Owoce świetnie smakują jedzone osobno i bez dodatków. Czasem mam ochotę na nieco inne, bardziej odświętne podanie owoców. Z serka mascarpone i jogurtu można zrobić bardzo przyjemny i niezbyt ciężki krem. Żeby coś chrupało dodałam po jednym ciastku pełnoziarnistym. Można je zastąpić granolą domowej roboty. Składniki: owoce leśne (jeżyny i maliny) 250 g serka mascarpone 250 g jogurtu greckiego(...)płynnego miodu lub syropu z agawy 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) ciasteczka pełnoziarniste lub granola ( przepis tutaj ) Przygotowanie: Serek mascarpone i jogurt należy schłodzić, a następnie zmiksować. Dodać miód, ekstrakt waniliowy i jeszcze chwilę miksować na jednolitą masę. Wstawić krem na godzinę do lodówki do schłodzenia. Na dno szklanki nałożyć łyżkę kremu, dodać pokruszone ciasteczko, nałożyć następną warstwę kremu
Codziennik Kuchennynamaczam w kilku łyżkach zimnej wody i rozpuszczam w mikrofalówce. Dodaję do musu mango i wstawiam do lodówki aż stężeje lekko. Do miski wlewam śmietanę, dodaję mascarpone, galaretkę mango i ubijam mikserem. Krem wstawiam do lodówki aż zrobi się gęstszy. Nasączenie: Sok z cytryny i wino wlewam do wody przegotowanej zimnej. Galaretka truskawkowa: Konfiturę zmiksowałam blenderem, żeby rozdrobnić kawałki truskawek
wesoła kuchniaczęść pokruszyć do miseczki, większą ułożyć na paterze. Wyłożyć krem (przygotowanie poniżej), wyrównać. Posypać okruszkami ciasta i udekorować owocami (u mnie maliny, borówki, truskawki). Krem 200 ml śmietany 36% 125 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka cukru z wanilią po 1/3 szklanki borówek amerykańskich, malin i pokrojonych w kawałki truskawek dowolna ilość dowolnych owoców do dekoracji
Słodkie inspiracjekoniec rurki obtaczamy w cukrze. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem przez 10-15 minut, do zrumienienia. Krem: 250 ml śmietanki 36% 125 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Śmietankę z serkiem umieścić w misce. Zmiksować do otrzymania gęstego kremu. Pod koniec ubijania dodać cukier. Nadziewać wystudzone rurki. Rurki bez nadzienia
kulinarnyswiatdomicukrem kryształem. Upieczony gorący biszkopt wykładamy na przygotowaną ściereczkę, ściągamy pergamin i gorący zwijamy razem ze ściereczką w rulon. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Składniki na krem: 500 ml śmietany 30%; 500 g serka mascarpone; 70 ml likieru advocat; 3 łyżki cukru pudru; 200 g truskawek; Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem ( może być cukier kryształ). Do ubitej śmietany(...)dodać advocat, delikatnie wymieszać. Następnie dodać serki mascarpone i krótko wymieszać mikserem. Truskawki pokroić w plasterki. Biszkopt na roladę delikatnie rozwinąć, wyłożyć krem ( trochę zostawić do obsmarowania i dekoracji), delikatnie rozsmarować po całej powierzchni biszkopta, rozłożyć truskawki i zwinąć ponownie ( tym razem bez ściereczki:)). Zwiniętą roladę obsmarować pozostały kremem i udekorować według własnego uznania. Włożyć do lodówki na kilka
In my kitchenposiekanej Krem czekoladowy: 100 g czekolady - gorzkiej, deserowej lub pół na pół z mleczną 200 ml śmietany kremówki 30% lub 36% 250 g serka mascarpone cukier puder do smaku - opcjonalnie Wykonanie: Zaczynamy od przygotowania kremu . Czekoladę posiekać. Śmietanę kremówkę przelać do garnuszka, postawić na palniku i mocno podgrzać, prawie do wrzenia, ale nie dopuścić do zagotowania. Zestawić z ognia(...)minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu przełożyć na kratkę, odstawić do wystudzenia. Dekoracja babeczek: Schłodzony serek mascarpone przełożyć do naczynia i krótko go zmiksować ( aby był bardziej gładki ). Do serka dodać schłodzony sos czekoladowy i ubić razem do otrzymania sztywnego kremu. Skosztować i jeśli krem będzie mało słodki, dodać przesiany cukier puder ( ilość wg uznania ) i krótko zmiksować. Gotowy
