borgognona a'la Julia Child) Toskański przysmak: focaccia z winogronami (Schiacciata con l'uva) Spaghetti z pesto z buraków (Spaghetti con pesto di barbabietole) Tort czekoladowy z kremem z ricotty i mascarpone (Torta al cioccolato con crema di ricotta e mascarpone) Chleb z ziemniaków bez wyrastania (Pane di patate senza lievitazione) Rozgrzewająca zupa cebulowa (Zuppa di cipolle) Pieczone roladki
La grande e la piccola cuocafali kulinarnych słodkich eksperymentów przyszedł czas na roladę. I to nie byle jaką - nadzianą kremem kasztanowym na bazie mascarpone. W roladach ważne jest dobre upieczenie i przygotowanie biszkoptu - jeżeli się złamie wówczas niestety cała praca idzie na marne :( Dlatego biszkopt pieczemy duży, cienki i miękki a rolujemy go od razu po wyjęciu z pieca. Kolejnym wyzwaniem jest krem - najlepiej delikatny
Milion SmakówKlasyczny włoski deser tiramisu w wersji bez surowych jajek :) Składa się wyłącznie z kremowego mascarpone, śmietany kremówki i warstwy biszkoptów nasączonych aromatycznym espresso. Słodki krem idealnie komponuje się z gorzką kawą i miękkimi biszkoptami. Całość oprószona jest ciemnym kakao. Deser warto przygotować wcześniej i schłodzić przez noc w lodówce. Składniki na 4 porcje: 250 g mascarpone 250 ml śmietanki kremówki(...)biszkoptów 1 szklanka mocnego naparu kawowego gorzkie kakao do oprószenia Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec po łyżce dodawać cukier puder. Do ubitej śmietany dodać mascarpone i zmiksować do otrzymania gęstego, gładkiego kremu. Na spodzie pucharków układać biszkopty namoczone w naparze kawowym, następnie warstwę kremu i ponownie biszkopty. Przykryć pozostałym kremem i obsypać kakao. Schłodzić w lodówce. Smacznego
Chocolate Muffin BlogPieczemy w 140 stopniach przez 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni – suszymy bezę przez 1 godzinę i 15 minut. Krem: 1 szklanka śmietany 30% 250 g serka mascarpone Miksujemy śmietanę, dodajemy serek. Chwilę jeszcze miksujemy. Upieczoną bezę studzimy. Układamy ją na talerzu lub paterze, nakładamy 1/2 kremu i pokrojone w plastry truskawki. Później(...)druga beza, krem i truskawki w połówki Wspaniały deser. Artykuł Beza Pavlova z mascarpone i truskawkami pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plprostu trzeba spróbować! SKŁADNIKI: kruchy spód 100 g masła 1/3 szklanka brązowego cukur 2/3 szklanki mąki 2 czubate łyżki kakao szczypta soli 1 jajko krem 250 ml śmietanki kremówki 250 g serka mascarpone sok z 1 cytryny cukier puder do smaku ( 2-3 łyżki) dodatkowo maliny jeżyny jagody poziomki lub inne ulubione owoce 2-4 beziki pół tabliczki mlecznej czekolady(...)tarty. Nakłuć ciasto widelcem i włożyć do piekarnika, piec ok 25-30 min. Wystydzić. 3. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Wmiksować do niej serek mascarpone. Dodać sok cytryny i cukier puder. 4. Krem równomiernie rozprowadzić na wystudzonym kruchym spodzie. 5. Na wierzchu ułożyć owoce, oraz miętę. Pokruszyć beziki i obsypać nimi tartę. Dodatkowo ciasto można przyozdobić również wzorkami
DefinicjaSmakuWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Tartaletki z najlepszym kruchym ciastem. Na pewno będę do niego wracać. Ciasto wychodzi kruche, delikatne i chrupiące. Krem wykonany z serka mascarpone, śmietany kremówki i białej czekolady. Zrobione z sezonowych truskawek ale równie dobrze można zrobić z innymi owocami np: malinami lub jagodami. Z przepisu wychodzi
