krem do tortów - 4503 przepisów (strona:192/301)

Krem śmietankowy 319

Krem śmietankowy to taka ulepszona wersja bitej śmietany, która nie zjedzie z babeczek przy dekoracji :) Świetnie nada się nie tylko do wyciskania różyczek i ozdób, ale także do przełożenia tortów, ptysiów czy słodkich rolad. Składniki: 200 ml śmietany kremówki 500 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny Śmietanę wkładamy do zamrażarki na 10 minut przed ubijaniem. Żelatynę(...)ognia. Dodajemy łyżkę ubitej śmietany i dokładnie mieszamy. Śmietankę z żelatyną wlewamy do reszty ubitej śmietany i miksujemy. Na koniec dodajemy mascarpone i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowy krem wkładamy do lodówki na minimum pół godziny do stężenia

Ciastkozercy
Krem waniliowy 249

Krem waniliowy jest troszkę pracochłonny, ale naprawdę wart poświęconego mu czasu, bo  odkąd go zrobicie przestaniecie kupować  gotowych produktów z proszku i mleka. Można go wykorzystać do przełożenia tortu czy udekorowania babeczek  tak jak w naszym przypadku . Składniki : 45 gram mąki 240 ml mleka 200 gram masła 200 gram cukru pudru  5 ml vanillowy extrakt(...)maslo wraz z cukrem pudrem i extraktem dodaj to do ostudzonej masy  i mieszaj przez 5 minut by wszystko sie z soba bardzo dobrze polaczylo  przed wyciskaniem kremu wsadz krem na pol godziny do lodowki

cookpl
Tort truskawkowo kokosowy 212

łyżka po łyżce, ciągle ubijając. Dodajemy żółtka i jeszcze chwile ubijamy. Na koniec do masy jajecznej wsypujemy partiami przesiane mąki, Delikatnie mieszamy do przy pomocy drewnianej łyżki. Do tego tortu używamy 2 tortownic o różnych rozmiarach. Spód tortownic wykładamy papierem do pieczenia, boków już nie smarujemy. Delikatnie przekładamy ciasto, wyrównujemy wierzch.Duża tortownica będzie spodem więc tam powinniśmy włożyć masę(...)który będzie spodem wyjęłam po 20 minutach. Upieczony biszkopt pozostawiamy do wystygnięcia, następnie wycinamy blaty. Krem kokosowy: Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml wody, po przestudzeniu mieszamy z mlekiem kokosowym oraz ubitą na sztywno śmietanką z cukrem pudrem.  Masą przekładamy każdy blat oraz wierzch tortu, wcześniej nasączamy blaty biszkoptu. Umyte, oczyszczone i osuszone truskawki układamy na masie tortu. Chłodzimy

Życie zaczyna się w kuchni
Torcik Sachera 185

dżemu morelowego Polewa:   80 g gorzkiej czekolady 80 g masła Przygotowanie: Tort : czekoladę łamiemy, wkładamy do małego garnka i rozpuszczamy w kąpieli wodnej  ( można do czekolady dodać trochę mleka) . Wyjęte wcześniej z lodówki masło kroimy w kostkę i ucieramy z połową cukru na puszysty krem wbijając pojedynczo żółtka, a następnie wlewając roztopiona czekoladę. Ubijamy sztywną pianę z białek(...)dodajemy resztę cukru  mieszamy i dodajemy do czekoladowego kremu. Dodajemy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia i starannie  wymieszamy , by nie było grudek. Formę do pieczenia o średnicy 24 cm. smarujemy masłem i posypujemy mąką , nagrzewamy piekarnik do temp. 180st.C i w takiej temperaturze pieczemy ciasto przez około 35 minut do 40 minut.Wyjąć ciasto z piekarnika , zostawić

Gorący kąsek
Wielkanocny tort kokosowo- ananasowy! 250

smakiem ale i wyglądem. I tak powstał ten tort. To połączenie trzech moich ulubionych smaków: kokosa, wanilii i ananasa. Jedząc ten tort można się na chwilę przenieść w tropiki. To świetny pomysł na uroczysty wielkanocny stół. Jestem pewna, że zniknie tak samo szybko, jak się na nim pojawi! Samo przygotowanie tortu nie jest wcale skomplikowane i poradzi sobie(...)minuty. Obierz ananasa i pokrój w kostkę. Blaty kokosowo- bezowe przekładamy kremem i ananasem. DEKORACJA: - 4 łyżki wiórek kokosowych - 2-3 plastry ananasa - 2 łyżki masła - 2 łyżki cukru DIAMANT drobny Na suchej patelni zrumień wiórki kokosowe. Przesyp na talerzyk, zużyj do posypania tortu. Na patelni rozpuść masło, dodaj ananasa przesmaż przez 2 minuty z każdej ze stron dodaj cukier

SMYKWKUCHNI
Lodowy tort semifreddo z gorącym sosem owocowym 203

Wariacji na temat semifreddo (czyli lodowy deser/tort na wpół zamrożony, tu w wersji straciatella) jest wiele, m oja wersja jest na kremówce i mascarpone, z dodatkiem

Kraina Miodem Płynąca
Raffaello na krakersach 182

przepis możecie znaleźć na ciastkożercach – zarówno w postaci tortu jak i blachy ciasta . Ciasta na krakersach i herbatnikach to specjalność rodziny mojego męża. Postanowiłam zatem rozszerzyć nieco moje ciastkowe horyzonty ;) Dziś zatem przepis bez pieczenia: Raffaello na krakersach. Z podanych składników zrobiłam ciasto w tortownicy o średnicy 26 cm, kremu jest jednak na tyle dużo, że spokojnie starczy

