bardzo lekkie, delikatne i smaczne ciasto. Dla osób które, liczą kalorie jest to świetny wybór. Smak ciasta jest wyjątkowy. Składniki: Spód - 400g herbatników o smaku czekoladowym - około 200g masła Masa borówkowa - 600 ml jogurtu greckiego - 150 ml śmietanki kremówki 36% - 4 łyżki cukru - 2 łyżki soku z cytryny - 4 czubate łyżki żelatyny - 1/4 szklanki gorącej wody(...)miksujemy na gładką masę. Wylewamy na spód z herbatników i wstawiamy do lodówki. Najlepiej na około godzinę. ( czekamy aż masa stężeje) Serek mascarpone miksujemy ze śmietanką i cukrem. Powstały krem wykładamy na ciasto. Dekorujemy borówkami
Pan i Pani Smith w kuchni24-25 kwietnia po raz kolejny miałam niesamowitą przyjemność prowadzić kolejne Szkolenie cukiernicze CZĘŚĆ 2 w Akademii Sweet Decor w Radzionkowie. To miejsce ma jakąś
Ostra na SłodkoTo ciasto zawiera w sobie to co najbardziej lubię: chrupiące orzechy, kawę i kakao. Otulone delikatnym biszkoptem to prawdziwe niebo.... w ustach. Jest wysokie i
Pani na deserpolewy. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, a następnie zanurzyć w niej każdy kawałek stężałej pianki. Ptasie mleczko ułożyć na papierze lub kratce do pieczenia i odstawić do momentu zastygnięcia czekoladowej otoczki. Wegańskie ptasie mleczko - dodatkowe informacje: (*) Pamiętajcie, aby czekolada była wegańska. Jeśli nie zwracacie uwagi na tą wersję to możecie polewę przygotować z dowolnej. (**) Użyłam 3 silikonowych foremek(...)inne podobne pyszności. Zresztą bardzo podobają mi się zamienniki popularnych batonów typu: Twix - Tłiks, Bounty - Banti, MilkyWay - Milkiłej, Snikers - Snikers, Lion - Lajon, ciastek: Jeżyki, Delicji, cukierków: Dumle, Schockobons - Szokobons, kremów oraz innych deserów: Nutella, Monte... Polecam
Di gotujesłońce było już całkiem wysoko. Zamiast więc porannych rytuałów i rozleniwienia, towarzyszył mi stary przyjaciel: pośpiech . Szybko się umyłam, uczesałam, ubrałam. W biegu wypiłam kilka łyków wczorajszej herbaty, chwyciłam czekoladowe ciastko zamiast śniadania. Pobiegłam łapać życie za ogon; znów się nie udało. A może...? Odpowiedzi, póki co, brak. Dzisiaj mam dla Was bardzo ciekawe, nieoczywiste ciasto. Znalazłam(...)głosu, i w końcu postanowiłam przerobić banany na taką właśnie tartę. W przepisie zaszło kilka zmian. Po pierwsze: kruchy spód z dodatkiem jajka, żeby się tak nie kruszył. Do kremu dodałam rozgniecione banany zamiast esencji, o której sama Marian pisze, że możliwe, że że względu na skład chemiczny, jest nielegalna w niektórych krajach. Przez to zabrakło mi bananów na spód
Pożeraczka, czyli raz adobrze25 i 26 listopada po raz kolejny miałam niesamowitą przyjemność prowadzić kolejne Szkolenie cukiernicze CZĘŚĆ 2 w Akademii Sweet Decor w Radzionkowie. To miejsce ma
Ostra na Słodko15 i 16 lipca po raz kolejny miałam niesamowitą przyjemność prowadzić kolejne Szkolenie cukiernicze 2 stopnia w Akademii Sweet Decor w Radzionkowie. To miejsce ma
Ostra na Słodkospróbujcie! Wierzę, że Wam też posmakuje! Składniki na bezę: 6 białek 1,5 szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny Składniki na krem: 500ml śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka żelatyny 1/5 szklanki zimnej wody Ponadto: tarta czekolada Białka ubijamy na puszystą masę. Następnie dodajemy małymi porcjami(...)ubijamy razem z cukrem pudrem i kawą, na koniec dodajemy rozpuszczoną żelatynę, dokładnie mieszamy. Masę nakładamy na bezę, a na nią kładziemy drugi blat, który posypujemy tartymi wiórkami czekoladowymi. Smacznego! Dziękuję, że tutaj jesteś! Zostaw komentarz, napisz, co sądzisz o tym przepisie. Nie zostawiaj w komentarzach linków (chyba, że kontekst rozmowy tego wymaga
