krem - 19817 przepisów (strona:57/1322)

Prinsesstårta - szwedzki tort dla księżniczki 173

latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Puszysty biszkopt, delikatny budyniowy krem, maliny i kopuła z bitej śmietany. Całość otula cienka warstwa marcepanu, której szczyt wieńczy urocza marcepanowa różyczka. Prinsesstårta występuje najczęściej w dwóch kolorach:  zielonym i różowym choć pojawiają się(...)blat lub na podłogę. Dzięki temu zabiegowi biszkopt pozostanie idealnie równy. Odstawić do uchylonego piekarnika do wystudzenia. Gdy ciasto całkowicie ostygnie, oddzielić boki nożykiem.  Krem waniliowy  (Cr è me P â tissi è re) : 500 ml mleka 100 g cukru 6 dużych żółtek 35 g mąki ziemniaczanej 35 g mąki pszennej 1 laska wanilii. Mleko wlać do garnka

maniapieczenia
Torcik figowy 145

smaki, żeby urozmaicić sobie polską jesień – zapraszam :) Tort zrobiłam z biszkoptu, na który przepis linkuję poniżej, w małej tortownicy o średnicy 18 cm. Składniki na biszkopt Składniki na krem: 400 g serka na sernik 200 g śmietany kremówki 2-3 łyżki cukru pudru (w zależności od tego jak słodki lubicie krem) 2 płaskie łyżki żelatyny 1 łyżeczka ekstraktu(...)jakiś czas do zamrażarki, żeby była dobrze schłodzona. Łączymy śmietanę z twarożkiem, dodajemy cukier puder. Żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce, dodajemy do niej 3 łyżki kremu i energicznie mieszamy, przygotowaną mieszankę wlewamy do kremu i od razu miksujemy na wysokich obrotach. Krem wkładamy do lodówki. Biszkopt przekrawamy na 3 równe spody. Mieszamy wodę z winem (ja użyłam wytrawnego

Ciastkozercy
Krem Milky Way 457

Zaczął się kolejny tydzień i tak jak obiecałam pojawia się nowa recenzja - tym razem z czeluści  piwnicy wyjęłam krem Milky Way. Dla wielu z was jest to smak dzieciństwa, lecz ja w ogóle go nie pamiętam ( urodzona pod koniec dwudziestego wieku i wychowywana na wsi, wybaczcie ;) . Nie przedłużając przejdźmy do recenzji, koniecznie sprawdźcie też inne moje recenzję, które znajdziecie(...)zakładce na górze.   Krem Milky Way - Chocolate And Skimmed Milk Duo Spread. Ten krem tak samo jak Tesco Cookie Spread ( kliknij tutaj , jeśli chcesz przeczytać recenzję) kupiłam w Tesco. Kosztował mnie równo dwa funty za 225 gram kremu w tubce. Producentem jest firma MARS Chocolate Drinks and Treats , w której ofercie znajdziecie również milkshake o smaku Marsa czy krem

tost z dżemem
Ciasto Czekoladowo – Buraczkowe z Maślanym Kremem Czekoladowym 188

Pierwszy z nich: ciasto z buraczkami to nie mój faworyt. W prawdzie robiłam go tylko raz ale niestety smak tego ciasta, jak dla mnie nie do przeskoczenia. Drugi powód: krem maślany. Zapałałam zbyt dużą sympatią do kremów śmietankowych i tym sposobem kremy maślane zeszły na plan dalszy. Nie byłabym jednak sobą gdybym czegoś nie zrobiła z przekory, z nadzieją(...)razem ciasto z buraczkami, przełożone dodatkowo kremem maślanym zachwyci moje kubki smakowe, i z czystym sumieniem będę mogła je Wam polecić. Nie uwierzycie – ciasto jest obłędnie genialne. Smak buraczków niewyczuwalny. Mocno czekoladowe, wilgotne, z kremem maślanym wręcz rozpływające się w ustach. Będę Was po stokroć namawiać do wypróbowania przepisu. Nie zawiedziecie się. A ciasto na stałe zagości na Waszej

