach znika błyskawicznie. Polecam, zwłaszcza, że wykonuje się ją błyskawicznie :) Składniki: słoik selera konserwowego puszka kukurydzy puszka ananasa w syropie puszka fasoli czerwonej 5 ugotowanych na twardo jajek 1 por 1 średnia marchewka 1 średnia papryka 7 łyżek majonezu Sposób przygotowania: Seler, kukurydzę, ananas, fasolę odsączyć na sicie. Jajka ugotować na twardo

na moim stole...
KREWETKI NA OSTRO Z MLEKIEM KOKOSOWYM 206

Gwarantuję, ze nawet Ci, którzy za owocami morza czy też krewetkami nie przepadają z przyjemnością zjedzą całą porcję , a może nawet sięgną po dokładkę! Polecam! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * krewetki królewskie – 300 g * czosnek – 2 ząbki * chili, imbir, kurkuma, czarna gorczyca, kardamon, sól, pieprz – po 1 płaskiej łyżeczce * masło ghee – 2 łyżki * mleko kokosowe

Ostra na Słodko
Tureckie bułeczki z serem. 229

pyszne, że nie mogliśmy się nimi najeść i mało co zostało na śniadanie :-) Następnym razem zrobię je wieczorem, zostawię w lodówce, żeby wyrosło i upiekę dopiero rano. Będziemy mieli królewskie śniadanko, a resztę zjemy w pracy. Takie bułeczki idealnie sprawdzą się w podróży zamiast kanapek, czy na pikniku. Pięknie się prezentują i wybornie smakują. Polecam!!! Składniki na Tureckie

Rozpustne gotowanie
Sernik królewski z jagodami. 204

spodzie. Jest bardzo delikatny w smaku, dlatego postanowiłam wzbogacić go nieco dodając na wierzch jagody. Muszę przyznać, że efekt przekroczył moje oczekiwania. Sernik jest obłędny! Polecam!!! Składniki na sernik królewski z jagodami  na formę o wymiarach 28x40 cm: KRUCHE CIASTO: 80 g zimnego masła 80 g cukru pudru 1 jajko 2 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Rozpustne gotowanie
Mazurek kajmakowy. 149

ewentualnie z puszki-1 lub 2 sztuki) DEKORACJA: 1-2 łyżki masy kajmakowej 80 g masła w temperaturze pokojowej biały lukier (cukier puder+sok z cytryny) lub lukier królewski (białko ukręcone z cukrem pudrem)      Z jeszcze gorącej masy kajmakowej odlewamy około 200 ml na polewę, resztą przekładamy wafle (jeśli używamy masy z puszki to odkładamy tylko

Rozpustne gotowanie