Marta Gotujemnie były to: truskawki, maliny, jeżyny, czarne i czerwone porzeczki oraz wiśnie) 500 g śmietanki 36% 500 g serka mascarpone 1 galaretkę (ja użyłam truskawkowej dla podbicia owocowego smaku) cukier puder do smaku - w zależności od oczekiwanej słodkości/kwaśności kremu od 6 do 10 pełnych łyżek (do tortu pokrywanego lukrem plastycznym polecam mniej słodki krem) Do kremu maślanego(...)powyżej. Z tym, że biszkopt pieczemy w mniejszej formie, a masę możemy sobie przygotować w czasie, gdy duży biszkopt jest w piekarniku i później możemy już tylko zamienić blaszki. Krem owoce leśne: Owoce rozmrażamy i 1/2 całych owoców (pozostałe na razie odkładamy np. do miseczki) wraz z sokiem, który wypłynął umieszczamy w niewielkim rondelku. Na początek dodajemy 6 łyżek cukru
Ratunku obiadTiramisu to włoski deser składający się z dwóch warstw biszkoptów nasączonych mocną kawą i warstwą kremu na bazie serka mascarpone. Całość posypana jest startą czekoladą lub kakaem. Ja postanowiłam nieco ten deser zmienić i dodałam do niego wiórki kokosowe oraz białą czekoladą. Całość wyszła niesamowicie pyszna, koniecznie wypróbujcie! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 100 ml śmietanki 30% 2 żółtka(...)cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie dodawać porcjami serek mascarpone i mieszać mikserem na wolnych obrotach (niezbyt długo, żeby masa się nie zważyła). Na koniec dodać ubitą śmietanę. Krótko zmiksować do połączenia składników. 5. Przygotować 4-5 pucharków. Na dnie pucharków ułożyć nasączone w kawie biszkopty. Następnie wyłożyć 2 łyżki kremu. Posypać częścią wiórków kokosowych oraz połową startej czekolady. Warstwy
Danka Pichcispodu na całej powierzchni. Jeśli tak to wyłączamy piekarnik i zostawiamy bezy do wystygnięcia piekarnika. Jeśli nie, zostawiamy jeszcze aż się dosuszą. Krem czekoladowy: · 250g serka mascarpone · 1 tabliczka gorzkiej czekolady · 2 płaskie łyżki cukru Serek(...)mascarpone ubijamy aż będzie gładki, następnie dodajemy cukier i dalej ubijamy aż cukier się rozpuści. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej (w misce nad garnuszkiem z wodą) lub mikrofali i kiedy ostygnie zupełnie, ale wciąż będzie płynna łączymy po łyżce z serkiem. Krem śmietanowy: · 1 litr śmietany kremówki (u mnie 36% z Piątnicy
Bazując na smakublaszkę (moja ma wymiary 23,5 cm na 35,5 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok 30 minut w 170 st. C, a następnie studzimy. Krem: 500 g serka mascarpone 330 ml śmietany 30% 10 cukierków michałki kwaśny dżem (u mnie porzeczkowy) Zimny serek i śmietanę umieszczamy w misie miksera i ubijamy do zgęstnienia, następnie dodajemy pokruszone
Cynamonowe szczęściekawowym kremem Eton mess, czyli deser bezowy z pomarańczami Mini bezy z kremem limonkowym Mini bezy z kremem limonkowym Czas przygotowania: 2,5 godziny + czas suszenia Składniki Bezy: 6 białek (ok. 210 g) szczypta soli 300 g drobnego cukru 1 łyżeczka octu lub soku z cytryny płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej Krem bazyliowy: 250 g kremówki 36% 125 g mascarpone(...)środku. Następnego dnia szykujemy krem. Robimy go i nakładamy tuż przed podaniem bez, inaczej beza nam namoknie i się rozpuści. W misce umieszczamy schłodzone mascarpone i kremówkę. Ubijamy na średnich obrotach, aż do uzyskania gęstego kremu. Na koniec dodajemy cukier puder, sok i skórkę z limonki i miksujemy tylko przez chwilę, aż składniki się połączą. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego
