krem - 19817 przepisów (strona:585/1322)

Tort urodzinowy 209

Delikatny biszkopt, jeszcze delikatniejszy krem - pianka. Ten tort to wykwintny deser na urodziny mojej córki.  Składniki: Biszkopt: 5 jajek 2/3 szklanki mąki pszennej 0,2 szklanki mąki ziemniaczanej 2/3 szklanki cukru Białka ubijamy na sztywną pianę dodając stopniowo cukier, żółtka oraz przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną. Ciasto wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temperaturze(...)stopni. Po ostudzeniu biszkopt przekrajamy na 3 blaty. Krem: 3 "Śnieżki" 600 ml mleka 600 ml wody 3 galaretki: cytrynowa, brzoskwiniowa, truskawkowa Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wody. Studzimy, aby była tężejąca. "Śnieżkę" ubijamy w 200 ml zimnego mleka. Do ubitej "Śnieżki" dodajemy galaretkę. Tak robimy z pozostałymi galaretkami i "Śnieżkami". Każdy biszkoptowy krążek ponczujemy i kolejno nakładamy ubitą "Śnieżkę

Salonik smaków
Zupa krem ze szparagów 165

Mówią ,że dobra gospodyni nic nie wyrzuca. Nie wiem na ile jestem dobrą gospodynią, ale końcówek ze szparagów nie wyrzuciłam. Wykorzystałam do zrobienia zupy krem. Wyszła naprawdę smaczna. Oczywiście taką zupę możemy robić z całych szparagów. U mnie, jak to się mówi: wykorzystanie resztek. Zupa podana z grzankami. Zapraszam. SKŁADNIKI: końcówki z pęczka szparagów zielonych  1 marchewka pół pora(...)warzyw zabieramy marchewkę. Pozostałe blendujemy. Ponieważ łodygi szparagów są nieco włókniste, więc u mnie do końca się nie zmiażdżyły. Zalałam wywarem i przetarłam wszystko dokładnie przez sito. Do kremu dodajemy sól, pieprz. Śmietanę rozbijamy z żółtkiem. Rozprowadzamy wywarem i wlewamy do zupy. Mieszamy i zagotowujemy. Bułeczki kroimy w kostkę podpiekamy na patelni. Podajemy z zupą. Posypujemy koperkiem. SMACZNEGO Czekam

W kuchennym oknie Ewy
Zupa krem z białych szparagów 179

Nasza mama jest bezapelacyjną mistrzynią w gotowaniu zup. Robi to perfekcyjnie i żadna z nas nigdy jej pod tym względem nie dorówna. Tym razem, na naszą prośbę, ugotowała zupę krem z białych szparagów. Jak zawsze, wyszła przepysznie, oto przepis: Potrawa wolna od glutenu. Czas przygotowania: 20 minut Ilość porcji: 3 Składniki: Pęczek białych szparagów 1 ugotowany ziemniak 1 cebula(...)szparagi (omijając główki) i przesmażamy chwilkę. Całość zalewamy ciepłym bulionem i gotujemy około 5 minut. Dodajemy główki szparagów, ziemniak oraz przyprawy. Gotujemy 2-3 minuty i blenderujemy na gładki krem. Kosztujemy i w razie konieczności ponownie doprawiamy. Na suchej patelni przesmażamy szynkę, aż się pofaluje. Zupę podajemy ciepłą wraz z plasterkiem szynki. Smacznego

Kolizje Smaków
Dwukolorowy krem ryżowy. 142

obieramy awokado ze skórki. Płatki dzielimy na 2 części. Pierwszą z nich wkładamy do misy blendera i dodajemy awokado. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji około 30- 60 sek. Otrzymany krem przekładamy do naczynka. Podobnie robimy z 2 częścią, jednakże tam dodajemy kakao zamiast awokado. Przekładamy do naczynka z rozróżnieniem na warstwy. Odstawiamy do lodówki na około 30-45 minut(...)czasie krem jest gotowy do spożycia. Dekorujemy świeżą miętą. Smacznego

