Delikatne ciemne ciasto, banany i lekki krem śmietanowy. Takie jest właśnie słodki kopiec kreta. Ciasto bardzo ładnie się prezentuje i smakuje naprawdę pysznie:) Dzieci się nim zajadają, zresztą dorośli też nie pogardzą! tortownica o śr. 24cm Biszkopt: 3 jajka, 1/2 szklanki cukru, 6 łyżek mąki pszennej, czubata łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki(...)mąkę wraz z proszkiem oraz kakao. Na koniec dodać olej. Wylać na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę o śr.24 cm, piec ok. 25 min w temp. 160st. Ostudzić. Krem: 1/2 l śmietanki 30%, 4 łyżki cukru pudru, 2 łyżki żelatyny, 3 duże banany. Śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Żelatynę rozpuścić w trosze wrzącej wody, ostudzić
Z miłości do słodkościpyszne rurki podwójnie kawowe podane z łagodną kawą, idealne na miłe rozpoczęcie sobotniego dnia SKŁADNIKI Ciasto: 125 g masła, 1 ½ szkl. mąki, ½ szkl. śmietany, szczypta soli Krem kawowy: 1 szkl. mleka, ½ szkl. cukru, 1 budyń waniliowy, 200 g masła, 3 łyżeczki kawy mielonej Subtil , 3 łyżki likieru kawowego Dodatkowo: 1 białko, 2 łyżki cukru kryształ, 3 łyżki masła(...)owijamy ciastem zaczynając od góry, nakładając ciasto na siebie. Białko lekko ubijamy. Rurki owinięte ciastem smarujemy białkiem a następnie posypujemy cukrem. Pieczemy ok. 15-18 min w 180 stopniach. Krem kawowy: Kawę zaparzamy w ¾ szkl. wrzątku. Odcedzamy na sitku, studzimy. Mleko zagotowujemy z cukrem (1/3 szkl. mleka odlewamy). Odlane mleko rozrabiamy z budyniem, dodajemy do gotującego mleka, zagotowujemy, studzimy. Miękkie
słodki bratekPrzepis na curd z marakui chodził za mną od dawna. Marakuja to owoc o niezwykłym smaku, który uwielbiam. Curd z marakui można wykorzystać do deserów, lodów i jako krem do tortów. Odkąd zrobiłam pierwszą porcję curdu , nie upłynęło kilka dni i już następna porcja chłodziła się w lodówce. Curd z marakui jest niebywale smaczny. Wyjadam curd prosto ze słoika. Spróbujcie(...)kukurydzianą skrobię w reszcie soku z cytryny, dodaj żółtka, białko i energicznie wymieszaj. Następnie dodaj jajeczną masę do owocowego puree i cały czas mieszając podgrzewaj curd, nie gotuj! Kiedy krem zacznie gęstnieć dodaj masło mieszając. Gotowy curd jest gęsty i błyszczący. Wylej curd na miseczkę, przykryj folią i ostudź. Smacznego! The post Curd z marakui prosty przepis na krem appeared
codojedzeniacukru Pół łyżeczki proszku do pieczenia Pół opakowania cukru waniliowego 150g mąki pszennej 100g masła Galaretka: 600g malin (mogą być mrożone) 3 malinowe galaretki 3 szklanki wrzącej wody Krem śmietankowy: 500ml śmietany kremówki 250g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Beza: 3 białka 150g cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Ciasto kruche: Składniki zagnieść ręcznie, lub zmiksować, owinąć folią i schłodzić(...)Ciasto wystudzić Galaretka: Galaretki rozpuścić w wodzie, przestudzić, wymieszać z malinami. Odstawić do lodówki do lekkiego stężenia i taką galaretkę wyłożyć na ciasto, wyrównać i schłodzić w lodówce. Krem: Wszystkie składniki ubić ze sobą do powstania gęstego kremu, Wyłożyć na wychłodzoną galaretkę. Beza: Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier, pod sam koniec dodać mąkę ziemniaczaną. Formę
Idę coś wszamaćsztuk) : Babeczki : szklanka mąki pszennej tortowej 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki oleju 2 jajka 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 230 gramów szpinaku rozmrożonego i rozdrobnionego Krem: 500 ml śmietanki kremówki 1 śmietan-fix konfitura jagodowa /1 łyżka cukru pudru + 1 cukier wanilinowy Przygotowanie: Babeczki: Jajka zmiksować z cukrem, stopniowo dodawać olej cały czas(...)głębszy kolor babeczek. Foremkę na muffiny wyłożyć papilotkami i rozdzielić między nie ciasto. Piec w temperaturze 180*C przez ok. 30 minut. Ostudzić i ściąć góry babeczek, pokruszyć. Krem: Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodać śmietan-fix, 2 łyżki konfitury, lub cukry. Krem wyłożyć na babeczki, obsypać pokruszonym ciastem. SMACZNEGO