Słodki Zakątekzasmakował sernik bez sera, że po waniliowej i czekoladowej (pierwotna wersja pochodzi z tej strony ) postanowiłam upiec sernik malinowy. Przez całe lato zbierałam pieczołowicie owoce, więc nadszedł czas aby część z nich użyć. Sernik wyszedł wspaniały. Ma konsystencję pianki i nikomu by do głowy nie przyszło że to jest ciasto pieczone. Gdy piekł się, tak pachniało(...)wyłożyć masą herbatnikową i schłodzić w lodówce. Maliny rozmrozić i zetrzeć na miazgę (rozdrobniłam maliny za pomocą blendera), 2/3 rozdrobnionych malin zużyć do sernika a 1/3 porcji do kremu. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodać jogurty , budynie, olej, cukier waniliowy, 2/3 rozdrobnionych malin i krótko zmiksować. Osobno białka ubić na sztywno , delikatnie wymieszać z masą
Na słodko lub wytrawniemyśli też te niebezglutenowe). Z jednej strony delikatne, rozpływające się w ustach a z drugiej bardzo wyraziste w smaku, charakterne. Zestawione z domowym, pysznym powidłem śliwkowym i czekoladową, mocno imbirową polewą stworzyło nam raj dla podniebienia. Tylko jedna wada została zauważona przez wszystkich - za szybko znika. Z anyżową herbatą z plastrem cytryny pasowali do siebie jak ulał. :) Zaopatrzyłyśmy się(...)miny tych w białych kitlach, kiedy ze słoiczków wyjęłyśmy bananowe chlebki! :) Zdziwienie widać było na kilometr. Ale i tak przegrało ono z ich mimiką spowodowaną tym, że podgrzewałyśmy zupę krem w słoiczku włożonym do elektrycznego czajnika. :) Taka filozofia. Pozdrawiamy Was z naszym smakoszem - starszą bokserką, która próbowała dobrać się do piernika! Na szczęście z marnym skutkiem (polować za długo
Wypisz WymalujPyszny torcik truskawkowy z delikatną masą i słodkimi,małymi bezikami. Pomysł własny. Biszkopt czekoladowy : 9 jajek 1 1/4 szklanki cukru 1 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Białka ubić na sztywno,dodać cukier,następnie żółtka. Pod koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao i delikatnie wymieszać. Biszkopt wylać do tortownicy(...)Masę podzielić na dwie części. Czekolady rozpuścić na parze z niewielką ilością mleka,polać wierzch ciasta. Udekorować truskawkami, bezami pokruszonymi i w całości wg uznania. Przełożenie ciasta: Biszkopt - 1/2 kremu z truskawkami - bezy - 1/2 kremu z truskawkami - ciasto - polewa
Niespełnione zdolności kulinarneczekolady dodaj odrobinę specjalnego barwnika do czekolady, aż uzyskasz pożądany delikatnie różowy odcień. Płynną czekoladą polej lody nałożone do pucharków lub te przygotowane na patyku. Energicznie, jeszcze przed zastygnięciem czekoladowej polewy, posyp po wierzchu sproszkowaną oranżadą. Uwagi: Niekiedy w sklepach można dostać różową czekoladę o lekko owocowym posmaku lub dropsy z różowej czekolady. Możesz ich użyć zamiast połączenia białej czekolady(...)u0142y\u017ceczka rumu","1 cytryna","30 g cukru pudru","300 g zimnego g\u0119stego gurtu typu greckiego","50 g sch\u0142odzonej \u015bmietanki krem\u00f3wki 30 %","100 g bia\u0142ej czekolady","1 \u0142y\u017cka \u015bmietanki krem\u00f3wki 30 %","odrobina barwnika do czekolady - r\u00f3\u017cowego b\u0105d\u017a czerwonego","oran\u017cada w proszku"],"recipeInstructions":[{"@type":"HowToSection","name":"SORBET TRUSKAWKOWY","itemListElement":[{"@type
ProstePesto.plsprawdzi się też brzoskwiniowa, pomarańczowa albo malinowa. Oprócz tego, że ciasto jest tanie, to zawiera również bardzo mało tłuszczu (w porównaniu z innymi wypiekami na biszkopcie, które zazwyczaj zawierają kremy z dużą ilością masła lub śmietany). Ciasto za grosik wieńczy prosta, ale najsmaczniejsza polewa z kakao i masła. Możecie obsypać wierzch wiórkami kokosowymi, orzechami, płatkami migdałowymi albo udekorować owocami. Możecie(...)masę z budyniu i galaretki: 2 galaretki truskawkowe (albo malinowe, brzoskwiniowe, pomarańczowe), 2 budynie waniliowe lub śmietankowe (opakowanie po 40 g) 3 i 1/2 szklanki mleka, na polewę czekoladową: 60 g masła, 4 płaskie łyżeczki kakao, 40 g cukru pudru (lub do smaku), 30 ml mleka opcjonalnie wiórki kokosowe, płatki migdałowe, orzechy lub świeże owoce do dekoracji Ciasto za grosik
