bezglutenowy, koszerne i halal, a od kilkuset lat nawet kościół już go nie zabrania. Jak widać na załączonym obrazku, z tego warzywa można wyczarować wiele różnych rzeczy, od przystawki (sałatka z młodych ziemniaków), przez danie główne (kotlety i komowiki), po deser (sernik z malinami i kruszonką). U mnie danie kuchni białoruskiej. Jakby ktoś nie wiedział to taki młody kraj
Kryzysowa Książka Kucharskakuchni nadal króluje kalafior :-) Tym razem trafił do zupy. Zrobiłam ją niemal z tych samych składników, z których ostatnio lepiłam prezentowane tutaj kotlety (2 wpisy wstecz). Wolę kiedy zupa nie jest kremem, ale pływają w niej kawałki warzyw. Dlatego dodałam grzanki jako posypkę - żeby w zupie coś chrupało. Czytaj więcej
Kasia SarnaŚwietna alternatywa dla mięsnych kotletów. Składniki na około 10-12 kotletów: 1/2 szkl kaszy kuskus 1 szkl wrzącej wody lub bulionu 3-4 garście mieszanki warzyw mrożonych (brokuły, kalafior, marchewka, fasolka zielona,por ) 1 jajko ewent. 1/4 startej cebuli (jeśli w mieszance był por to cebulę możemy pominąć) szczypta ostrej papryki sól, pieprz do smaku ewent. 2-3 łyżki
Gotowanie...to proste !Oszukane kotlety schabowe, w których głównym składnikiem jest bogaty w witaminy i pierwiastki mineralne seler, nazywany warzywem młodości. W takiej postaci można przemycić bombę witaminową wszystkim dzieciom. Składniki: 1 duży seler 1litr bulionu drobiowego 1 łyżeczka majeranku 3 ziela angielskie 2 liście laurowe 2 łyżeczki sosu sojowego 2 łyżeczki maggi 2 jajka bułka tarta oliwa Wykonanie: 1. Selera dokładnie
Szalona Kuchnia Ewelinytofu i znowu nie miałam pomysłu jak je wykorzystać. Postanowiłam spróbować tofu w wersji panierowanej. Pokroiłam w kostkę i usmażyłam tak jak kotlety. I był to bardzo dobry wybór bo w tej postaci tofu świetnie smakuje. Dodałam warzywa i wyszła bardzo pożywna sałatka. składniki: 1 mała sałata lodowa 400 g tofu 1 mały bakłażan 15 pomidorków cherry 2 garście słonecznika
Monia miesza i gotujePrzepis z myślą o wieczorach z domowymi frytkami , o leniwych śniadaniach, o burgerowych kolacjach czy grillowanych warzywach. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaków, wszelkiego rodzaju mięs, do pysznych wegetariańskich burgerów, do warzywnych kotletów ( takich z cukinią czy takich z dynią , czy takich z marchewką )... Połączenie świeżych ziół, ostrego marynowanego pieprzy i kaparów z pleśniowym serem i gęstym jogurtem, sprawia
Naturalna KuchniaKotlety bardzo lubie a te eobi sięnaprawde szybko a dodatkowo w nich można przemycić wiele warzyw o których zjadający nie ma pojęcia ;-) mowa tu np. o mojej córce ;-) Składniki; 1 mała cukinia 1 mały seler 1 marchewka pół małego pora 2 jajka 2 grube parówki sól,pieprz 3 łyzki mąki pszennej 1 łyzka majonezu olej do smazenia
Radość kipiąca uśmiechem.stek Salisbury? To ręcznie uformowany “stek” z mięsa mielonego. Bardzo przypomina nasze kotlety, jednak jest przyrządzany wyłącznie z mięsa wołowego. Prawdopodobnie to właśnie steki Salisbury dały początek tak uwielbianym przez wszystkich hamburgerom. Dr Sulisbury, od którego nazwiska pochodzi nazwa dania, był gorącym zwolennikiem diety opartej na siekanym mięsie – zalecał ją żołnierzom walczącym w wojnie secesyjnej. Uważał(...)wodę z grzybów. Mieszamy, aż do zagotowania. Dodajemy sos Worcestershire i kremówkę. Solimy do smaku. W sosie układamy kotlety. Dusimy ok. 3-5 minut. Posypujemy pietruszką i podajemy. Steki Salisbury podajemy tradycyjnie z puree ziemniaczanym lub tłuczonymi ziemniakami i zielonymi warzywami (np. fasolką szparagową, brokułami czy zielonym groszkiem). Zobacz także: Pasta z wędzonym łososiem i orzechami Z kawałka wędzonego łososia
