kotlety z warzyw - 1740 przepisów (strona:15/116)

Sos koperkowy na gorąco 263

koperkowy podawany na gorąco jest niezastąpionym dodatkiem do wszelkiego rodzaju mięs, ale ja bardzo lubię go również jako dodatek do kotletów warzywnych, albo ryżu z warzywami. Składniki: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 500 ml zimnego bulionu (może być z kostki) 1 pęczek posiekanego koperku 150 ml śmietany (18%) szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka

Trzeci talerz
DOMOWE BURGERY Z MIELONEJ MORTADELI 214

wielu produktów robiłam już kotlety mielone: z jajek, ryb, warzyw ale mielona mortadela to mój debiut - przypadkowy ale bardzo trafny :) Miał być szybki obiad czyli mortadela panierowana w bułce. I tak pomyślałam, że ciekawe co by wyszło, gdybym ją zmieliła, przyprawiła i usmażyła z niej płaskie burgery. Nic tylko trzeba było sprawdzić pomysł na żywo :-) I tym sposobem

Walijskie Pichcenie
VEGEBURGERY ( wegetariańskie burgery z soczewicy i buraków w domowych bułeczkach z chili i czarnuszką ) 263

smakiem. Dziś mam dla Was przepis na genialne Wege Burgery – własnoręcznie upieczone pyszne bułeczki z dodatkiem kurkumy, chili i czarnuszki połączone z „kotletem” z buraków i soczewicy oraz świeżymi warzywami tworzą fantastyczną całość, której nawet mięsożercy się nie oprą. Są pyszne, są sycące, są zdrowe! Danie zachwyca nie tylko podniebienia, ale również oczy! Są świetnym pomysłem(...)mleko – 40 ml * świeże drożdże – 10 g * małe jajko – 1 szt * cukier – 1 łyżeczka * oliwa – 1 łyżeczka * sól, kurkuma, curry, chili, czarnuszka * roztrzepane jajko KOTLETY: * surowy burak – 1 szt * czerwona soczewica – 1 szkl * domowe, dobrej jakości masło orzechowe – 2 łyżki * jajko – 1 szt * cebula – 1 szt * czosnek – 1 ząbek

Ostra na Słodko
Pulpeciki z indyka w sosie paprykowym 126

mięsa mielonego wbijamy jajko, dodajemy posiekaną cebulę, odciśniętą z wody kajzerkę i przyprawy. Całość mieszamy, następnie dodajemy tyle bułki tartej, aby uzyskać konsystencję jak na kotlety mielone. Formujemy zgrabne pulpeciki. Gdy warzywa w garnku będą miękkie dodajemy pokrojone papryki i gotujemy do miękkości. Wtedy wyjmujemy liść laurowy, ziele i seler. Całość przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami, dodajemy koncentrat i miksujemy

Kolorowy Przepisownik
Kotlety z kurczaka 298

przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a podając je z ulubionymi dodatkami powstaje pyszne danie Zapewniam Was, że udadzą się każdemu. Kurczak będzie miękki, delikatny i smaczny. Kotlety możecie podawać z ziemniakami, ryżem, warzywami – niemalże wszystko do nich pasuje. Polecam je również do sałatek – wystarczy po usmażeniu pokroić je w kostkę i dodać do ulubionej mieszanki produktów Zobaczcie też: Kurczak

Kuchnia Bazylii
Kotlety z pieczarkami 161

Niedawno prezentowałam kotlety z kurczaka z papryką. Tym razem wersja z pieczarkami. Wydaje mi się, że są jeszcze lepsze, a już na pewno delikatniejsze. Przepis z

Pasja Smaku
Jak kupować tanio i zdrowo? 15 sposobów. 192

chwilę na samodzielne zważenie i zapakowanie danej rzeczy. 7. WIĘCEJ WARZYW, MNIEJ MIĘSA Mięso nie należy do najtańszych. Staraj się, żeby było obecne na stole 2, góra 3 razy w tygodniu. W pozostałe dni stawiaj raczej na wegetariańskie obiady. Możesz też w ramach kompromisu stosować różne sztuczki - np. kotlety mielone rób pół na pół z ugotowaną kaszą jaglaną - będzie zdrowiej(...)natki marchewki można ukręcić pesto (potem dodajemy makaron, trochę warzyw/mięsa i obiad gotowy), z czerstwego chleba zrobimy grzanki, resztki warzyw można dorzucić do omleta warzywa z rosołu nadają się na kotlety i na koniec recyklingowy mistrz, czyli pieczone obierki z ziemniaków (przepis znajdziecie tu) 14. ZAINWESTUJ W SOKOWIRÓWKĘ/WYCISKARKĘ LUB BLENDER Soki i koktajle niewątpliwie są zdrowe, niestety