Lekcje w kuchnimoim rodzinnym domu nie było tradycji wypiekania mazurków. Może dlatego, że zawsze były jakieś babki, babeczki z zaparzaną pianą, rurki z kremem, rolady, serniki, wuzetki, pychotki i wiele innych. 5-6 pełnowymiarowych ciast to było minimum, do tej pory zresztą u Mamy na każde święta stoły uginają się od słodkości. Ja zrobiłam(...)szczelnie przykryte aby nie wyschło. Resztę masy kajmakowej również odłożyć. • Następnego dnia Wyciąć z przełożonych wafli kształ jajka. • Boki i wierzch posmarować masą kajmakową. • z masy czekoladowej wycisnąć gałązki dla bazi. • Bazie zrobić z płatków migdałowych, obwód ozdobić migdałami w czekoladzie, ewentualnie wyszprycować masą czekoladową. • Ja dołożyłam czekoladowe zajączki. A to mazurek waflowy Pisanka
To co kochamMuffinki z czarnym kakao, ciemnym piwem, czekoladą i rodzynkami Czarne babeczki możemy upiec w słoikach lub w formie na muffinki. Jeżeli zdecydujecie się na wersję w
Tajemnice Smakumożna jeść cukinię na słodko, ależ tak! Pyszne czekoladowe ciasto z cukinią jest na to dowodem, cukinii w nim nic nie czuć, więc spokojnie można zrobić dla osób, które za tym warzywem nie przepadają, lub w ogóle warzyw „nie trawią”. Ciasto jest wilgotne, mocno czekoladowe, proste w wykonaniu, mało słodkie. Ciasto robiłam w silikonowej formie w kształcie serca(...)grubej tarce cukinii, (około 170 gr) (wcześniej trzeba ją obrać i najlepiej usunąć ziarenka, jeżeli są duże) Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Masło utrzeć na jasny krem, dodać olej, nadal ubijać, dodać cukier, jajko, sodę, proszek do pieczenia, ekstrakt, nadal ubijać, dodać mąki i kakao na przemian ze śmietaną w dwóch turach, nadal ubijać. Dodać cukinię, wymieszać. Rozgrzać
moj przepis namożna jeść cukinię na słodko, ależ tak! Pyszne czekoladowe ciasto z cukinią jest na to dowodem, cukinii w nim nic nie czuć, więc spokojnie można zrobić dla osób, które za tym warzywem nie przepadają, lub w ogóle warzyw „nie trawią”. Ciasto jest wilgotne, mocno czekoladowe, proste w wykonaniu, mało słodkie. Ciasto robiłam w silikonowej formie w kształcie serca(...)grubej tarce cukinii, (około 170 gr) (wcześniej trzeba ją obrać i najlepiej usunąć ziarenka, jeżeli są duże) Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Masło utrzeć na jasny krem, dodać olej, nadal ubijać, dodać cukier, jajko, sodę, proszek do pieczenia, ekstrakt, nadal ubijać, dodać mąki i kakao na przemian ze śmietaną w dwóch turach, nadal ubijać. Dodać cukinię, wymieszać. Rozgrzać
moj przepis namożna jeść cukinię na słodko, ależ tak! Pyszne czekoladowe ciasto z cukinią jest na to dowodem, cukinii w nim nic nie czuć, więc spokojnie można zrobić dla osób, które za tym warzywem nie przepadają, lub w ogóle warzyw „nie trawią”. Ciasto jest wilgotne, mocno czekoladowe, proste w wykonaniu, mało słodkie. Ciasto robiłam w silikonowej formie w kształcie serca(...)grubej tarce cukinii, (około 170 gr) (wcześniej trzeba ją obrać i najlepiej usunąć ziarenka, jeżeli są duże) Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Masło utrzeć na jasny krem, dodać olej, nadal ubijać, dodać cukier, jajko, sodę, proszek do pieczenia, ekstrakt, nadal ubijać, dodać mąki i kakao na przemian ze śmietaną w dwóch turach, nadal ubijać. Dodać cukinię, wymieszać. Rozgrzać
