już trzy lata. Dziękując za 10 milionów odsłon, częstuję Was wirtualnie kawałkiem tortu. Będę się starać, aby Poezja Smaku stawała się jeszcze ciekawsza. Biszkopt: 6 dużych jaj w temp. pokojowej 3/4 szklanki drobnego cukru (do wypieków) 1 niepełna szklanka mąki pszennej tortowej 1/3 szklanki mąki (skrobi) ziemniaczanej Krem kokosowy: 1 puszka schłodzonego mleczka kokosowego 1 łyżka żelatyny 2 łyżki malibu(...)limonki. Uzupełniamy wodą tak, aby otrzymać szklankę płynu. Wystudzony biszkopt odkrawamy od boków tortownicy i kroimy na trzy blaty. Nasączamy każdy blat i rozsmarowujemy masę. Na końcu cały tort kokosowy smarujemy resztą masy – boki obsypujemy wiórkami kokosowymi lub obkładamy płatkami kokosa. Wierzch wyrównujemy i układamy kwiaty ananasowe. Tort kokosowy chłodzimy w lodówce przez co najmniej 3 godziny przed podaniem
Poezja smakuChcąc przywołać wiosnę upiekłam bardzo kolorowe małe torciki. Prezentują się niesamowicie. Krem jest przygotowany na bazie śmietany, mascarpone i cytrynowej galaretki, do tego kakaowy biszkopt
Passions hobbies lifeMoim zdaniem beza to królowa wśród ciast. Bardzo je lubię dlatego kombinuję, aby zawsze była nieco inna niż poprzednia. Z kremem czekoladowym smakuje wyśmienicie! Za spraw
Słodki Zakątekkarmelowy z batonikami Snickers. Słodycz tortu przełamuje gorzka kawa. Dekoracja szybka, bo tort robiony spontanicznie kawy. Składniki na biszkopt czekoladowy: 1 ½ szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 masło 2 łyżki kako ¼ szklaki wody 3 jaja 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 2 szklanki mąki Składniki na krem śmietanowy: 1 litr śmietanki 30% 500 g serka mascarpone 4 łyżki cukru
Słodki Zakątekwyobrażam sobie świąt bez tortu bezowego. Mega słodki z nutką soczystej maliny i orzeźwiającą miętą. Mmm uwielbiam... Składniki na bezę: 6 białek 1,5 szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny Składniki na krem: 500ml śmietanki 30% 250g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru Białka ubijamy na puszystą masę. Następnie dodajemy małymi porcjami cukier. Ubijamy
Słodki ZakątekDeser szybki do zrobienia. Dla miłośników kawy i nie tylko. Znajdziemy w nim lekko kwaskowy mus truskawkowy który przełamuje krem kawowy. Chwila przyjemności dla podniebienia.
wesoła kuchniaCiasto orzechowe cappuccino powstało na bazie przepisu mojej mamy na pyszny tradycyjny tort orzechowy z masą kawową. Orzechowe blaty są delikatne, a jednocześnie mają intensywny orzechowy smak. Jednak zamiast klasycznej kawowej masy na bazie masła czy margaryny wolałam użyć śmietany kremówki i przygotować z niej krem z dodatkiem cappuccino, który ustabilizowałam niewielką ilością żelatyny. Zarówno ciasto, jak i krem
Trzeci talerzbardzo popularne w USA. Podawane zazwyczaj z kremowym serkiem lub w postaci tortu. Już długo zbierałam się do wykonania babeczek z podstawowego przepisu, aż w końcu się udało :) Poza tym, że pięknie się prezentują są bardzo wilgotne i z pewnością posmakują każdemu. Dekorację wykonałam z kremu na bazie serka "Mój Ulubiony", ale możecie wykorzystać tradycyjnie serek "Philadelphia". Babeczki upiekłam
Chocolate Muffin BlogDelikatny, mięciutki biszkopt przełożony pysznym, karmelowym kremem, a wszystko to obsypane chrupiącym krokantem. Numer jeden wśród tegorocznych, świątecznych wypieków. Bardzo polecam! Składniki na
Rozpustne gotowaniemnóstwo ochów, achów i zachwytów nad jego smakiem :) Nie były przesadzone . Krem jest pyszny ... mocno cytrynowy , ale przełamany słodyczą. Kremowy , puszysty . Świetnie się sprawdzi jako dodatek do najróżniejszych deserów : naleśników , gofrów , babeczek , lodów czy nawet zwykłych herbatników . Może również posłużyć do przełożenia ciast i tortów . A jedzony łyżeczką wprost ze słoiczka też smakuje wyśmienicie :) Składniki : 2 cytryny
Malinowa Kawiarenkaciasta, które zawierają w sobie w różnym stopniu i formie dodatek kawy. Rolady, torty, przekładańce i babeczki - to wszystko znajdziecie w tym rozdziale wraz z fotografiami, które pobudzają do granic możliwości kubki smakowe czytelnika.Na koniec czytelnik uraczony zostanie przepysznymi deserami kawowymi. Znajdziemy tu dokładne opisy przyrządzania kremów, musów i różnego rodzaju kawowych lodów czy też tiramisu.Książka
Emcia PichciWakacje to okres lekkich zup jarzynowych, delikatnych makaronów pełnych warzyw, kolorowych sałatek i owocowychdeserów. Wyrzucamy z jadłospisów tłuste mięsiwa, ciężkie sosy, majonezowe i syte sałatki czy
W kuchni Karmel-itkiZapraszam na przepyszne tartaletki z dżemem i waniliowym kremem. Proste i szybkie w przygotowaniu, a zachwycają smakiem i wyglądają wspaniale ozdobione świeżymi owocami. Do ich przygotowania użyłam różnych dżemów i konfitury z płatków róży marki Premium Rosa z „domowej spiżarni”, są świetnej jakość i dobrze smakują, więc jak pokończyły nam się zimowe zapasy, to spokojnie możemy po nie sięgnąć. Mnie(...)najbardziej przypadły do gusty różane smaki – konfitura jak i płatki róży w cukrze. Użyłam ich do przygotowania tortu różanego, na który przepis podam pod koniec tygodnia. Dostałam również od Premium Rosa sporą ilość malinowych syropów o różnych smakach: z lipą, z miętą, z goździkami i cynamonem – do herbaty super :). Przygotowałam również z Premium Rosa prosty konkurs, w którym
Mała Cukierenkaostatnio trochę czasu, więc wzięłam się za robienie tortu, który już dawno miałam w planach. Jest niesamowicie kolorowy, a wierzchnia warstwa ma naprawdę ciekawą fakturę. Trochę pracy niestety trzeba w niego włożyć, ale zapewniam – warto! Biszkopt : 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki tortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Krem „kubusiowy” ( jak w tym przepisie ) : duży pomarańczowy(...)marchwiowo-jabłkowy sok przecierowy, np. Kubuś 3 budynie śmietankowe Krem śmietanowy: 500 ml śmietany kremówki 36%, można użyć 30% 4 śmietany fix (w proszku) 1 łyżka cukru pudru czubata łyżka żelatyny + 1/4 szklanki gorącej wody do rozpuszczenia. Mus pomarańczowy: 1 galaretka pomarańczowa lub cytrynowa miąższ z 2 pomarańczy Wykonanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać po łyżce cukru
kuchcikownia