Dzisiaj pomysł na pyszny krem wegański, idealny do wszelkiego rodzaju makaronów. Charakteryzuje się delikatnym smakiem, w którym wyróżnić możemy nutę bazylii. Krem zawiera dużą ilość białka roślinnego, jak i nienasyconych kwasów tłuszczowych, czy błonnika. SKŁADNIKI : 5 łyżki fasoli mung awokado 1/2 szklanki mleka sojowego 6 łyżek wody 3 listki świeżej bazylii(...)blendujemy z wodą, bazylią i jęczmieniem do zblendowanych składników dodajemy mleko, nasiona chia i przyprawy makaron wrzucamy do gotującej się wody- gotujemy ok 5 min, odcedzamy i podajemy polany kremem
healthy dreamsrazem padło na zupę. I co się okazało, w zupie seler naciowy jest smaczny! :D Właściwie zupełnie zmienił smak, i nie zgadłabym że to to samo warzywo. Do tego krem tak przyjemnie przeszedł orzeszkami… mniam ;) Składniki: 1 duża cebula 1 łyżka oleju kokosowego ½ pęczka selera naciowego 2 garście orzeszków ziemnych 3 szklanki bulionu (około 700-800ml, mniej jeśli(...)dodać ser żółty to trzemy go i wrzucamy do gara z zupką, którą stawiamy z powrotem na kuchenkę. Zajmie to 2 minutki zanim ser się rozpuści, wtedy wyłączamy ogień – krem prawie gotowy! Na samym końcu orzeszki ziemne prażymy na suchej patelni. Podprażone orzeszki kroimy na kawałki, i w takiej formie wrzucamy od razu do ciepłej zupki. TADAM! Już, to takie
Jak gotować i nie zwariowaćdekoracji * 200g czekolady mlecznej * 100ml kremówki Przygotowanie : Wystudzony biszkopt przekroić na 3 części. Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Każdy blat polać odrobiną wody z cytryną, posmarować dżemem i kremem. Złożyć całość, posmarować kremem i wyrównać boki. Zagotować kremówkę, drobno pokroić czekoladę, wymieszać z kremówką. Krem przestudzić. Wylać na górę, boki obłożyć rurkami. Całość udekorować kolorowymi lentylkami. Można tort przewiązać wstążką
Magiczne Życie Martykolejnego dnia miksujemy z ulubionymi dodatkami. U mnie była to nutella, namoczone suszone śliwki i namoczone orzechy nerkowca. Gotową gryczankę podałam ze świeżymi owocami. Uwaga! Nutellę można zastąpić domowym kremem czekoladowym (np. zmiksowane daktyle, banan i kakao lub zmiksowane suszone śliwki z kakao). Składniki (na 2 porcje): 100 gram surowej kaszy gryczanej niepalonej (biała) 100 gram orzechów nerkowca(...)suszonych śliwek 2 łyżki kremu Nutella 1/2 szklanki mleka roślinnego (użyłam mleka z orzechów nerkowca) 1 łyżka miodu lub syropu klonowego lub innego syropu szczypta gałki muszkatołowej świeże owoce do podania: kiwi i świeże śliwki Kaszę gryczaną, orzechy nerkowca i suszone śliwki zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na noc (w osobnych miskach). Rano odcedzamy z wody powyższe składniki
Mango PapajaDziś ciasto dla miłośników ciasta francuskiego i lubiących naprawdę słodkie rzeczy. Wystarczy tylko przygotować trzy składniki i mamy pyszne ciasto. Ciasto francuskie z kremem Składniki: - 3 opakowania ciasta francuskiego - 1 kostka masła - 1 puszka mleka skondensowanego zagęszczonego słodzonego Gostyń Przygotowanie: Ciasto francuskie rozwijamy, obcinamy z każdej strony po 1,5 cm i pieczemy pozostawiony płat w piekarniku(...)dodajemy mleko skondensowane, całość jeszcze miksujemy ok. 10 minut do uzyskania jednolitej, gładkiej i gęstej konsystencji. Upieczony płat ciasta wkładamy do brytfanny i dociskamy dłońmi, na wierzch smarujemy 1/3 kremu. Na górę kładziemy drugie ciasto i postępujemy tak samo jak z pierwszym, tak samo postępujemy z trzecim. Na posmarowane kremem ostatnie ciasto kruszymy upieczone paski ciasta francuskiego. Całość wsadzamy
