sobotę, 22.09, część wielkopolskich blogerek spotkała się na dworcu w Poznaniu. Marysia (Gruszka z fartuszka), Kasia ( W Krainie Smaku), Karolina (Moje Codzienne Przyjemności),Ewelina (Przy Kubku Kawy) oraz ja, Karmel-itka, ruszyłyśmy do Wargowa. Tam czekała na nas Grażyna (Grażyna Gotuje). To właśnie Grażyna zorganizowała i zaprosiła nas na Święto Pyry Wielkopolskich Blogerów.Ugoszczone przez panie z Koła Gospodyń
W kuchni Karmel-itkistopni. Piekę 50 minut. Po upieczeniu chleb, postukany od spodu, powinien wydać głuchy dźwięk. Wtedy mamy pewność, że w środku również jest dopieczony. SMACZNEGO! Pozdrawiam z sielskiej krainy wyobraźni! Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiWielkimi krokami zbliża się I półfinał konkursu kulinarnego "BlogerChef", organizowanego przez Doceń Polskie oraz blog W Krainie Smaku. Odbędzie się on już jutro, 19 stycznia, w Gniewinie, a dokładniej w hotelu Mistral Sport. Jak już większość z Was wie,również wzięłam udział w eliminacjach, a traf tak chciał, że się zakwalifikowałam. Wcześniej prezentowałam ciasto bułgarskie CAPRISE, które także
W kuchni Karmel-itkiprzyrządzenia tych brownies przekonała mnie Kasia, autorka bloga "W Krainie Smaku". Urzekła mnie swoimi BROWNIES Z WHISKY I PORECZKAMI,które posłużyły jako punkt wyjścia mojej wersji.Wypieku Kasiu miałam okazję spróbować, będąc z nią w Krakowie z powodu Wielkiego Finału 9. Małopolskiego Festiwalu Smaku.Tak mi zasmakowały, że nie byłabym sobą, nie popełniając ich u siebie. Też nie obeszłoby się
W kuchni Karmel-itkiżyciem.Idę, wiedziona instynktem. Piwnica poznańskiego Okrąglaka zaprasza oszałamiającymi zapachami, gwarem gości,przyjazną łuną światła i przyjemnym ciepłem, które wszyscy tak pragną burą jesienią.Kasia Szatkowska, autorka bloga W Krainie Smaku, wraz z właścicielką winiarni Rotondo w kompleksie restauracyjnymKuchnia Marche w Okrąglaku, zaprosiła nas, wielkopolskie blogerki, na wspaniałe warsztaty. Pod nóż poszłakuchnia hiszpańska. Wraz z 11 pozostałymi dziewczętami, z wielką
W kuchni Karmel-itkizapijają winem.Nie, nie, spokojnie. To tylko blogerki kulinarne na warsztatach.Paella marinara - właśnie to danie przygotowywałam na warsztatach w ROTONDO, prowadzonych przez jedną z nas,Kasię Szatkowską z bloga "W Krainie Smaku". Pozwoliłam sobie na publikację tego przepisu, ponieważ przyrządzałamgo osobiście, pomimo, że było to na warsztatach. Paella jest słynną hiszpańską potrawą jednogarnkową z Walencji. Opiera się przede wszystkim na ryżu
W kuchni Karmel-itkiswych rodzin. W końcu jak blogerzy się spotykają, rozmawiają głównie o jedzeniu. Takie zboczenie zawodowe.Tak właśnie było tym razem. Wracając ze spotkania z Warszawy pociągiem, wraz z Kasią (W KRAINIE SMAKU) i Laurą (CAFE BABILON), zyskałam takie natchnienie. Rozmawiając z dziewczynami padło na falafle. Jak tylko wróciłam do domu, na drugi dzień zaraz pobiegłam do sklepu z ekologiczną żywnością,kupiłam
W kuchni Karmel-itkismak... Ta głębia pomidorowej uczty! Wódka powoduje, że zawarte w pomidorach związki zapachowe zostają przez nią wyciągnięte do sosu i wzmocnione. Naprawdę, ciekawy smak. PENNE ALLA VODKA /inspiracja: W Krainie Smaku./ dla 2-4 osób 1 duża cebula 2-3 łyżki oleju z pestek winogron 1/3 szklanki wódki puszka pomidorów bez skórki 2 ząbki czosnku 125 ml kremówki pół pęczka
W kuchni Karmel-itkiKażdy o czymś marzy. Są marzenia duże i małe, skromne i śmiałe, przyziemne, spełniane i te nie do spełnienia. I ja marzę, zatapiam się w krainie snu i myślę, co by było gdyby... Gdybyśmy się nie spotkali, gdybyśmy się nie poznali, gdyby wszystko potoczyło się inaczej. Może byłoby lepiej?Każdy o czymś marzy. Są marzenia duże i małe, skromnie
W kuchni Karmel-itkinaleźć można ją w sklepie SKWORCU. Składniki na 3 -4 osoby: 1 szklanka kaszy bulgur Skworcu 1 duży filet z kurczaka 1/2 opakowania mrożonej mieszanki chińskiej Mroźna Kraina (sklep Biedronka) - ta mieszanka zawiera pędy bambusa, grzybki mun, marchew,paprykę, por duża łyżka masła sól prowansalska Kamis mieszanka ognista w młynku Kamis świeżo zmielony pieprz czarny Kamis kilka listków świeżego
Blondynka Gotujezrobienia tych szaszłyków zainspirowało mnie zdjęcie z bloga Kraina miodem płynąca. Zgadzają się dwa składniki: cukinia i mięso z indyka, a że miałam smak na curry, więc długo się nie zastanawiając zrobiłam wersję indyjską :) Składniki
Delicious TitbitsLilianki nie ma bo jest w sanatorium ja po operacji kolana sama za dużo nie zdziałam bo poruszam się o kulach. Jeść jednak trzeba. A do
Lili w kuchniZaczynają się coraz chłodniejsze dni. Wiec po powrocie ze szkoły, pracy warto się czymś rozgrzać i dodać sobie dawkę wspaniałej energii. Czekolada nadaje się do tego
Lili w kuchniCzekoladowe myszki to przysmak, który przygotowałam razem z mamą na moje urodziny. Zastawiałyśmy się z mamą dość długo czym je wypełnić i wreszcie mama zabrała
Lili w kuchni