kotlety - 13055 przepisów (strona:715/871)

PULPETY W SOSIE CHRZANOWO KOPERKOWYM 182

Pulpeciki kojarzą się Wam najczęściej z dziecięcym jadłospisem;-) Te małe mielone kuleczki można podawać z przeróżnymi sosami. Ja proponuję dziś z sosem chrzanowo -koperkowym. Składniki: 500

potrawyregionalne
WIEPRZOWINA PO AZJATYCKU W SOSIE ŚLIWKOWYM 166

Wprawdzie sezon na śliwki się kończy,ale polecam rewelacyjną wieprzowinę  z tymi owocami w roli głównej. Jedząc ją pierwszy raz, rozkoszowałam się tym smakiem, jakże

potrawyregionalne
GOŁĄBKI Z MIĘSEM I RYŻEM 147

Danie to popularne jest w kuchni Europejskiej. Nadzienia są przeróżne w zależności od regionów i pomysłów  np. z kaszą,grzybami,ziemniakami. Ja proponuję gołąbki

potrawyregionalne
SPAGHETTI Z MIĘSNYMI KLOPSAMI 161

To włoskie danie znane jest na całym świecie. Postanowiłam je trochę zmodyfikować i zamiast tradycyjnego spaghetti bolognese,  przyrządziłam małe klopsiki w sosie pomidorowym i

potrawyregionalne
PIECZONY INDYK W SOSIE PIECZARKOWYM 166

Polecam dziś mięciutkie i chude mięso z indyka w sosie pieczarkowym. Składniki: mięso gulaszowe z indyka pieczarki parę suszonych grzybków cebula śmietana czosnek majeranek sól,pieprz

potrawyregionalne
PASTA Z KURZYCH WĄTRÓBEK I SERC 152

Dziś potrawa dla wielbicieli podrobów i pasztetów. Pasta z kurzych wątróbek i serc , którą proponuję jest szybszą i łatwiejszą wersją pasztetu. Idealna do kanapek. Składniki: 40

potrawyregionalne
GRILLOWANE MIELONE SZASZŁYKI Z KAPARAMI I SOSEM CZOSNKOWO KOPERKOWYM 161

Zamiast tradycyjnych mielonych można pobawić się trochę,  dodać kapary,przyprawę do gyrosa i wyjdą pyszne grillowane szaszłyki. Do nich sos czosnkowo-koperkowy z kiszonym

potrawyregionalne
ROLADKI Z KURCZAKA Z ROKPOLEM,SUSZONYMI POMIDORAMI W SZYNCE PARMEŃSKIEJ 222

Zapraszam dziś na ROLADKI Z PIERSI KURCZAKA nadziewane serem rokpol, suszonymi pomidorami i owinięte szynką parmeńską. Polecam również przepisy na inne nadzienia: z jarmużem 

potrawyregionalne
KURCZAK Z KARMELIZOWANYM FENKUŁEM I KAPARAMI 201

Można z nim robić wszystko: jeść na surowo, smażyć, dusić, piec, grillować. Fenkuł czyli koper włoski. Ze względu na niską zawartość energetyczną jest często wykorzystywany do

potrawyregionalne
KRÓLIK W ŚMIETANIE 214

Królik jest bardzo delikatnym i miękkim mięsem. Białko mięsa króliczego jest w 90% przyswajalne przez organizm człowieka. Charakteryzuje się małą zawartością cholesterolu w porównaniu do mięsa

potrawyregionalne
ŻEBERKA PIECZONE W SOSIE SŁODKO OSTRYM Z PIECZONYMI WARZYWAMI 288

Pieczone żeberka   w pysznym, gęstym słodko-ostrym sosie. Zioła, imbir, czosnek, miód, ostra musztarda i wędzona papryka dały wyśmienity smak. Dodanie sosu sojowego i angielskiego

potrawyregionalne
NÓŻKI W GALARECIE 209

  Nóżki w galarecie , zimne nóżki albo galaretka wieprzowa. Występują pod różną nazwą ale smakują tak samo. Ta świetna, zimna przystawka znana jest chyba wszystkim.  

potrawyregionalne
ZAWIJANIEC Z GRILLOWANEJ BIAŁEJ KIEŁBASY 178

Dziś wariacja z grillowaną białą kiełbasą. Zazwyczaj jemy ją na Święta w żurku. Można ją też upiec lub ugotować. Proponuję trochę inne i efektowne jej podanie

potrawyregionalne
PIECZONA KACZKA W GLAZURZE ŻURAWINOWO IMBIROWEJ 193

Mięso kaczki jest rewelacyjne. Dobrze wypieczona, mięciutka i soczysta z podpieczoną skórką  i mięsem odchodzącym od kości. Moja była naprawdę idealnie doprawiona. Wyczuwalna ostrość chili

potrawyregionalne
CZULENT DANIE JEDNOGARNKOWE 281

CZULENT to tradycyjna potrawa kuchni żydowskiej.  To bardzo wolno gotowany (duszony) gulasz, przyrządzany z koszernego mięsa,  z fasolą,ciecierzycą, ziemniakami,cebulą, kaszą jęczmienną lub

potrawyregionalne