Made By Mom And Son
Rustykalna tarta jabłkowa z kremem frangipane podana z lodami orzechowo-piwnymi i koźlakiem 197

menu większości kawiarni i restauracji. Bazując na podobnym zestawieniu zabieram was w podróż kulinarną w nieco inne rejony, gdzie odkryjecie nowe oblicze starej "szarlotki". Rustykalna tarta z jabłkami i kremem frangipane w towarzystwie lodów orzechowo-piwnych z dodatkiem pilsnera czeskiego, podana z koźlakiem. Kruchość ciasta kontrastuje z gładkością lodów, a pieczone jabłka i migdałowy krem z cukrem demerara komponują się(...)aromatami maślanymi i nutami karmelowymi, orzechowymi i palonymi zawartymi w lodach. Słodycz ciasta i "gładki" (lekko mdły) smak kremu migdałowego proponuję przełamać koźlakiem o pełnym smaku, pozostając jednocześnie przy tych samych nutach zapachowych wzbogaconych o nuty owocowe. Porcje: 10 porcji Czas przygotowania: 100 minut Składniki: Lody piwne 200 ml mleka z nerkowców *, 170 ml śmietany 36%, 70 g cukru

SzczyptaSmaQ
Tort z kremem waniliowym i jagodami 120

niemożliwe. A teraz po latach mogę stwierdzić, że miała rację. Biszkopt zawsze ładnie rośnie i nie opada, ale co ważniejsze jest niesamowicie puszysty i przez to niebiańsko delikatny. Krem natomiast jest taki jak lubimy, słodycz delikatnie przełamana kwaskową nutą jagód z delikatnym, zniewalającym aromatem wanilii. Mmmm.... Szkoda tylko, że już nie ma.... Składniki na puszysty biszkopt (blaszka 25x40 lub dwie(...)folią aluminiową i pieczemy dalej). Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy w formie do całkowitego wystygnięcia. Najczęściej piekę biszkopt dzień wcześniej (np. wieczorem) dzięki temu lepiej się kroi. Składniki na krem waniliowy z jagodami 1 litr mleka 1 i 3/4 szklanki cukru laska wanilii (ewentualnie cukier waniliowy) 4 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki mąki pszennej 40 dag masła (może być też

Rozpustne gotowanie
Pomidorowa dwukolorowa 124

trochę z przekory; pierwotnie miałam zrobić pomidorową z porem i jabłkiem, ponieważ jednak pojawiła się dość podobna w międzyczasie u kogoś innego, chciałam zmodyfikować trochę przepis. Postanowiłam zrobić dwa kremy i połączyć je dopiero na talerzu, żeby otrzymać trochę niecodzienną zupę i z wyglądu, i w smaku. Okazało się to wcale nie takie łatwe! Zapewniam Was jednak, że oba kremy(...)jest osobą bardzo wybredną i, jak każda mama oczywiście, gotuje najlepiej (!) a zaniemówiła już na sam widok! Chociaż była pewna, że paski zrobiłam z gęstej śmietany, nalewając ją na krem pomidorowy. ;) Składniki: KOLOR CZERWONY POMIDOROWY 350 ml bulionu warzywnego (może być z kostki) 1 marchewka 1 łodyga selera naciowego 1 fioletowa cebula 4 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki sól, cukier, pieprz

Kuchnia Prezydentowej
Egzotyczny torcik z kremem ryżowym 119

Apart: Nektarem pod prysznic-morela i pomarańcza oraz Płynem  do kąpieli-migdał i kokos stworzyłam na potrzeby konkursu „Apart: Kosmetyczne inspiracje – kulinarne akrobacje!” przepis na torcik egzotyczny z kremem ryżowym. Torcik składa się z dwóch warstw biszkoptu: kokosowego na dole i migdałowego na górze. Między nimi znajdują się dwie warstwy kremu ryżowego przedzielone konfiturą morelowo-pomarańczową. Wszystkie składniki doskonale(...)się tu komponują, a  torcik jest delikatny w smaku i po prostu pyszny. Krem ryżowy to mój kolejny pomysł na wykorzystanie tego zboża do celów cukierniczych.  Tym razem w postaci płatków ryżowych błyskawicznych. Dla wzbogacenia jego smaku dodałam do niego jeszcze jeden składnik stosowany w kosmetykach Apart  -  sok z limonki. Krem zachwycił mnie przede wszystkim swoją