Poezja smakuniego doskonaly dodatek do zup.Nie rozpadnie sie podczas gotowania,zachowa swoj ksztalt i kolor. Mozna go dusic z roznymi warzywami:pomidorami,selerem,marchewka,pietruszka,cebula,czosnkiem i jablkami.Za kazdym razem jarzynka bedzie miala inny smak.Mozna z niego przyrzadzic jarskie kotlety,a takze bigos z boczkiem i kielbasa lub ugotowac pyszna zimowa zupe.Doskonale nadaje sie na zdrowe i lekkostrawne chipsy.Przepis ponizej.Gdy(...)listek i ziele angielskie (choc niekoniecznie),najlepiej w sitku do przypraw.Zobacz tu:gadzet na przyprawy.Po okolo 10 minutach dolozyc obrane i pokrojone w gruba kostke ziemniaki.Gotowac nastepne 15 minut.Gdy warzywa beda miekkie zblendowac na gladki krem.Podawac z dodatkiem zielonego koperku i szczypta galki muszkatalowej.Mozna ozdobic kleksem jogurtu greckiego.Chipsy jarmuzowe swietnie smakuja do zupy,ale moga tez stanowi calkiem odrebne danie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Dziś na moim blogu pokażę Wam jak w prosty i szybki sposób przygotować pyszne kotlety warzywne z kurczakiem. Przygotowując potrawę testowałam nóż szefa kuchni Zwilling® Artis. Każdy, kto lubi gotować wie o tym, że dobry, ostry nóż to podstawa szybkiego przygotowania potrawy. Wielokrotnie miałam problem z szybko tępiącymi się nożami. Po naostrzeniu za kilka dni problem powracał. Nóż szefa(...)się z dłoni, czy po dłuższym krojeniu będziemy mieli odciski na dłoniach. Nóż szefa kuchni Zwilling® Artis doskonale poradzi sobie z każdym zadaniem. Bez trudu pokroi mięso, warzywa, czy posieka twarde bakalie. Nóż szefa kuchni Zwilling® Artis powinien być niezastąpionym wyposażeniem każdej kuchni. U mnie zajmuje zaszczytne miejsce. Odkąd pojawił się w moim domu nie wyobrażam sobie pracy
Tradycyjna kuchnia Kasimoże odstraszać, ale smakował wybornie. Przy okazji jedzenia mięsa możemy jeść przecież zdrowo. Składniki na schab duszony z warzywami (3 porcje): schab bez kości 360 g (5 plastrów) 3 cebule 2 duże marchewki pietruszka (biała) por pieprz sól Mięso podzielić na kotlety i rozbić tłuczkiem. Doprawić solą i pieprzem. Podsmażyć na patelni do zarumienienia. Pokroić cebulę na średniej wielkości kostkę
Karola gotujepiątkowy obiad.Danie łatwe … szybkie i niesamowicie smaczne.Kotlety te są świetnym pomysłem nie tylko na obiad – śmiało można je włożyć do ulubionej , chrupiącej bułki … dodać świeże warzywa … i zajadać w formie burgera! SKŁADNIKI:* filet np.dorsz – 300 g* ziemniaki – ok.200 g* natka pietruszki – 1 pęczek* cytryna – 1 szt* liść laurowy – 2 szt* cebula(...)pietruszki i gotujemy ok. 5 minut.Odcedzamy i rozdrabniamy.Dodajemy zeszkloną na maśle cebulę i ugotowane wcześniej , ugniecione ziemniaki.Doprawiamy solą , pieprzem i posiekaną natką pietruszki.Wszystko DOKŁADNIE razem wyrabiamy na masę.Formujemy kotlety i obtaczamy w panierce owsianej lub tartej bułce.Smażymy na złoto na mocno rozgrzanym oleju.Rewelacyjnie smakują z CZERWONĄ KAPUSTĄ ZASMAŻANĄ ( Provitus ) – KLIK!Do panierowania wykorzystałam Panierkę Owsianą , którą sprezentował
