krem czekoladowy - 8005 przepisów (strona:377/534)

Ciasto czekoladowe przekładane 220

Bardzo efektowne ciasto, wyśmienite w smaku, wilgotne, czekoladowe ciasto z rodzaju ciast tortowych, ciekawy sposób wykonania przekłada się na jego nietuzinkowy smak, spróbujcie! Składniki: 4 szklanki mąki 2 płaskie łyżeczki sody 4 łyżki kakao 3 jajka 3/4 kostki margaryny 1,5 szklanki cukru 1 słoik ciemnego dżemu 1,5 szklanki mleka Krem 0,75 l mleka 3/4 szklanki cukru

kgwjanczewo
Rozmowy z Anną. A w tle Charlotte czekoladowo-żurawinowa. TU I TAM nr 18. 228

Charlotty, żony Jerzego III. Klasyczna wersja Charlotte to krem, zastudzony w formie wyło­żonej biszkoptami lub innym ciastem. Chciałam, żeby moja Charlotte wpisała się smakiem w świąteczny klimat, połączyłam więc czekoladę i żurawiny. Zamiast klasycznych biszkoptów, upiekłam ich kakaową wersję i nasączyłam je domowym likierem pomarańczowo-kawowym. Środek deseru wypełniają mus czekoladowy i żurawinowy. Wierzch ozdobiłam żurawiną w cukrze - jest

KUCHARNIA
Wegański tort z malinami 251

cukru dodatkowo: 500 g malin 50 g karobu lub kakao 150-200 g dżemu (najlepiej malinowego, ja użyłam wiśniowego, bo Nina wyjadła zapasy) 2 tabliczki 70% czekolady Przygotowanie kremu: ugotuj ryż na mleku, a wręcz go rozgotuj z dodatkiem mleka. Wiórki namocz w gorącej wodzie, po czym odsącz i zblenduj na gładką masę z ugotowanym ryżem. Wystudź. Biszkopt: Do mleka(...)mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i sodą przesiej, najlepiej ze dwa razy. W dużej misce zmiksuj razem mąkę, masę cukrową i mleko z octem. Jeżeli chcesz mieć czekoladowy cały tort to dodaj w tym momencie kakao/karob, lub taak jak ja podziel ciasto na połowę i do części dodaj kakao. Przełóż ciasto w formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz

greenscarf
Na Dzień Kobiet. I na urodziny. A może na Wielkanoc...? 219

kawowego mus kawowy: 65 ml mocnej kawy 80 g cukru 2 żółtka 1 listek żelatyny 60 g miękkiego masła 125 ml śmietany kremówki (38%) dodatkowo: 30 g bezików mus czekoladowy: 90 g ciemnej czekolady (70%) 250 ml śmietany kremówki (38%) galaretka: 200 ml gorącej,  mocnej kawy 2 łyżeczki cukru 3 listki żelatyny dekoracja: bezy jeżyny ziarna kakaowca Biszkopt: Białka(...)żelatynę, wymieszać. Przełożyć do miski, miksować przez około 10 minut, aż masa całkowicie wystygnie. Po kawałeczku dodawać miękkie masło, cały czas miksując.  Kremówkę ubić na sztywno, dodać do kremu, delikatnie mieszając łyżką. W formie ułożyć biszkopt, zapiąć obręcz, nasączyć likierem. Wylać krem kawowy, posypać pokruszonymi bezikami. Schłodzić w lodówce. 75 ml kremówki zagotować. Zalać nią posiekaną czekoladę, wymieszać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Biszkoptownik kolorowy 210