Ciastkozercy
Maślany krem truskawkowy 202

względu na dzieciaki (no bo które nie lubią truskawek? :P ). Wyszedł tak dobry, że dorośli również nie mogli się oderwać od tortu ;). Dzięki za przepis manciawkuchni.blogspot.com !Składniki (na obłożenie tortu o śr. 18cm) :250g masła300g świeżych lub mrożonych truskawek1 szklanka cukru2 jajka1 budyń waniliowy niesłodzonyewentualnie 1 kieliszek spirytusuewentualnie 1 łyżeczka soku z cytrynyTruskawki wkładamy do rondla ( w przypadku mrożonych(...)albo zmiksować na gładką masę. W 1/2 szklance wody rozprowadzamy budyń i dolewamy do truskawek intensywnie mieszając, aby nie powstały grudki. Studzimy ( ważne by masa nie była ciepła, bo krem może się zważyć!).Przygotowujemy garnek i miskę. Do garnka wlewamy wodę (tyle, aby nałożona miska nie dotykała tafli wody) i zagotowujemy. Do miski wbijamy dwa jajka, nakładamy na garnek

Pudełko rozmaitości
Tarta z crème pâtissière i galaretką 131

Crème pâtissière – jeden z podstawowych kremów używanych we francuskim cukiernictwie. Tak naprawdę to nic innego jak dobrze nam znany krem budyniowy. Łatwo go przygotować a

Słodki Blog
Malinowy Wulkan 149

W ubiegłoroczne Święta Wielkanocne miałam okazję zrobić „Czekoladowe ciasto z kremem i jajeczkami”, z przepisu Doroty Świątkowskiej. Zawsze uważałam się za 

Słodki Pomysł
Ganasz czekoladowy do ciast i deserów 438

Polewa czekoladowa w wersji ganasz, czyli na śmietance 30% (lub 36%) - idealna do tortów i innych ciast oraz do wszelkich słodkich deserów. Świeżo przygotowana polewa, najlepiej

Anioszek w kuchni
Wesele w restauracji - rady i małe sekrety Christophera. 299

grzać gorące dania. Zupa, o niej napiszę  tak. Oprócz królującego wszędzie na weselach rosołu, są jeszcze takie zupy jak, krem ze świeżych  pomidorów z listkami bazylii, krem z borowików, brokułów, zupa cytrynowa i wiele innych. Ten sławny polski rosół różnie w różnych restauracjach wychodzi. Tylko niektóry prawdziwy gastronomik pojedzie na wieś i kupi kilka kur na rosół(...)wliczone w cenę. Przeważnie jest tylko kawa, herbata i np. lody. Ciasta, owoce i tort należą do nas. No i bardzo dobrze. Zamówimy takie ciasta i w takiej cukierni, które lubimy najbardziej. Ciasta powinny być zróżnicowane gatunkowo( nie powinno być np. ciast tylko z kremem ). Upewnijmy się również co do gatunku kawy i herbaty podanej nam przez restaurację. Jest

Kulinarny karnet Christophera
Tort a la Jack Daniel's 266

Męski tort... olbrzym - największy, jaki do tej pory zrobiłam, bo o wadze prawie 5 kg! :) Kakaowy biszkopt przełożony masą malinową. Pycha. Składniki: Biszkopt (na blachę o wymiarach 35x25 cm, odmierzałam miarką z ml): 12 jajek 440 ml cukru 440 ml mąki 150 ml mąki ziemniaczanej 175 ml kakao Krem malinowy: 500 g malin garść jagód (dla koloru) 1 szklanka cukru(...)tego przepisu. Piec ok. 50 minut. Krem malinowy analogicznie do tego przepisu. Masa maślana wg tego przepisu. Biszkopt przekroić na 3 blaty, pierwszy wyłożyć na podkładkę/ paterę, nasączyć ponczem, rozsmarować pierwszą część masy malinowej. Przykryć drugim biszkoptem, znów nasączyć ponczem, rozsmarować drugą część masy. Przykryć ostatnim biszkoptem.   Na koniec obłożyć cały tort masą maślaną, wyrównać górę i boki

Domowa Cookierenka Agi
TORT RED VELVET 195

przecież można inaczej! Każdy z nas jest wyjątkowy, podarujmy więc sobie wzajemnie odrobinę luksusu i wyjątkowości. Upieczmy sobie tort! Ale to nie byle jaki, bo red velvet cake. Wspaniały, wilgotny i ciężki biszkopt w kolorze bordowym, a do tego kontrastujący biały krem (trochę patriotycznie) o delikatnym smaku. Genialne i proste, bo chociaż prezentuje się zjawiskowo, to przygotowanie nie wymaga większych

W kuchni Karmel-itki
Tort bezowo - truskawkowy 133

przystało na tort jest nieprzyzwoicie słodki i trochę czasochłonny. Ja trzymałam się ściśle przepisu, ale warto go lekko zmodyfikować, bo jest zdecydowanie za słodki. Do kremu truskawkowego możecie dodać jeszcze trochę truskawek (w kawałkach lub całych), aby zyskał więcej lekkości i orzeźwienia, dolni blat można posmarować kwaskowym powidłem w celu przełamania jego słodkiego charakteru lub nasączyć wodą z cytryną

Z Hrabiną w kuchni

Proponowane wyszukiwania