galaretki malinowe W 400 ml wrzącej wody rozpuszczamy obie galaretki i studzimy. "Śnieżki" przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Do niej dodajemy tężejącą galaretkę. Biszkopt ponczujemy i na niego nakładamy krem. Na kremie układamy maliny i zalewamy tężejącą galaretką. Na galaretkę nakładamy malinową piankę. Smacznego
Salonik smakówBuraczany (albo buraczkowy) krem z dodatkiem zblendowanych buraków, mleka kokosowego i ziołowych grzanek zachwycił nasze podniebienia :)) Nooo ... dobrze - zachwycił moje podniebienie, a mąż zjadł bez szemrania, co w przypadku jego i zupy jest i tak wielkim wyczynem :))) Składniki: 6 średnich buraków 2 ząbki czosnku 1/2 puszki mleczka kokosowego 3l bulionu drobiowego 2 łyżki soku z cytryny sól pieprz ziele(...)tarce na oczkach. Bulion zagotować. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, sól, pieprz oraz starte buraki. Gotować całość ok. 20 min. Po tym czasie zupę zmiksować na gładki krem. Dodać mleczko kokosowe. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Na koniec dodać roztarty majeranek. Posypać koperkiem. Podałam każdą porcję z łyżką buraków startych i przesmażonych
Walijskie Pichceniełyżeczka proszku do pieczenia Masa 500 g sera mascarpone 500 ml jogurtu naturalnego ½ szklanki cukru pudru 4 łyżki żelatyny 1 łyżka kakao cukier waniliowy galaretka malinowa Do dekoracji czekolada krem SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Biszkopt Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem dopieczenia(...)wstawić do lodówki na parę minut, na wierz wylać masę malinową i ponownie wstawić do lodówki teraz przynajmniej na dwie godziny. Przed podaniem tort posypałam startą czekoladą oraz udekorowałam kremem rrarossa@gmail.com
RAROSSApiana będzie gęsta i lśniąca dodajemy mąkę i proszek. Pieczemy na w blaszce o takich samych wymiarach jak ciasto kruche przez ok 20-25 minut w 180 st. C Krem: 1/2 litra mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru masło Połowę mleka zagotowujemy z cukrem, w reszcie rozprowadzamy mąki, wlewamy na gotujące mleko i zagotowujemy(...)mieszając, by nie powstały grudki. Budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy do niego po łyżce ostudzony budyń. Krem wykładamy na ciato z kulkami, przykrywamy ostudzonym biszkoptem Polewa: 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej 1/2 tabliczki czekolady mlecznej 4-5 łyżek mleka Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej z mlekiem i polewamy biszkopt. Smacznego
Cynamonowe szczęścieczekoladowe 70 dag czereśni wydrylowanych 4 łyżki cukru Masa serowa: 50-60 dag twarogu sernikowego (w wiaderku) 1/2 szkl cukru 2 płaskie łyżki żelatyny 50 ml wrzątku 2 łyżki kremu czekoladowego lub 1/2 tabliczki czekolady (rozpuszczonej) Dodatkowo: 1 galaretka wiśniowa 2 szkl wrzątku 1. Czereśnie zasypać cukrem, ugnieść lekko żeby puściły jak najwięcej soku, odstawić. 2. Galaretkę rozpuścić(...)można całość jeszcze chwilę podgrzać w mikrofali. Do ciepłej jeszcze żelatyny dodać 2 łyżki twarogu i dokładnie wymieszać na gładziutką masę. Twaróg zmiksować z cukrem, dodać rozpuszczoną żelatynę i krem czekoladowy/czekoladę.Wylać na warstwę czereśniowo-budyniową. Przykryć drugą połową biszkoptu. 6. Na wierzch wylać tężejąca galaretkę, całość odstawić do stężenia
Kto ugości moich gości?Składniki: ciasto: 200 g mąki pszennej 100 g masła (schłodzonego) 2 żółtka 1 - 2 łyżki śmietany 18% 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka cukru z wanilią szczypta sody oczyszczonej krem: 3/4 szklanki mleka 2 łyżeczki cukru z wanilią 2 łyżki cukru pudru 2 jajka + 2 białka 2 łyżki budyniu waniliowego w proszku ananas: 1 dojrzały ananas 3 - 4 łyżki(...)rondelka, dodać 3 - 4 łyżki cukru. Gotować na średnim ogniu do czasu wyparowania całego płynu i miękkości ananasa, od czasu do czasu zamieszać. Wyłożyć na podpieczony spód z ciasta. krem: Wszystkie składniki zmiksować i wylać na ułożonego na cieście ananasa. Tartę zapiekać w 160 stopniach C przez 25 - 30 minut
Kuchcik gotujeporcji, z czego 1 to ok. 100g = 164kcal. Składniki: - szklanka suchej kaszy jaglanej (bądź dwa woreczki) - 3 szklanki mleka (może być sojowe, kokosowe, nawet zwykle) - duża puszka kremu kokosowego (chodzi o stałą część mleczka kokosowego, która powstaje po wstawieniu go na parę godzin do lodówki) - 3 łyżki wody kokosowej (resztka która, została po powstaniu kremu kokosowego) - pół szklanki wiórków kokosowych
