puch. Białka ubijamy na sztywną pianę dodając pod koniec resztę cukru. Żółtka łączymy z mascarpone – nie ubijamy mikserem, łączymy łyżką. Do masy dodajemy ubite białka i dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Biszkopty namaczamy pojedynczo ( nie może za bardzo namoknąć! ), układamy warstwę, nakładamy porcję kremu, rozprowadzamy. Układamy kolejną warstwę biszkoptów i kolejną warstwę kremu. Powtarzamy do wykończenia składników. Wkładamy
Ostra na Słodkoforemki o wymiarach 18 cm x 25 cm wyłóż krakersami. Na krakersy wyłóż cały krem. Następnie ułóż kolejną warstwę krakersów. Na wierzch wylej krówkę. Krówkę można lekko rozpuścić aby łatwiej ją rozprowadzić. Na krówce rozłóż banany. Ubij śmietankę z creme fraiche lub mascarpone i pokryj całe ciasto. Wierzch posyp płatkami migdałów. Wstaw ciasto do lodówki na godzinę. Smacznego
codojedzeniaOrzeszki przekładamy do foliowego worka, tłuczkiem rozbijamy na drobne kawałki, wafelki kruszymy. Mascarpone i śmietankę umieszczamy w misce, miksujemy do uzyskania sztywnej masy. Odkładamy 1/3 masy, dodajemy do niej 1 łyżkę cukru pudru, dokładnie mieszamy. Odstawiamy. 2. Do pozostałej części kremu dodajemy połowę orzeszków, pokruszone wafelki i 2 łyżki masy kajmakowej. Dokładnie mieszamy. 3. Na blaszce 24x24 wyłożonej papierem
Szefowa kuchniłyżce). Gdy cukier i śmietana połączą się ze sobą to na sam koniec dodać mascarpone oraz zmiksowaną dynię. Delikatnie wymieszać. Formę do tiramisu (np. duże naczynie żaroodporne) wyłożyć delikatnie namoczonymi biszkoptami (należy je namoczyć w kawie, z obu stron). Następnie wyłożyć połowę kremu, całość posypać gorzkim kakao, ponownie namoczone biszkopty (ułożone odwrotnie niż na spodzie - spójrz na moje zdjęcia
Ugotowaćherbatników 1 kieliszek malibu Sposób wykonania: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Przestudzoną dodajemy do serka mascarpone i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Herbatniki rozkruszamy na drobne kawałki. W pucharku/ szklance na przemian układamy herbatniki, które nasączamy odrobiną malibu (około 1 łyżeczki), następnie krem i herbatniki. Smacznego
Smaki Nataliizrobić 2 razy lub dodatkowo użyć gazy, by pozbyć się wszystkich). Białka ubijamy na sztywno. Mascarpone miksujemy, stopniowo dodajemy ubite białka i na koniec mus z kiwi. Herbatniki łamiemy w drobne kawałki i wkładamy do szklanek/pucharków do 1/3 wysokości, ostrożnie łyżką nakładamy krem. Na wierzch dorzucamy po kilka ziarenek granatu (lub mogą też być porzeczki), wkładamy po 1/2 herbatnika
Kolorowy Przepisownikwyłączonego piekarnika, by jeszcze troszkę podeschła. 2. 150g truskawek dokładnie blendujemy i łączymy z serkami mascarpone za pomocą miksera. Do masy dodajemy pokrojone na małe kawałki pozostałe truskawki, borówki oraz odciśnięte z nadmiaru soku wiśnie. Bezę wyciągamy z piekarnika, ściągamy górny papier, rozsmarowujemy krem i zwijamy, odrywając powoli papier od spodu. Gotową roladę posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy truskawkami. Przed
Kuchnia w czekoladzieżurawiny 2 łyżki jagód goji 3 łyżki płatków białej czekolady Sposób przygotowania: Śmietankę ubijamy, dodajemy mascarpone, ksylitol oraz ziarenka z laski wanilii. Wszystko razem mieszamy. Musli łączymy z płatkami owsianymi oraz kukurydzianymi. Do każdego słoika dajemy na spód po łyżce musli, przykrywamy warstwą kremu waniliowego i ponownie posypujemy musli. Banana kroimy na plasterki i tworzymy z niego kolejną warstwę, którą
Kuchnia w czekoladzieNastępnie dodać śmietan-fix i ubić aż śmietana będzie gęsta. Do ubitej śmietany dodać serek mascarpone i szybko zmiksować aż śmietanka połączy się z serkiem. 2 galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody. Truskawki przekroić na pół. Na jeden blat biszkoptu wyłożyć cały krem śmietanowy i przykryć go drugim. Na górze ułożyć truskawki. Na końcu wylać galaretkę, która zaczyna lekko
