ponad 25 lat... Często podaję ją jako dodatek do obiadu, na przykład do kotletów schabowych. Będzie też doskonała na mniej lub bardziej oficjalną imprezę, albo, żeby coś przegryźć w trakcie dnia. Jeśli lubicie sałatki ziemniaczane to może przypadnie Wam również do gustu taka mocno czosnkowa ? Sałatka ziemniaczana
Kulinarne przygody GatitySiekane kotlety z kurczaka Najlepszy kurczak pieczony! Kurczak z suszonymi pomidorami i szpinakiem Przepis na pulled pork Kotlety mielone w sosie musztardowym Pieczony kurczak w panierce z parmezanem Pieczona pierś indyka w sosie pieczeniowym Polędwiczki w sosie kurkowym Boeuf bourguignon – przepis Julii Child Schab z suszonymi pomidorami Sznycel z indyka Gulasz z indyka Pieczona polędwica wieprzowa Kotlet schabowy Kotlety mielone(...)bulionu z warzyw lub wody 2 listki laurowe 2 łyżki oleju sól i pieprz do podania: puree ziemniaczane, kluski śląskie lub kopytka, ulubiona surówka PRZYGOTOWANIE: Mięso wołowe pokrój w plastry i rozbijaj tłuczkiem na cienkie kotlety. Najlepiej, aby kształt był zbliżony do kwadratu. Połówkę cebuli pokrój w piórka. Ogórki pokrój wzdłuż w ćwiartki lub w ósemki, w zależności
nietylkopasta.plPlacuszki ziemniaczane z pietruszką i curry – wegetariański obiad. Wykorzystaj ziemniaki z wczorajszego obiadu i stwórz nowe smaczne i szybkie danie dla całej rodziny. Czas wykonania: 1 h Ilość porcji: 8 sztuk ( 3 – 4 porcje) Składniki: 500 g ziemniaków (6 małych sztuk) ½ łyżeczki soli 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko 2 łyżeczki curry 2 łyżki natki pietruszki(...)Ugotować i obrać ziemniaki 2. Podsmażyć cebulkę 3. Ubić ziemniaki 4. Dodać pozostałe składniki 5. Wymieszać na jednolitą masę 6. Uformować kotlety 7. Obtoczyć w mące 8. Usmażyć na tłuszczu Pobierz wersję do druku: Pobierz Placuszki ziemniaczane z pietruszką i curry Artykuł Placuszki ziemniaczane z pietruszką i curry pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl
KuchniaWeDwoje.plPlacuszki ziemniaczane z pietruszką i curry – wegetariański obiad. Wykorzystaj ziemniaki z wczorajszego obiadu i stwórz nowe smaczne i szybkie danie dla całej rodziny. Czas wykonania: 1 h Ilość porcji: 8 sztuk ( 3 – 4 porcje) Składniki: 500 g ziemniaków (6 małych sztuk) ½ łyżeczki soli 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko 2 łyżeczki(...)obrać ziemniaki 2. Podsmażyć cebulkę 3. Ubić ziemniaki 4. Dodać pozostałe składniki 5. Wymieszać na jednolitą masę 6. Uformować kotlety 7. Obtoczyć w mące 8. Usmażyć na tłuszczu Pobierz wersję do druku: Pobierz Placuszki ziemniaczane z pietruszką i curry Artykuł Placuszki ziemniaczane z pietruszką i curry pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl
KuchniaWeDwoje.plrównież w wersji wegetariańskiej, wówczas proponuję zamiast boczku dodać wędzoną paprykę oraz zamiast zwykłej cebuli-czerwoną, uzyskamy podobny efekt. W pierwszej wersji otrzymałam ok.10 sztuk, w drugiej miałam 16 kotletów (ilości podane w nawiasach z prawej strony). Składniki: - 530g ugotowanych ziemniaków(...)dodać mąkę ziemniaczaną, jajko, kurkumę oraz sól i świeżo mielony pieprz, oraz boczek z cebulą i czosnkiem. Boczek kroimy wcześniej w drobną kostkę i podsmażamy na patelni, gdy nam się ładnie podsmaży dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, pod koniec smażenia dorzucamy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Mieszamy i odstawiamy z palnika. Masę mieszamy i formujemy płaskie kotlety. Smażymy
