imienin u ciotek, przyjęć urodzinowych czy komunii. Zawsze smakowało ale poszło w zapomnienie. Dziś przywracam wspomnienia o karpatce, wspomnienia pyszne, delikatne, kremowe. Proste ciasto parzone i przepyszny mleczny krem, taki jest sekret tego ciasta. Wymaga tylko czasu, które niestety nie da się skrócić. Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne(...)sernik z jagodami – biszkopt z jabłkami – prosta szarlotka – blok czekoladowy Karpatka PRZYGOTOWANIE: 2h + 4 h chłodzenia ciasta SKŁADNIKI CIASTO: – 4 jajka rozmiar L – 165 g mąki pszennej – pół łyżeczki proszku do pieczenia – 250 ml wody – 125 g masła SKŁADNIKI KREM: – 750 ml mleka – 250 g miękkiego masła – 4 żółtka
nietylkopasta.pldrugie urodziny mojej córki, szukałam przepisu na ciasto, które bez problemów utrzymałoby dużą ilość kremu, dżem i sporo truskawek :) Zrezygnowałam z biszkoptów, bo tort miał być wysoki, więc dolne warstwy pewnie za bardzo by się zgniotły. Postanowiłam nieco zmodyfikować przepis na proste ciasto czekoladowe . Czy był to strzał w 10? Raczej nie. Gdybym piekła tort jeszcze raz chyba wybrałabym ciasto(...)białego cukru 100 g brązowego cukru 1,5 łyżeczki sody 3 łyżeczki cukru waniliowego 1 szklanka maślanki 150 g masła 3 jajka Składniki na ciasto muffinkowe Składniki na krem budyniowy Składniki na domową masę cukrową + ulubiony dżem, truskawki, kolorowe koraliki do dekoracji Spody (niezależnie od tego, na który przepis się zdecydujecie można upiec poprzedniego dnia). Zanim zaczniemy składać tort powinny
CiastkozercyPamiętacie krówkę ze słoika? Gdyby ktoś nie wiedział o co chodzi (a ma skojarzenie z zwierzęciem zamkniętym w słoiku), przepis na na krem krówkowy znajdzie
pink envelopepapierem do pieczenia. Piec 20 min w temperaturze 180 st. Krem kakaowy: 1,5 szklanki mleka zagotować z cukrem. Pozostałą szklankę mleka, wymieszać dokładnie z żółtkami, jajkiem, przesianymi mąkami i kakao. Wlać do gotującego się mleka i gotować (cały czas mieszając) do powstania gęstej, gładkiej masy (powstanie gęsty budyń czekoladowy). Zdjąć z palnika, przykryć folią spożywczą i odłożyć do całkowitego(...)alkoholu. Jeśli wolicie słodsze masy, można dosłodzić cukrem pudrem. Galaretki: Każde z opakowań galaretki przygotowujemy w 1,5 szklanki wody. Przełożenie: Na biszkopt nakładamy parę łyżek kremu kakaowego. Wlewamy jedną z przygotowanych galaretek (lekko tężejącą). Odstawiamy do lodówki do czasu stężenia galaretki. Na stężałą galaretkę nakładamy połowę pozostałego kremu, wlewamy drugą galaretkę i ponownie wkładamy do lodówki
My sweet a lifełyżeczka cynamonu 2 łyżki przyprawy do pierników 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich Krem: 200 g masła 100 g cukru pudru około 500 g twarożku śmietankowego 1 galaretka cytrynowa 1 łyżka ekstraktu z wanilii Dodatkowo na orzechy w karmelu: płatki czekoladowe owoce rodzynki brazylijskiej, kiwi orzechy podprażone na suchej patelni Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i sodą(...)jego gęstości. Jeśli jest gęsty - można dodać go więcej. Na końcu dodaj tężejącą galaretkę cytrynową. Wymieszaj. Na talerzu ułóż pierwszy blat ciasta. Na niego wyłóż 1/2 kremu i wyrównaj. Przykryj drugim blatem ciasta. Rozłóż pozostały krem. Udekoruj owocami i płatkami czekolady. Połowę uprażonych orzechów posiekaj drobni - posyp nimi boki. Pozostałe orzechy rozsyp na górze
