krem mascarpone - 5274 przepisów (strona:147/352)

Sernik oreo na zimno 220

masła - 700g twarogu sernikowego - 190g cukru - 3 łyżki soku z cytryny - 1l śmietany 36% - 2 łyżki żelatyny  - 3 łyżki cukru pudru - 250g sera mascarpone Przygotowanie: 1. Należy zmiksować cistaeczka na pisaek (90g cisateczek z kremem i 90g cisteczek bez kremu), dodajemy 5 łyżek roztopinego masła. Wykładamy  dno formy (średnica 23cm) 2. Do twarogu dodajemy cukier, sok z cytryny(...)Jedno opakowanie cisteczek nalezy rozdrobić i dodać do masy. Gotową masę przekładamy do formy. Odstawiamy do lodówki na 30min. 6. Ubijamy 500ml śmietany 36%, dodajemy serek mascarpone i cukier puder. Tak przygotowany krem należ przełożyc do formy. Górę dekorujemy pozostałymi ciasteczkami

Coś z niczego
tarta z masłem orzechowym 144

jeżeli chcecie na bieżąco wiedzieć co słychać na blogu- polub nas na Facebooku :) Składniki Ciasto - 200 g mąki - 100 g masła - 60 g cukru pudru - 1 jajko Krem - 250 g serka mascarpone - 4 duże łyżki masła orzechowego - cukier puder wg uznania (każdy lubi inny poziom słodkości - ja dodałam tylko jedną łyżkę) Do podania: - dwie łyżki Nutelli rozpuszczone w kilku łyżkach(...)pieczemy ok. 25 minut aż ciasto będzie zarumienione. Zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Serek i masło orzechowe i cukier puder miksujemy na gładką masę. Na wystudzony spód od tarty wykładamy krem, posypujemy uprażonymi orzeszkami, polewamy strużkami roztopionej w mleku nutelli i wstawiamy do lodówki na kilka godzin do stężenia. Smacznego

Cook&Love
Kostka szwarcwaldzka 287

Ciasto foremka 25x36 cm: 6 jajek (M) 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 4 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g margaryny Krem: 750 ml śmietany 36% 250 g serka mascarpone 2 fixy do śmietany 2 łyżki cukru pudru 300 g dżemu wiśniowego 1,5 szklanki wiśni ze spirytusu lub likieru 4 łyżki likieru wiśniowego(...)wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 180*C (z termo obiegiem) piekarniku przez 25-30 minut. Studzimy, kroimy na dwa blaty. Krem: Śmietankę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru i fixów. Dodajemy serek mascarpone i mieszamy do połączenia. Pierwszy blat ciasta nasączamy wiśniowym likierem, smarujemy dżemem. Następnie rozkładamy wiśnie ze spirytusu (bez pestek) oraz 2/3 kremu śmietanowego

VioletoweKucharzenie
Tort czekoladowo-figowy z wiśniami 189

suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika. Całkowicie ostudzić, boki biszkoptu delikatnie odciąć od formy nożykiem. Biszkopt podzielić na 3 blaty, po około 2 cm każdy. Składniki na krem czekoladowy: 500 gr serka mascarpone schłodzonego 200 ml śmietany 30% 50 gr gorzkiej czekolady 70 % kakao Śmietanę wlać do garnuszka, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z palnika, dodać połamaną czekoladę, odstawić na 1 minutę(...)ostudzenia, po ostudzeniu schować do lodówki na godzinę, śmietanka musi jednak pozostać płynna. W misie miksera umieścić serek mascarpone, zmiksować lekko i krótko, tak aby ser lekko się napuszył, cały czas miksując powoli wlewać czekoladę ze śmietaną, zmiksować tylko do połączenia. Krem odstawić do lodówki, w celu lekkiego zgęstnienia. Składniki na frużelinę figową*: 400 gr świeżych fig 1 łyżeczka agaru

moj przepis na
Rolada kakaowa z kremem melonowym 172

letnie drinki z palemką. A nawet i lepsze! Biszkopt: 3 jajka szklanka cukru pudru szklanka mąki 1/3 szklanki kakao 1/3 szklanki wody pół łyżki proszku do pieczenia Krem: dojrzały melon 250 g mascarpone 200 g śmietanki 36% pół szklanki cukru pudru gorzka czekolada do posypania      Żółtka oddzielamy od białek, które ubijamy na sztywną pianę. Porcjami dodajemy cukier(...)trochę na wierzch do ozdoby, np. wyciąć różne kształty z plastrów). Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, gdy zacznie gęstnieć dodajemy  mascarpone i chwilę miksujemy. Dokładamy po łyżce musu owocowego, dokładnie łącząc z masą śmietanową. Krem wrzucamy do lodówki na co najmniej godzinę do zgęstnienia (ponownie odpędzając amatorów podjadania).      Przestudzony biszkopt delikatnie rozwijamy ze ściereczki