Smaczne Zdrowedosmażamy kotlety z obu stron kolejne 4-5 minut. Żeby być pewnym efektu i mięsa usmażonego w środku, usmażone kotlety wkładamy do naczynia żaroodpornego i na środkową półkę do piekarnika, na 10 minut. Podajemy z tym, z czym lubimy – ziemniaczanym purée, zasmażanymi buraczkami, ogórkiem kiszonym, ulubioną sałatką. Na drugi dzień można odsmażyć je, kładąc na patelnię z mieszanką wody(...)oleju – zostaną soczyste, a po odparowaniu wody odsmażą się na chrupiąco. Albo przeciąć w poprzek na pół i zjeść z pajdą chleba. PS.: Kotlety na zdjęciach całego obiadu nie są popalone, tylko było już tak ciemno, że aparat zwariował :) SKŁADNIKI 500g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 1 mała pszenna bułka namoczona w mleku 1 średnia cebula 2/3 płaskiej łyżeczki soli
Karo in the Kitchennaciskając środek kotleta, tak żeby uformować w tym miejscu wgłębienie. Dzięki temu zabiegowi burger nie skurczy się podczas smażenia i nie wybrzuszy na środku. Temperatura smażenia powinna być dość wysoka, żeby mięso delikatnie przypiekło się z zewnątrz. Smaż po 3 minuty z jednej i dwie minuty z drugiej strony (w przypadku kotletów o grubości około centymetra). Odstaw kotlety na talerz(...)przykryj. Krok 4 Na patelnię po smażeniu kotletów wlej bulion. Zamieszaj całość. Dodaj łyżkę sosu sojowego. Zagotuj. Kiedy sos zacznie delikatnie bulgotać, rozprowadź w ciepłej wodzie pół łyżeczki mąki ziemniaczanej i wlej na patelnię z bulionem. Zamieszaj całość i gotuj aż sos zgęstnieje. Jeśli będzie za rzadki dodaj jeszcze trochę mąki. Ale nie spiesz się z tym, pogotuj najpierw
Niedzielny kucharznaciskając środek kotleta, tak żeby uformować w tym miejscu wgłębienie. Dzięki temu zabiegowi burger nie skurczy się podczas smażenia i nie wybrzuszy na środku. Temperatura smażenia powinna być dość wysoka, żeby mięso delikatnie przypiekło się z zewnątrz. Smaż po 3 minuty z jednej i dwie minuty z drugiej strony (w przypadku kotletów o grubości około centymetra). Odstaw kotlety na talerz(...)przykryj. Krok 4 Na patelnię po smażeniu kotletów wlej bulion. Zamieszaj całość. Dodaj łyżkę sosu sojowego. Zagotuj. Kiedy sos zacznie delikatnie bulgotać, rozprowadź w ciepłej wodzie pół łyżeczki mąki ziemniaczanej i wlej na patelnię z bulionem. Zamieszaj całość i gotuj aż sos zgęstnieje. Jeśli będzie za rzadki dodaj jeszcze trochę mąki. Ale nie spiesz się z tym, pogotuj najpierw
