Włoski deser, który podaje się mocno schłodzony. Nasączone kawą i likierem amaretto biszkopty oraz puszysty krem z jajek, cukru i serka mascarpone. Całość posypana kakao. Składniki na 2 pucharki: 12 biszkoptów Savoiardi 2 jaja 250 g mascarpone 2 łyżeczki cukru 3 łyżki likieru amaretto 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej kakao do oprószenia Kawę zaparzyć w filiżance i pozostawić do ostygnięcia(...)kawy dodać amaretto, wymieszać i zanurzać w niej biszkopty (nie za długo, aby się nie połamały) i ułożyć z nich w pucharkach jedną warstwę, potem nałożyć warstwę kremu i posypać kakao. Powtórzyć układanie kolejnych dwóch warstw, tak aby na górze deseru był krem z mascarpone. Schłodzić w lodówce co najmniej 4 godziny i podawać posypane kakao
wyzwania kuchennedwóch tortownic o średnicy 18 cm,wyłożonych papierem do pieczenia, posypanym po wierzchu odrobiną bułki tartej. Piekę w piekarniku nagrzanym na 150-180 stopni ok 25-30 minut. KREM "na oko": ok. 350 ml śmietanki kremowej 30% ok. 200 g serka mascarpone ok. 2-3 łyżki cukru pudru ok. 1-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej dodatkowo zmielonej na drobniutki proszek Wykonanie(...)Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier, zmiksować. W drugiej misce rozmiksować serek mascarpone, który należy połączyć z ubitą kremówką. Na koniec dodać kawę i zmiksować kilka sekund. Krem wstawiamy na chwilkę do lodówki.Przepis z głowy własnej - choć nie sądzę, żebym była nowatorką w takim połączeniu. Dodatkowo: 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego kilka łyżek konfitury wiśniowej z całymi owocami
Blondynka Gotujeporze roku ciasta z jabłkami smakują zdecydowanie najlepiej;)) Dlatego też często u nas goszczą. Tym razem sięgnęłam po stary, sprawdzony przepis na biszkopt z masą jabłkową, delikatnym kremem budyniowym i puszystą pianką z białek...forma 23x33 cm Biszkopt:3 jajka, 3 łyżki cukru, 3 łyżki mąki pszennej.Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Stale ubijając dodawać(...)małym ogniu około 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Na koniec dodać żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody, dobrze wymieszać.Ciepłą masę wyłożyć na zimne ciasto, ostudzić.Krem budyniowy:3 żółtka, 1/2 l mleka, czubata łyżka mąki ziemniaczanej, 250g masła lub margaryny, 1/2 szklanki cukru pudru, cukier waniliowy, łyżka żelatyny, 3 łyżki
Z miłości do słodkościprzepis na bardzo proste ciasto Snickers, niebawem już zaś zdradzę Wam przepis na bogatszą i bardziej pracochłonną wersję tego ciasta. Dzisiejszy Snickers składa się z kruchego ciasta przełożonego kremem budyniowym oraz chrupiącymi orzechami na wierzchu. Ciasto jest baaaardzo pyszne, śmiało może znaleźć się na liście ciast świątecznych...Kruche ciasto:3 szklanki mąki pszennej, 150g masła, 2/3 szklanki cukru(...)drobno posiekać. Masło stopić wraz z cukrem i miodem, dodać orzechy. Wymieszać i ciepłą masę wyłożyć na nieupieczony blat ciasta. Piec około 10-15 minut w temp. 180st. Ostudzić.Krem budyniowy:3 szklanki mleka, szklanka cukru, 2 budynie śmietankowe bez cukru, 250g masła. W 1/2 szklance mleka rozrobić budynie. Resztę mleka zagotować wraz z cukrem