sama złodycz
Sernik z ciasteczkami Oreo wg Aleex 177

mąki ziemniaczanej • 1 łyżka mąki pszennej • 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii • 1 opakowanie ciastek Oreo ok. 170 g, połamanych na połowę lub na ćwiartki Krem śmietankowy: • 300 ml śmietany kremówki 36% • 200 g mascarpone • 1 łyżka cukru pudru • 1 cukier waniliowy Sposób przygotowania: 1. Przygotować spód: Ciastka i masło włożyć do kubka blendera i zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej(...)sprężysty na wierzchu. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce przez około 12 godzin. 7. Przygotować krem śmietankowy. Wszystkie składniki na krem powinny być schłodzone. 8. Śmietanę kremówkę, cukier waniliowy i serek mascarpone umieścić w misie miksera. 9. Ubić mieszadłami miksera do ubijania białek do momentu otrzymania sztywnego kremu, pod sam koniec ubijania dodając cukier puder. 10. Część

W mojej kuchni
Tort Oreo 170

biszkoptu (będą potrzebne 2) 3 jajka 6 łyżek mąki pszennej (około 65 g jeśli macie wagę) 3 łyżki kakao (płaskie) 3 łyżki mąki ziemniaczanej 9 łyżek cukru Krem czekoladowy 500 g serka mascarpone 800 ml śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru + kwaśny domowy dżem (ja dałam porzeczkowy), 24 sztuki ciasteczek Oreo (więcej, jeśli zamierzacie podjadać ;), 50 g gorzkiej czekolady(...)kruszymy w blenderze. Do nadzienia Oreo dodajemy ok. 100 ml śmietany kremówki i mieszamy do uzyskania w miarę gładkiej konsystencji. Serek mascarpone miksujemy mikserem, dodajemy stopniowo pozostałą śmietanę kremówkę (ok. 700 ml). Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dzielimy krem na 2 równe części. Do pierwszej dodajemy nadzienie Oreo i połowę rozkruszonych ciastek. Mieszamy mikserem lub szpatułką do połączenia składników

Ciastkozercy
pyszne ciasto bananowa chmurka 241

Pieczemy w 140 st. C. przez ok. 60 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. (bezę możemy upiec dzień wcześniej i przykryć ją ściereczką kuchenną). składniki na krem: 250 g serka mascarpone, schłodzonego 500 ml śmietany kremówki, schłodzonej nasionka z 1 laski wanilii 3 łyżki cukru pudru wykonanie: Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier puder i ponownie ubijamy. Serek

Domowy Smak Jedzenia
Tort czekoladowo - malinowy 286

szklanki cukru 1/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki gorzkiego kakao 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu  szczypta soli KREM: 500 g serka mascarpone 500 ml śmietanki kremówki (30% lub 36%) 100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej 300 g malin 4 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny + 1/4 szklanki gorącej wody(...)wystygnięcia. Do miski dajemy serek mascarpone, dodajemy 300 ml śmietanki kremówki, 2 łyżki cukru pudru, wymieszać wszystko mikserem. 1/4 masy przełożyć do osobnej miseczki. Maliny należy zmiksować na gładka masę. przygotowujemy żelatynę (żelatynę łączymy z gorącą wodą i mieszamy) , pozostawiamy do momentu, aż żelatyna będzie letnia (nie może być zimna). Do większej części kremu dodajemy rozpuszczoną czekoladę i połowę żelatyny

Serce zamknięte w formie pyszności
Tort z owocami. 355

23cm ) - wszystkie składniki w temp. pokojowej 5 jajek, 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków - ja użyłam normalny cukier, 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej, 1/4 mąki ziemniaczanej. Krem: 2x500ml śmietanki 30%, schłodzonej, 2x250g mascarpone, schłodzonego, nasionka z jednej laski wanilii, 1 opakowanie śmietan fix, 6 łyżek cukru pudru (u mnie były to większe łyżki - można dodawać według własnego smaku), Ponadto: kompot(...)torownicy. Mój biszkopt wyrósł na tyle, że pokroiłam go na 3 blaty. Jeżeli wyrośnie wyższy, można pokroić go na 4 części.  Krem: Śmietankę ubić mikserem. Pod koniec ubijania dodawać cukier puder, śmietan fix, nasionka wanilii i mascarpone.  Składanie tortu: Na talerzu lub na podstawce, na której ma być tort, kładziemy pierwszy blat ciasta. Należy go nasączyć sokiem