moj przepis najest niezwykłe i zasługuje na podziw. Na pierwszym piętrze mieści się kawiarnio-pijalnia czekolady. Bardzo miła obsługa i przede wszystkim czekoprodukty powodują, że człowiek czuje się wspaniale. Różnego rodzaju czekoladowe niesamowitości do picia powodują, że endorfiny w naszym organizmie szaleją. Za oknem można z góry przyglądać się przechodniom maszerującym w kierunku krakowskiego rynku. Szczególnie polecam gorącą czekoladę "po lwowsku(...)Biszkopt: 12 dag startej na drobnej tarce marchewki 12 dag cukru pudru 20 dag migdałów bez skórki 6 jajek 3 łyżki soku z cytryny 1/3 łyżeczki soli morskiej Krem: 30 dag serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki soku z pomarańczy Dodatkowo: 2 łyżki podprażonych płatków migdałowych. Przygotowanie: Zmiksuj ser mascarpone z cukrem pudrem i sokiem z pomarańczy
Moja Mama Gotujeminut. W połowie czasu dodać wydrążoną , obraną i pokrojoną gruszkę. Warzywa powinny być bardzo miękkie. Przestudzony warzywa należy przełożyć do misy blendera, dodać sól, pieprz i zmiksować na gładki krem. W razie konieczności można dodać odrobinę wody. Proponuję podać z jogurtem naturalnym, prażonymi orzeszkami oraz ziołowymi grzankami* 1 kromka chleba wieloziarnistego Oliwa, zioła Chleb kroimy w kostkę. Oliwę wraz ziołami(...)bezglutenowej aż po kochających zwyczajne płatki kukurydziane z różnymi dodatkami. Każda baza musli może ( wręcz powinna) być wzbogacona o świetne dodatki wśród których znajdziemy coś co pokochają dziecie - kulki czekoladowe, żelki - aż po zagorzałych kulturystów - płatki wysokobiałkowe! W swej ofercie firma prezentuje nam również owoce suszone jak i liofilizowane, które można zamówić osobno bądź jako dodatek do musli! Serdecznie
Jedz zdrowo żyj zdrowo!Bardzo smaczne i efektowne ciasto, przełożone pyszną masą śmietanową z posypką smaku batona Kit Kat oraz masą kajmakową. Po przekrojeniu bardzo ładnie się prezentuje biszkopt
Bajeczna KuchniaMoi domownicy bardzo lubią zebrę więc postanowiłam ją nieco odmienić, przełożyłam ją masą śmietanową z galaretkami. Ciasto jest smaczne i ładnie się prezentuje, idealne do popołudniowej
Bajeczna Kuchniatemu na urodziny syna. Nie miałam jak dotąd okazji, by Wam go zaprezentować. To nie pierwszy tort z masą chałwową na blogu, poprzedni był z wiśniami, również w wersji czekoladowej. Zapraszam... Składniki na 1 biszkopt (należy upiec dwa): 4 jajka 2/3 szklanki mąki tortowej 1/3 szklanki kakao 2/3 szklanki cukru 2 łyżki oleju szczypta soli Nasączenie: 2/3 szklanki mocnej słodzonej(...)sposób upiec drugi placek. Brzoskwinie odsączyć, połowę pokroić w kostkę, a resztę w plastry. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Następnie wkruszyć chałwę i dobrze połączyć z masłem. Krem podzielić na dwie części. Do jednej wmieszać pokrojone w kostkę brzoskwinie. Pierwszy biszkopt nasączyć kawą, posmarować połową masy chałwową. Przykryć drugim biszkoptem, nasączyć kawą. Wierzch i boki posmarować resztą kremu. Dookoła
Czerwień i błękitczuć, więc spokojnie można zrobić dla osób, które za tym warzywem nie przepadają, lub w ogóle warzyw „nie trawią”. Ciasto jest wilgotne, mocno czekoladowe, proste w wykonaniu, mało słodkie. Ciasto robiłam w silikonowej formie w kształcie serca o średnicy około 20 cm (liczone na dole), ale spokojnie możecie użyć zwykłej formy o średnicy 20 cm. Oryginalny przepis pochodzi(...)grubej tarce cukinii, (około 170 gr) (wcześniej trzeba ją obrać i najlepiej usunąć ziarenka, jeżeli są duże) Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Masło utrzeć na jasny krem, dodać olej, nadal ubijać, dodać cukier, jajko, sodę, proszek do pieczenia, ekstrakt, nadal ubijać, dodać mąki i kakao na przemian ze śmietaną w dwóch turach, nadal ubijać. Dodać cukinię, wymieszać. Rozgrzać
moj przepis na