Wiem co jem
Tarta Creme Patissiere z Rabarbarem 121

Tarta ta jest idealna dla miłośników słodkości, tart, kremów budyniowych i rabarbaru: Creme Patissiere inspirowany przepisem Marthy Stewart, rabarbar karmelizowany w brązowym cukrze i krucha słodka tarta z nutką wanilii. Pyszności! Ciekawostka: Dlaczego   Creme Patissiere ma różne odcienie w zależności od bardzo podobnych przepisów. Krem ma mocno żółty kolor od żółtek ze swojskich jajek, jeśli kupicie jajka fermowe(...)sklepu są one bledsze w kolorze ze względu na paszę jakimi karmione są kury, krem może mieć wtedy, bledszy białawy kolor, to samo stanie się gdy dodacie więcej mleka bądź gdy zechcecie do kremu dodać odrobiny masła. Nie ma się więc co przejmować: Krem może wyjść od białego przez kremowy po średnio żółty w zabarwieniu, każdy na pewno będzie pyszny

KreatywnePiny
Tort czekoladowy z cytrusami 136

jedziemy do domu na święta, ale chcemy sobie ten czas zrekompensować i postanowiliśmy przyrządzić kilka wyjątkowych dań, ciast i deserów - między innymi duży tort ;)! Miał być mocno czekoladowy, z kremem i koniecznie z cytrusami! W końcu czekolada i cytrusy to połączenie idealne! Dziś przedstawiamy Wam pyszny tort - ciasto pieczone z dodatkiem startej skórki z pomarańczy, a do kremu dodaliśmy lekko(...)kandyzowane plastry klementynki w syropie, którą dodatkowo wzbogaca aromat wanilii i woda z kwiatów pomarańczy! Jak smakuje tort? Jest bardzo bardzo czekoladowy, z delikatnym kremem i cytrusowymi aromatami! Smakuje wspaniale! Tort jest wyjątkowy z pewnością dlatego, że użyliśmy bardzo wysokiej jakości składników. Kakao, czekolada biała i gorzka, które dodaliśmy do tortu są z profesjonalnej serii MAKRO - Horeca Select. Seria dedykowana

Plate of Joy
Tort "EMERALD" 172

zastygła. Składniki na poncz: 50g cukru kryształu; 1 łyżeczka wody różanej; 100 ml przegotowanej gorącej wody; W gorącej wodzie rozpuścić cukier kryształ, dodać wodę różaną i przestudzić. Składniki na krem: 66g mleka; 70 ml śmietany 30%; 1/2 laski waniliowej (dałam 1 cukier waniliowy); 76g żółtka jaja (około 4 żółtka); 5g żelatyny; 180g białej czekolady; 265g śmietany 30%; Żelatynę zalać małą(...)odstawić do napęcznienia. Mleko, 70 ml śmietany i cukier waniliowy zagotować i powolutku, cały czas mieszając dodawać do rozmąconych żółtek. Wszystko zagotować przez kilka minut do lekkiego zagęszczenia się kremu. Gotując krem należy cały czas go mieszać, aby się nie przypalił. Do gorącego kremu dodać żelatynę i wymieszać, aby się rozpuściła. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej albo w kuchence mikrofalowej