Opowieści z piekarnikaszklanki mąki pszennej 150 g masła lub margaryny maślanej 3 żółtka 5 łyżek cukru pudru (z czubkiem) 16 g cukru waniliowego Krem: 500 ml śmietany 36% 2 fixy do śmietany 250 g mascarpone 200 g białej czekolady 100 g chałwy waniliowo – kakaowej 100 g borówek Kilka pierniczków Do miski przesiewamy mąkę pszenną oraz cukier puder. Wsypujemy również cukier waniliowy. Dodajemy(...)Musimy obserwować czy brzegi są już zarumienione. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do przestygnięcia. Śmietankę ubijamy na sztywno z z fixami. Dodajemy serek mascarpone i przestudzoną czekoladę. Wszystko miksujemy do połączenia się składników. Kremem napełniamy upieczone i wystudzone babeczki. Wierzch dekorujemy pokruszoną chałwą, borówkami I pierniczkami. Chłodzimy w lodówce
VioletoweKucharzeniebiszkopt wyłożyć na lnianą ściereczką wysypaną miałkim cukrem. Papier lekko skropić zimną wodą i zdjąć z ciasta. Pozostawić do ostygnięcia. W tym czasie przygotować krem śmietankowy: 250 ml śmietanki kremówki lub 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Truskawki do dekoracji Ubić śmietaną lub serek mascarpone cukrem pudrem. Do masy dodać pokrojone truskawki. Wystudzony biszkopt posmarować kremem
Gotujemy i jemydziś chyba najprostsza z nich :) Składniki: Spód: 100 g masła 200 g mąki 4 łyżki cukru pudru 1 żółtko 2 łyżki śmietany 18% Krem: 200 g śmietany kremówki 30 lub 36% 250 g serka mascarpone 2 tabliczki białej czekolady Dodatkowo: 1 granat Wszystkie składniki na spód zagnieść w zwartą kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki(...)stopni i piec jeszcze 10 minut. Ciasto wyjąć i ostudzić. Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i ostudzić. Kremówkę ubić na sztywno. Dodać serek mascarpone i ostudzoną, roztopioną czekoladę i delikatnie wymieszać. Tak przygotowany krem wyłożyć na kruchy spód. Posypać pestkami granatu i włożyć do lodówki na minimum 3 godziny. Smacznego
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!jajek 160 g cukru 130 g mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 60 g kakao 4 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego SKŁADNIKI NA KREM 500 ml śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone 1 łyżeczka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 opakowanie śmietan-fix 100 g gorzkiej czekolady MASA WIŚNIOWA I NASĄCZENIE 700 g mrożonych wiśni bez pestek(...)dobrze wymieszać. Zostawić do ostudzenia. Z uzyskanej masy wybrać wiśnie do osobnej miseczki, a galaretkę wstawić do lodówki żeby nieco stężała. Krem: W misce ubić śmietanę kremówkę stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Do ubitej masy dodać serek mascarpone i śmietan-fix miksując wszystko razem (krótko tylko do połączenia składników. Na koniec wsypać startą na tarce czekoladę i wymieszać szpatułką
Passions hobbies liferodzinką. Mamy dzisiaj gości, więc trzeba również przygotować coś dobrego. Postawiłem znów na tartę, bo to coś co zawsze wychodzi, jest szybkie i przepyszne. Tym razem bananowa tarta z mascarpone. Czego użyłem? Do ciasta: -300 gram mąki TYP550 -200 gram zimnego masła -100 gram cukru -dwa żółtka Wszystkie składniki zagniatamy około 15 minut do uzyskania zwartej kuli, którą wkładamy(...)waniliowy -3 duże banany pokrojone w plastry -serek mascarpone 200 ml Przygotowujemy budyń na mleku i odstawiamy do wystudzenia. Następnie łączymy go ubijając mikserem z mascarpone, bananami i cukrem waniliowym przez około 4 minuty. Krem przekładamy na tartę i odkładamy do lodówki na 4 godziny do ścięcia. Gdy czas nas goni, i chcemy, by szybciej się nam krem ściął dodajemy
