krem orzechowy - 3576 przepisów (strona:191/239)

Ciasto kajmakowe 621

Ciasto miodowe ciemne i białe przełożone masą kajmakowo-orzechową ,a na wierzchu bita śmietana :) ciasto bardzo dobre a czym ciasta mniej tym lepsze ;) tak jest z ciastami na bazie miodu. Musi swoje odstać,dzięki czemu lekko mięknie .Nie dotarliśmy do efektu " zmiękczenia"- było za dobre ;) Foremka : 28 x 24 cm Temperatura pieczenia: 180C Czas pieczenia: 2 x 20 minut Ciasto(...)płynnego miodu   1/2 kostki masła   2 jajka   3 łyżki kakao   1 łyżeczka esencji waniliowej   1 łyżeczka sody oczyszczonej   szczypta soli Krem 2 szkl. schłodzonej śmietanki 30 % 1 puszka kajmaku 200 g uprażonych orzechów 2 łyżki cukru pudru Sposób przygotowania ciasta : Wymieszać mąkę z sodą i solą. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszysty krem

Różne smaki w kuchni
Tarta na bakaliowym spodzie z domową masą krówkową, mango curdem i bezami z polewą karmelowo - orzechową 141

podstaw cieszy mnie najbardziej. Smak również bez porównania lepszy. Krem mango curd to w ogóle bajeczna sprawa! Odrobina uwagi i czujności, kilkanaście minut mieszania masy i możecie otrzymać najlepszy krem ze wszystkich dotychczas. Domowa beza to dość trudny temat, kapryśna bardziej niż nasza pogoda, ale wszystko co zrobione własnoręcznie cieszy i smakuje najbardziej! Spód bez masła ze zmiksowanych daktyli, śliwek(...)kruchy): 10 daktyli 5 suszonych śliwek 1 szklanka naparu z hibiskusa i liofilizowanych malin (lub herbata earl grey) 1/2 szklanki gotowej granoli np. z tego przepisu 1 łyżka masła orzechowego Domowa masa krówkowa (około 450 ml): 2 szklanki mleka pełnotłustego 1 szklanka cukru 1 laska wanilii lub 1 łyżka ekstraktu z wanilii Mango curd: 1/2 dojrzałego mango 1/2 soku

Mango Papaja
Ciasto anielskie 195

I kolejny mój wypiek z książki Siostry Anastazji "100 nowych ciast". Ciasto pracochłonne, ale upieczenie go jest warte zachodu:) Bałam się, że będzie za słodkie, ale

In my kitchen
Tiramisu z dynią 178

łyżeczki zmielonych goździków 1/4 łyżeczki zmielonego imbiru 1,5 szklanki śmietanki kremówki 30% lub 36% około 300g biszkoptów (najlepiej podłużnych) Do nasączenia: 1 szklanka zaparzonej mocnej kawy 200ml likieru orzechowego (użyłam Soplica Orzech Laskowy) 3/4 szklanki wody 2 łyżki spirytusu (niekoniecznie, ale ja dodałam dla wzmocnienia smaku :)) Dodatkowo: cynamon do posypania     1. Składniki do nasączenia wymieszać. 2. Biszkopty(...)cukier, purée z dyni i przyprawy, wymieszać mikserem na niskich obrotach, aż składniki dobrze się połączą. 4. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno i dodać ją do serka, wymieszać. Połowę kremu rozprowadzić na biszkoptach w blaszce i na wierzchu ułożyć kolejną warstwę nasączonych biszkoptów. Posmarować je pozostałym kremem. Na końcu deser posypać cynamonem i blaszkę wstawić do lodówki na co najmniej

Mała Cukierenka
Tiramisu z dynią 182

łyżeczki zmielonych goździków 1/4 łyżeczki zmielonego imbiru 1,5 szklanki śmietanki kremówki 30% lub 36% około 300g biszkoptów (najlepiej podłużnych) Do nasączenia: 1 szklanka zaparzonej mocnej kawy 200ml likieru orzechowego (użyłam Soplica Orzech Laskowy) 3/4 szklanki wody 2 łyżki spirytusu (niekoniecznie, ale ja dodałam dla wzmocnienia smaku :)) Dodatkowo: cynamon do posypania     1. Składniki do nasączenia wymieszać. 2. Biszkopty(...)cukier, purée z dyni i przyprawy, wymieszać mikserem na niskich obrotach, aż składniki dobrze się połączą. 4. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno i dodać ją do serka, wymieszać. Połowę kremu rozprowadzić na biszkoptach w blaszce i na wierzchu ułożyć kolejną warstwę nasączonych biszkoptów. Posmarować je pozostałym kremem. Na końcu deser posypać cynamonem i blaszkę wstawić do lodówki na co najmniej

