krem - 19817 przepisów (strona:508/1322)

Biszkoptowy piernik z granatem 144

pudru, szczyptę soli, 80 g mąki pszennej, 20 g mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 1 łyżkę przyprawy do piernika, 1 czubatą łyżkę kakao, tłuszcz do wysmarowania blachy, Krem: 2 łyżki cukru pudru, 500 g śmietany kremówki (do chwili użycia trzymaj ją w lodówce - schłodzoną śmietanę łatwiej ubić), połowę sparzonej cytryny, 16 g cukru waniliowego, 6 płaskich łyżeczek żelatyny(...)ciasto zaostrzony patyczek (lub wykałaczka) nie będzie się obklejał ciastem. Ciasto odstaw do przestygnięcia. Dobrze wystudzony biszkopt wyjmij z blachy i przekrój w poprzek na dwa blaty. Przygotowanie kremu zacznij od umycia granatów. Z owoców wyciągnij pestki. Dokładne wyjaśnienie (wraz ze zdjęciami) jak to zrobić znajdziecie m.in. na stronie kucharz.wieszjak.pl . Z połowy cytryny wyciśnij sok. Czekoladę zetrzyj na tarce

blog.moje-pasje.info
ROGALIKI Z CIASTA PÓŁFRANCUSKIEGO Z NUTELLĄ 125

ILOŚĆ PORCJI:  5-7  (wyszły 32 rogaliki) Składniki: 1,5 szklanki mąki, 125 g margaryny, 1/2 szklanki gęstej śmietany 18%, opakowanie cukru wanilinowego, łyżeczka proszku do pieczenia, krem typu "Nutella", żółtko. Przygotowanie: Wszystkie składniki umieszczam w misce i zagniatam ciasto.  Zawijam w folię i wkładam do lodówki na około 1 godzinę. Blat oprószam mąką. Ciasto dzielę(...)można było wyciąć koło o średnicy 32 cm . Koło przecinam na połowę. Każdą połowę przecinam na połowę, aż wyjdzie 16 równych trójkątów.  Na każdy trójkąt nakładam krem czekoladowy (nie za dużo) i zwijam począwszy od podstawy trójkąta. Blachę wykładam papierem do pieczenia, układam rogaliki, każdy smaruję rozmąconym jajkiem. Rogaliki piekę około 20 minut w temperaturze 200 stopni do uzyskania

JejKuchnia
Miodownik z wkładką orzechową 338

proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika Orzechowy biszkopt: 5 dużych jajek 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki mąki pszennej 100 g mielonych orzechów Krem grysikowy: 500 ml mleka 6 płaskich łyżek kaszy manny 150 g cukru 200 g masła + na wierzch polewa i siekane lub mielone orzechy włoskie Sposób wykonania: 1. Składniki na miodowe(...)koniec dodać mąkę z proszkiem i orzechy i delikatnie zamieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać na blaszkę i piec w 170 st.C przez 30-35 minut. 3. Zrobić krem: mleko z cukrem zagotować, dodać kaszę manną i gotować do zgęstnienia. Całkowicie ostudzić. Masło w temp. pokojowej utrzeć, dodawać po łyżce ostudzonego grysiku. 4. Przełożyć ciasto: placek miodowy, połowa masy, biszkopt orzechowy

Kuchnia domowa Ani
Ciasto „bounty” z krówkową wkładką 921

Ciasto „bounty” z krówkową wkładką Co powiecie na znane ciasto kokosowe ale z ciekawym dodatkiem? No dobrze, właściwie to miał być krem kajmakowy, ale jak dobrnęłam do tego etapu szykowania ciasta to okazało się, że mam tylko 2-3 łyżki kajmaku i jak by nie patrzył, nie starczy na krem. Mimo wszystko postanowiłam go wykorzystać. Posmarowałam nim wierzchni

Relaxtime
Krem z batatów z mleczkiem kokosowym 131

Polecam pyszną rozgrzewającą zupkę krem z batatów z mleczkiem kokosowym. Bataty są słodkie więc aby zupka nie była mdła doprawiłam ją sporą ilością białego pieprzu oraz gałką i imbirem. Zupkę można podać z dowolnymi dodatkami, u mnie prażone ziarna. składniki: 500 g obranych batatów 1 cebula 1 mała marchewka 750 ml bulionu 200 ml mleczka kokosowego mielony imbir gałka muszkatołowa(...)cebulę. Następnie dodać pokrojone bataty. Całość zalać bulionem i zagotować. Doprawić do smaku imbirem, pieprzem i gałka. Gotować aż warzywa będą miękkie. Następnie zestawić z ognia.Wszystko zmiksować blenderem na krem, ewentualnie jeszcze doprawić do smaku. Dodać mleczko kokosowe i jeszcze raz zmiksować. Ewentualnie jakby zupa była zbyt gęsta dolać nieco bulionu. Gotową zupkę podałam z prażonymi ziarnami dyni i słonecznika