Powiedz dietom nie
Wegańska ryba po grecku z kotletów sojowych 181

dodawaj więcej wody. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, posól i gotuj na małym ogniu, aż warzywa zmiękną.  Gdy warzywa będą miękkie dodaj koncentrat pomidorowy, dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Gotuj jeszcze przez 5 minut i dodaj cukier. Kotlety sojowe namocz w bulionie. Następnie je dokładnie(...)odsącz i oprósz przyprawą do ryb.  Każdy kotlet dokładnie obtocz w mące.  Smaż kotlety na gorącym oleju dociskając je np. widelcem.  Usmażone kotlety ułóż warstwami w naczyniu na przemian z warzywami.    Smacznego

wegujemy
W domu: schab w sosie malinowym 348

który nie wymaga dużego nakładu pracy. Co prawda mięso i warzywa pieką się 1,5 godziny, ale w tym czasie przygotowujemy resztę dania. Tak naprawdę to resztę dania przygotowujemy w 15 minut, a resztę czasu wykorzystujemy na… cokolwiek Zapraszam! SKŁADNIKI: 0,5kg schabu bez kości pokrojonego na kotlety 4 duże marchewki 4 duże pietruszki(...)średni seler 250g malin mrożonych 3 łyżki syropu z agawy (lub miodu) 1 łyżeczka papryczki chilli 50g masła sól, pieprz, oregano ryż biały (np. parboiled) PRZYGOTOWANIE: Kotlety schabowe wkładamy do naczynia żaroodpornego, warzywa obieramy i kroimy na duże kawałki, dodajemy do mięsa. Polewamy oliwą, dodajemy sól, pieprz i oregano, mieszamy. Pieczemy 1,5 godziny w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni

Kuchnia w biegu
KANAPKA DO PRACY Z MIELONYM I JARMUŻEM 131

kroję na pół. Następnie obie połówki smaruję ketchupe i musztardą. Następnie kładę plaster sera, Warzywa kroję w plasterki, cebulę również. Jarmuż myję i krobno kroję. Wszystkie warzywa wkładam do środka. Następnie kładę kotlet mielony jeśli jest za gruby tnę go w pół. Taka kanapka jest bardzo sycąca i nie wymaga za dużo czasu w przygotowaniu. Ja dziś użyłam kotletów mielonych

Gotowanie Patki
PANIEROWANE KOTLETY Z PATISONA (WEGAŃSKIE, BEZGLUTENOWE) 199

nafaszerować kaszą i warzywami lub przyrządzić z nich zupę krem, ale na sam koniec zmieniłam opcję i posłużyły mi jako baza do kotletów. To było rozwiązanie smakujące każdemu. Delikatny smak i aromat tego warzywa "ubrałam" w nieco pikantną panierkę. Wystarczy podać z lekką sałatką, by stworzyć obiad doskonały. Pycha! Polecamy całą rodziną! Składniki na 8 kotletów: 1 duży patison

Jeść, by żyć w zdrowiu
Pomysł na kalafiora 153

Kotlety z kalafiora Kotlety z kalafiora to ciekawy pomysł na wykorzystanie tego pysznego warzywa. Przygotowanie ich jest bardzo łatwe a efekt końcowy ucieszy i dzieci i dorosłych. Danie lekkie a za razem sycące, doskonale współgrające smakiem z  ryżem z ziołami (przepis tutaj) . Polecam :) Składniki potrzebne do przygotowania kotletów z kalafiora: 1 kalafior(...)sposób w osolonej wodzie tak aby się nie rozgotował. Kalafior gotowy do przygotowania kotlecików. Wykładam warzywo do miski i rozgniatam za pomocą widelca. Siekam cebulę oraz ewentualnie natkę pietruszki lub koperek i dodaję do miski. Uformowane i obtoczone w tartej bułce kotlety z kalafiora Wbijam jajko i mieszam z kalafiorem, doprawiam do smaku pieprzem

Gotuj Się Kto Może
Kotletoplacki z cukinią i marchewką 173

przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Zmielone siemię lniane mieszamy z wodą i dodajemy do warzyw. Wsypujemy mąkę, dodajemy olej i całość mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą. Na koniec dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki, przyprawy i ponownie dokładnie mieszamy. Wilgotnymi dłońmi formujemy kulki, podobnie jak kotlety mielone, i wykładamy na wyłożoną pergaminem blachę. Smarujemy pędzelkiem silikonowym zanurzonym w oleju, wierzch(...)tyle, aby warzywa puściły sok. Poszatkowane warzywa łączę ze sobą, dodaję pozostałe składniki i mieszam ok. 15 sekund na obrotach 2-3. Kotlety serwowałam z batatami (widać), w bułce jako hamburgera, z bobem czy z pieczonymi warzywami (że niby warzyw wciąż mało). Jako placki fajnie smakują z jogurtem naturalnym przyprawionym solą, pieprzem i świeżymi ziołami

gutfut
Kasza gryczana&pieczone warzywa&wieprzowina w sosie sojowym 257

gryczana! Od razu skojarzył mi się domowy obiad, jednak nie miałam czasu bawić się w gulasz ani ciemny sos. Postawiłam na coś łatwego i nieskomplikowanego: pieczone warzywa i pikantną wieprzowinę. Składniki: 1 "kotlet" wieprzowy 1 woreczek kaszy gryczanej  1 cukinia 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki zielonej 4 szparagi ze słoika 1 cebula 2 ząbki czosnku  3 pomidory suszone

Kitchens Alphabet
KOTLETY MIELONE Z BURACZKAMI 130

Kotlety mielone tym razem przygotowałam z dodatkiem tartego buraczka, sera fety i czosnku. Obtoczone w sezamie i upieczone. Pyszne, niecodzienne kotlety polecam jako danie główne z warzywami, ale  idealne również do pieczywa na zimno lub ciepło(...)mała czerstwa bułka, namoczona i wyciśnięta sol, pieprz, papryka w proszku do smaku 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka posiekanego tymianku, odrobina kolendry sezam do obtoczenia olej do smażenia kotletów

Kulinarne Fantazje Marioli