Gotuj Sam!pszennej 3/4 szklanki cukru 5 jajek 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao Krem: 0,5 litra mleka 4 żółtka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej Cukier waniliowy 2 łyżki cukru 150 ml. likieru advokaat Dalkowski 200 gram masła Polewa czekoladowa HELIO Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywno, ucierając dodajemy po jednym żółtku oraz cukier(...)wlewamy po woli likier. Na biszkopt wykładamy 3/4 masy, przykrywamy wierzchnią częścią biszkoptu. Polewę podgrzewamy w wodzie lub w kuchence mikrofalowej, wylewamy na wierzch ciasta, wstawiamy do lodówki. Pozostały krem przekładamy do rękawa cukierniczego, dekorujemy wierzch robiąc małe rozetki
Bajeczna Kuchniafixy do śmietany 1/2 łyżeczki cukru wanilinowego 1 kropla aromatu śmietankowego 5-6 łyżek cukru pudru 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego Dodatkowo: wiórki czekoladowe do posypania drobne kropelki czekoladowe wisienki do ozdoby Biszkopt: 1. Piekarnik nastawić na 160C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180C). 2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem dodać cukier i mieszać, aż masa(...)warstwą śmietany. Wytrzeć podstawkę na której leży tort i brzeg posmarować grubszą warstwą śmietany, wyrównać. 12. Krem śmietanowy, który nam zostanie, przełożyć do rękawa cukierniczego z metalową końcówką Wilton M1 i na wierzchu tortu zrobić ozdobne rozetki. Brzeg tortu przy podstawce udekorować czekoladowymi kropelkami. Środek tortu posypać wiórkami czekoladowymi, a na rozetkach ułożyć wisienki. Tort wstawić do lodówki na całą
Mała Cukierenkakremy * Zupy zimne * Mąka * Makarony * Kluski * Knedle * Pierogi * Kasza * Ryż * Jajka * Grzyby * Mięso * Wołowina * Wieprzowina * Cielęcina * Dziczyzna * Drób * Baranina * Pasztety * Ryby * Sosy * Sałatki * Surówki * Desery * Ciasta * Baby, babki, babeczki * Ciasta i ciastka bezowe * Ciasta bez pieczenia * Ciasta i ciastka biszkoptowe * Ciasta i ciastka czekoladowe(...)Ciasta i ciastka z serem * Ciasta wytrawne i pikantne * Mazurki i keksy * Pierniki i pierniczki * Tarty i tartaletki * Torty i torciki * Masy i kremy * Lukry, poncze, polewy * Napoje * Dania wegetariańskie * Grill * Pieczywo Także jak widzicie przepisów jest naprawdę wiele. A zakupić ją możecie na stronie Troy (klik tutaj) . Bardzo serdecznie dziękuję
Zrób to smaczniejest to przepis z dawnych lat na tradycyjny krem sułtański jaki można było dostać w każdej restauracji, jest to przepis dla miłośników kawowych deserów no i procentów ;) Składniki na 4-5 porcji: 0,5 l śmietany kremówki 30% 2 łyżeczki kakao kilka małych bez kilka biszkopcików 100 ml mocnej esencji z kawy rozpuszczalnej 4 łyżki rodzynek 100 ml rumu(...)rodzynek i biszkopcików 100 ml likieru kawowego lub czekoladowego czekoladki do dekoracji albo tarta gorzka czekolada Wykonanie: Rodzynki zalewam odrobiną rumu i odstawiam na pół godziny. Dobrze schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno, później dodaję kakao oraz esencję z kawy i delikatnie mieszam. Na sam koniec gdy krem uzyska jednolitą konsystencję dodajemy pokruszone bezy oraz namoczone rumem