Mała Cukierenka
Orzeszki 242

Kruchutkie, delikatne, z nadzieniem czekoladowo-orzechowym... Czegóż więcej nam potrzeba??:)  Ciasto na orzeszki: 3 szklanki mąki pszennej; 200 g masła lub margaryny; 0,5 szklanki cukru pudru; 2 jajka;  1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej; 4 łyżki kwaśnej śmietany; Sodę wymieszać ze śmietaną. Mąkę i cukier puder przesiać przez sito, dodać masło lub margarynę i posiekać nożem. Dodać jajka(...)zagnieść wszystkie składniki na jednolite ciasto. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, następnie włożyć do specjalnej maszynki i usmażyć w niej ciastka. Wystudzić. Nadzienie: 1 duży słoik kremu typu Nutella; cukier puder do posypania; Połówki orzeszków napełnić kremem i zlepiać po dwie. Gotowe orzeszki delikatnie posypać cukrem pudrem. Uwagi: 1 szklanka = 250 ml. Zamiast kremu Nutella można orzeszki nadziać

In my kitchen
Co to jest chrupka do tortu? 47

który wprowadza element chrupkości w torcie. Chrupka może być wykonana z różnych składników, takich jak prażone orzechy, czekolada, chrupkie płatki kukurydziane, czy pokruszone ciastka, które dodaje się między warstwy kremu, aby wzbogacić smak i teksturę tortu. Chrupka do tortu ma wysokość około 4 mm. Jak zrobić chrupkę do tortu? Podstawową wersję chrupki można zrobić, prażąc na suchej patelni orzechy(...)stwardniała. Jeśli potrzebujesz przechować chrupkę przez dłuższy czas, przechowuj ją w szczelnie zamkniętym pojemniku, aby zachowała swoją chrupkość. Jak zrobić chrupkę do tortu z Nutellą? Chrupka do tortu z kremem czekoladowym, czyli z Nutellą będzie pysznym i intensywnym przełamaniem – zwłaszcza dla tortów owocowych. Nutellę należy podgrzać, aby miała bardziej płynną konsystencję (jednak Nutella nie może być zbyt ciepła

Via Gusto
Snikers 167

jadłam je kilkukrotnie, ale swoją wersję upiekłam dopiero całkiem niedawno i zupełnie nie wiem dlaczego tak długo z tym zwlekałam, bo ciasto jest pyszne. Zresztą z połączenia miodowych blatów, kremu budyniowego, kajmaku i orzechów nie może wyjść nic pysznego jak tylko pyszne ciasto. Ciasto: 4 i 1/2  szklanki mąki pszennej  1/2 szkl. cukru  2 jajka 2 żółtka(...)każdą rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na wielkość blaszki (moja ma 23x33 cm). 2 placki pieczemy w 170 st. C przez ok 15- 20 minut - na złoty kolor Polewa orzechowa: 300 g ulubionych orzechów (mogą być ziemne, ja miałam mało więc pomieszałam z włoskimi) 1/2 kostki masła (100 g)masła 1 łyżka cukru 3 łyżki miodu  Masło z miodem

Cynamonowe szczęście
Tort bezowy z musem malinowym 369

Madzia w ostatni weekend miała swoje święto z tej właśnie okazji powstał tort bezowy z musem malinowym. Delikatny, chrupiący i rozpływający się w ustach. Mus malinowy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Potrawy na Sylwestra i Karnawał 176

curry Rillettes z łososia Śledzie z marynowanymi grzybkami i ogórkami Pracochłonne lecz warte wysiłku Kokosowe krewetki z salsą mango-habanero Łosoś w galarecie Bakłażan i papryka z pastą orzechową Aromatyczny pasztet z selera Rolada z indyka z suszonymi pomidorami Chrupiące polędwiczki kurczaka z pieczonymi ziemniakami Pieczone pierogi z mięsem Chicken Pie Babka ziemniaczana Wegeburgery z marchewką Piróg biłgorajski Zupy jedzone(...)zupa z soczewicy i bulguru Grochówka na wędzonych żeberkach Kwaśnica na gęsinie Zupy jedzone w dniu następnym, wzmacniające osłabione siły i żołądek: Congee - zupa ryżowa Rosół lubczykowy Zupa miso Krem z białych warzyw Zupa jarzynowa z quinoa i wodorostami Pierożki wonton z aromatycznym bulionem Dietetyczna zupa z dyni i imbiru Congee z tofu, miso i glonami Bulion warzywny Dietetyczny krem

Codziennik Kuchenny
Mój pomysł na mini deserki i recenzja chłodziarki wolnostojącej Electrolux 116

drugie jednocześnie, ale spokojnie wystarczy podwoić składniki i przygotować np. jeden wybrany deser. Powiem Wam po cichu, że te truskawkowe były pyszne, takie bardziej fit, ale te kawowo orzechowe to prawdziwe niebo w gębie i na pewno będą robione nie raz, zwłaszcza że kawy i orzechów laskowych mam pod dostatkiem (tylko nie ma komu ich łupić). Fit deserki truskawkowe: 250g(...)pudrem, miksujemy. Wylewamy po równo na przygotowane spody z ciasteczek. Wstawiamy do lodówki by lekko stężało, a następnie wykładamy gęstniejący mus truskawkowy. Pozostawiamy w lodówce na minimum godzinę. Kawowo- orzechowe deserki z bananem: 12 okrągłych, małych biszkoptów 1 mała filiżanka espresso 200ml śmietanki 30% 120g mlecznej czekolady 150g mascarpone 1 duży banan 3 łyżki orzechów laskowych 1 opakowanie Kinder Bueno