W kuchni u Moniki
CHRUPIĄCA TARTA CYTRYNOWA Z MĄKI ORKISZOWEJ 163

mój mały eksperyment...rześka cytrynowa tarta z okrągłymi herbatnikami w czekoladzie deserowej, na spodzie kakaowym z mąki orkiszowej. Pełna improwizacja! Wyszła krucha i delikatna, z orzeźwiającym kremem cytrynowym z serka mascarpone oraz śmietany kremówki, a do tego herbatniki w czekoladzie deserowej, które przyjemnie chrupią. Przekonajcie się sami 😉   Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej 2 żółtka 3 łyżki cukru

Kuchnia MagdaLeny
CHRUPIĄCA TARTA CYTRYNOWA Z MĄKI ORKISZOWEJ 175

mój mały eksperyment...rześka cytrynowa tarta z okrągłymi herbatnikami w czekoladzie deserowej, na spodzie kakaowym z mąki orkiszowej. Pełna improwizacja! Wyszła krucha i delikatna, z orzeźwiającym kremem cytrynowym z serka mascarpone oraz śmietany kremówki, a do tego herbatniki w czekoladzie deserowej, które przyjemnie chrupią. Przekonajcie się sami 😉   Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej 2 żółtka 3 łyżki cukru

Kuchnia MagdaLeny
Kostka alpejska 491

ajerkoniakiem: 400g masy kajakowej z puszki, 350g masła, 125ml ajerkoniaku, 300g bezików. Ponadto: 500ml śmietanki 30%, 2 łyżki cukru pudru, 250g serka mascarpone, 50g wiórek czekoladowych. Ajerkoniak : Żółtka miksujemy z cukrem pudrem na puszysty krem. Dodać mleko, a następnie spirytus. Odstawić w zimne miejsce na 2-3 tygodnie. Co jakiś czas należy potrząsnąć butelką. Biszkopt : Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo(...)powinny być w temperaturze pokojowej. Masło ubijamy na puszystą masę. Następnie dodajemy po łyżce kajmak, nie przerywając ubijania Śmietana : s chłodzoną śmietankę połączyć z serkiem mascarpone i cukrem. Ubijać wszystko razem do otrzymania gęstego kremu. Wykonanie : Na dno formy wykładamy biszkopt, nasączamy go kawą. Na wierzch wykładamy krem kajmakowy z pokruszonymi bezami. Chłodzimy w lodówce przez 3 godziny

Słodki Zakątek
Słodko-kwaśna pokusa (deser) 123

się naprawdę dobrze prezentować i cieszyć nie tylko smakiem, ale też i wyglądem. Dziś słodko-kwaśna pokusa. Deser, który zjadłam ze smakiem z moją przyjaciółką. Połączenie słodkiego kremu na bazie serka mascarpone i masy kajmakowej z kwaśnym dżemem, syropem z limonki i ciasteczkami francuskimi okazało się przysłowiowym strzałem w 10. Polecam i Wam spróbować. A może macie ochotę na szybką(...)miski przekładamy serem mascarpone, dodajemy kajmak i na początek 2 łyżki zimnej śmietanki. Całość dokładnie mieszamy (ja używam ręcznej trzepaczki) lub miksujemy na małych obrotach. W razie potrzeby dodajemy więcej śmietanki. Na dno małych pucharków/szklanek łamiemy po jednym ciastku francuskim, skrapiamy je syropem lub sokiem z limonki, na to wykładamy nasz kajmakowy krem, następnie dżem z czarnej porzeczki. Wbijamy

Słodkie okruszki
Desery marcepanowe z masą chałwową 142

pszennej typ 500 2 łyżeczki proszku do pieczenia  6 łyżek śmietany (użyłyśmy 18 %)  owoce do zdobienia Masa: 500 l śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 200 g chałwy sezamowej Krem:   150 g gorzkiej czekolady 200 ml śmietany kremówki 140 g masła 280 g cukru pudru   Przygotowanie: Masę marcepanową drobno siekamy (my rozdrobniłyśmy ją w robocie(...)idealnie posłużyły nam do tych deserów. Masa: Śmietanę kremówkę ubijamy. Do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone. Na koniec dodajemy pokruszoną drobno chałwę i delikatnie mieszamy najlepiej rózgą. Tak przygotowaną masę nakładamy na spód ciasta, kładziemy owoce i przykrywamy ciastem.   Krem: Śmietanę kremówkę podgrzewamy i zdejmujemy z ognia. Dodajemy od razu połamaną czekoladę i mieszamy aż się rozpuści

Lili w kuchni

Proponowane wyszukiwania