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Czekoladowa tarta soczewicowa z kremem jaglano-śliwkowym | zdrowe | dietetyczne | 204

pyszna! Sama zjadłam dwa kawałki i się rozpłynęłam.. Połączenie gorzkiej czekolady i śliwek to jedno z najlepszych - klasyczne i nieprzekombinowane. Tarta zdrowa, na spodzie z czerwonej soczewicy, z kremem z bardzo zdrowej kaszy jaglanej, a słodzona stewią. Z dodatkiem czekolady Goplana nabrała charakteru, bo bez niej.. bez niej nie byłoby tej tarty! Weekend bez zdrowych słodkości(...)weekend :) Składniki: 1 puszka soczewicy gotowanej na parze z puszki 1 jajko 1 łyżeczka kakao 4 łyżeczki stewii Krem: 60g kaszy jaglanej 4 łyżeczki stewii  150 ml mleka bez laktozy lub roślinnego 100g Czekolady gorzkiej Goplana 100g suszonych śliwek Przygotowanie: Soczewicę bardzo dokładnie płuczemy w zimnej wodzie. Blenderujemy z jajkiem, kakao i stewią. Przekładamy masę do sylikonowej formy

Czarnawisienka
Karpatka 136

ponownie postawić na ogniu, chwilę mieszać i zostawić do ostygnięcia. Do przestygniętego ciasta dodać 5 jaj. Rozłożyć na dwie blachy, piec w temperaturze 180 stopni na złoty kolor.  Krem 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki kartoflanki 3/4 szkl. cukru 0, 5 l. mleka 200 g masła 1 opakowanie cukru waniliowego  szczypta kwasku cytrynowego 1. Z mleka odlać(...)mieszać do czasu zgęstnięcia. Gotowy budyń zostawić do przestygnięcia.  3. Masło utrzeć, następnie cały czas ucierając dodawać po łyżce zimnego budyniu. 4. Na jedno upieczone ciasto wykładamy gotowy krem, przykrywamy drugim ciastem. Całość można posypać cukrem pudrem

Kuchenne aromaty
Ptysie ze śmietaną na Dzień Matki 195

Matki SKŁADNIKI: CIASTO jajka- 4 szt mąka - 1 szkl woda - 1 szkl masło - 1/2 kost proszek do pieczenia - 1 łyżeczka sól tłuszcz do formy cukier puder do posypki ptysiów KREM śmietana kremówka - 400 ml sok z cytryny -kilka kropli do smaku cukier puder - 2 łyżki DEKORACJA serduszka czekoladowe od firmy   http://www.slodkiswiat.com.pl/ PRZYGOTOWANIE: Wlać wodę do garnka, zagotować(...)minut ( nie wolno otwierać drzwiczek piekarnika przez pierwsze 10 minut, by ciasto nie opadło).  Po 10 minutach pieczenia zmniejszyć temp.do 180 stop.  Upieczone ptysie wyjąć i ostudzić. KREM Schłodzoną dobrze śmietanę ubić z sokiem z cytyny na sztywno.  Do ubitej śmietany dodać cukier puder, dalej ubijać.  Ptysie kroimy na pół i nadziewamy bitą śmietaną.  Gotowe

Kuchnia Danusi
Rolada z galaretką i bananami 252

świetną propozycję ! Rolada z galaretką i bananami. Prosta, niewymagająca praktycznie żadnych umiejętności, świetna na ciepłe dni, gdzie nie ma się raczej ochoty na ciężkie i bardzo słodkie kremy, a własnie na orzeźwiające i chłodzące galaretki. Jedynie trzeba poczekać aż galaretka stężeje (co nie trwa krótko. Ale warto poczekać :) Swoją roladę zrobiłam używając galaretki pomarańczowej, nie polewałam niczym ani nie nasączałam(...)żeby biszkopt nie wysychał). Powinnam nazwać tą roladę "Rolada 'cokolwiek' " bo jak widzicie można użyć i dowolnej galaretki, i dowolnych owoców, i oczywiście można zrobić dowolną polewę czy też krem. Bardzo uniwersalny, prosty i bardzo smaczny przepis :) Sami sprawdźcie

Jedzeniomania
Wegańskie ciasto z rabarbarem level 2 126

oleju 200 ml mleka roślinnego (użyłam sojowego waniliowego) 4 łyżki cukru (ideał to trzcinowy nierafinowany) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki białego octu winnego lub jabłkowego szczypta soli krem: 1 kg rabarbaru (oczyszczonego, pokrojonego 1 cm kostkę) 0,5 litra mleka roślinnego 5 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej 5 łyżek brązowego cukru 100 g masła kokosowego (lub innego roślinnego) dodatkowo/niekoniecznie(...)sokiem rabarbarowym. Gdy masa zgęstnieje dodajemy rabarbar i masło- mieszamy do idealnego połączenia się masy- odstawiamy do przestygnięcia. Upieczone ciasto nasączamy pozostałym sokiem z rabarbaru, kładziemy na to krem rabarbarowy i cierpliwie czekamy kilka godzin aż masa idealnie stężeje. Dodatkowo na górę ciasta położyłam rabarbar przesmażony z cukrem (3 minuty), startym na tarce buraczkiem i jagodami goi. Oczywiście musiałam sprawdzić