Kulinarne przygody Gatitycukru pudru Edbery umyjcie i łobiercie. [15] Rozpuśćcie szokolada w jaki [16] misce na gorku [17] z wrzōntkym. [18] Ubijcie śmiytōnka, dejcie tam pod koniec cuker puder, mascarpone i porzōndnie wymiyszejcie. [19] Teraz wlyjcie [20] tam ta rozpuszczōno szokolada, trocha pomiksujcie i fertich. [21] Mogecie [22] ta kryjma dać na dōł, a na to edbery, abo i nojprzōd(...)fajnie ułōżcie [24] sie tyn szokoladowy iberaszung [25] . Smacznego:) [1] długi [2] najbardziej [3] jeść [4] o nim [5] upiec jakieś [6] strzelić, zrobić sobie [7] będę pisał [8] krem [9] kiełbasy [10] co potrzeba [11] przynajmniej kilogram [12] serek [13] śmietany [14] łyżka [15] obierzcie [16] jakiejś [17] albo garnku [18] wrzątkiem [19] porządnie wymieszajcie [20] wlejcie [21] gotowe
Chop w kuchnitegoż idealnego w smaku połączenia! :) Kokosowy biszkopt: * wiórki kokosowe- 60 g (lub gotowa mąka kokosowa) * cukier- 60 g * jajka- 3 szt. * mąka ziemniaczana- 1 czubata łyżka Krem kokosowy: * mleko kokosowe- puszka (lub kremówka) * * mascarpone- 3 czubate * wiórki kokosowe- 3 łyżki * cukier- 1 łyżeczka Dodatkowo: * truskawki- około 100 g * likier kokosowy Malibu- 2 łyżki Kokosowy biszkopt: Piekarnik nagrzać na 160 stopni(...)łyżki odłożyć do nasączenia biszkoptu), a śmietankę przełożyć do miski i ubić na sztywno. Dodać 3 czubate łyżki mascarpone, cukier oraz wiórki kokosowe i całość ponownie zmiksować. Składanie: Kokosowy biszkopt nasączyć wodą kokosową wraz z likierem, nałożyć warstwę kremu kokosowego, ozdobić świeżymi truskawkami. Smacznego! :) * jeżeli chodzi o mleko kokosowe, to używam z Rossmanna- skład to tylko kokos i woda
Kraina Miodem Płynącapieczenia 0,5 kubka wiórków kokosowych 0,5 kubka oleju kokosowego 0,5 kubka mleczka kokosowego aromat migdałowy 0,5 kubka cukru 2 białka szczypta soli krem: 1 op serka mascarpone (200g) 0,5 kostki masła 0,5 kubka cukru 4 żółtka 1 łyżka mleka w proszku beza: 1 kubek wiórków kokosowych limonka 2 białka 1 kubek cukru pudru(...)soli, delikatnie mieszamy z masą kokosową, dolewamy olej i dosypujemy wiórki ciasto wylewamy na posmarowaną olejem kokosowym foremkę, pieczemy ok 20 minut do efektu suchego patyczka w międzyczasie przygotowujemy krem- masło ucieramy na puch, stopniowo dokładamy serek, żółtka z cukrem ucieramy na puch, obie masy łączymy, dosypujemy mleko w proszku, mieszamy, możemy dosypać 0,5 szklanki wiórków:) białka na bezę
Luźna Kuchniapozostawionego ciasta na wierzch zrobić dekorację, piec w 180 C około 45 minut, tartę dobrze wystudzić dojrzałe mocno banany pokrojone w lasterki, sok z cytryny, serek mascarpone mikserem utrzeć na krem na zimną tartę rękawem cukierniczym nałożyć krem, schować do lodówki na kilka godzin - tarta jest smacznie chrupiąca i z kwaskowato-słodkim dżemem, bananowym kremem smakuje wyśmienicie...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięszczypta soli - skórka starta z 1 pomarańczy - 6 białek - 100 g drobnego cukru do wypieków - ¼ łyżeczki cream of tartar (lub 1 łyżeczka soku z cytryny) Krem do przełożenia tortu: - 500 g schłodzonego serka mascarpone - 500 ml mocno schłodzonej śmietany kremówki 30 – 36% - 3 łyżki cukru pudru - 1 galaretka pomarańczowa rozpuszczona w 125 ml wrzątku - skórka starta z pomarańczy - opcjonalnie(...)blaty moje „niezadowolenie” zmieniło się w zachwyt. Fantastyczna struktura wilgotnej gąbki, przetykanej nitkami skórki pomarańczowej i cudowny zapach świeżej pomarańczy. Zanim przystąpimy do przygotowania kremu rozpuszczamy galaretkę. Musi być zimna, ale płynna. Mascarpone przekładamy do misy miksera, dodajemy cukier puder, wlewamy śmietankę. Ubijamy do chwili, aż masa zgęstnieje. Zmieniamy końcówkę z ubijającej na mieszadło i dodajemy skórkę startą z wyparzonej
mojewypiekiinietylko