Monia miesza i gotuje
BROWNIE Z BURACZKAMI, RICOTTĄ I BORÓWKAMI + FILMIK 160

każdy. Należy tylko wymieszać składniki i gotowe. Jest pyszne i nikt nie potrafi się jemu oprzeć a buraczki to tylko zdrowy dodatek do tego ciasta. Ja podałam je z kremem borówkowym co wzbogaciło jego smak. Polecam brownie do kawki lub jako słodką przekąskę(...)KREM BORÓWKOWY :  250 g serka ricotty 100 g borówek 1-2 łyżki miodu                                                                  PRZYGOTOWANIE :  Ugotowane buraczki, ścieramy na tarce i wyciskamy z nadmiaru soku

Kulinarne Fantazje Marioli
Piernikowa rolada z marcepanowym kremem 209

Ciasto biszkoptowe z dodatkiem przyprawy korzennej nie wyrosło mi co prawda tak jakbym oczekiwała, ale niczego to nie zmieniło, rolada wyszła wspaniała. Myślę sobie po cichutku, że to jednak krem zawojował serca domowników;) Biszkopt: 3 jajka 3/4 szkl. cukru 3 łyżki oleju 2/3 szkl. mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 2-3 łyżeczki przyprawy(...)piernika Krem: 400 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 200 g marcepanu kilka łyżek wrzątku 1-2 łyżki soku z cytryny Do nasączenia: 10-12 łyżek gorącej wody 1 łyżeczka miodu 1 łyżka soku z cytryny Polewa: 150 g czekolady mlecznej 3-4 łyżki śmietanki 30% Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, przyprawą korzenną oraz kakao. Białka ubijamy

Smaki Na Talerzu
markizy mleczno-orzechowe 179

Dziś coś dla wielbicieli domowych ciasteczek. Wersja bardziej bogata, bo nie tylko ciastko i krem ale dodatkowo polane polewą z czekolady i masła orzechowego. Nie powiem, że robi się je szybko, choć są łatwe ale dość pracochłonne. Jeśli jednak skusicie się na ich przygotowanie to nie zawiedziecie sie, bo na pewno znikną w mgnieniu oka! Składniki: na ciasto(...)minut, wystudzić.  Mleko i cukier zagotować i wystudzić. Miękkie masło rozetrzeć i miksując dodawać do niego na przemian mleko w proszki i mleko z cukrem. Tak przygotowanym kremem smarować ciasteczka i sklejać po dwa (ostrożnie, bo są dość kruche).  Czekoladę połamać do małej miseczki, dodać mleko i masło orzechowe. W rondelku zagotować wodę, zdjąć z ognia

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Sernik Tiramisu na zimno 745

masę serową: 1 kg twarogu mielonego np. z wiaderka (o temperaturze pokojowej) 4 duże żółtka 3/4 szklanki cukru 1/4 szklanki mocnej kawy 3 łyżki żelatyny 1/2 szklanki gorącej wody Krem śmietanowy: 250 ml śmietanki kremówki 30% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 2 opakowania podłużnych biszkoptów 1 szklanka mocnej kawy (wystudzonej) 3-4 łyżki likieru Amaretto(...)układać na dnie tortownicy, na kształt koła (od największego, do najmniejszego) (fot.1) . Wylać masę serową, wyrównać  (fot.2)  i włożyć całość do lodówki, aż lekko stężeje. Na tężejącym kremie ułożyć drugą warstwę nasączonych kawą biszkoptów  (fot.3) .  Kremówkę i mascarpone przełożyć do miski i miksować razem, aż uzyskamy gęstą masę. Na koniec dodać przesiany cukier puder. Masę śmietanową

Świat Ciasta
Malinowe praliny 142

roztapiamy na najmniejszym gazie. Najlepiej ciągle ją mieszać, ponieważ bardzo łatwo może się przypalić. Jak tylko wszystkie kawałki się roztopią, zdejmujemy ją z gazu i łączymy z musem malinowym. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego lub woreczka foliowego i wstawiamy do lodówki. Krem będzie na początku dość płynny ale po około godzinie w lodówce delikatnie zgęstnieje. Nie będzie twardy tylko raczek