Z miłości do słodkościlubicie mieć bardzo czyste dzieci to nie jest przepis dla Was, bo usmarowana, szczęśliwa czekoladowa buzia gwarantowana. Ilość sztuk: 10 lizaków Składniki: Lizaki: 150g biszkoptów (mogą być wyschnięte) 70g kremu czekoladowo-orzechowego 50g mascarpone 10 patyczków od lodów* Polewa: 150g gorzkiej czekolady Łyżeczka masła Kolorowa posypka *Patyczki otrzymałyśmy od zaprzyjaźnionego sklepu spożywczego. Jeśli ktoś nie ma możliwości zdobycia(...)sposób to może je zastąpić np. papierową słomką. Biszkopty kruszymy na mniejsze kawałki w dużej misce. Dodajemy krem oraz serek i wszystko ręcznie mieszamy. Następnie formujemy kulki nieco większe niż orzech włoski. Kulki umieszczamy w zamrażalce na około 30 minut. Po wyjęciu wbijamy patyczki od lodów. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Lizaki delikatnie obtaczamy w rozpuszczonej czekoladzie, posypujemy posypką
Kolizje Smakówtarce o grubych oczkach i połączyć z ciastem ciemnym. Wymieszać. Ciasto przelać do natłuszczonej blaszki o wym. 27x35cm. Piec około 50-60 minut w temp. 180 st. Ostudzić. Krem: 1/2 l mleka, cukier waniliowy, szklanka cukru, 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki mąki pszennej, 250g masła lub margaryny. 3/4 mleka zagotować(...)masa. Wyłożyć ją na wystudzone ciasto. Dodatkowo: galaretka truskawkowa, 1 opakowanie okrągłych biszkoptów, 50g gorzkiej czekolady. Przygotować galaretkę według przepisu na opakowaniu i ostudzić. Na kremie poukładać biszkopty, jeden obok drugiego. Całość zalać tężejącą galaretką i odstawić w chłodne miejsce, by galaretka całkiem zastygła. Czekoladę stopić na parze, przestudzić i zrobić na cieście kropki
Z miłości do słodkościbańce drąży, to nie ma bata, że kiedyś wydrąży. Dziś w końcu udało się pomysł wcielić w życie, a raczej w zupę. Tacosy wprawdzie kitowe ze sklepu, ale krem od A do Z kukurydziany. Z ostrością nie przeginałam, bo cyckuję cały czas i nie chcę, aby Gizmo dziurę w pampersie wypierdział. A Stwórca i tak zawsze doprawia podług siebie. kukurydza(...)Voila! Jak to czasem warto poczekać na odpowiedni moment. Sklepowe półki uginają się od świeżej kukurydzy, a Durszlak kusi akcją. Mam nadzieję, że przepis się spodobał. Rzutem na taśmę krem proponuję ;) *Cytat pochodzi z meksykańskiego odcinka "Boso przez świat 1. Meksyk. Największe miasto świata
bastalenaWspaniały sernik o ciekawym smaku i chrupiącym spodzie Składniki - 150 g masła - 3 łyżki kremu toffi (miałam z Deluxe )ok 100 g - 3 łyżki słonecznika w karmelu - 1 opakowanie wafelków familijne 180 g - 1 kg sera w wiaderku - 1 galaretka pomarańczowa - 2 łyżki żelatyny - 2 galaretki amarantowe - 1,5 szklanki malin - 1 szklanka cukru Sposób przygotowania 1. - Masło rozpuścić(...)kremem toffi w rondlu dodać słonecznik - Wszystko wymieszać z pokruszonymi wafelkami - Masą wyłożyć dno tortownicy zostawić do ostygnięcia - Tortownica 26 cm 2. - Galaretkę pomarańczową i żelatynę rozpuścić w 2/3 szklanki wody - Galaretki amarantowe rozpuścić w 600 ml wody 3. - Do sera dodać cukier miksować aż się rozpuści - Dodać zimną galaretę rozpuszczoną z żelatyną
W królestwie smaków Beatytermoobiegiem). Po upieczeniu wyłączyć piekarnik, uchylić bardziej drzwiczki i pozostawić do wystygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać mascarpone i dokładnie zmiksować. Na dwa blaty nałożyć przygotowany krem i ułożyć warstwę pokrojonych owoców (w moim przypadku były to truskawki). Blaty ułożyć jeden na drugim. Na wierzch nałożyć trzeci, który tylko musnąć kremem i ułożyć na nim owoce
Kuchnia w opałachmamy czasu nawet wymyślać co będzie na obiad a co dopiero go robić i jeść... Najwspanialsze są skrajne połączenia, takie jak te - Delikatny krem o charakternym smaku, które powstają w tempie błyskawicy. Kremowa rozkosz dla podniebienia w 30 minut. Wyczarowana w mgnieniu oka zupa krem z czarnej rzepy , zniknęła jeszcze szybciej, niż trwała jej produkcja. Zachwyciła, otuliła wszystkie