In my kitchen
TORT CAPPUCCINO Z FRUŻELINĄ JEŻYNOWĄ 248

ogrodu ponad 1,3 kg jeżyn, więc wymyśliłam sobie, że zrobię z nich tort i ciasto. Dziś prezentuję Wam tort, ciacho będzie w następnym wpisie:) Torcik wyszedł świetny, połączenie kremu cappuccino i frużeliny jeżynowej było wspaniałym pomysłem! Czekoladowy biszkopt natomiast rozpływał się w ustach. Jedyne co bym zmieniła to kakaowy krem z wierzchu - powinnam była zamiast kakao dać cappuccino, ponieważ(...)Czego chcieć więcej?!:) Bardzo gorąco polecam!SKŁADNIKI NA BISZKOPT RZUCANY (przepis z blogu Moje Wypieki):5 jaj3/4 szklanki mąki pszennej1/3 szklanki mąki ziemniaczanej1/3 szklanki ciemnego kakao3/4 szklanki cukruSKŁADNIKI NA KREM CAPPUCCINO:500 g mascarpone2 żółtka6 łyżek cukru pudru4 łyżki cappuccino śmietankowego w proszku3 łyżeczki żelatyny1/4 szklanki wodySKŁADNIKI NA FRUŻELINĘ JEŻYNOWĄ:400 g jeżyn2/3 szklanki cukru3 łyżeczki żelatyny1/4 szklanki wody1 łyżeczka

Słodko-Słony Świat Ilony
Torcik urodzinowy 112

Tort przygotowałam na przyjęcie urodzinowe mojej córeczki. Puszysty biszkopt przełożyłam kremem z serka mascarpone i Nutelli. Dzieciakom bardzo smakował. Uśmiech na twarzy mojego dziecka- bezcenny. Pomysł na dekorację tortu pochodzi z bloga alebabka.blogspot.com. Krem jest bardzo prosty w przygotowaniu. Istnieje tylko ryzyko, że może się zważyć, jeśli jego składniki nie będą miały tej samej temperatury. Jeżeli jednak już zdarzy(...)się to nieszczęście, nie załamujmy rąk. Możemy go jeszcze uratować. Istnieje na to kilka sposobów. Jednym z nich jest lekkie ogrzanie kremu. Możemy wstawić go na 10 sekund do mikrofalówki lub ogrzać w kąpieli wodnej. Należy uważać, aby nie ogrzać kremu za bardzo, bo się rozpłynie. Po ogrzaniu krem trzeba długo miksować, do uzyskania oczekiwanej, gładkiej konsystencji.BiszkoptSkładniki:6 jajek1

Smakowity Blog Kulinarny
Większa sprawa - tort 159

sądzę, że głównemu zainteresowanemu przypadły do gustu.Tort to kakaowy biszkopt, który zawsze przygotowuję z tego samego przepisu. Masa to lekko zmodyfikowana propozycja z Ciast i deserów nr 1/2011. Krem pod polewę czekoladową znalazłam na stronie Kasi, a kokardę wykonałam według instrukcji z książki Niezwykłe ciasta czekoladowe, 20 przepisów na wyjątkowe okazje Toma Phillipsa (w której to książki użycie(...)chciał się zmieścić do pudełka - wyszedł za wysoki... Ogólnie wygląda dość reprezentacyjnie - czego zdecydowanie nie oddaje robione w biegu zdjęcie. Nie jadłam, ale poszczególne części - szczególnie krem ajerkoniakowy, mocno alkoholowy, bez dodatków był obłędny. Myślę, że całość też się nieźle komponuje. Jeśli macie czas i chęci - polecam. Satysfakcja gwarantowana.Kakaowy tort z kremem ajerkoniakowymSkładniki:(na tortownicę o średnicy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Słodkie maleństwa czekoladowo-truskawkowe 154

smakują. Mniej kręcą mnie minimuffiny, które trzeba upychać w tych minipapilotkach... Co czasami wcale nie jest takie proste. Niemniej, zdarza się, że podejmuję wyzwanie.Tym razem motywacją stała się reszta kremu od tortu (któremu nie zdążyłam zrobić zdjęć, a szkoda, bo wyszedł naprawdę smaczny; ale... Co się odwlecze... Taki dobry był, to zrobię jeszcze raz, może nawet tutaj, w Polsce), której(...)chciałam wyrzucać. Ogólnie to zawsze mam problem, gdy robię krem maślany na bezie szwajcarskiej. Używam go tylko do posmarowania boków i wierzchu tortu pod masę cukrową. Z dwóch białek jest za mało, z trzech - zawsze sporo zostaje. Ech...Zostałam więc z miseczką różowego kremu, który w zasadzie mi smakuje. Jest, i owszem, trochę ciężki i lekko tłusty, ale przy

Pożeraczka, czyli raz adobrze