Niedzielny kucharzObiad- ziemniaki i mięso mielone. Pierwsze skojarzenie to kotlety mielone z gotowanymi ziemniakami. Można i tak, ale czemu nie ponieść się fantazji i nie spróbować czegoś takiego: meksykańskie szpadki z mięsa mielonego z babką ziemniaczaną... Niby wciąż to samo, a jednak inaczej. Zatem do dzieła! Babka ziemniaczana Przyznaję się bez bicia, że przepis na babkę ziemniaczaną zaczerpnęłam(...)opruszonego bułką tartą, przenosimy naszą masę ziemniaczaną. Piec w 180st. przez 1h. Opcjonalnie wydłużyć czas pieczenia- ciasto w środku powinno być suche. Meksykańskie szpadki Inspiracją do mielonych szpadek natomiast były kofty ze Sfinksa. Nie wiem dokładnie jaki jest ich skład, ale bardziej zależało mi na oryginalnym kształcie, więc zamiast oklepanych kotletów czy klopsików postanowiłam mięso zrolować w podłużne
bastalenawkłady. Dzięki niemu grill staje się niezwykle funkcjonalny, niczym dobrze wyposażona kuchnia. Na patelni żeliwnej można z powodzeniem przygotować nie tylko tradycyjne kotlety mielone, ale także usmażyć np. jajko sadzone, naleśniki, tortille, chlebki naan czy placki ziemniaczane. Wkład do kanapek i gofrów to jak gofrownica i toster w kuchni. Ten wkład pozwala przygotować zarówno chrupiące opiekane tosty
Obiad gotowyRodzinny kotlet z czosnkiem i szalotką w pysznej panierce z panko. Panko jest delikatniejsza i znacznie dłużej pozostaje chrupiąca niż bułka tarta. Kotlety najlepiej smakują z ziemniakami i kaparami. schab 700 g ( 4 plastry ) 1-2 jajka panko 8 -10 łyżek 2 spore ząbki czosnku 1 spora szalotka mąka pszenna 3-4 łyżki sól, pieprz Wychodzą(...)połóż drugi plaster schabu i jeszcze raz roztłucz mięso. Kotlety panierujemy w * mące *roztrzepanych jajkach * panko Na patelni rozgrzej smalec, kotlety smaż z obu stron na złoty kolor. Ja smażyłam około 10 minut. Po usmażeniu kotlety osącz na ręczniku papierowym, ewentualnie dopraw solą i podawaj. Idealnie smakują z puree ziemniaczanym z czosnkiem i kaparami
Smaczne mojeBrukselka to jedno z warzyw które są niedocenione. Zachęcam do wykorzystania tego warzywa w Waszych posiłkach. Przygotowanie ziemniaków – ziemniaki obrać i pokroić na cztery części
Kuchnia Pokoleń/szafkę i zastanawiamy się co się da z tego zrobić... Taką genezę miały między innymi poniższe kotlety. Składniki (na 6 kotletów): - 1 szklanka rozgniecionego ugotowanego kalafiora - 1 szklanka rozgniecionych ugotowanych ziemniaków - 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej - sól, pieprz Opcjonalnie: - 1 starta cebula - 1 łyżeczka gałki muszkatołowej - natka pietruszki Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, smażymy na małym ogniu po kilka
Smakuje zdrowopolecam! Składniki: 1 kg schabu bez kości sól, pieprz olej do smażenia Marynata: 3 jajka 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki keczupu 4 ząbki czosnku 1 płaska łyżka musztardy 5 łyżek oleju Sposób wykonania: 1. Schab kroimy na kotlety grubości 1,5-2 cm. Lekko rozbić tłuczkiem. Kotlety posolić i popieprzyć wedle uznania. 2. Składniki marynaty dobrze połączyć
Kuchnia domowa Anicebulką i czosnkiem oraz posiekanym koperkiem i opcjonalnie także różowym pieprzem. Do ich przygotowania najlepiej użyć ziemniaczanego puree pozostałego z obiadu. Jeśli jednak gotujecie ziemniaki specjalnie do tego dania, pamiętajcie o ich dokładnym wystudzeniu przed formowaniem. Zimne i zbite puree zagwarantuje odpowiednią strukturę kotletów. Sprawi, że nie będą rozpadały się podczas smażenia i przewracania na patelni. Udadzą się nawet
cool and minty