sprawdzi się nie tylko od święta ;) U mnie posłużyło za torcik na moje urodzinki ;) Biszkopt rzucany: 5 jajek 3/4 szkl cukru 3/4 szkl mąki tortowej 1/4 szkl maki ziemniaczanej Krem budyniowy: 1 duży budyń krówkowy bez cukru 100 gr masła miękkiego. 2 i 1/2 szkl mleka 3 łyżki cukru Masa jabłkowa zielona: 3 jabłka pokrojone w plasterki 4 łyżki wody(...)galaretka agrestowa Masa jabłkowa bordowa: 3 jabłka pokrojone w plasterki 4 łyżki wody 1 paczka galaretki truskawkowej lub wiśniowej lub jak u mnie z czarnej porzeczki Polewa czekoladowa 2 czubate łyżeczki ciemnego kakao 1/3 szklanki cukru pudru 50 gramów masła lub margaryny 3 łyżki mleka Dodatkowo: kolorowa posypka 1. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boków nie smarujemy. Nagrzewamy piekarnik

Gotowanie...to proste !
Czekoladowa rolada ze śnieżynkami 420

Przepis na słodką roladę pojawił się już na blogu ( można ją zobaczyć tutaj ), dziś czekoladowa rolada w wersji świątecznej ze śnieżynkami. Zamiast mandarynek przełożona jest bitą śmietaną z orzechami. Jeśli chcemy zaskoczyć nią gości w któryś ze świątecznych dni spokojnie można przygotować ją sobie wcześniej, przechować w lodówce szczelnie owiniętą folią i podać następnego dnia :) Składniki na białe ciasto(...)które zostaną z białej masy 1 łyżeczka winianu sodu (opcjonalnie) 0,5 szklanki cukru 1 szklanka mąki 100 g masła 1 łyżeczka cukru waniliowego 3 łyżki kakao Składniki na krem: 200 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 4 łyżki cukru 1 łyżeczka żelatyny orzechy + woda i domowy sok na poncz (u mnie agrestowy) Najpierw przygotowujemy ciasto na wzorek. Miękkie

Ciastkozercy
Mazurek pistacjowy 199

Dzisiaj cudny mazurek pistacjowy , który z pewnością będzie ozdobą wielkanocnego stołu. Piękny kolor i wspaniały smak! Krem jest na bazie serka mascarpone i zmielonych na pastę pistacji. Dodatkowo dla zrównoważenia smaku dodałam odrobinę soku z limonki, który pasuje idealnie. Udekorowałam go pokruszonymi bezami i posiekanymi pistacjami. Pycha! Składniki: Kruchy spód: 2 szklanki mąki 160 g masła 4 żółtka 3 łyżki(...)limonki oraz cukier puder. Dokładnie mieszamy. Gotowy krem przekładamy na upieczone kruche ciasto i wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki na około godzinę. Dekorujemy pokruszonymi bezami i pistacjami. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Mazurek z makiem i bakaliami → Mazurek chałwowy → Mazurek kawowy → Mazurek z orzeszkami ziemnymi, daktylami i czekoladą → Mazurek czekoladowo – orzechowy .pf-button.pf-button-excerpt { display: none

Oryginalny smak
Łatwy tort truskawkowy 244

truskawkowy i jeszcze raz zmiksowałam. Krem przed nałożeniem na tort schłodziłam kilka minut w lodówce żeby dobrze zgęstniał. Na paterze ułożyłam pierwszy blat biszkoptu, nasączyłam go i posmarowałam częścią kremu. Na kremie ułożyłam kolejny biszkopt, nasączyłam go i rozsmarowałam drugą część kremu. Na to położyłam ostatni blat biszkoptu, nasączyłam go i rozsmarowałam resztę kremu. Tort odstawiłam do lodówki. Jedną szklankę(...)się mleko i ciągle mieszając, gotowałam budyń do zgęstnienia. Ugotowany budyń wystudziłam. Miękkie masło rozmiksowałam i dodałam do niego wystudzony budyń, miksując do uzyskania jednolitego kremu. Kremem budyniowym posmarowałam wierzch i boki tortu. Część kremu przełożyłam do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i zrobiłam nieduże rozetki na wierzchu tortu.  0,5 galaretki truskawkowej rozpuściłam w 3/4szkl. gorącej