Malinowo w kuchniKrem angielski to wykwintny dodatek do ciast, deserów, sprawdzi się także sam w sobie- podany z owocami. SKŁADNIKI: - 4 żółtka - 150 ml tłustego mleka - 150 ml tłustej śmietanki (słodkiej) - 2 łyżki ekstraktu waniliowego - 4 łyżki cukru ŻÓŁTKA UBIJ Z CUKREM , potrwa to kilka minut, żółtka staną się prawie białe. W rondelku zagrzej mleko, śmietankę i ekstrakt, kiedy zacznie wrzeć(...)odstaw z ognia aby się lekko przestudziło. BARDZO MAŁYMI PORCJAMI dodawaj mleko do żółtek ciągle energicznie mieszając. Masa nie może się ściąć. PRAWIE GOTOWY KREM przelej do rondelka i postaw na mały ogień, podgrzewaj ciągle mieszając. Po kilku minutach zgęstnieje i zrobi się błyszczący. KREM ANGIELSKI możesz podawać na ciepło lub na zimno. Smacznego
Kuchnia bezglutenowa Lolimiodowiec :) rozpływa się w ustach, kusi kremem, zachęca orzechami skąpanymi karmelem, ...dobra koniec rymowania... po prostu pyszny, sycąco-słodki kawałeczek rozpusty, przełamany kwaśnym smakiem powideł, a no i zapomniałabym mięciutkie miodowo-kruche ciasto, prawie jak biszkopt :) Składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej 200 g margaryny 200 g cukru 2 jajka 2 łyżki miodu(...)łyżka sody oczyszczonej Masa orzechowa: 200 g posiekanych orzechów włoskich 100 g cukru 120 g margaryny/masła 2 łyżki miodu 50 ml śmietanki 30% Krem: 3 szklanki mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szklani cukru 1 cukier wanilinowy 2 żółtka 250-300 g masła Dodatkowo: 400 g powideł śliwkowych Przygotowanie
Malinowo w kuchniKrem z bananów i pasty sezamowej to hit mojego wiosennego domu. Dodatkowo wzbogaciłam go o kwiaty forsycji które mają rutynę taką samą co rutinoscorbin tyle tylko że naturalną. Kwiaty forsycji mają w sobie również moc witaminy C oraz obniżają poziom cukru we krwi czyli zajadajmy je na zdrowie. Można je suszyć, dodawać do potraw, co tam chcecie, jedzcie i ładujcie(...)organizm, budujcie odporność. Kwiaty mirabelki do tego pięknie pachną więc zajadamy. Krem zajadamy sam albo z naleśnikami, ja zjadam porcję po bieganiu, jak chcecie i lubicie, jest pyszny. Krem bananowo - chałwowy z kwiatami forsycji i mirabelki. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieklasyczna przygotowana z ryżem lub makaronem też nam smakuje, to tą mój Mąż był zdecydowanie bardziej zachwycony. Zwłaszcza dodatek zapiekanki go zaskoczył, ale przysięgam Wam, że w połączeniu z kremem pomidorowym była naprawdę pyszna! Składniki: Dla 4 osób 6 skrzydełek 1,5 litra wody 2 ziela angielskie 1 liść laurowy 1 marchewka 1 korzeń pietruszki 2 ząbki czosnku 3 łyżki(...)czosnek, orzeszki sojowe, obrane mięso ze skrzydełek oraz świeżą bazylię. Gotujemy do miękkości pomidorów, po czym dodajemy śmietankę rozmieszaną z przecierem pomidorowym oraz mąką. Po zagotowaniu miksujemy na gładki krem i doprawiamy solą oraz pieprzem. 3. Zapiekanki: Płat ciasta francuskiego dzielimy na 4 kwadraty o boku ok 12cm, z reszty wycinamy 8 cienkich pasków i dzielimy je na pół
Kuchnia w czekoladzieszklanki oleju rzepakowego 1/2 szklanki mleka MASA Z KIWI: 500 g kiwi (około 8 szt) 1/4 szklanki cukru 2 szklanki wody 1 budyń śmietankowy 2 galaretki o smaku kiwi KREM ŚMIETANKOWY: 1 1/2 szklanki śmietanki 30% 1 galaretka kiwi 1 szklanka wody DEKORACJA: Maczek mango z linii Decorada Delecta Wszystkie składniki na ciasto czekoladowe powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę(...)środku położyć przycięty, czekoladowy krążek. Galaretkę rozpuścić we wrzątku i wystudzić. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno i kiedy galaretka będzie już tężeć zmiksować ją razem z ubitą kremówką. Krem wylać na ciasto i wyrównać. Zanim stężeje wysypać okruszki ciasta czekoladowego i lekko docisnąć. Dodatkowo na wierzch posypać maczek mango od Delecty. Odstawić do całkowitego stężenia. Smacznego :) Kategoria