Bon Appetit Małgorzatywyobrażam sobie, by w czasie świąt bożonarodzeniowych zabrakło tego ciasta. Zobaczcie jak powstaje blok czekoladowy. Blok czekoladowy to jedno z tych ciast, które powstaje bez gotowania. Od zawsze kojarzy się mi z grudniowymi świętami. Pozycja obowiązkowa do kawy lub herbaty w pierwszy bądź drugi dzień świąt bożonarodzeniowych. Ten osobliwy deser jest bardzo kaloryczny, ale kto nie lubi trochę grzeszyć(...)Niedroga do dostania jest tutaj . Gdybyście mieli ochotę na inny deser to polecam wam krem z serka homogenizowanego. Możecie także spróbować moich świątecznych przepisów . Ułatwią wam przygotowanie wigilii. Zabieramy się za pracę. Będzie wam smakować. Zobacz mój film z przygotowania bloku Składniki – Blok czekoladowy 2 kostki margaryny 500 g mleka w proszku 3 łyżki kakao 1,5 szklanki cukru
Kuchennyviral.plKeto muffinki brownie Gofry białkowe Orzechowy deser śmietankowy Trufle kokosowe (keto) Chałwa domowa bez cukru Keto tarta z kremem śmietankowym i jagodami Keto brownie Gofry orzechowe, bez mąki Ciasteczka orzechowe Keto batony snikers Pudding chia orzechowy Keto bounty (wegańskie) Bomby tłuszczowe czekoladowo-orzechowe Zobacz więcej przepisów na keto słodycze Przepisy sezonowe Burgery z buraka Beza z owocami Stir
WegePrzepisPewnego dnia zamarzył nam się deser w naczyniu, które można zjeść.... wiec dlaczego by nie zrobić ciasteczkowego kubeczka? 😃 Kruche i orzechowe naczynko wypełnione zostało kremem twarogowym wzbogaconym o olej z orzechów laskowych tłoczony na zimno . Oznacza to, że sam olej posiada cenne właściwości tych orzechów oraz ich smak! WOW! Do tego całość ozdobiłyśmy również tymi orzachami oraz batonikiem(...)delikatnie papierki. KREM 8. Twaróg zmiksować dokładnie z olejem i ksylitolem (jego ilość można określić samemu po spróbowaniu kremu). 9. Dodać kakao i całość wymieszać tak aby pozostały smugi kremu białego. 10. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać go do kubeczków. Można też zmiksować całość z kakao a do rękawa cukierniczego dodać na zmianę kem czekoladowy z serkiem
Candy Pandasdodajemy ekstrakt i zmiksowanego banana, następnie dodajemy przesiane mąki i płaską łyżeczkę sody. Do wymieszanego ciasta wsypujemy czekoladowe groszki i maliny. Mieszamy delikatnie. Wkładamy do foremek na muffiny i pieczemy 25 minut w 180 stopniach C. Wierzch dekorujemy masłem orzechowym lub kremem migdałowym
AZgotuj!blatu ciasta dodawać ich aż tyle… ale powiem Wam, że one właśnie nadają mu wilgotności i smaku czekoladowo- orzechowo brownie. A resztę białek wykorzystujemy do ciasta kokosowego, więc nic się nie marnuje;) Masę do ciasta zmodyfikowałam po swojemu( w oryginale jest krem budyniowy). Jeśli lubicie fuzję słodkich smaków i nie straszne Wam robienie złożonych ciast- bierzcie się za pieczenie
Domowe ciastaCiasto na biszkopcie z masą czekoladową z bakaliami, masą budyniową z cytryną, słodkimi brzoskwiniami oraz galaretką. Nie jest bardzo wymagające, jakby mogło się wydawać, ale potrzeba trochę czasu, aby kremy i galaretka dobrze stężały. Ciasto na weekend, na Święta, na urodziny i bez okazji ;) Składniki: biszkopt: 4 jajka L, 4 łyżki mąki pszennej, 3 łyżki skrobi ziemniaczanej, 1/2 łyżeczka
Lena Gotuje