greenscarf
Krem z kalafiora z razowymi grzankami 140

Gdzieś w odległej przeszłości na blogu pojawiła się zupa kalafiorowa, teraz czas na krem kalafiorowy. Przepis jest dokładnie taki sam. Należy dodać do niego miksowanie w blenderze, ale postanowiłam go wstawić, bo może zainspiruje to kogoś do zdrowej kolacji. :-) Ja zazwyczaj gotuję duży garnek zupy i krem jem na zmianę z wersją tradycyjną, bo miksuję sobie porcje na bieżąco. Wtedy

Szefowa kuchni
Rolada z jabłkami i bakaliami 158

Bardzo szybkie ciasto, ale bardzo smaczne. Ma jedną wadę bardzo szybko znika. Miałam straszną ochotę na coś słodkiego, że postanowiłam coś upiec. Pierwszy mój pomysł coś z dużą ilością kremu. Pomysł spalił na panewce, bo nie miałam właściwie nic, żeby zrobić jakiś krem. Wzrok mój padł na jabłka i tak powstała cudowna rolada. Składniki: 4 jajka 4 łyżki cukru

O kuchni z uczuciem
Tiramisu (bez śmietany i alkoholu) 215

Kremowe, słodkie i bardzo delikatne - tiramisu bez dodatku śmietany i alkoholu. Idealne do popołudniowej kawy. Uwielbiam wszelkiego rodzaju kremy, więc poniższy deser bardzo przypadł mi do gustu. Warto dodać, że tiramisu jest bardzo sycące, więc za jednym razem raczej nie będzie w stanie zjeść 2 kawałków :) Składniki na 6 dość dużych porcji: 250 g serka mascarpone 100 ml espresso(...)lodówce na co najmniej 12 godzin. Tiramisu najlepiej smakuje na drugi dzień. Umyte jajka zaparzyć we wrzącej wodzie (około 15 sekund) Warstwy: namoczone biszkopty, masa kremowa, kakao, namoczone biszkopty, krem Rady: - deser najlepiej smakuje na drugi dzień (całość lekko stężeje), - polecam przygotowywać go w szklanym naczyniu (najlepiej prostokątnym

Ugotować
Tort kaktus 283

użyciu cieniutkiego pędzelka. Igły to powbijane wykałaczki, które podzieliłam na mniejsze igiełki ( wyszło ok. 190-200 wykałaczek, czyli blisko 400 igiełek :P ) Doniczka to zasadniczy tort: jasny biszkopt przełożony kremem cytrynowym oraz kremem z gorzkiej czekolady (przepisy już nie długo). Również obłożyłam ją masą cukrową, następnie doklejałam paski masy aby uzyskać efekt nakładania. Efekty pracy poniżej. Mam nadzieję, że podoba

Pudełko rozmaitości
Krem z selera naciowego z chipsami z jarmużu 304

Kremowa zupa z selera naciowego z pieczonymi chipsami z jarmużu. Bardzo prosta, szybka, aromatyczna. Spróbujcie :) SKŁADNIKI Zupa: 1 seler naciowy (około 400g) 1 cebula 3/4 litra

Moje Kuchenne Rewelacje
Szpinakowy krem Franczeski z piersią kurczaka i kiełkami 153

odżywcze warzywko, i bardzo dobrze, ponieważ szpinak to cenione źródło witamin, błonnika i soli mineralnych, bogate w żelazo i fosfor. Poniżej przedstawiam przepis mojej uzdolnionej sąsiadki Franczeski, na szpinakowy krem z pierścią kurczaka, serem pleśniowym, kiełkami i grzankami.  No to do dzieła: - 1 opakowanie mrożonego szpinaku w liściach - 1 opakowanie ser pleśniowy błękitny lazur (jeśli ktoś nie przepada(...)łyżki śmietany. Kromki chleba kroimy w kostkę i grzejemy w piekarniku aż się odpowiednio zarumienią. Potrawę podajemy w misce, na dnie umieszczamy pierś z kurczaka ze szczyptą kiełków, zalewamy kremem ze szpinaku, posypujemy grzankami

upichcona