Waniliowe Improwizacje
Tort orzechowo - jabłkowo - śmietankowy 212

ciasta orzechowe, np.: ciasto orzechowe z kremem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/09/ciasto-orzechowe-z-kremem.html), gotowana babka orzechowa (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/04/gotowana-babka-orzechowa.html), ciastka amerykańskie (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/02/ciastka-amerykanskie.html), ciasto orzechowe z jabłkami (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/04/ciasto-orzechowe-z-jabkami.html), tort orzechowo - śmietankowy (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/03/tort-orzechowo-smietankowy.html), tort orzechowo - kawowy (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/02/tort-orzechowo-kawowy.html), tort czekoladowo - orzechowy (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/07/tort-czekoladowo-orzechowy.html), tort ferrero orzechowo

Waniliowe Improwizacje
Czekoladowe muffiny z dynią (Muffin di zucca e cioccolato) 183

carbonara , krem , lasagne oraz  risotto  z dyni ą  w roli g ł ó wnej. Po wytrawnych potrawach mia ł am ochotę na co ś  słodkiego do  filiżanki  gorącej herbaty . I tak powsta ł  dzisiejszy przepis  na niezwykle  puszyste,  wilgotne, wprost rozpływające si ę  w ustach muffiny czekoladowe

La grande e la piccola cuoca
SMAŻONE CIASTO KASZTANOWE Z GRUSZKĄ 184

można połączyć tradycyjne z nowoczesnym. Czy zwykłe czekoladowe ciasto musi być nudne? Ja pokazuje, że nie wolno bać się nowego podejścia do gotowania. Usmażyłam więc ciasto... kasztanowe... kakaowe... z gruszkami. Ciasto ma przewagę smaku kakaowego z nutą kasztanową. Gruszki nadają wilgotności ciastu. To jest tylko moja propozycja podania tego ciasta. Można pominąć krem kasztanowy, a wtedy ciasto będzie kakaowe. Możemy

Kuchnia w oparach
Czekoladowe ciasto z mascarpone 203

czekolady… stąd ciasto… baaardzo czekoladowe. Zapraszam. Składniki: Ciasto: 1 szklanka (140 g) mąki 1 kostka (200 g) masła 0,5 szklanki (ok. 90 – 100g) cukru trzcinowego 3 jajka 0,25 szklanki mleka 1 tabliczka (100 g) gorzkiej czekolady 1 łyżeczka (4 g) proszku do pieczenia 40 g płatków migdałów Krem: 300 g serka mascarpone 2 łyżki

Fitsweet.me
SERNIK STRACIATELLA BEZ PIECZENIA 725

Królowa serników znów wkroczyła do akcji! Dziś mam dla Was kolejne cudo bez pieczenia. Tym razem zapraszam na genialny Sernik Straciatella. Biszkopty pokryte lekkim, delikatnym kremem

Ostra na Słodko
Ciasto drożdżowe z nutellą – wieniec drożdżowy z nutellą 342

zrobię kolejny wieniec, tym razem czekoladowy. Do prezentowanej na zdjęciach wersji użyłam ok. 300 g nutelli, czyli prawie cały słoiczek. Ciasto wyszło „obłędnie” nutellowe, słodkie, że hej :) Nawet były głosy, że jest za słodkie, ale mimo to, cały wieniec zniknął do rana :) Jeśli jednak wolicie trochę mniej się „zasłodzić” dajcie kremu mniej, bardziej cieniutką warstwą

Moja Delicja
Torcik wiśniowo-czekoladowy 236

powstał na bazie przepisu na Czekoladowe ciasto tortowe  (ulubione ciasto mego syna). Wiśnie i czekolada to wspaniałe połączenie.  Mój torcik nie wymaga zbyt dużo pracy i dlatego często gości na domowych przyjęciach. Jeśli chodzi o dekorowanie tortów, to dużego talentu nie mam, ale smakiem tego torcika moi goście byli zachwyceni. Krem jest bardzo delikatny, łatwo można

Kuchcik gotuje