krem mascarpone - 5274 przepisów (strona:55/352)

Krucha tarta z kremem i truskawkami 163

Pyszna krucha tarta kremem z serka mascarpone i białej czekolady z truskawkami i galaretką. Składniki: Ciasto kruche: 220 gram mąki pszennej 70 gram cukru pudru 3 żółtka 100 gram masła Krem: 250 gram serka mascarpone 100 gram białej czekolady Dodatkowo: 1 kilogram truskawek 1 galaretka truskawkowa tłuszcz do formy Sposób przygotowania: Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche , zawijamy w folię(...)smarujemy tłuszczem , wylepiamy rozwałkowanym ciastem ,nakłuwamy widelcem .Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 15-20 minut. Serek mascarpone przekładamy do miski , miksujemy . Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy do serka miksujemy . Krem wykładamy na upieczonej tarcie .Truskawki kroimy w plasterki , układamy jeden koło drugiego tak żeby nachodziły na siebie. Galaretkę rozpuszczamy

Bajeczna Kuchnia
Tarta z kremem rabarbarowym i maracują 228

mąki pszennej   80 g cukru pudru 2 żółtka kilka kropli soku z cytryny Krem rabarbarowy: 130 ml soku z rabarbaru ( wyciskałam sokowirówką ) 250 g cukru pudru   70 g masła   5 żółtek 10 g żelatyny 250 g mascarpone Dodatkowo: 2 maracuje WYKONANIE: Zimne masło pokroić w kostkę, mąkę połączyć z cukrem pudrem. Do mąki dodać masło i żółtka(...)małym ogniu, nie przerywając mieszania. Po tym czasie krem powinien lekko zgęstnieć. Dodać namoczoną żelatynę - dokładnie wymieszać. Odstawić do całkowitego wystygnięcia. Zimny curd rabarbarowy zmiksować z serkiem mascarpone na gładki krem. Kremem wypełnić tartę. Na wierzchu ułożyć wydrążony miąższ z maracui.   Smacznego

kolorowotorcikowo
Tarta dyniowa 165

dyniową: - 430 g pieczonej dyni - 500 g serka ricotta - skórka starta z 1 pomarańczy - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 140 g cukru - 2 jajka - 1/2 łyżeczki cynamonu Składniki kremu – dekoracja: - 150g serka mascarpone - 2 figi - 40g cukru pudru Forma do tarty 25 cm. Przygotowania naszej tarty zaczynamy od upieczenia dyni. Do tarty użyliśmy dyni hokaido, którą kroimy na kawałki(...)jeszcze krótko miksujemy i gotową masę wykładamy na podpieczony spód tarty, a następnie wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy ok. 35 minut. Gdy tarta nam wystygnie przygotowujemy krem. Miksujemy serek mascarpone razem z cukrem a następnie dodajemy obrane figi. Tak przygotowanym kremem dekorujemy nasza tartę i gotowe Smacznego

Kuchenne Wariacje
Czekoladowe ciasto z buraczkami i dynią 390

100g czekolady gorzkiej (70%) 100g masła 200g buraków ugotowanych 1 łyżeczka octu 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżeczki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody KREM Z DYNIĄ: 250 mascarpone 200g śmietanki 30% 1/4 szklanki cukru pudru 200g puree z pieczonej dyni np hokkaido 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki brandy 3 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki wody POLEWA(...)wodzie, a następnie rozpuścić. Puree z upieczonej dyni połączyć razem z cynamonem, alkoholem. Odłożyć łyżkę dyni do dekoracji, a do reszty wlać przestudzoną żelatynę. Zimną kremówkę i mascarpone ubić na sztywny krem dodając pod koniec ubijania cukier puder. Połączyć z dynią. Wystudzone ciasto czekoladowe przekroić na pół i przełożyć kremem dyniowym. POLEWA: w garnuszku zagotować cukier puder z wodą

https:KKuchniaMniam
Torcik Herbaciany 178

jajka kl L 1/2 szkl mąki pszennej tortowej 1/4 szkl cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub proszku budyniowego bez cukru 2 łyżki oleju Krem herbaciany z mascarpone: 125 g mascarpone 80 ml śmietanki 30-36% 3 czubate łyżki cukru pudru 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny napar z herbaty teekanne fruit love o smaku malin(...)wszystko i  wylewamy do natłuszczonej, i wysypanej bułka tartą blaszki. Pieczemy w 180 stop przez około 20-25 minut Upieczony biszkopt studzimy, a następnie przekrawamy w pół. Krem herbaciany z mascarpone 2. Herbatę zaparzamy w 1/2 szkl wody. Następnie napar podgrzewamy i rozpuszczamy w nim żelatynę i odstawiamy do przestudzenia. 3. Śmietankę wraz z mascarpone umieszczamy w wysokim naczyniu