Kulinarne życieSezon na śliwki jeszcze trwa więc trzeba to wykorzystać, u mnie dziś tarta ze śliwkami. Przepis na masę budyniową znalazłam w internecie. Tarta śliwkowa na kremie budyniowy Składniki na ciasto: - 100 g margaryny Kasi - 150 g mąki - 50 g cukru pudru - 1 żółtko - 1 łyżka śmietany 18% - szczypta soli - pół łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na krem(...)posypana bułką tartą), nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy ok. 10-15 minut w temperaturze 200 stopni. Śliwki myjemy, kroimy na pół i układamy na dnie tarty. Wszystkie składniki na krem miksujemy na gładką masę, wylewamy delikatnie na przygotowaną tarte. Pieczemy 30-40 stopni w temperaturze około 175 stopni
Kulinarne życieprzepisu na maliny , które wykorzystałam do przełożenia...można także wykorzystać frużelinę malinową lub świeże owoce , a nawet jakiś dżem itp.no i do dekoracji użyłam z braku czasu niestety gotowego kremu z proszku. Biszkopt 6 jajek 120 g cukru 100 g mąki pszennej 2 łyżki kakao 4 łyżki zimnej w o dy Masa malinowa 1 galaretka wiśniowa 1 szkl.wody maliny(...)Pianka 7 białek szczypta soli 200 g cukru 500 g śmietanki 30% 7 łyżeczek żelatyny 6 łyżek wody Dodatkowo biszkopty krem do tortów dowolne dekoracje Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodać cukier, dalej ubijać.Do ubitej piany stopniowo dodawać żółtka oraz wodę.Na koniec dodać mąkę wymieszaną z kakao
Moje domowe kucharzeniekostkę, dodajemy do zarumienionej cebuli i zalewamy bulionem. 3. Całość gotujemy ok. 30 min, aż ziemniaki będą miękkie. 4. Pod koniec gotowania dodajemy odsączoną kukurydzę i miksujemy na gładki krem. 5. Krem doprawiamy do smaku przyprawami. Krem jest bogaty w: - błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości, - wielonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z kukurydzy), które działają przeciwkrzepliwie i przeciwnowotworowo. Wartość odżywcza jednej
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachpieczenia, kakao i opcjonalnie cynamon. Ponownie zmiksować. Gotowe ciasto przełożyć do mniejszych foremek. Ja użyłam małych silikonowych w kształcie prostokąta. Piec w 190 stopniach ok. 30 minut. Ostudzić Krem: Serek przełożyć do miski. Dodać cukier i wiórki kokosowe. Wymieszać. Żelatynę rozrobić w minimalnej ilości gorącej wody. Ostudzić. Dodać do kremu i dokładnie wymieszać. Ciasto przekroić na pół i przełożyć gotowym(...)kremem. Wstawić na minimum 2h do lodówki, a najlepiej całą noc, aby masa stężała. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówChrupiące ciasto i budyniowy krem to połączenie jest przepyszne. Ciasto znika migiem. Moja wersja bardzo uproszczona z gotowego ciasta francuskiego i budyniu z proszku. Mam nadzieję, że w końcu skuszę się także na wersję całkowicie domową ale to może za jakiś czas bo coś ostatnio znowu domowy krem budyniowy mi nie wychodzi. składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego, u mnie 2x275(...)więcej. Gotowy budyń wystudzić. Masło utrzeć na puch następnie porcjami dodawać wystudzony budyń. Zmiksować aby składniki się połączyły ale nie za długo. Na jeden płat upieczonego ciasta wyłożyć krem budyniowy. Przykryć drugim płatem ciasta i wstawić do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Kroić ostrym nożem