Ostra na Słodkopiekarnik do 180°C góra-dół. Faszeruj połówki cukinii przygotowanym nadzieniem. Posyp startym żółtym serem, zapiekaj przez około 30 minut. Cukinia faszerowana mięsem mielonym i warzywami. Cały czas ktoś podrzuca mi cukinie, bo ma za dużo. Cóż taki okres w roku, trzeba coś z nią robić. Na stronie jest już kilka(...)niej robić rzeczy słodkie: ciasta, gofry, dżemy. Wytrawne, tutaj jest pełne pole do popisu: leczo , kotlety, placki. Zupy krem i jarzynowe oraz przetwory: w curry, sałatka czy ketchup. Nie wiem, czy znajdzie się drugie takie uniwersalne warzywo No chyba tylko poczciwa bulwa jaką jest ziemniak. Ale najlepszym pomysłem ze wszystkich
kuron.com.plNo to "popłynęłam" po tym daniu, kwintesencja smaków i aromatów, oczy cieszą się kolorami a dusza zapachem, brzuch woła więcej i więcej. Zróbcie, to
Moje Małe CzarowanieSzybki letni obiad z sezonowych warzyw to to, co lubię najbardziej. Fasolka szparagowa z sambal oelek podana z kotlecikami z bobu a’la falafel. Proste
Mienta blogLubicie zupy? takie pożywne i aromatyczne? my uwielbiamy i stąd zup na blogu jest mnóstwo, znajdziecie je pod etykietą zupy . Tymczasem proponuję zupę z pulpecikami z
Moje Małe CzarowanieMam nadzieję, że nie jesteście źli za to, że na weekend nie było przepisu z ciastem. Niestety nie miałam wolnego i całe dwa dni miałam wypełnione
Zdrowie i pysznie na talerzuNiektórzy nazywają tę sałatkę carpaccio, bo danie, które kiedyś było przygotowywane z surowego mięsa, teraz robi się także z warzyw czy ryb. Podobno jest to dopuszczalne. Ja mam mieszane odczucia, bo to trochę jak robić kotlet de volaille z serem czy pieczarkami. Tak, wiele osób to robi, nawet na blogach się z tym spotykam... W każdym razie dzisiaj zapraszam
Codzienna kuchnia niecodziennaposiekanym mięsem krewetek i sosem ostrygowym, smaży się je w wielkim woku i podaje z ryżem oraz sałatą ze świeżych warzyw. Jest to bardzo popularna przekąska na tzw. street food w Tajlandii. Zamiast krewetek, do przygotowania kotletów użyłam mięsa z kurczaka dodałam majonez i przyprawę do kurczaka Galeo, no i wyszło świetnie. Przygotowana masa jest gęsta
Moja Książka Kucharskawcale nie oznacza że gorzej :) Na koniec podrzucam Wam kilka linków do moich przepisów, które pozwolą trochę oswoić się z warzywami: Pizza fit na cukiniowym spodzie = 4 porcje warzyw/całość Frytki z dyni = 6 porcji/całość Kotlety z czerwonej kapusty = 1 porcja/szt Papryka faszerowana soczewicą = 2 porcje/szt Placki z buraków i cukinii = 1 porcja/szt Pasta kanapkowa z bobu
Powiedz dietom nieJest jest jest! Wreszcie w moim ogródku wyrosła pierwsza cukinia! Odrazu popędziłam do kuchni, by przygotowań z niej ulubione placuszki / racuszki! Są delikatniejsze niż placki ziemniaczane
Ostra na SłodkoJest jest jest! Wreszcie w moim ogródku wyrosła pierwsza cukinia! Odrazu popędziłam do kuchni, by przygotowań z niej ulubione placuszki / racuszki! Są delikatniejsze niż placki ziemniaczane
Ostra na Słodkosiły. Cena praski w internecie to ok. 28-40zł. Szczypce Zbawienie przy smażeniu, sprawdzaniu makaronu czy gotujących się warzyw. Szczypce służą mi codziennie w wielu czynnościach, są pomocne przy nakładaniu upieczonego mięsa czy usmażonych kotletów. Dzięki antypoślizgowej końcówce, nie ma obawy, że wypadnie to co właśnie nimi chwyciliśmy. Dobrze trzymają, są wytrzymałe i niesamowicie pomocne w kuchni
Gotowanie i blogowaniepomidorowy to smaczny dodatek do klopsików czy kotletów mielonych. Można go przygotować na różne sposoby i z różnymi dodatkami. Dzisiaj proponuję gęsty, pełen warzyw sos pomidorowy, którego głównym składnikiem (poza pomidorami oczywiście) jest cukinia. 1 średnia cukinia 500 ml przetartych pomidorów (gotowe można kupić w puszce lub kartoniku) 1 cebula 1 marchewka 1/8 żółtej papryki 1 ząbek czosnku 2 łyżki
Trzeci talerz