Gotowanie...to proste !
Kremowy deser z frużeliną truskawkową i biszkoptami 159

łyżeczka żelatyny w proszku 3 łyżki cukru (lub do smaku, zależnie od owoców) 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody Krem: 150 g serka mascarpone 200 ml śmietanki kremówki sok z 1/2 cytryny 1 łyżka cukru pudru Dodatkowo: biszkopty ladyfingers świeże truskawki sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka cukru pudru 2 łyżki wody(...)owoców dodać napęczniałą żelatynę, wymieszać i postawić znów na palnik, podgrzewać już tylko do momentu całkowitego rozpuszczenia żelatyny, już nie zagotowywać. Pozostawić do ostudzenia i lekkiego stężenia. Przygotować krem: schłodzony serek mascarpone i schłodzoną śmietankę kremówkę umieścić w misie miksera i ubić na gęsty krem, dodać sok z cytryny, dosłodzić cukrem pudrem i zmiksować. Z wody, soku z cytryny

Kocham..lubię..gotuję..
Tort bezowy Dacquoise z orzechami i migdałami 174

Beza: 7 białek 300 g cukru 2 łyżki brązowego cukru 1 łyżka soku z cytryny 8 sztuk daktyli pokrojonych na małe kawałki kilka drobno posiekanych orzechów   Krem:   250 g mascarpone 0,5 l kremówki 30 -36 % 200 g kajmaku 0,5 szklanki posiekanych orzechów 0,5 szklanki pokrojonych daktyli + opcjonalnie granat na wierzch         Przygotowanie(...)wyłożone papierem. Najlepiej wcześniej narysować sobie dwa równe koła. Bezę suszymy w nagrzanym piekarniku w tem  140 stopni 90 min. Bezę studzimy i w tym czasie przygotowujemy krem. Śmietanę kremówkę, mascarpone i kajmak wlewamy do miski i miksujemy. Spokojnie możecie to zrobić kremówka się ubije bez problemu. Kiedyś mama kazała mi zawsze ubijać kremówkę oddzielnie i dopiero potem dodawać

Lili w kuchni
Pomarańczowe ptysie z kruszonką 330

Ptysie pieczone z kruchym ciastem na wierzchu, które równomiernie przykrywa wierzch tworząc chrupiącą i słodką kruszonkę. Wypełnione kremem na bazie serka mascarpone o intensywnym smaku pomarańczy. CIASTO NA PTYSIE: 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mleka 60 g masła lub margaryny 2 jajka szczypta soli KRUSZONKA: 100 g masła 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru KREM POMARAŃCZOWY(...)proszku budyniowego. Ugotować gęsty budyń, zdjąć z ognia i dobrze wymieszać z rozpuszczoną galaretką. Odstawić do wystudzenia, kontrolując gęstość. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić razem z serkiem mascarpone, a następnie zmiksować z budyniem. Przełożyć krem do rękawa cukierniczego z końcówką dużej gwiazdy i napełniać przekrojone ptysie. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Babeczki i muffinki , Desery , eklerki Tagged: budyń , galaretka , kremówka , kruszonka

https:KKuchniaMniam
Bakaliowiec z kremem pomarańczowym 97

Takie ciasto zrodziło się w mojej głowie – bakaliowiec z kremem pomarańczowym. Pyszne czekoladowe ciasto, mnóstwo dodatków, a do tego świetny krem pomarańczowy zwieńczony odrobiną czekolady… Składniki na ciasto: 1 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 szklanka jogurtu naturalnego 2 jajka 3/4 szklanki oleju Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml Dodatkowo(...)śmietanki 30 % 200 g mascarpone 1 łyżka cukru pudru Sok i skórka otarta z 1 pomarańczy 3 kostki czekolady Śmietankę ubijam, następnie dodaję do niej cukier puder i na połowę mascarpone. Miksuję, następnie dodaję drugą część mascarpone i ponownie miksuję. Na koniec dodaję sok i skórkę z pomarańczy i krótko miksuję do połączenia się składników. Krem wykładam na wystygnięte ciasto

Słodki sentyment
Bakaliowiec z kremem pomarańczowym 296

Takie ciasto zrodziło się w mojej głowie – bakaliowiec z kremem pomarańczowym. Pyszne czekoladowe ciasto, mnóstwo dodatków, a do tego świetny krem pomarańczowy zwieńczony odrobiną czekolady… Składniki na ciasto: 1 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 szklanka jogurtu naturalnego 2 jajka 3/4 szklanki oleju Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml Dodatkowo(...)śmietanki 30 % 200 g mascarpone 1 łyżka cukru pudru Sok i skórka otarta z 1 pomarańczy 3 kostki czekolady Śmietankę ubijam, następnie dodaję do niej cukier puder i na połowę mascarpone. Miksuję, następnie dodaję drugą część mascarpone i ponownie miksuję. Na koniec dodaję sok i skórkę z pomarańczy i krótko miksuję do połączenia się składników. Krem wykładam na wystygnięte ciasto