Be Fit Be Strongpiekarnika na 180 stopni i pieczemy 55 minut. Na koniec warto drewnianym patyczkiem sprawdzić czy ciasto w środku jest już upieczone, jeśli patyczek będzie mokry - przedłużyć pieczenie. Składniki na krem: - 2 serki Apetiny naturalnej lub Philadelphi - 2 łyżki miodu - sok z połowy cytryny Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Gdy nasze ciasto już ostygnie rozcinamy je na dwie równe(...)połowy i otrzymanym kremem smarujemy jedną połowę i wierzch ciasta. Dekorujemy np. okruszkami z ciasta i ziarenkami granatu. Smacznego
Be Fit Be Strongkokosowe na mąkę lub dać 1 łyżkę więcej wiórków) - 1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru (lub mąki ziemniaczanej) - 1 łyżka miodu *opcjonalnie: ziarenka z laski wanilii Składniki na ewentualny krem kokosowy: - stała masa z mleczka kokosowego (wytrąca się po umieszczeniu np. na całą noc puszki mleczka kokosowego) - ksylitol Wszystkie składniki umieszczamy w malakserze i miksujemy do otrzymania jednolitej konsystencji(...)kokosowym lub innym tłuszczem. Zmiksowaną masę przelewamy do formy i pieczemy w piekarniku przez 40 minut w 180 stopniach. Ostudzić ciasto i udekorować do woli, u mnie był to krem kokosowy, kakao bez cukru i wiórki kokosowe. Smacznego
Be Fit Be StrongBardzo udane połączenie, znakomite na upalne dni oraz żeby uczcić ponad 4000 fanów na facebooku :) Dziękujemy Wam Kochani :) Porcja: forma 22 cm Składniki: Spód 150 g ciastek oreo (bez kremu), 80 g oleju kokosowego, Masa 500 g sera mielonego na sernik, 430 g brzoskwiń, 200 ml śmietany 30%, 12 płatków żelatyny (20 g), 8-10 świeżych kwiatów lawendy lub łyżka(...)Zakłady Ceramiczne "Bolesławiec" Sp. z o.o. Przygotowanie Spód: Olej kokosowy zostawić w temperaturze pokojowej. Jeśli temperatura otoczenia jest poniżej 23 stopni lekko podgrzać do uzyskania ciekłej konsystencji. Herbatniki pozbawione kremu zmiksować na pył, dodać olej i ponownie zmiksować do połączenia składników. Masę rozsmarować na dnie tortownicy, wygładzić dnem szklanki. Wstawić do zamrażarki. Masa: Śmietanę zagotować z kwiatami lawendy, wystudzić
SzczyptaSmaQsilikonowych, bo nie wymagają natluszczania, łatwo zawsze później wyjąć z nich babeczki i je umyć) do ok 3/4 ich wysokości i pieczemy ok 30 minut w 180 st C. Krem 2 łyżki cukru pudru 50 g masła opakowanie kremowego serka Twój Smak z Piątnicy suszona żurawina do dekoracji Ucieramy masło z cukrem na puch i powoli łączymy z serkiem. Miksujemy(...)uzyskania puszystej masy. Tak przygotowany krem wykładamy na ostudzone babeczki i dekorujemy żurawiną. Smacznego
Cynamonowe szczęścieWłoski deser w klasycznej odsłonie. Pyszny i delikatny krem przełożony pomiędzy biszkopty nasączone mocną czarna kawą i likierem Amaretto. Przepis jest bardzo smaczny i przypadnie do gustu każdemu. Deser przygotowuje się bardzo szybko. Wiem, że prawdziwe włoskie tiramisu powinno mieć zrobiony krem z żółtek i serka. Ale ja niestety nie mogę się przekonać do surowych jajek. Chyba jeszcze do tego
Passion of CookingBlueberry Corner by "jagodzianka" Doskonała zupa krem z białych warzyw. Delikatny smak szparagów i bietoli (boćwiny, buraka liściowego) świetnie komponuje się z odrobiną skwarek … Przeczytaj cały artykuł Post Zupa krem ze szparagów i bietoli pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Corneroraz ich krojenie. Ostatni siódmy rozdział to słodkości , który zawiera porady, m.in. jak przygotować dekoracje z czekolady czy karmel. Znajdziemy przepisy na bezy, krem cukierniczy, semifreddo, budyń, mus owocowy, sorbet, krem ganache, polewę czekoladową oraz marcepan. Przed każdym rozdziałem zostały pokazane potrzebne niezbędne przyrządy kuchenne wraz z ich opisem
Marta Gotujecukru kruszonka: 120 g masła 150 g mąki ( niepełna szklanka) 1 opakowanie cukru migdałowego 2 duże łyżki brązowego cukru 3 duże łyżki płatków migdałowych dodatkowo: śmietana kremówka/ lody śmietankowe/ krem jogurtowy świeża mięta/ melisa SPOSÓB WYKONANIA 1. Rabarbar umyć i pokroić w 1 cm kawałki. Jabłko obrać i pokroić w kostkę o boku 1 cm. Włożyć do rondelka z grubym(...)kruszonka się ze złoci, a rabarbar zacznie "kipieć" po bokach. Wyjąć z piekarnika i odstawić, by trochę przestygło. Podawać ciepłe z bitą śmietaną, lodami lub kremem jogurtowym. Smacznego
DefinicjaSmaku