Wypisz Wymalujmieszankę i gotujemy gęsty budyń cały czas mieszając. Garnek zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do ostudzenia. Do ostudzonego budyniu dodajemy po łyżce masła miksujemy ,aż do otrzymania puszystego kremu. Krem przekładamy na galaretkę i wkładamy na minimum 3h do lodówki a najlepiej na całą noc. Smacznego
Cukier&PuderDzisiaj przepis na pyszną i o wiele zdrowszą wersję ciasta czekoladowego, z pysznym kremem z nerkowców, cudownie pachnącym miodem wrzosowym oraz ciecierzycą, która idealnie smakuje również na słodko. Niedawno dostałam do wypróbowania od firmy miody polska kilka pysznych produktów i muszę przyznać, że bardzo pozytywnie zaskoczyła mnie ta firma, miody już po wyciągnięciu z pudełka zachwycają pięknymi opakowaniami, mają(...)konsystencję i cudowny smak, a co najważniejsze w ich asortymencie można znaleźć bardzo oryginalne miody np miód wrzosowy mój zdecydowany faworyt o pięknym zapachu, smaku i wspaniałej konsystencji przypominającej krem toffi. Jeśli chcecie zapoznać się z innymi miodami oraz ich właściwościami zdrowotnymi zapraszam na stronę - miody polska Składniki : - puszka ciecierzycy - 1 jajko - szklanka nerkowców - 1/3 szklanki kakao
zdrowa vege kuchniaaromatycznej od przypraw. Daję Wam słowo - groch włoski posypany solą i ulubionymi przyprawami (np. papryką) jest lepszy i zdrowszy niż chipsy i orzeszki! A podany z aksamitną zupą-krem świetnie zastąpi groszek ptysiowy czy grzanki. Siłą dzisiejszej zupy jest różnorodne i niebanalne przybranie. Kwaśno-orzechowy sos tahini pięknie przełamuje słodkawą marchewkę, ciecierzyca dodaje treści i chrupkości, a natka pietruszki oraz(...)miseczce wymieszaj pastę tahini, sok z cytryny i szczyptę soli. Dodaj 1-2 łyżki wody, aby uzyskać konsystencję przypominającą rzadką śmietanę. Zmiksuj zupę na gładki krem przy pomocy blendera. Rozlej do misek. Podawaj z sosem tahini, chrupiącą ciecierzycą, posiekaną natką pietruszki oraz za'atarem do posypania. Niech każdy przybierze swoją zupę według uznania :) Smacznego! *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź
Chilli Czosnek i Oliwatrochę za wysoki, więc mamy dwa ciasta: BRZDĄCA I PTASIE MLECZKO Z TRUSKAWKAMI I GALARETKĄ. Choć następnym razem wykorzystam ten biszkopt tylko do brzdąca: przekroję i przełożę tym śmietanowym kremem dodatkowo zapewne będzie jeszcze pyszniej. Przepis znalazłam w internecie, ale musiałam go zmodyfikować. SKŁADNIKI: U piec biszkopt przekroić jak ostygnie. Masa śmietanowa: 1 litr śmietany(...)kremówki 30 % 6 płaskich łyżek cukru 2-3 łyżki kakao 2 cukry waniliowe 3 płaskie łyżki żelatyny Jeśli chcecie dwukrotnie nałożyć krem trzeba wziąć 1 i 1/2 porcji. WYKONANIE: Zagotować śmietanę z 6 łyżkami cukru , cukrem waniliowym i 2-3 łyżkami kakao Ugotowaną śmietanę ostudzić i wstawić do lodówki na 10-12 godzin Na drugi dzień ubić
Kuchnia BeatyWszyscy zachwycają się tym kremem, nazywany jest królem wśród francuskich deserów- bardzo prosty, a w swoim smaku doskonały. Jak wiecie słodkości wcale nie są moją najmocniejszą stroną, ale postanowiłam zmierzyć się z tym kremem! SKŁADNIKI: 500 ml. śmietanki 36% 5 żółtek 1/5 szkl. cukru laska wanilii WYKONANIE: Do garnka wlewamy śmietankę, rozcinamy laskę wanilii, wyjmujemy nasiona, całość wkładamy do śmietany
Kuchnia Beaty