Kuchnia w czekoladzie
Tosty z mango i domową nutellą z koktajlem truskawkowo-pomarańczowym 173

Pomysł na bardzo owocowe i słodkie śniadanie. Orzeźwiający zmysły koktajl i do tego chrupiące tosty z aromatycznym mango i własnoręcznie robioną, bardzo orzechową nutellą. Czy można lepiej rozpieścić nasze kubki smakowe o poranku? ;p Wykonanie owocowego koktajlu Oczyść i umyj owoce. Zmiksuj truskawki z kilkoma listkami mięty, kawałkami pomarańczy i ewentualnie arbuzem. Udekoruj listkami mięty. Składniki 1 pomarańcza(...)Roztop czekoladę z olejem kokosowym w kąpieli wodnej lub w mikrofali i wlej mieszankę do mielonych orzechów. Dodaj szczyptę soli, cukier, kakao i odrobinę mleka. Miksuj do uzyskania gładkiego kremu – możesz dodać odrobinę mleka lub wody, gdy będzie za gęsty. Przełóż do słoika i wstaw do lodówki, żeby stężał. Obierz mango i pokrój je na plasterki. Na patelni grillowej zgrilluj

Eat me! Fit me!
CIASTO KASZTANOWE Z PRALINĄ ORZECHOWĄ 160

Pamiętacie, kiedy pierwszy raz w życiu oglądaliście te zdjęcia ? Kiedy drżały i pociły się Wam dłonie? Kiedy Wasz oddech przyspieszał? Kiedy serce zaczynało mocniej bić, a

GRUBY WAŁEK
Owocowy krem jaglany - wegański i bezglutenowy :) 166

jedwabiste kremy. I właśnie ten drugi deser mam dzisiaj dla Was. Z udziałem przesłodkich proszków na bazie owoców (choć jeden zawiera także warzywo) australijskiej marki Unicorn Superfoods przygotowałam owocowy krem jaglany w dwóch smakach.  Produkty Unicorn Superfoods są świetne do naturalnego zabarwiania różnych potraw, nadawania oryginalnego smaku i zdrowego urozmaicania diety. Są wegańskie, bezglutenowe, naturalne, bez zbędnej chemii(...)Składniki (2 porcje): 100 g kaszy jaglanej  220 ml napoju roślinnego (u mnie sojowy) 100 g banana  1 łyżka syropu z agawy  20 g masła orzechowego (u mnie z nerkowców)  1 łyżkaTropicana Blend (Unicorn Superfoods) 1 łyżka Antioxidant Blend (Unicorn Superfoods)  Przygotowanie: Kaszę jaglaną podprażaj przez ok. 5 minut w suchym rondelku. Następnie opłukaj

Zdrowie na języku :P
477. Kukurydziany budyń bananowy 131

Kukurydziany budyń bananowy z masłem orzechowym i miodemOk. Jeden sprawdzian już za mną, jeszcze tylko dwa, kartkówka, Bóg wie co jeszcze i święta. Damy radę :D Składniki:ok.300ml mlekabanan(ok100g?)30g mąki kukurydzianej szczypta cynamonu, aromat waniliowyew.cukier3/4 mleka wstawiam na palnik.Banana miksuję i dodaję do mleka. Resztę mleka mieszam z mąką i cynamonem i wlewam do zagotowanego mleka(...)małym ogniu i gotuję kilka minut do zgęstnienia, często mieszając..Ps. Ostrzegam, konsystencja tego budyniu różni się od takiego zwykłego, tą porównałabym bardziej do jakiegoś kremu

More food, love and dreams
Deser z granatem i orzechowym krokantem 265

panele, tapety ścienne - ciągle coś wybieram, zmieniam i próbuję się odnaleźć w świecie wykańczania wnętrz. Szkoda tylko, że nowa kuchnia pozostaje w sferze dalekich planów ;) Wracając do deseru - delikatny krem śmietankowy, połączony z chrupiącymi orzechami, udekorowany lekko kwaśnymi ziarenkami granatu. Pychotka :) Polecam! Składniki: 200 g śmietany 30% 1 łyżka cukru pudru 200 g mieszanki orzechów włoskich, laskowych i migdałów(...)rozpuści. Dodać orzechy i dokładnie wymieszać. Podprażać kilka minut, aż orzechy nabiorą złotej barwy. Wystudzić i pokruszyć. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Na dno pucharków wyłożyć krokant orzechowy, następnie warstwę śmietanki, z wierzchu posypać ziarenkami granatu. Smacznego

Domowa cukiernia Ewy

Proponowane wyszukiwania