https:KKuchniaMniamsernikowego 1 szklanka cukru 1 cukier o smaku cytrynowym Delecta 4 jajka 2 łyżki soku z cytryny 4 łyżki wiórek kokosowych 2 budynie śmietankowe 5 plastrów ananasa z puszki Krem: 200 g śmietany 30% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru maczek tutti frutti od Delecty 2 plastry ananasa listki mięty Sposób przygotowania: 1. Masło roztapiamy i studzimy. Herbatniki(...)mieszamy z masą. Masę przekładamy do foremek i wypełniamy je do pełna. Pieczemy w 170 stopniach przez 30 minut i studzimy. 3. Śmietankę ubijamy razem z serkiem na gładki krem, dodajemy cukier puder i dokładnie miksujemy. Gotowym kremem dekorujemy muffinki. Ananasa kroimy w małe kawałki i wkładamy na czubek każdego serniczka, posypujemy maczkiem tutti frutti i dekorujemy listkami świeżej mięty
Na Ciasteczkowych Papierachwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Krem jest i dealny do przekładania wafli tortowych i ciast. Sprawdzi się również przy przyrządzaniu innych deserów. 250g masła 3 żółtka 1 szklanka cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżki kakao 1 kieliszek alkoholu (wódka, spirytus) Masło utrzeć na puch i wymieszać z alkoholem. (Alkohol sprawi, że krem w późniejszych(...)etapach nie zważy się.) Dodać cukry i mieszając po jednym żółtku. Na końcu wsypać kakao i dokładnie połączyć z kremem
Di gotujerodzicami i braku atrakcji u cioci. Wymyśliłam, że zrobimy wspólnie babeczki. W lodówce chłodziło się już ciasto zagniecione wcześniej, więc szybko wylepiłam nimi foremki i upiekłam oraz przygotowałam puszysty krem. Później już wspólnie zabrałyśmy się do napełniania babeczek i dekorowania ich kolorowymi posypkami. Dziewczynki były bardzo zadowolone, na ich umorusanych w kremie buziach malowały się uśmiechy, po marudzeniu i niezadowoleniu(...)dodajemy jeszcze trochę mąki). Chłodzimy w lodówce przez co najmniej godzinę. Następnie wylepiamy ciastem foremki do babeczek (tym razem metalowe) i pieczemy w 180 st. C na złoty kolor. Krem: 3 białka sok z 1/2 cytryny 1 1/2 szkl. cukru 1 szklanka wody 1 łyżka octu kolorowe posypki do dekoracji ( użyłam kuleczek zbożowych w różowej skorupce od Delecty) Z wody
Cynamonowe szczęściebyła trochę ponadwymiarowa. Poradziłam sobie tak, że w efekcie zrobiłam ciasto mniejsze (upieczone przekroiłam na pół w szerokości) i wykorzystałam połowę zawartości torebki z proszkiem do zrobienia kremu. Jeszcze wystarczyło mi na posmarowanie cienko kremem wierzchu ciasta, a na to zrobiłam lukier z mlekiem kokosowym. Lukier kokosowy: pół szklanki cukru pudru 2-3 łyżki mleka kokosowego Wszystko(...)dokładnie utrzeć i polać wierzch ciasta na którym był krem
Proste PotrawyKrem z dyni i batatów 2016-04-08 09:48:22 Ilość porcji: 6 Podczas ostatnich zakupów zobaczyłam kilka ogromnych skrzyń z dyniami. Pospiesznie skierowałam się w ich kierunku, gdyż co roku wyczekuję na nie z niecierpliwością. U nas w Irlandii pojawiają się bardzo późno, tuż przed Halloween i równie szybko znikają. Koło dyni leżały skromnie bataty, które choć(...)pozoru bywają duże to przy tych pomarańczowych, dużych głowach marnie wyglądały. Patrząc na ten zestaw od razu wpadłam na pomysł, aby krem z dyni połączyć z batatami. Wrzuciłam kilka ładnych dyń do koszyka i dorzuciłam bataty. W drodze powrotnej myślałam nad przepisem. Tak właśnie powstał przepis na tą jesienną, kremową i rozgrzewającą zupę. Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania
Wędrówki po kuchni