Monia miesza i gotujepieczenia. Wszystko delikatnie wymieszać łyżką. Foremkę na muffiny (12 gniazd) wyłożyć papilotkami. Każdą napełnić ciastem do 3/4 wysokości. Piec w 200 stopniach C około 15 minut. Po upieczeniu wystudzić. Krem 600 ml śmietany kremówki (36%) cukier ( według własnego smaku) 1 łyżeczka żelatyny Śmietanę ubić wraz z cukrem na sztywno. Żelatynę zalać trzema łyżkami wody i odczekać aż napęcznieje. Lekko(...)podgrzać, wymieszać i wlać cienkim strumieniem do śmietany stale ubijając. Z babeczek ściąć górę i przekroić ją na pół/ Każdą babeczkę udekorować kremem i włożyć w krem dwie połówki ściętej góry tak , aby utworzyły skrzydełka motyla. Posypać kolorową posypką. babeczki motylki
O kuchni z uczuciemcukrem i ciągle mieszając gotować na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje.Ostudzić. Masło zmiksować na puszystą masę, dodawać po łyżce ostudzonego budyniu i miksować do uzyskania jednolitej konsystencji kremu. Krem wyłożyć na ostudzony placek makowo-kokosowy. Przygotować i ostudzić espresso (można użyć dowolnej kawy - rozpuszczalnej lub sypanej ważne, żeby była kawa). Biszkopty moczyć w kawie i wykładać na ostudzony krem
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniesmaki i upodobania: babcia kocha tradycje, tata lubi eksperymentować z przyprawami, mama stawia na innowacje, a Maluchy wolą delikatne smaki, koniecznie z dodatkiem groszku ptysiowego. Chcemy pokazać, że zupy krem Proste Historie mogą stanowić idealną bazę do przygotowania zupy dla każdego. Wystarczą odpowiednie dodatki, przyprawy, aby dopasować zupę do siebie ! ZADANIE: K onkurs opiera się na zupach krem(...)trzewi i starał się zagnieździć tam na dłużej. Naiwnie myślał, że ma szanse wygrać walkę z gotującym się, magicznym wywarem. Lecz jego nadzieje były płonne! Zielony, intensywny w smaku krem , chwytał go za gardło i nie pozwalał dowolnie harcować. W tym dniu wszystkie Małe Głody , schowane gdzieś głęboko w swoich kryjówkach, musiały uznać porażkę. - To co gotujemy następnym razem? - przerwała
Grunt to przepis!Temu tortowi nie można się po prostu oprzeć. Kruche orzechowe blaty i krem czekoladowy, chciałoby się powiedzieć duet idealny. Słodki, czekoladowy po prostu pyszny, idealny na wyjątkowe okazje. Bomba kaloryczna to jest z pewnością, ale kawałeczek nikomu nie zaszkodzi. Jeśli jeszcze nigdy nie robiliście spróbujcie koniecznie, będziecie zachwyceni. Blaty: 6 białek 1 szklanka cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)pieczenia odrysowujemy trzy okręgi o średnicy 22 cm, rozsmarowujemy na nich równomiernie masę bezową. Wstawiamy wszystkie do piekarnika i pieczemy ok 70 minut w 150 st. C Krem: 400 g serka mascarpone, schłodzonego 400 g nutelli 100 g mlecznej czekolady Miksujemy mascarpone z nutellą, gdy się połączą dodajemy przestudzoną rozpuszczoną czekoladę i miksujemy do połączenia. Kremem smarujemy bezowe blaty
Cynamonowe szczęścieKiedy za oknem jest zimno i szaro mamy ochote zjeść coś pożywnego i rozgrzewającego. Pikantny krem z cukinii z dodatkiem mleka kokosowego i kaszy jaglanej jako "zagęstnika" jest idealna zupą na jesienne dni. Zupę podaję z niewielką ilością czarnego ryżu, który świetnie do niej pasuje. Być może przepis wygląda dość dziwnie ze względu na dodatek jednocześnie kaszy i ryżu(...)bardziej mylnego. Kasza jaglana ma bardzo delikatny smak i w takim pikantnym i aromatycznym zestawieniu jest niewyczuwalna, a świetnie zagęszcza zupę. Często stosuję ją w zupach-kremach w tym celu. Jej dodatek podnosi też prozdrowotne właściwości zupy. 6-8 porcji - papryczka chili - 2 ząbki czosnku - kawałek imbiru (ok. 2 cm) - 2 szalotki - pół łyżeczki mielonej kolendry - 2 łyżeczk
Simple Dish