BaRepasłyżeczki proszku do pieczenia 2,5 łyżki kakao 3 łyżki oleju Poncz: 1/2 szklanki ciepłej wody 3 łyżki cukru pudru 1/2 cytryny Krem: 500 ml śmietany 30% 300 g sera na serniki z wiaderka 200 g mascarpone 5 łyżeczek żelatyny 1/2 szklanki wody 3/4 szklanki cukru pudru Polewa czekoladowa: 200 g czekolady mlecznej 125 ml śmietany 30% PRZYGOTOWANIE: Biszkopt(...)napęcznieje podgrzewamy ją w kąpieli wodnej. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, następnie dodajemy porcjami ser i mascarpone. Na koniec dodajemy ciepłą żelatynę i miksujemy do połączenia. Składamy ciasto: Dolną nasączoną część biszkoptu przekładamy do formy, makadamy krem i przykrywamy drugą częścią. Delikatnie dociskamy by równo rozłożyć krem. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy śmietanę
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiCiasto: 300g mąki pszennej (użyłam tortowej) 200g zmielonych migdałów 120g cukru 200g schłodzonego masła 1 jajko 1 łyżka kwaśnej śmietany 12% lub 18% Krem: 150ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% 4 łyżki cukru pudru 250g serka mascarpone w temperaturze pokojowej 180g masła orzechowego w temperaturze pokojowej (masła z orzechów arachidowych) 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego Dodatkowo: około 120g dżemu lub konfitury (może(...)wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia. 7. Ostudzone spody do słodkich koszyczków posmarować dżemem lub konfiturą (nakładać tak około 2/3 łyżeczki). Krem: 8. Do miski wlać śmietankę, dodać cukier puder i ubić mikserem. Dodać serek mascarpone i wymieszać mikserem na niskich/średnich obrotach do połączenia składników. Dodać ekstrakt, krótko wymieszać. 9. Na koniec dodać masło orzechowe i znów wymieszać
Mała CukierenkaMieszając co jakiś czas. Gorące przetrzeć przez sitko i mieszając wlać do nich żelatynę. Przestudzić, ale uważać, żeby całkiem nie zastygło. Mascarpone ubić razem z kremówką i wlewać sos malinowy. Na stężałą galaretkę z jagodami wylać odrobinę kremu malinowego. Ułożyć maliny i zalać pozostałym kremem. Powciskać biszkopty i zostawić do całkowitego stężenia. Przechowywać w lodówce. Smacznego :) Kategoria: Bez pieczenia , Ciasta(...)kremem , Ciasta z owocami , Desery , DLA DZIECI , Serniki na zimno , SŁODKO Tagged: galaretka , jagody , kremówka , maliny , mascarpone
https:KKuchniaMniamciasto posmarować, czyli stworzyć ,,izolację" od wilgotnego kremu, który rozmaczałby spód tarty. Składniki na 5 mini tart o średnicy 10 cm: 200 g mąki pszennej 100 g schłodzonego masła 1 jajko 2 łyżki cukru pudru Na wierzch tarty: 130 g jagód (tyle ile pomieści 1 szkl.) 5-10 jeżyn 250 g serka mascarpone 200 ml śmietanki kremowej(...)bieżącą wodą i pozostawić do wysuszenia. Za pomocą miksera ubić schłodzoną śmietankę, dodać cukier puder i nadal ubijać. Gdy śmietanka zaczyna gęstnieć dodawać po łyżce serka mascarpone i ubijać aż powstanie jednolity krem. Wstawić krem na pół godziny do lodówki, aby dobrze się schłodził. Następnie wyłożyć krem na posmarowane konfiturą spody i udekorować jagodami i jeżynami oraz listkami mięty. Smacznego
Codziennik Kuchennyśrednicy 24 cm Źródło Biszkopt: 5 jajek 1/2 szklanki cukru 200 g mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki przyprawy do piernika szczypta soli Krem śmietankowy 500 ml śmietanki kremówki 30% 300 g mascarpone 4 łyżki cukru pudru + pierniki (domowe lub kupne) dżem porzeczkowy likier kokosowy lub pienrikowy gorzka czekolada do oprószenia wierzchu Do miski przesiej mąkę wraz(...)piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu odstaw do przestygnięcia. (Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej). Składniki na krem powinny być schłodzone. Do miski przelej śmietanę, dodaj szczyptę soli i miksuj, aż uzyskasz sztywną pianę, W międzyczasie dodawaj cukier. Następnie dodaj serek mascarpone i przez ok. 20 sekund doładnie wymieszaj go ze śmietaną. WYKOŃCZENIE: Biszkopt przetnij na pół. Jeden blat przełóż
365 dni dookoła kuchni