Słodki sentyment
Ciasto porzeczkowy raj. 245

jajek szczypta soli 1 szklanka cukru 1 szklanka maki pszennej 3 łyżki maki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek wiórek kokosowych Na krem: 900 ml. śmietany 30% 250 g. serka mascarpone 1 czubata łyżka cukru pudru 1 mały słoik dżemu z czarnej porzeczki (miałam swojski w słoiczku po musztardzie) Dodatkowo: wiórki kokosowe do dekoracji Wykonanie: Białka ubić(...)wymieszać łyżką. Gotowe ciasto, przełożyć na prostokątną blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, 25-30 minut. Zostawić do wystudzenia. Śmietankę ubić na krem, dodać mascarpone i cukier puder. Zmiksować. Na koniec dodać dżem i zmiksować do połączenia składników. Biszkopt przekroić na dwa blaty. Na dolny blat, wyłożyć większą część kremu. Przykryć drugim blatem

Agusiowe smakołyki
Fantazyjne desery z kremem biscuits crunchy 242

krem Latus, który doskonale nadaje się również do śniadań, przekładania wafli, gofrów, babeczek itd. Jest po prostu pyszny. Polecam! Składniki: (na 2-3 porcje) 250 g mascarpone (z lodówki) 3 czubate łyżki kremu ciasteczkowego Latus – można nabyć w Kuchni Świata preparowany brązowy ryż – po około 2 łyżki na pocję sos wiśniowy do deserów chipsy kokosowe 2-3 kandyzowane(...)świeże wiśnie 4-6 listków świeżej mięty Przygotowanie: Mascarpone wyciągamy z lodówki, przekładamy do miski. Do serka dodajemy 3 czubate łyżki kremu ciasteczkowego, miksujemy do połączenia składników i próbujemy. Smak ciasteczkowy ma być wyczuwalny, ale nie dominujący (deser nie może być mdły), opcjonalnie dodajemy kremu. Na dno pucharków wsypujemy preparowany brązowy ryż. Zalewamy do około 1 łyżką sosu wiśniowego. Następnie

Słodkie okruszki
Babaczki tiramisu 156

nawiązujących do tego pysznego włoskiego deseru. Zasady przy babeczkach są takie same jak przy tradycyjnym przepisie – podstawą jest miękki biszkopt nasączony likierem kawowym z kroplą Amaretto, krem to oczywiście słodkie mascarpone przełamane gorzką posypką z kakao. Ładna forma babeczek to ich dodatkowy atut – idealnie nadają się na eleganckie przyjęcie. Składniki (na 12 babeczek): 3 jajka 6 łyżek cukru(...)wlewamy śmietankę i zaczynamy miksować na wolnych obrotach. Następnie stopniowo zwiększamy obroty miksera i dodajemy cukier puder. Miksujemy, aż śmietana jest mocno sztywna. Następnie dodajemy po łyżce mascarpone i miksujemy na gładki krem. Gotowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego i ozdabiamy nim muffinki zgodnie z upodobaniem. Wierzch posypujemy kakao.   Muffinki możemy od razu podawać albo schłodzić w lodówce

Smaczna Strona
Malinowa chmurka 11428

kochać ;) Kruchy spód (możecie zastąpić go ewentualnie herbatnikami lub pokruszonymi ciasteczkami owsianymi wymieszanymi z masłem, jak np. w tym przepisie: Sernik na zimno z malinami (z serka mascarpone) ) połączony z malinami, galaretką, kremem i bezą to prawdziwy raj dla podniebienia ;) W sezonie można użyć świeżych malin, a przez resztę roku sprawdzą się maliny mrożone. Malinowa chmurka jest nieco pracochłonnym ciastem(...)wymieszać, ostudzić, połączyć z owocami. Wstawić do lodówki, by galaretka lekko stężała. Gdy galaretka będzie już nieco gęstniała, wylać ją na kruchy spód, wyrównać, schłodzić w lodówce. Przygotować krem: Śmietanka i mascarpone powinny być porządnie schłodzone (najlepiej kilka godzin). Śmietankę ubijać wraz z cukrem pudrem na najwyższych obrotach, a gdy zacznie gęstnieć, zmniejszyć nieco obroty i dodawać po łyżce mascarpone

Kulinarne Przeboje