Relaxtime
Krem z białych szparagów z tortellini z kozim serem i oliwą ze szczawiku zajęczego 204

jest zalecany przy chorobach nerek. Szukajcie szczawiku w zacienionych miejscach, w skrajnych przypadkach można go nawet spotkać zimą pod śniegiem.  Składniki na 6 porcji Czas przygotowania: 60 min Krem szparagowy 2 pęczki białych szparagów 1 l bulionu warzywnego 1 cebula 100 ml śmietany 30%  sól, pieprz szczypta gałki muszkatołowej 2-3 łyżek masła Tortellini 200 g mąki pszennej(...)dodajemy pokrojone szparagi, bez główek, smażymy chwilę, mieszamy od czasu do czasu 3. Dolewamy bulion i gotujemy, wrzucamy główki szparagów, gotujemy ok 4 minuty, dolewamy śmietanę i miksujemy na krem, sugeruję przecedzić przez sito, doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową 4. Tortellini - mąkę mieszamy z jajkami i solą, zagniatamy kule, owijamy folią i odkładamy na ok 1 h 5. Szczawik ucieramy

Słodki Kompromis
Krem z zielonego groszku 216

mrożonego groszku, ja często tak robię, bo nieustannie ścigam się z czasem, jeśli jednak dysponujecie swoistym, przedpołudniowym chillout-em to w sezonie na zielone strączki nałuskajcie kilogram i zróbcie krem raz jeszcze....;) Składniki na 4 porcje Czas przygotowania: 25 min 500 g groszku mrożonego 1 cebula 1 por 2 ząbki czosnku 800 ml wywaru warzywnego ok 4 łyżki oliwy(...)oliwek, dodajemy tymianek, kiedy warzywa zmiękną zalewamy bulionem, następnie dosypujemy groszek, gotujemy na średnim ogniu ok 8 min, nie przykrywamy 2. Doprawiamy zupę solą i pieprzem, miksujemy na gładki krem, dolewamy śmietanę 3. Boczek - plastry boczku wędzonego układamy na papierze do pieczenia, przykrywamy drugim arkuszem papieru, dociskamy blachę i pieczemy w 190 stopniach prze ok 15 min, kiedy boczek stanie

Słodki Kompromis
Jaglany krem z otrębami owsianymi i chia 219

Dawno nie było tutaj śniadań, więc dzisiaj mały przerywnik w postaci jaglanego kremu. Dodałam otręby owsiane i nasiona chia, czyli taki stały duet, jeśli chodzi o moje śniadania. Dodatkowo trochę odżywki białkowej o smaku truskawkowym. Do tego mus owocowy i ekspandowany orkisz dla dodania chrupkości i smaczne, ciepłe śniadanie na zimowe dni gotowe ;) Wykorzystałam mleko owsiane (przepis jest więc wegański(...)jest równe mleku owsianemu i zależy, gdzie i jakie kupimy. Gdybym trafiła na początku na niezbyt dobre to zapewne nie spróbowałabym go więcej (na szczęście było inaczej ;)). Jaglany krem z otrębami owsianymi i chia 200 ml mleka owsianego 2 łyżki płatków jaglanych 2 łyżki otrębów owsianych 1,5 łyżeczki nasion chia 1 łyżeczka odżywki białkowej truskawkowej 1 łyżeczka inuliny

FitKot
Tarta na bakaliowym spodzie z domową masą krówkową, mango curdem i bezami z polewą karmelowo - orzechową 167

proste ale wymaga poświęcenia sporo czasu, moja masa gotowała się ponad 3 godziny ale fakt, że przygotowałam ją samodzielnie od podstaw cieszy mnie najbardziej. Smak również bez porównania lepszy. Krem mango curd to w ogóle bajeczna sprawa! Odrobina uwagi i czujności, kilkanaście minut mieszania masy i możecie otrzymać najlepszy krem ze wszystkich dotychczas. Domowa beza to dość trudny temat, kapryśna

Mango Papaja
Wafelki z kremem kakaowo-kajmakowym – najlepsze na świecie! 197

podzielić się z Wami tym przepisem i przy okazji spytać, jak Wy robicie wafelki? W nadzieniu nie ma ani grama Nutelli. Po pierwsze dlatego, że jestem przeciwniczką tego rodzaju kremów a po drugie jest to przepis tradycyjny, a dawniej nie można było […] Artykuł Wafelki z kremem kakaowo-kajmakowym – najlepsze na świecie! pochodzi z serwisu Wiszniówka

Wiszniówka