Amatorka kuchennaubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Śmietankę łączymy bardzo delikatnie z mascarpone, na koniec dodajemy startą skórkę z cytryny. Biszkopty moczymy w naparze z kawy z dodatkiem amaretto (biszkopty bardzo szybko nasiąkają). W prostokątnym naczyniu układamy warstwy: - nasączone biszkopty - krem - nasączone biszkopty - krem Całość posypujemy obficie kakao i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego
kgwjanczewopodanej porcji wychodzi 6 porcji;) Letni deser z owocami Składniki: opakowanie biszkoptów 150 g serka mascarpone 300 ml śmietany 30 % 2 łyżki cukru pudru owoce (borówki i granat) Przygotowanie: Mocno schłodzoną śmietankę i serek umieszczamy w naczyniu, wsypujemy cukier i ubijamy, aż powstanie krem. W pucharkach układamy biszkopty (mogą być nasączone w kawie lub alkoholu - co kto lubi), dajemy
Lawendowe Niebowodzie cukier- wedle uznania Wykonanie: Żelatynę rozpuścić w 1/4 gorącej wody, pozostawić do przestygnięcia. Serek mascarpone dokładnie zmiksować z kawą oraz cukrem. Kremówkę ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą serową. Gdy żelatyna przestygnie, wlewać ją do masy cały czas miksując. Gotowy krem schłodzić w lodówce
Krakowskie smaki Aniwrzątkiem, żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem do białości, następnie porcjami dodawać serek mascarpone i rum. Z białek ubić pianę i dodać do masy, wymieszać delikatnie. Biszkopty namoczyć w kawie, banany pokroić w plastry. W pucharkach układać warstwami biszkopty, banany i krem Schłodzić w lodówce przez co najmniej 4 godziny. Przed podaniem posypać kakao
Jadło i czytadłołyżeczki kakao i 1/2 łyżeczki cukru pudru kilka orzechów włoskich do dekoracji WYKONANIE: serek mascarpone mieszamy z kajmakiem, dodajemy posiekane orzechy,mieszamy, śmietankę ubijamy na sztywno pod koniec ubijania dodajemy łyżkę cukru pudru, następnie dodajemy po łyżce ubitą śmietanę delikatnie mieszając, gotowy krem kładziemy na krążek bezy, przykrywamy drugim krążkiem, smarujemy resztą kremy, dekorujemy orzechami, posypujemy cukrem
Kuchnia BeatyTo jeden z najbardziej efektownych, a zarazem prostych do zrobienia deserów. Pavlova, czyli beza z kremem śmietankowym i świeżymi owocami to deser, który wywołuje westchnienie, cieszy
WiszniówkaW ubiegłoroczne Święta Wielkanocne miałam okazję zrobić „Czekoladowe ciasto z kremem i jajeczkami”, z przepisu Doroty Świątkowskiej. Zawsze uważałam się za
Słodki PomysłDziś prezentuję Wam muffinki trochę inspirowane świątecznymi mazurkami. Babeczki o smaku kakaowym okraszone są pysznym kremem kajmakowo-mascarponowym. A co najważniejsze wytrzymają w lodówce kilka dni
Diteczgalaretki truskawkowe kardamon mielony Masa budyniowa: 4 budynie waniliowe bez cukru 1l mleka 170 g masła/margaryny 1 szkl cukru dodatkowo: 200 ml śmietany 30% 250 g sera mascarpone 3 łyżki cukru cukier waniliowy czekolada herbatniki Z litra mleka odlewamy ok 300 ml. Większą część mleka zagotowujemy ze szklanką cukru i masłem/margaryną. W pozostałej części rozrabiamy budynie(...)odstawiamy aby wystygło. Kiedy mus truskawkowy zaczyna się delikatnie ścinać, a krem budyniowy jest chłodny wylewamy na budyń nasze truskawki i przykrywamy warstwą herbatników. Całość wstawiamy do lodówki, aby dobrze nam zastygło. Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym pod koniec dodając ser mascarpone. Całość przykrywamy bitą śmietaną, świeżymi truskawkami i czekoladą
Malinowe PocałunkiJeśli chcemy zrobić szybki, dość efektowny i smaczny deser to wykorzystajmy gotowe kruche babeczki. Można już teraz je kupić i przygotować np. na nadchodzące święta Bożego
Proste Potrawy